Wat Is Spotting? Is Het een Probleem Bij/Voor Zwangerschap?
Als tiener of volwassen vrouw is het natuurlijk heel normaal om ongeveer elke vier weken bloed te verliezen tijdens je menstruatie. De menstruatie is dan ook een heel bekend begrip dat door de meeste vrouwen goed begrepen wordt. Soms kan je als vrouw ook bloed verliezen terwijl je niet ongesteld bent. Hoe heet dat dan?
Dat is dus spotting. Dit is een term die over het algemeen een heel stuk minder bekend is. Want wat is spotting precies? En kan het eigenlijk kwaad? Ook tijdens de zwangerschap kan er bloedverlies plaatsvinden, terwijl er dan geen sprake is van menstruatie. Kan het kwaad als je tijdens je zwangerschap last hebt van spotting?
Inhoud van dit artikel:
- Wat is spotting?
- Hoe ziet een ‘normale’ menstruatie eruit?
- Is spotting normaal?
- Hoe wordt spotting veroorzaakt?
- Wat moet ik doen als ik last heb van spotting?
- Hoe wordt spotting behandeld?
- Is spotting een probleem bij zwangerschap?
- Hoe merk ik het verschil tussen spotting en een miskraam?
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Wat is spotting?
Spotting is een Engels begrip, dat betekent dat je vaginaal bloed verliest buiten de menstruatie om. Het bloedverlies tijdens spotting is over het algemeen wel minder heftig en veel. Daarbij zijn deze bloedingen vaak zonder menstruatieklachten, zoals pijn en kramp. Spotting kan soms wat donkerder of lichter van kleur zijn dan je van je normale menstruatie gewend bent. In de meeste gevallen is spotting niet erg en is het dus onschuldig. (bron).
Hoe ziet een ‘normale’ menstruatie eruit?
Als je last hebt van spotting, vraag je je waarschijnlijk of dit eigenlijk wel normaal is. Om te weten of je wel daadwerkelijk last hebt van spotting, is het eerst goed om te weten hoe een ‘normale’ menstruatie eruitziet. Dan kan je namelijk beter bepalen of je echt last hebt van spotting of dat het bij je menstruatie hoort.
Een normale menstruatie bestaat in principe niet echt. Bij elke vrouw kan de menstruatie er totaal anders uitzien. We gaan daarom uit van een gemiddelde menstruatie, en die ziet er als volgt uit:
- Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen. Dat betekent dus dat er 28 dagen tussen de eerste menstruatiedag van de ene cyclus en de eerste menstruatiedag van de volgende cyclus zitten. Het is dus heel normaal om elke 28 dagen bloedverlies te hebben. (bron).
- Bij de meeste vrouwen duurt één menstruatie meestal tussen de 2 en 8 dagen. Het kan soms zo zijn dat je op dag 5 al denkt dat je klaar bent en dat je op dag 6 toch nog wat druppels bloed verliest. (bron).
Is spotting normaal?
Wanneer je tussentijds bloed verliest, raak je misschien in paniek. Dit is echter niet direct nodig. Veel vrouwen hebben namelijk last van spotting. Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft namelijk wel eens last van tussentijds bloedverlies. In de meeste gevallen is dit onschuldig, maar het is altijd goed om voor de zekerheid even naar de huisarts te gaan. (bron).
Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft wel eens last van tussentijds bloedverlies.
Hoe wordt spotting veroorzaakt?
Hoe kan het nou eigenlijk dat je bloed verliest terwijl je helemaal niet ongesteld bent? Hoewel dus meerdere vrouwen last hebben van spotting, wil je hier waarschijnlijk toch vanaf. Het is namelijk erg onpraktisch als je spontaan bloed verliest. Je zal maar net je favoriete witte broek aan hebben. Het laatste waar je dan op zit te wachten, is een bloedvlek.
Naast dat het onhandig en onpraktisch is, kan spotting een medische oorzaak hebben. Daarom is het altijd goed om voor de zekerheid naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan samen met jou onderzoeken wat de exacte oorzaak is en bepalen of jouw spotting onschuldig is.
Allereerst is het goed om te bepalen of jij bloed verliest op vaste dagen of dat je bloed verliest op wisselende dagen. Hier zit namelijk een groot verschil in.
Bloedverlies op vaste dagen
Bij alle vrouwen verandert de hoeveelheid vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progestageen, eigenlijk continu. Deze hormonen veranderen in principe volgens een vast patroon. Het kan zo zijn dat je elke maand begint met veel hormonen, dat het daarna minder wordt en dat je uiteindelijk weer eindigt met veel.
Als je bloed verliest op vaste dagen tussen de menstruatie, kan het dus goed zijn dat dit puur een reactie is op de wisselende hoeveelheid hormonen in je bloed. In dit geval kan spotting meestal geen kwaad. Nogmaals: breng altijd voor de zekerheid even een bezoek aan je huisarts. (bron).
Bloedverlies op wisselende dagen
Wanneer spotting bij jou voorkomt op wisselende dagen en er geen patroon in te ontdekken is, kan dat wat ‘ernstigere’ oorzaken hebben. Dit kan namelijk komen door (bron):
Wat moet ik doen als ik last heb van spotting?
Misschien ben je door de mogelijke oorzaken toch een beetje in paniek geraakt en wil je graag iets gaan doen. Dan is het sowieso verstandig om een afspraak in te plannen bij je huisarts. Kun je zelf ook nog iets doen aan spotting? Ja en nee.
Aan de spotting zelf kun je waarschijnlijk niet zo veel doen, maar het kan wel heel verstandig zijn om voor jezelf op te schrijven op welke dagen je last hebt van spotting. Op deze manier kan je namelijk in kaart brengen of er een bepaalde regelmaat in zit of dat het heel wisselend is. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is dit nuttige informatie om te hebben.
