Sporten en Vruchtbaarheid: Vind de Perfecte Mix!

Een gezond lichaam is onmisbaar om gezond en natuurlijk zwanger te worden. Bij een gezond lichaam hoort niet alleen gevarieerd en gezond eten, maar ook regelmatig sporten. Door veel te bewegen blijf je zelf goed in conditie en zorg je goed voor je lichaam, wat weer helpt bij je vruchtbaarheid en zwangerschap.

Maar te veel sporten is ook weer niet goed voor je als je zwanger wilt worden. Dus, hoe veel moet je nu precies sporten om vruchtbaarder te worden? Welke sporten zijn goed, en welke kun je beter vermijden? Hoe zit het met sporten tijdens de zwangerschap? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Sporten om je vruchtbaarheid te verhogen

Iedereen weet dat sporten goed voor je is. Je houdt er niet alleen je conditie mee op peil, ook je botten en spieren blijven sterk en je voorkomt overgewicht. Ook voor je geestelijke gezondheid is sporten goed: het helpt tegen neerslachtigheid en zorgt dat je genoeg gezonde hormonen aanmaakt om gelukkig te zijn.

Sporten heeft om deze redenen een redelijk directe invloed op je vruchtbaarheid; hoe gezonder jouw lichaam, hoe vruchtbaarder het is. Je verkleint de kans op een miskraam en verhoogt de kans op zwangerschap. Dit komt doordat je hormoonbalans gezond en natuurlijk is, en gevaarlijke stoffen minder kans krijgen hun invloed uit te oefenen.

Het is ook niet voor niets dat men wordt aangeraden om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. De gemiddelde mens in de Westerse wereld wordt namelijk steeds dikker en meer mensen krijgen overgewicht. Natuurlijk wil je niet te zwaar worden, en als je met sporten ook nog eens vruchtbaarder wordt, is dat mooi meegenomen!

Maar: te veel sporten is niet goed…

Zoals voor (bijna) alles, geldt ook bij sporten: te veel is niet goed. Elke dag bewegen is gezond, maar dat betekent niet dat je elke dag 10km moet hardlopen of een zware work-out doen in de sportschool. Je kunt beter dagen sporten afwisselen met dagen rust of rustigere bewegingen, dan elke dag intensief bezig zijn.

Te veel sporten zorgt er namelijk voor dat je lichaam sneller oververhit raakt, en dat is precies wat je wilt vermijden als je zwanger wilt worden. Bovendien kan je hormoonspiegel ontregeld raken door overmatig sporten. Dit kun je al merken aan je menstruatie; als de cyclus ontregeld raakt wanneer je veel sport, is er een kans dat hier een verband tussen bestaat.

Overdrijf daarom niet met sporten. Ga ook niet sporten boven je kunnen: als je normaal een paar kilometer gaat hardlopen, kun je niet opeens een halve marathon gaan rennen. Dat is niet alleen slecht voor jouw eigen lichaam, maar ook voor dat van je toekomstige kindje. Pas dus op met excessief sporten, en dan moet alles goedkomen!

Welke sporten zijn goed om zwanger te worden?

Om je vruchtbaarheid te verhogen, kun je het best kiezen voor aerobe training. Dit houdt in, dat je een duursport beoefent die je ademhaling en hartslag verhoogt, maar waarbij je nog wel gezond zuurstof verbruikt. Je lichaam maakt anders snel te veel melkzuur aan, en dat wil je niet hebben als je zwanger wilt worden.

Goede aerobe sporten zijn bijvoorbeeld hardlopen, roeien, fietsen en zwemmen. Deze sporten hoeven niet zeer intensief te zijn, kun je lang volhouden en doen weinig beroep op het anaerobe systeem. Zwemmen werkt bovendien goed, omdat je in het water nauwelijks oververhit kunt raken. Zorg wel dat het water warm genoeg is!

Sporten in de sportschool is goed voor je, maar dit moet je niet al te vaak doen. Dit soort oefeningen doen namelijk sneller een beroep op je anaerobe of melkzuursysteem. Zeker naarmate je verder in je zwangerschap komt, moet je eigenlijk niet meer naar de sportschool gaan. Maar je hoeft dus niet direct je abonnement op te zeggen.

Sporten tijdens de zwangerschap

Ook tijdens je zwangerschap moet je genoeg blijven bewegen. Je lichaam kan qua conditie namelijk snel achteruit gaan, als je tijdens je zwangerschap niet genoeg sport. Houd het wel een stuk rustiger dan normaal. Hardlopen kun je bijvoorbeeld beter vermijden; het is niet goed voor je foetus als hij of zij de hele tijd op en neer beweegt.

Houd het bij rustigere sporten, zoals yoga en zwemmen. Er zijn genoeg speciale oefeningen in het water of op de grond voor zwangere vrouwen, om tijdens de zwangerschap toch aan een gezond lichaam te werken. Dit werkt beter dan intensief sporten en is beter voor je baby. Bovendien is het leuk om met andere zwangere vrouwen gezond bezig te zijn!

Eigenlijk moet je het sporten vanaf het punt waarop je zwanger wilt worden, steeds een beetje afbouwen. Als je eerst gewend was heel intensief te sporten, moet je dat al wat matigen voordat je überhaupt zwanger bent. En tijdens de zwangerschap kun je het beste heel rustig aan doen; een zwangerschap vraagt al meer dan genoeg van je lichaam.

Blijf ook gezond naast het sporten

Alleen sporten is niet genoeg om een gezond lichaam te krijgen. Je kan dan wel elke dag in het zwembad of op de fiets te vinden zijn, als je diezelfde avond elke keer een patatje oorlog naar binnen werkt schiet het niet op. Daarom moet je ook naast het sporten gezond leven. En dat hoeft niet zo moeilijk te zijn als je denkt!

Gezond en gevarieerd zijn de belangrijkste woorden als het gaat om je eten. Het is belangrijker dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnen krijgt, dan dat je aan de biologische smoothies en salades gaat. Vlees, aardappels en rijst zijn ook noodzakelijk om een gezond lichaam te houden; sla die dus zeker niet over!

En af en toe ongezond eten is ook geen probleem, als je het maar niet te regelmatig doet. Vermijd wel zo veel mogelijk kant-en-klaarproducten, producten met ongepasteuriseerde melk, rauw vlees en rauwe vis en suikervervangers. Deze staan je zwangerschap juist in de weg.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *