Tel de Dagen van Je Menstruatiecyclus & Word Snel Zwanger

Wil je graag zwanger worden? Of vrijen jullie geregeld met de bedoeling om zwanger te worden? Dan is het natuurlijk heel handig om te weten welke dagen je vruchtbaar bent.

Je zult dus moeten weten hoe je menstruatiecyclus loopt. Als je dit weet dan kun je namelijk precies uitrekenen wanneer je ovulatie is en op welke dagen je dus vruchtbaar bent.

Een regelmatige menstruatiecyclus

De ideale menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Bij de meeste vrouwen ligt deze echter tussen de 25 en 35 dagen. Dit wordt bepaald door de hormonen in je lichaam. De menstruatiecyclus begint op de dag van je menstruatie en duurt tot de eerste dag van je volgende menstruatie.

De fasen van je cyclus

De cyclus is opgebouwd uit twee fases. De eerste fase is de folliculaire fase, oftewel de periode voor je ovulatie. Na de eisprong gaat je lichaam over op de luteale fase, de periode van en na je ovulatie.

Fase 1: De folliculaire fase

De folliculaire fase start precies op de eerste dag van je menstruatie. Dit zijn de dagen voor je ovulatie. Tijdens deze fase scheidt je hypofyse een follikel stimulerend hormoon af. De follikel, ofwel de eicel, wordt dan gestimuleerd tot groei. De hypofyse produceert hormonen of stuurt ze aan. Het maakt deel uit van je hormonale stelsel.

Daarnaast maakt je lichaam tijdens deze fase oestrogeen aan. Het oestrogeen bereidt je baarmoeder voor op een innesteling van een bevruchte eicel. Als de eicel tot een bepaalde grootte is gegroeid dan zal deze gaan springen en is het klaar om bevrucht te worden. Dit wordt ook wel de ovulatie genoemd. De fase voor je ovulatie duurt gemiddeld genomen veertien dagen, maar dit kan bij iedere vrouw weer verschillen. Deze fase kan ook elf tot vijftien dagen duren.

Fase 2: De luteale fase

Op het moment dat je ovulatie plaatsvindt, breekt de tweede fase van je menstruatiecyclus aan. De follikel is dan gesprongen en de eicel is uit de follikel verdwenen. Na de ovulatie maakt je lichaam enkele dagen progesteron aan. Het baarmoederslijmvlies verandert dan en wordt gereed gemaakt voor een eventuele innesteling van een embryo. Als na een aantal dagen blijkt dat de eicel niet is bevrucht dan keert het baarmoederslijmvlies zich weer in de normale positie terug en stoot het zich voor een deel, samen met de onbevruchte eicel af. Je gaat dan weer menstrueren.

In de periode vlak voor en na je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. De meeste vrouwen zijn vier dagen vóór de ovulatie tot twee dagen erna het meest vruchtbaar. De periode dat je bevrucht kunt raken hangt weer af van de kracht van het zaad. Doorgaans leeft zaad ongeveer drie dagen in je baarmoederhals, maar het kan ook iets korter of langer leven.

De kans om zwanger te worden is het grootst als je drie dagen voor je ovulatie vrijt. In ieder geval is het een advies om vlak voor of op de dag van je ovulatie te vrijen. Op deze manier zorg je ervoor dat er al zaadcellen in je baarmoederhals aanwezig zijn om bevrucht te worden. Als je in de tweede fase van je cylcus bent, is het een advies om om de dag te vrijen en vlak voor je verwachte ovulatie iedere dag.

De weken

Een regelmatige menstruatiecyclus duurt ongeveer vier weken. De exacte duur en het verloop van de cyclus wordt bepaald door de hormonen in je lichaam.

De eerste week van je menstruatiecyclus

Je cyclus start met je menstruatie. In deze periode verlies je bloed. Dit bloed bestaat uit de onbevruchte eicel en het verdikte deel van je baarmoeder. Bij de meeste vrouwen duurt het bloeden tussen de twee en tien dagen. Je verliest dan ongeveer vijftig milliliter bloed.