Als je opschrijft wanneer je last hebt van spotting, kan het ook nuttig zijn om het volgende op te schrijven:
Mogelijk heeft je huisarts hier wat aan en kan je op basis van deze informatie beter bepalen wat de oorzaak is.
Verder kan je natuurlijk uitsluiten dat spotting bij jou veroorzaakt wordt door een soa, door een soatest te doen. Daarbij kan je proberen om zo min mogelijk stress en heftige emoties te ervaren. Neem genoeg tijd voor jezelf, praat over eventuele problemen en neem voldoende rust op een dag.
Ben je net gewisseld van anticonceptie of net gestopt met anticonceptie? Dan kan het ook heel goed zijn dat je hierdoor last hebt van spotting. In dit geval hoef je niks anders te doen dan even afwachten. Het kan enkele maanden duren voordat je weer regelmatig ongesteld bent als je net gestopt of gewisseld bent van anticonceptie. (bron).
Hoe wordt spotting behandeld?
Er wordt niet altijd een exacte oorzaak gevonden van spotting. In dit geval is het ook niet mogelijk om een echte behandeling te starten. Wanneer er last is van spotting en er wordt geen anticonceptie gebruikt, wordt het soms aangeboden om te beginnen met de pil. Die kan er namelijk voor zorgen dat spotting niet meer voorkomt.
Het kan soms ook zo zijn dat de huidige anticonceptie niet meer geschikt is. Dan worden de opties besproken om te wisselen van anticonceptie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de dosis hormonen in de anticonceptie niet hoog genoeg is. Je kunt dan bijvoorbeeld een zwaardere pil proberen. Deze opties kun je het beste bespreken met je huisarts.
Als er wel een oorzaak gevonden is, dan kan de behandeling bestaan uit een soabehandeling of een ingreep bij de baarmoeder. Dit is bijvoorbeeld het geval als spotting veroorzaakt wordt door een poliep op het baarmoederslijmvlies.
Is spotting een probleem bij zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk dat alles zo goed mogelijk verloopt. Het gaat tenslotte om je kindje! Wij kunnen ons dan ook heel goed voorstellen dat je in paniek raakt als je tijdens je zwangerschap ineens last hebt van spotting. We weten namelijk allemaal dat bloedverlies tijdens de zwangerschap ook kan wijzen op een miskraam.
Toch is er, gelukkig, niet meteen reden voor paniek. 25% van de vrouwen heeft namelijk last van spotting tijdens het eerste timester van de zwangerschap (bron). Je bent dus zeker niet de enige die last heeft bloedverlies terwijl je zwanger bent.
25% van de vrouwen heeft last van spotting tijdens het eerste timester van de zwangerschap. (bron)
Spotting tijdens de zwangerschap beperkt zich echter vaak wel tot de eerste 12 weken van de zwangerschap. Het is in de eerste weken dus heel normaal om een paar druppels bloed te verliezen. Het kan zelfs zo zijn dat je bijna net zoveel bloed verliest als tijdens een normale menstruatie. Je hoeft dus echt niet meteen bang te zijn dat je een miskraam hebt.
Het is natuurlijk wel heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt, maar meestal stopt het bloedverlies na enkele dagen vanzelf en gaat de zwangerschap gewoon door. In dit geval heeft spotting ook geen invloed op het verdere verloop van de zwangerschap. (bron).
Bij sommige vrouwen neemt het bloedverlies niet af en wordt het juist heviger. Dit zou kunnen wijzen op een mogelijke miskraam. In dit geval wordt het vruchtje door de baarmoeder afgestoten en komt het met bloed en bloedstolsels via de vagina naar buiten. (bron).
Spotting tijdens de zwangerschap zou ook te maken kunnen hebben met een mogelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In dit geval groeit het vruchtje niet in, maar buiten de baarmoeder. Dit kan bijvoorbeeld in een eileider plaatsvinden. Als dit geconstateerd wordt door de huisarts, dan krijg je waarschijnlijk een doorverwijzing naar de gynaecoloog. (bron).
Bij spotting tijdens de zwangerschap is het ook belangrijk dat je sowieso even langs de huisarts gaat. Het kan namelijk heel onschuldig zijn, maar helaas bestaat er altijd een kans dat er toch meer aan de hand is.
Hoe merk ik het verschil tussen spotting en een miskraam?
Als je last hebt van spotting tijdens de zwangerschap, kan dat meerdere oorzaken hebben. In veel gevallen is het onschuldig en heeft het geen effect op de verdere zwangerschap. Soms kan bloedverlies tijdens de zwangerschap wijzen op een miskraam. Dat is natuurlijk het allerlaatste wat je wil, dus wij snappen jouw zorgen maar al te goed.
Kun je het verschil tussen ‘gewoon’ bloedverlies en een miskraam zelf herkennen? Dat is lastig. Het is daarom altijd goed om langs te gaan bij je huisarts. Daarna zijn er in principe twee dingen die je kan doen om te weten of je te maken hebt met een miskraam (bron):
Misschien vraag je je ook af of het zin heeft om op dit moment een zwangerschapstest te doen. Het antwoord is nee. Een zwangerschapstest is alleen nuttig om te doen als je twijfelt of je überhaupt wel zwanger was. Een zwangerschapstest zegt niks over of het vruchtje nog in leven is. (bron).
Dit komt doordat het zwangerschapshormoon nog tot enkele weken in je bloed kan zitten. Een zwangerschapstest kan in de eerste weken na je zwangerschap dus nog een valse uitslag geven. Bespreek daarom altijd met een arts wat je nu het beste kan doen en wat de mogelijkheden zijn qua onderzoeken. (bron).
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!