PCOS: Uitleg, 11 Symptomen, 5 Oorzaken en 3 Dieet Tips

PCOS staat voor polycysteus-ovariumsyndroom. Dit is een aandoening van het vrouwelijke hormoonstelsel, wat als vervelendste symptoom heeft dat je onvruchtbaar bent. PCOS is niet heel bekend, hoewel het bij zo’n 5 tot 10% van de Nederlandse vrouwen voorkomt.

In deze wiki leg ik je alles uit over PCOS. Je ontdekt hier de symptomen en de oorzaken van PCOS, en natuurlijk wat PCOS überhaupt inhoudt. Daarnaast geef ik je dieet tips om van PCOS af te komen. Deze tips zijn ook nuttig als je geen PCOS hebt, maar het wel wilt voorkomen – en voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Polycystic ovary and normal ovary differences. Isolated white bacground

Wat is PCOS? Uitleg over polycysteus-ovariumsyndroom

PCOS is een gynaecologische aandoening. Hierbij vormen er vochtblaasjes op de eierstokken, die de menstruatiecyclus verstoren omdat er geen eisprong plaatsvindt. Vroeger werd gedacht dat PCOS een op zichzelf staande genetische aandoening was, maar tegenwoordig weten we dat PCOS veroorzaakt wordt door een verstoring van je hormonen.

Normaal gesproken werkt je menstruatie als volgt: na je menstruatie geeft je hypothalamus (een kliertje in je hersenen dat de hormoonhuishouding regelt) een signaal om FSH en LH af te scheiden. Dit zijn belangrijke hormonen in de menstruatie. Onder invloed van deze hormonen maken je eierstokken oestrogeen aan.

Door het oestrogeen worden er eicellen ontwikkeld, waarvan er één vrijkomt in de eileiders bij de eisprong/ovulatie. Deze eicel maakt progesteron aan, waardoor je baarmoeder zich gaat klaarmaken voor de innesteling van een bevruchte eicel. Mocht er geen eicel innestelen, neem de productie van progesteron en oestrogeen af, waardoor je gaat menstrueren.

Bij PCOS gaat er echter wat grondig mis. Er komt namelijk geen rijpe eicel vrij; er vindt geen eisprong plaats. Hierdoor wordt er geen progesteron aangemaakt, waardoor je hypothalamus er telkens voor blijft zorgen dat er FSH en LH worden aangemaakt. Deze hormonen worden niet tegengewerkt door progesteron, waardoor je hormoonbalans helemaal verstoord wordt.

Door het te hoge gehalte LH worden er ook meer androgenen geproduceerd. Androgenen zijn eigenlijk ‘mannelijke hormonen’, die uiteindelijk ook kunnen worden omgezet in testosteron. Door het teveel aan mannelijke hormonen kun je last hebben van symptomen als overmatige lichaamsbeharing. Meer symptomen van PCOS kun je in de volgende checklist vinden.

pcos3

Symptomen checklist: 11 symptomen voor PCOS

PCOS is dus een erg typische aandoening, waardoor je hormoonhuishouding niet normaal verloopt. Maar hoe herken je dat nu precies? Hormonen zitten immers in je bloedbaan; daar kun je niet zo veel aan zien. Gebruik daarom deze checklist voor PCOS-symptomen om te kijken of je eventueel PCOS hebt. Let op, je hoeft lang niet alle symptomen te hebben, maar je moet er wel meerdere hebben:

 • Onregelmatige menstruatie: Doordat er geen rijpe eicel vrijkomt, ga je ook niet of minder menstrueren. Vrouwen met PCOS hebben minder dan 9 keer per jaar een menstruatie of menstrueren helemaal niet.
 • Onvruchtbaarheid: PCOS is een groot probleem als je zwanger wilt worden. Omdat je eierstokken geen eicellen kunnen laten rijpen, kan de eicel ook niet bevrucht worden. Door PCOS ben je dus onvruchtbaar of heb je verminderde vruchtbaarheid.
 • Mannelijke lichaamsbeharing: Je hormoonbalans is verstoord, waardoor je meer lichaamsbeharing krijgt. Je kunt dan denken aan haren op je bovenlip, kin, buik, rond je tepels en aan de binnenkant van je bovenbenen.
 • Te hoog cholesterol: Je LDL-cholesterol gaat omhoog, en/of je HDL-cholesterol gaat omlaag. Dit is ongunstig, omdat te veel LDL-cholesterol voor slagaderziekte kan zorgen. HDL-cholesterol voert juist overtollig cholesterol af naar de lever om afgebroken te worden.
 • Verhoogde bloeddruk: Een langdurig hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor je hart, slagaders en hersenen en de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten.
 • Kleine wratjes: In de oksels, rond het gezicht, de hals en nek.
 • Acne, vette huid en roos
 • Bekkenpijn

pcos2

Op de lange termijn kan PCOS ook nog de volgende gevolgen hebben:

 • Overgewicht en obesitas: Dit heeft te maken met je metabole systeem dat verstoord wordt door de disbalans in je hormonen.
 • Diabetes type 2: Door insulineweerstand als gevolg van PCOS kun je diabetes type 2 oplopen
 • Slaapapneu

De symptomen van PCOS zijn dus erg uiteenlopend, maar wel eenvoudig op te merken. Vooral de eerste drie symptomen (onregelmatige of zelfs geen menstruatie, verminderde of afwezige vruchtbaarheid en lichaamsbeharing) zijn het belangrijkst. Ten minste één van deze symptomen moet aanwezig zijn, samen met blaasjes in de eierstokken.

Deze blaasjes zijn goed zichtbaar op een echo. Als je denkt dat je PCOS hebt, ga dan naar de huisarts. Deze zal je zeer waarschijnlijk doorverwijzen naar het ziekenhuis om een echo te laten maken. Als op de echo de blaasjes te zien zijn, dan is het heel waarschijnlijk dat je PCOS hebt en kan je met een behandeling beginnen.

Hoe krijg je PCOS? 5 oorzaken voor PCOS

Je weet nu dat PCOS wordt veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans. Maar hoe komt dat nu precies; wat zijn de oorzaken van PCOS? Zelfs de wetenschap is hier nog niet helemaal over uit; er zijn een heleboel factoren die kunnen bijdragen aan het al dan niet krijgen van PCOS. Ik heb hieronder 5 oorzaken voor PCOS op een rijtje gezet.

Oorzaak 1: Erfelijkheid

Het is duidelijk dat PCOS in bepaalde mate erfelijk is. Je kunt het niet letterlijk overdragen van moeder op dochter; immers is de kans groot dat je door PCOS onvruchtbaar bent. Het gaat hierbij om de aanleg voor het krijgen van PCOS. Echter zijn wetenschappers er nog niet helemaal over uit in hoeverre het erfelijk is.

Een ziekte kan namelijk ook erfelijk zijn, maar zonder dat de dochter het direct heeft als de moeder het ook heeft. Je erft dan de mogelijkheid tot het krijgen van PCOS, maar als je verder niet in aanraking komt met schadelijke factoren, hoeft het zich nooit in je lichaam te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk ook van de volgende oorzaken kennis te hebben.

pcos4

Oorzaak 2: Ongezonde voeding

Na erfelijkheid is dit misschien wel de belangrijkste factor. Door ongezond eten (veel suikers en koolhydraten) gaat je insulinespiegel namelijk omhoog. Langdurig verhoogde insuline zorgt ervoor dat er meer androgenen worden aangemaakt; de veroorzakers van het symptoom van ‘mannelijke’ lichaamsbeharing.

Androgenen zorgen er namelijk ook voor dat de eisprong geblokkeerd wordt, ofwel dat je PCOS krijgt. Het hoeft niet te betekenen dat je direct PCOS hebt als je ongezond eet, maar het kan in combinatie met andere factoren (vooral erfelijkheid) wél verhoogde kans op PCOS betekenen. Daarnaast hebben overgewicht en diabetes type 2 invloed op het krijgen van PCOS.

Omdat de factor van ongezonde voeding zo groot is, geef ik je verderop in het artikel 3 dieet tips om gezond te eten. Je hebt het al dan niet krijgen van PCOS namelijk voor een groot deel zelf in de hand. En als je al PCOS hebt, kan een gezond, afwisselend dieet helpen om het te genezen. Sla dat gedeelte dus niet over!

Oorzaak 3: Blootstelling embryo aan schadelijke stoffen

Je kunt al voordat je geboren bent blootgesteld worden aan oorzaken van PCOS. Een embryo kan namelijk via de moeder in aanraking komen met zogenaamde xenobiotische stoffen. Deze stoffen ‘imiteren’ androgenen; dus hebben een soortgelijke invloed op de ontwikkeling van de embryo. De moeder hoeft niets te merken van het contact met deze stoffen.

Door de milieuvervuiling van tegenwoordig komen mensen steeds meer in aanraking met dit soort xenobiotische stoffen. Deze hebben veel invloed op follikels (ongerijpte eicellen); en wist je dat een vrouwelijke embryo eigenlijk uit tienduizenden follikels bestaat? Je kunt je dus voorstellen wat voor schade deze stoffen kunnen aanrichten bij de embryo.

pcos5

Als een embryo in zo’n vroeg stadium in aanraking komt met deze stoffen, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Zo kan de vrouw, als ze eenmaal ontwikkeld, geboren en volwassen is, misschien wel nooit ovuleren of produceert ze onvoldoende progesteron. Het is dus belangrijk als moeder van een ongeboren dochter om zo min mogelijk in contact te komen met dit soort stoffen.

Oorzaak 4: Stress

Langdurige stress heeft ontzettend veel negatieve invloeden op je lichaam. Zo kan het zorgen voor een verhoogde bloeddruk, hogere kans op hart- en vaatziekten en een burnout. Wist je echter al dat stress ook je hormoonspiegel sterk beïnvloed? Door stress gaat je cortisolniveau gigantisch omhoog, en dat heeft weer bepaalde gevolgen voor je lichaam.

Doordat je cortisolniveau te hoog is, wordt de rest van je hormoonhuishouding verstoord. Het kan daardoor niet alleen je menstruatie in de war brengen, maar ook zorgen dat je zelfs PCOS krijgt in extreme gevallen. Probeer dus waar mogelijk stress te vermijden om te voorkomen dat je PCOS krijgt.

Oorzaak 5: Onvoldoende beweging

Een ongezond lichaam en verstoorde hormoonhuishouding hebben natuurlijk met een heleboel factoren te maken. Het gaat niet alleen maar om gezond eten of weinig stress hebben; ook beweging is heel belangrijk. Je kunt wel een zeer gezond dieet aanhouden, als je alleen maar zittend door het leven gaat loop je alsnog een kans om PCOS krijgen.

Je hoeft ook weer niet te denken dat je een topsporter moet zijn om geen PCOS te krijgen. Het gaat erom dat je regelmatig beweegt, dus zeker elke dag een half uur of een uur. Dat hoeft niet extreem te zijn; fietsen naar je werk in plaats van met de auto kan al het verschil maken. Je kunt ook elke dag een goede wandeling maken, of thuis een workout doen.

pcos6

Door goed te bewegen stimuleer je namelijk de aanmaak van bepaalde hormonen, die de vetverbranding bevorderen (tegen obesitas) en de hormoonhuishouding in balans houden. Als je begrijpt dat PCOS veroorzaakt wordt door een verstoring in je hormonen, snap je hoe belangrijk beweging is!

PCOS behandelen: 3 dieet tips voor PCOS

Je hebt ondertussen waarschijnlijk wel door dat PCOS een ingewikkeld syndroom is, met verschillende oorzaken en gevolgen die elkaar in stand houden. Het is dan ook erg lastig om PCOS effectief te behandelen, omdat het syndroom met zoveel verschillende symptomen gepaard gaat. Naar onze mening is een speciaal dieet in combinatie met beweging de beste behandeling.

Als je normaal gesproken onderzoek hebt laten doen, waaruit is gebleken dat je PCOS hebt, zal je een behandeling met hormoonpreparaten krijgen. Zo’n hormoonbehandeling onderdrukt de symptomen echter alleen – het pakt het probleem niet bij de kern aan. Bovendien kunnen dit soort behandelingen vervelende bijwerkingen hebben. Lees daarom eens onze 3 dieet tips voor PCOS.