De tweede week van je menstruatiecyclus

In de tweede week van je cyclus is er een toename van oestrogeen en progesteron. De stijging van deze hormonen heeft ook invloed op je geest. Vaak voel je je dan energieker, vrolijker en socialer. Je hebt ook veel meer zin in seks. Dit komt, omdat je in deze week het hormoon oestrogeen aanmaakt. Je bent dan het meest vruchtbaar en de kans op een zwangerschap is dus het grootst.

De derde week van je menstruatiecyclus

In deze week vindt je eisprong plaats. Dit is het moment dat je dat een eierstok een eicel afstoot om bevrucht te worden. Het oestrogeen- en testosterongehalte neemt af en het progesterongehalte stijgt. Je lichaam bereidt zich voor op een bevruchting en innesteling.

De vierde week van je menstruatiecyclus

Tijdens deze week kun je last krijgen van het premenstrueel syndroom, ofwel PMS. Veel vrouwen hebben hier last van. Dit komt, omdat de hoeveelheid serotonine en oestrogeen daalt. Deze daling heeft invloed op je humeur. Het kan dan ineens omslaan. Ook kan je dan een gebrek hebben aan energie.

Als je graag een kindje wil, dan is het dus zinvol om te weten hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit en rond welke periode je eisprong is. Aan de veranderingen in je lichaam kun je een naderende eisprong goed herkennen. Deze is herkenbaar aan:

  • Ovulatiepijn
  • Vollere borsten
  • Ander baarmoederhalsslijm
  • Verhoogde lichaamstemperatuur

Ovulatiepijn

Het kan zijn dat je rond je eisprong last krijgt van ovulatiepijn. Dit is een kramp links of rechts in je onderbuik. Je hebt deze pijn door de spanning in de follikel en de eierstok. Het lijkt op menstruatiepijn. Meestal duurt de ovulatiepijn een aantal uren maar het kan ook een hele dag duren. Als deze pijn over is, dan is je eisprong ook voorbij. Als je graag zwanger wilt worden dan kun je het beste vrijen als je deze pijn voelt. Je bent dan net op tijd.

Vollere borsten

In de tweede fase van je cyclus zijn je borsten vaak iets voller dan in de eerste fase. Net voor je menstruatie kunnen ze zelfs wat pijnlijk en gespannen zijn. Je bent het vruchtbaarst in de periode voordat je borsten voller worden. Dit is dus aan het einde van de eerste fase.

Ander baarmoederhalsslijm

Je baarmoederhalsslijm wordt ook wel cervixslijm genoemd. Dit slijm komt uit je vagina en de hoeveelheid en de structuur ervan verandert continu tijdens je cyclus. In de tweede week van je cyclus heb je vaak meer slijmverlies. Het baarmoederhalsslijm ziet en voelt er dan ook anders uit. Het is elastischer en het lijkt op vloeibaar eiwit. Dit slijm helpt de zaadcellen om omhoog te klimmen.

Geen vaginale douche

Gebruik je vaginale douches? Doe dit dan niet als je zwanger wilt worden. Dit kan het baarmoederhalsslijm wegspoelen en daarmee ook je vruchtbaarheid beïnvloeden. De zaadcellen krijgen dan geen hulp meer van het slijm om naar de baarmoederwand te klimmen.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Als je je eisprong hebt gehad dan stijgt je lichaamstemperatuur met minimaal 0,2 graden. Tijdens je ovulatie zakt je temperatuur weer een beetje. Daarna stijgt deze weer binnen twaalf tot 24 uur met 0,2 tot 0,5 graad.

Door je lichaamstemperatuur gedurende een aantal cycli dagelijks op te meten en deze te noteren, kun je een patroon herkennen. Je ziet dan op welke dagen je temperatuur zakte en steeg. Zo kun je precies zien op welke dag je eisprong is.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *