Hoe Ovulatietesten Je Helpen Om Zwanger Te Worden
Wil je graag zwanger worden? Dan kan je de natuur een handje op weg helpen door een ovulatietest te doen.
Hiermee kun je precies bepalen of je in je vruchtbare periode zit en de kans op een zwangerschap dus het grootst is.
Ovulatietesten geven de meest vruchtbare dagen van je cyclus aan. Hierdoor weet je dus op welke dagen jullie het beste kunnen vrijen om zwanger te worden. De meeste verpakkingen van ovulatietesten bevatten altijd meerdere testen. In een verpakking zitten er ongeveer tien stuks. Je kunt dus meerdere dagen achter elkaar een test doen.
Inhoud van dit artikel:
Je vruchtbare periode meten
Je urine bevat het luteïniserend hormoon, dat ook wel bekend staat als het LH-hormoon. Voor en tijdens je ovulatie bereikt het LH-gehalte een piek. Een ovulatietest meet of er sprake is van een LH-piek en of je dus in je vruchtbare periode zit. Ongeveer 1 tot 2 dagen voor je menstruatie is er een LH-piek.
De meeste ovulatietesten werken erg snel. Meestal krijg je binnen een aantal minuten al te zien of je in je vruchtbare periode zit. Bij een streepje is dit niet zo, bij twee streepjes is dit wel het geval. Je bent dan het meest vruchtbaar. Bij een digitale test zie je geen streepjes, maar een gezichtje.
Als je een regelmatige cyclus hebt, dan kan je eenvoudig zelf berekenen wanneer je eisprong is. Met andere woorden, je kunt je vruchtbare dagen berekenen. Deze vindt 14 dagen na je eerste dag van je menstruatie plaats. Als je een cyclus hebt van 28 dagen en je bent op 1 april ongesteld geworden, dan is je eisprong op 15 april. Je vruchtbare periode begint dan op 12 april en eindigt op 17 april.
Drie soorten ovulatietesten
Er zijn verschillende merken ovulatietesten. De meest bekende merken zijn Clearblue en Predictor. Verder zijn er ook drie verschillende soorten ovulatietesten verkrijgbaar. Dit zijn de:
- Ovulatietest met speeksel
- Ovulatietest met bloed
- Ovulatietest met urine
Ovulatietest met speeksel
Een ovulatietest met speeksel wordt ook wel varentest genoemd. Hierbij druppel je wat speeksel op het glasplaatje van een microscoop en laat dit even drogen. Als je vruchtbaar bent dan vormt het opgedroogde speeksel een varenpatroon. Hoe dichter je bij je ovulatie zit, hoe duidelijker het patroon wordt. Deze test is het minst betrouwbaar. Bij veel vrouwen die vruchtbaar zijn, is helemaal geen varenpatroon in hun speeksel te zien.
Ovulatietest met bloed
Je kunt ook een ovulatietest met bloed doen. Deze meet dan of er een verhoging is van vruchtbaarheidshormonen. Het is echter wel een complexe test.
Ovulatietest met urine
De meest betrouwbare en eenvoudigste ovulatietest is de test met urine. Hierbij dip je de stick in je urine. De stick spoort dan het LH-hormoon op. Als er een piek van dit hormoon aanwezig is in je urine ben je in je vruchtbare periode.
Eigenlijk is het voldoende om een keer per dag te testen of er een LH-piek in je urine aanwezig is. Het is een advies om altijd rond hetzelfde tijdstip te testen. Je kunt er ook voor kiezen om twee keer op een dag te testen. Doe dit dan ook op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld een keer rond het middaguur en een keer voordat je gaat slapen.
Als je net bent bevallen of een miskraam hebt gehad en weer opnieuw zwanger wilt worden dan kan het zijn dat de test steeds aangeeft dat je in je vruchtbare periode zit. Er is dan nog veel van het zwangerschapshormoon hCG en het vruchtbaarheidshormoon LH in je urine aanwezig. De test geeft dan een paar weken een positief testresultaat.
Test met hetzelfde merk
Gebruik steeds hetzelfde merk test. Dit geeft het meest betrouwbare beeld. Een kleurverschil tussen de verschillende merken testen kan weer tot verwarring leiden.
Test niet met ochtendurine
In tegenstelling tot een zwangerschapstest, kun je een ovulatietest beter niet met ochtendurine doen. Dit komt, omdat je ’s nachts veel van het LH-hormoon aanmaakt. Dit hormoon zet de ovulatie in gang. Als je dan met ochtendurine een test doet, dan geeft de test een LH-piek aan, terwijl deze er waarschijnlijk nog niet is. Veel gynaecologen adviseren om tussen 10.00 en 16.00 uur te testen.
Drink niet te veel water
Drink niet te veel water voordat je de test doet. Het maakt de urine lichter en dit kan het testresultaat beïnvloeden. De ovulatietest kan dan veel moeilijker bepalen of je vruchtbaar bent of niet.
Voorzichtig met IVF of steriliteitsbehandeling
Als het jullie niet lukt om op een normale manier zwanger te worden en je onder behandeling bent bij een gynaecoloog, dan kan het zijn dat je hormonen hebt toegediend gekregen. Deze hormonen kunnen de uitslag van een ovulatietest weer vertekenen.
Laat de test enkele minuten liggen
Lees de uitslag binnen een half uur, maar doe dit ook weer niet te snel. Als je de test net hebt uitgevoerd dan zijn de lijntjes nog wat vaag. Laat de test een klein half uurtje liggen, zodat je urine de tijd heeft om te reageren met de stof in de test. Na een half uur moeten de lijntjes in de test duidelijk zichtbaar zijn.
Geen LH-piek
Het kan ook dat je geen LH-piek hebt. De meeste vrouwen hebben niet iedere maand een eisprong, terwijl ze wel menstrueren. Bij oudere vrouwen komt dit regelmatig voor. Het kan natuurlijk ook zijn dat je al zwanger bent. Een andere oorzaak van een negatieve test is, dat de LH-piek ’s nachts plaatsvindt. Als je pas de volgende avond weer test dan zijn de waarden al weer sterk afgenomen. Er zit dan bijna 18 tot 24 uur tussen de piek en je volgende ovulatietest. Sommige vrouwen testen dan ook meerdere keren per dag. Zo weten ze zeker dat ze hun eisprong niet missen.
Als je na diverse pogingen nog steeds geen LH-piek kunt vinden, dan is het een advies om drie dagen eerder te beginnen met testen. Het kan zijn dat de LH-piek eerder is dan je verwacht.
Vermijdt stress
Het nadeel van een ovulatietest kan zijn dat je te veel gefixeerd raakt op zwanger worden. Dit kan nadelige effecten hebben. Zo vrijen jullie dan op de automatische piloot en levert het meer stress op. Zaken die weer niet goed zijn voor de vruchtbaarheid.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!
M.b.t. zin in de bovenstaande tekst: "Lh - piek 1 a 2 dagen voor menstruatie". Lijkt me niet juist.