Tip 1: Eet minder koolhydraten en suikers

Eigenlijk eten wij mensen veel te veel koolhydraten en suikers. Bij PCOS heb je last van insulineresistentie; je lichaam reageert niet goed meer op insuline. Het eten van veel koolhydraten en suikers houdt deze resistentie in stand, waardoor je last blijft houden van de symptomen van PCOS. Daarnaast werkt het overmatig eten van deze voedingsmiddelen overgewicht in de hand.

Dit komt vooral door de eenvoudige of snelle koolhydraten en suikers. Deze worden snel opgenomen in je lichaam, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Je lichaam reageert daarop door in korte tijd veel insuline aan te maken – daardoor wordt je op een gegeven moment insulineresistent.

pcos7

Het is daarom heel belangrijk om deze slechte voedingsstoffen aan te pakken. Vermijd snelle koolhydraten en suikers: eet minder of geen brood, aardappelen, pasta (volkoren mag), rijst (zilvervliesrijst mag wel), snacks (chips, koekjes, enz.), frisdranken en vruchtensappen.

Deze producten kun je vervangen met de volgende reeks: havermout, veel groente en fruit, noten, zaden, veel water, witte of groene thee, zelfgemaakte smoothies, vis (en andere zeeproducten), gezonde vetten (olijfolie, kokosolie), ei, speltbrood en biologisch rood vlees. De eerste dagen zal dit je misschien zwaar vallen, maar wat later lijkt het alsof je nooit anders gegeten hebt!

Tip 2: Je hormonen in balans brengen met voedsel

Je hebt geen hormoonbehandeling nodig om je hormoonbalans weer in orde te maken; dat kan ook gewoon met voeding! Het gaat hier specifiek om voeding met alfa-liponzuur (ALA) en glutathion. Deze hormonen helpen tegen insulineresistentie en hebben een reinigende werking op je lichaam.

ALA zit in verschillende producten. Je kunt het halen uit biologisch vlees (vlees van dieren die gras hebben gegeten), orgaanvlees en verschillende groenten. Vooral broccoli, spinazie, spruitjes en tomaten zitten boordevol ALA om jouw lichaam van insulineresistentie te genezen en hopelijk ook van PCOS.

Glutathion zit niet in voeding, maar wordt door ons lichaam zelf aangemaakt. Preparaten van dit antioxidant worden niet goed opgenomen door het lichaam. Stimuleer daarom de productie van glutathion door veel groente, fruit en bepaalde specerijen te eten, zoals broccoli, kool, avocado, perzik, watermeloen, kaneel, kardemom, kurkuma, tomaten, knoflook en uien.

Tip 3: Zorg voor extra vitamine D

Vitamine D wordt normaal gesproken aangemaakt door het lichaam onder invloed van zonlicht. Soms is het lastig om aan voldoende zonlicht te komen, bijvoorbeeld als je altijd binnen werkt of in de wintermaanden. Daarom kun je jouw lichaam helpen met het innemen van wat extra vitamine D3.

pcos8

Vitamine D3 helpt je, omdat het een regelmatige menstruatie stimuleert en de insulineresistentie doet afnemen. Je kunt vitamine D3 gewoon in preparaten slikken. Bestel wel het liefst natuurlijke vitamine D3-preparaten, omdat deze het snelst worden opgenomen door je lichaam.

Let op: Ook als je nog geen PCOS hebt, is het raadzaam om deze tips op te volgen! Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt voor alle ziektes. Met name het verminderen van de koolhydraat- en suikerinname beschermt je lichaam tegen een gigantisch aantal ziektes. Wees dus niet te laat en begin nu al aan een gezond dieet!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

1 Reactie op "PCOS: Uitleg, 11 Symptomen, 5 Oorzaken en 3 Dieet Tips"

 1. Hoi,

  Zoals ik hier lees zou het best kunnen dat ik PCOS heb. Ik ga jouw tips uitproberen, want op die vlakken (gezonde voeding, vitamine D en beweging) schort het bij mij nogal. Hoe snel kan ik resultaat verwachten denk je? Zou het al kunnen dat ik dan binnen 60 dagen zwanger kan worden?

  Groetjes
  Karin (30 jaar, 1 jaar bezig met tussendoor 1 miskraam)

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *