5 Essentiële Tips om Zwanger te Worden na de Keizersnede

Met schitterende ogen kijk je naar het kleine mensje dat jou verwonderd aanstaart. Een handje grijpt naar je haren, terwijl een gegiechel jouw kleintje ontsnapt. En zelfs als er een steek door je hoofdhuid heentrekt als gevolg van de kracht waarmee aan je haar getrokken wordt, ben jij verguld van een liefde waarvan je nooit wist dat die bestond. Een waar jij geen genoeg van kunt krijgen.

Je laatste bevalling verliep echter niet naar jouw verwachtingen. In plaats van via de natuurlijke weg te bevallen, moest jij noodgedwongen een keizersnede ondergaan. Nu wil je dolgraag weer zwanger wordt, maar je bent wat terughoudend. Want wanneer is het bijvoorbeeld verstandig om weer zwanger te worden? Hoe begin je weer? Op deze en meer vragen vindt je hier het antwoord!

Wat is een keizersnede?

De Keizersnede, ook wel bekend als de sectio caesarea – en in het Engels als de c-section, is het ter wereld brengen van een baby door middel van een chirurgische insnijding in de onderbuik en baarmoeder van de moeder.

De keizersnede wordt vaak van tevoren ingepland, maar pas na minstens 39 weken zwangerschap ingepland – tenzij er een medische reden is om dit eerder te doen.

Zo krijgt de baby genoeg tijd om te groeien en om zich te ontwikkelen voor de geboorte.

Het inplannen van een keizersnede gebeurt naar aanleiding van complicaties die een vaginale bevalling onveilig maken, zoals:

  • Je hebt al eerder een keizersnede gehad, of bent andere operaties ondergaan aan je baarmoeder.
  • Er zijn problemen met de placenta. De placenta groeit in je baarmoeder en vervoert voedsel en zuurstof naar je baby door de navelstreng. Problemen met de placenta kunnen gevaarlijke bloedingen veroorzaken tijdens een vaginale bevalling.
  • Je hebt een infectie, bijvoorbeeld genitale herpes.
  • Je moet bevallen van een meerling (tweeling, drieling, etc.).
  • Je hebt een chronische gezondheidsaandoening, zoals diabetes of een hoge bloeddruk, waar je een behandeling voor ondergaat.
  • Het is bekend dat je baby een vervorming of abnormaliteit heeft waardoor een vaginale bevalling niet vrij van risico’s zal zijn.

keizersnede2

Opvallend is dat er een groei in keizersneden (in de Verenigde Staten) te zien is.

Het kan ook zo zijn dat er pas tijdens de bevalling complicaties optreden. Ook dan wordt er gekozen voor een (nood)keizersnede. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Je baby is te groot om veilig door je vagina ter wereld te komen, bijvoorbeeld doordat jouw bekken niet wijd genoeg zijn.
  • Je baby ligt in een stuitpositie. Hierbij ligt de baby met zijn/haar voeten of zitvlak naar beneden. Je baby kan ook in een dwarspositie liggen. In dat geval ligt hij/zij met zijn haar schouder naar beneden. De beste positie is namelijk degene waarin de baby met zijn/haar hoofdje naar beneden ligt. (In dit geval kan er meestal al op de echo gezien worden dat de baby verkeerd ligt, en zal de keizersnede vaak al van tevoren ingepland worden.)
  • De bevalling duurt te lang of komt tot een halt.
  • De navelstreng belandt in de vagina, waar het plat geknepen of geplet kan worden. Dit heet de navelstrengprolaps. Dit voorkomt dat het zuurstof en de voeding bij de baby terecht komen.
  • De navelstreng komt los van je baarmoederwand, waardoor je baby niet genoeg zuurstof en voeding krijgt, tenzij de baby direct ter wereld gebracht wordt. Dit noem je een placenta-abruptie.
  • Je baby zelf heeft problemen tijdens de bevalling, denk bijvoorbeeld aan een lage hartslag. Dit wordt foetale nood
  • Je baby heeft een bepaald type geboorteafwijking. Dit zijn gezondheidsaandoeningen die optreden tijdens de geboorte. Ze kunnen ervoor zorgen dat de vorm of functie van een of meerdere lichaamsleden veranderen. Dit kan leiden tot problemen met de algehele gezondheid, de ontwikkeling van het lichaam, en de werking van het lichaam.

Waarom een keizersnede echt niet makkelijker is dan een vaginale bevalling

Hoewel veel vrouwen liever een vaginale bevalling ondergaan – omdat dit ‘’natuurlijker aanvoelt’’ – heerst er een opvatting dat de keizersnede veel gemakkelijker en pijnlozer is. Ergens schuilt keizersnede3hier uiteraard wel waarheid in. Bedenk je maar eens het volgende:

  • Tijdens een vaginale bevalling is er een grotere kans dat de huid en het weefsel rond de vagina kan uitrekken en scheuren, terwijl de foetus door het geboortekanaal naar buiten beweegt. In het geval dat dit scheuren en uitrekken ernstig is, kan een vrouw zelfs hechtingen nodig hebben.
  • Ook zou het een verslapping van de spieren die de urinecontrole regelen kunnen veroorzaken. Hierdoor kan een vrouw veel makkelijker urine verliezen, zelfs al tijdens het niezen, hoesten of lachen.
  • Na een vaginale bevalling kan een vrouw meer achterblijvende pijn ervaren in het perineum, het gebied tussen haar vagina en anus.
  • Een keizersnede kan ingepland worden, een vaginale bevalling niet. Hierdoor kan je jezelf minder voorbereiden op het moment waarop je werkelijk moet bevallen.

Maar een keizersnede is echt niet zoveel gemakkelijker te ondergaan dan een vaginale bevalling. En wel door het volgende:

  • Je moet veel langer in het ziekenhuis blijven na een keizersnede dan na een vaginale bevalling, namelijk zo’n 2-4 dagen tegenover 1-2 dagen (of korter).
  • Vrouwen die een keizersnede ondergaan, lopen risico op de aan de operatie gebonden gevaren. Bijvoorbeeld ernstige bloedingen, littekens, infecties, reacties op pijnstillers en meer langdurigere pijn.
  • Na een keizersnede ben je nog veel minder ‘bij’ en ter been. Hierdoor kan mogelijk je niet direct na je bevalling je baby vasthouden en beginnen met borstvoeding.
  • Als je een keizersnede ondergaat, is je herstelperiode veel langer dan als je een vaginale bevalling ondergaat. Je ervaart mogelijk langer pijn en ongemak in je onderbuik, omdat de huid en de zenuwen rond je litteken tijd nodig hebben om te helen. Dit duurt meestal zo’n twee maanden.
  • De kans is groot dat een moeder die bij haar eerste bevalling een keizersnede heeft gehad, deze bij een volgende bevalling weer zal krijgen. En met iedere keer dat een vrouw een keizersnede ondergaat (lees: deze weer open wordt gemaakt), wordt het risico op placenta-afwijkingen groter.
  • Het risico op overlijden (tijdens de bevalling) is bij zowel de moeder als de baby groter bij een keizersnede.

keizersnede4

Het aantal vrouwen dat na haar eerste keizersnede opnieuw kiest voor een keizersnede is toegenomen

Herstellen van een keizersnede

keizersnede5Als (nieuwe) moeder wil je natuurlijk volop genieten van je kleintje(s). Tegelijkertijd kan het zijn dat je nog worstelt met typische problemen na een bevalling, zoals stemmingswisselingen en vaginale uitscheiding.

Maar als je net een keizersnede hebt ondergaan, komt daar mogelijk nog eens misselijkheid bij. Deze kan aanhouden tot 48 uur na je bevalling. Ook kan je veel jeuk over je hele lichaam ervaren, als gevolg van eventuele medicijnen die tijdens je ruggenprik zijn toegediend. Bovendien kan je het ziekenhuis pas na zo’n 2-4 dagen verlaten.

Gelukkig zal er wel een kraamverzorger aanwezig zijn die jou helpt bij de verzorging van je kindje. Deze zal jou ook helpen bij jouw eigen (lichamelijke) klachten. Een kraamverzorger blijft tot tien dagen bij jou in huis helpen. (Of je het prettig vindt dat iemand steeds jouw moederlijke taken overneemt zo vlak na de geboorte, is een ander verhaal.)

Hoe actief kan je zijn na een keizersnede?

Bij het herstel van een keizersnede is het van belang dat je veel uitrust. Maar daarbij moet je ook genoeg op staan en regelmatig rondlopen.

Dit is bevorderend voor je helingsproces en helpt complicaties als bloedproppen voorkomen.

Maar doe niet gelijk te veel! Begin rustig en bouw het geleidelijk aan op. Til nog niets zwaars op en doe geen zwaar huishoudelijk werk gedurende de eerste 8 weken.

Na 6-8 weken kan je beginnen met gematigd oefeningen doen. Maar het kan nog enkele maanden langer duren voordat je weer net zo fit bent als voor je zwangerschap/bevalling. Na ongeveer 6 weken kan je weer seks hebben. Overleg met je huisarts over het soort anticonceptie dat je zult gebruiken. Het kan namelijk zijn dat je door je bevalling een grotere maat of hoeveelheid nodig hebt.

Een nieuwe kinderwens

Als je al een kleine hebt, wordt jouw wens om er nog eentje te hebben misschien nog vele malen groter. Bovendien zal het leuk zijn jouw kindje een broertje of zusje te schenken. En wat let je? Je weet nu toch al wat je kunt verwachten, je hebt alles wat je nodig hebt om nog een baby te verzorgen, dus waarom zou je niet voor nog een baby gaan?

keizersnede6

Zwanger worden na een keizersnede

Zo snel mogelijk zwanger worden nadat je een keizersnede hebt gehad, kan wat anders uitpakken dan jij wellicht voor ogen hebt. Het wordt namelijk aangeraden om minstens 18 maanden te wachten om weer proberen zwanger te worden, zodat je lichaam kan herstellen.

Maar voel je niet achtergesteld, deze periode is bijna hetzelfde als voor vrouwen die een vaginale bevalling gehad hebben. En bovendien: hoe langer je wacht, hoe gezonder jouw lichaam zal zijn, en hoe beter het een volgende zwangerschap en bevalling kan doorstaan. Maar naast herstellen, is het ook verstandig om te wachten, omdat:

  • Je zo gezondheidscomplicaties uit de weg gaat. Vrouwen die snel weer zwanger worden, lopen namelijk een hoger risico op de ontwikkeling van andere complicaties, waaronder een hogere kans op vroeggeboorte.
  • Je beter kunt plannen voor je zwangerschap. Je moet eerst even goed je rust nemen, en natuurlijk genieten van je eerste kindje. En rust en herstel gaan hand in hand. Neem je tijd, en bereid je op je gemak voor op je volgende zwangerschap.

Essentiële tips om zwanger te worden na een keizersnede

Wanneer jij eenmaal een gepaste tijd gewacht hebt tot jouw lichaam weer in staat is om een kind te voldragen en te baren, kan je proberen op natuurlijke wijze opnieuw zwanger te worden. Want behalve wat langer wachten, hoef je eigenlijk geen extra maatregelen te nemen om zwanger te raken.

De volgende tips zullen jou helpen om zwanger te worden:

Tip #1: Neem vitaminen in

keizersnede7Je zou de hoeveelheid vitaminen die jij (dagelijks) binnenkrijgt moeten verhogen. Je hebt namelijk een proces doorgemaakt waarin vitaminen uit jouw lichaam verwijderd werden. En je wilt uiteraard wel zwanger worden terwijl je weer sterk en gezond bent. Zorg er daarom voor dat je onder andere voldoende prenatale vitaminen en foliumzuur binnenkrijgt.

Tip #2: Achterhaal jouw cyclus

Na jouw zwangerschap zal het enige tijd duren voordat jouw lichaam weer terug kan keren naar je normale menstruatiecyclus. Dit is te wijten aan het feit dat zwangerschap een hoop hormonale veranderingen teweegbrengt in jouw lichaam.

Om (snel) zwanger te kunnen raken, moet je jouw cyclus goed bijhouden.

Zodra je een patroon hebt weten te achterhalen, kan je er zeker van zijn dat je sneller zwanger wordt dan als je jezelf hier niet over informeert.

Tip #3: Houd er een gezonde leefstijl op na

Een gezonde levensstijl levert jou de juiste stemming en support om zwanger te worden na een keizersnede. Om een gezonde leefstijl te leiden, moet je onder meer hoge stresslevels vermijden, altijd een gezond en gebalanceerd dieet opvolgen en niet roken. Rustig en relaxt blijven vormt de beste levensstijl wanneer je je voorbereidt op een zwangerschap.

keizersnede8

Tip #4: Leer je te ontspannen na het vrijen

Als je zwanger probeert te worden, doen de posities waarin je seks hebt er niet zozeer toe. Maar als jij je kans op zwangerschap wilt verhogen, moet je wel goed je tijd nemen en relaxen na de seks. Je kunt het beste 15 minuten blijven liggen, om ervoor te zorgen dat het sperma voorbij de baarmoederhals kan komen.

Tip #5: Zorg ervoor dat zijn sperma van goede kwaliteit is

Je hebt de grootste kans om zwanger te worden als het sperma van je partner sterk en gezond is. Jouw partner kan het volgende doen om zijn vruchtbaarheid te verhogen:

  • Geen tabak en/of recreatieve drugs gebruiken.
  • Zijn alcoholinname terugbrengen naar maximaal drie drankjes per dag.
  • Zijn gewicht op peil houden.
  • Ervoor zorgen dat hij genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals zin, foliumzuur en vitamine C. Deze zullen helpen bij het produceren van veel en sterk sperma.
  • Geen bubbelbaden en sauna’s ingaan. Heet water wordt het sperma fataal.

Des te sneller hij begint met het opvolgen van deze richtlijnen, des te beter. Het duurt namelijk even voordat sperma gerijpt is, dus iedere verbetering die nu plaatsvindt, zal over drie maanden beter sperma leveren.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *