5 Essentiële Tips voor Zwanger Worden na een Gastric Bypass

Jij hebt al zo je worstelingen gehad met vruchtbaarheid. En dan met name door je gewicht. Langere tijd heb jij gestruggeld met extra kilo’s. Jouw overgewicht had een negatieve invloed op je mentale en fysieke gesteldheid, wat jou erg beperkte in je dagelijks leven. Maar het grootste struikelblok dat jouw overgewicht vormde, was het feit dat je er veel minder vruchtbaar door werd.

Je hebt besloten om dat struikelblok uit de weg te ruimen door een gastric bypass (maagverkleining) te ondergaan. Tenminste, dat was de eerste stap. Sindsdien ben je nog hard bezig met diëten en sporten om nog verder kilo’s kwijt te raken. Je hebt inmiddels al een verbetering opgemerkt in je gezondheid. Maar je zit nog met een brandende vraag: Hoe word je zwanger na je gastric bypass?

Je lekker voelen in je eigen lichaam

Droomt iedere vrouw – die het niet al verwezenlijkt heeft – daar niet van: Lekker in je vel zitten. Om ’s ochtends je bed uit te komen, in de spiegel te kijken en te denken: Goh, ik mag er zéker wezen!

En ik kan je nu, zelfs zonder jou gezien te hebben, vertellen dat ook jij er echt mag zijn – ieder mens is mooi.

Maar ja, vertel dat maar eens aan jezelf, met al jouw onzekerheden.

innesteling-uitgelichtNiet iedereen zal dus geboren worden met een jaloersmakend vertrouwen in zichzelf, innerlijk én uiterlijk. Voor de meesten vergt het nog flink wat werk – en jaren! – om zichzelf te accepteren, mindere punten en al. En hierbij moet je niet enkel denken aan meer in je lichaam groeien (van meisje naar vrouw), maar ook de mentale mindset die nog moet rijpen.

Soms is er nog een extra hulpmiddel nodig om je gelukkiger te voelen in je eigen lichaam. Dit kan iets vrij drastisch als plastische chirurgie, maar ook het verliezen van de overtollige kilo’s kan datgene zijn dat jij nodig acht om lekkerder in je vel te gaan zitten. De eerste stap is dan vaak diëten, maar wat als dat bij jou niets uithaalt? Dan kun je overgaan op een ingrijpendere maatregel: een gastric bypass.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een gastric bypass?

Allereerst: Wat is een gastric bypass nu eigenlijk precies? Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam tijdens een gastric bypass? Snap je beter wat de invloed is van een gastric bypass op jouw lichaam, kan je ook beter begrijpen welke invloed het al dan niet heeft op jouw vruchtbaarheid en kans op zwangerschap.

Wat is een gastric bypass?

Misschien wordt duidelijker wat een gastric bypass is, als je weet dat het een ander woord is voor ‘maagverkleining’. Dit is kort gezegd een operatie die jou helpt gewicht te verliezen door de manier waarop jouw maag en dunnen darm eten verwerken, te veranderen. Door de operatie wordt je maag, zoals het woord al aangeeft, namelijk verkleind.

Je zult sneller een ‘vol’ gevoel krijgen.

Het voedsel dat je eet, zal niet langer in de delen van je maag en dunne darm terechtkomen die voedsel absorberen. Je lichaam zal hierdoor niet alle calorieën binnenkrijgen van de voeding die je eet. Dit zal ervoor zorgen dat je (dramatisch) af zult vallen. Hiermee verlaag je eveneens jouw risico op ziektes gerelateerd aan obesitas, en op een vroegtijdige dood (met bijna 40%).

Wat gebeurt er in je lichaam bij een gastric bypass?

Over het algemeen wordt bij een gastric bypassoperatie een klein ‘zakje’ gerecreëerd in het bovenste gedeelte van de maag. Dit zakje wordt vervolgens verbonden met een deel van de dunne darm, wat tot gevolg heeft dat de rest van de maag en de darm omzeild wordt.

gastric1Doordat het zakje klein is, wordt de maagomvang effectief verkleind, wat leidt tot een vermindering van het functionele volume. Dit zorgt dus voor een vermindering van de hoeveelheid voedsel die op ieder moment ingenomen kan worden.

De operatie kan de grootte van de maag met wel 90% of meer verminderen. De patiënt heeft dan dus, zoals al eerder vermeld, minder voeding nodig om zich vol te voelen en absorbeert minder calorieën uit het voedsel dat hij of zij eet.

Daarbij wordt het zakje gecreëerd in een gebied waar het maagweefsel zich het minst waarschijnlijk uitrekt en ruimte bidt aan toenemende hoeveelheden voedsel. Op de lange termijn houdt dit in dat de omvang van het zakje min of meer constant blijft.

Wanneer is een maagverkleining nodig?

De operatie wordt uitgevoerd bij patiënten die gevaarlijk overgewicht hebben. Enkel patiënten die een overmatige hoeveelheid lichaamsvet hebben, ondanks eerdere pogingen om gewicht te verliezen via methoden als diëten, bewegen en medicatie, komen in aanmerking voor een maagverkleining. Voor hen is hun overgewicht levensbedreiging en/of levert het complicaties verbonden met morbide obesitas op.

Mogelijke bijwerkingen van een gastric bypass

Hoewel een gastric bypass dus als een geweldige oplossing lijkt, zitten er helaas ook enkele bijwerkingen aan verbonden. Hieronder vallen:

  • Dehydratatie
  • Moeite met slikken
  • Slechte spijsvertering
  • Intolerantie voor bepaalde voeding
  • Galstenen
  • Nierstenen
  • Gebitsproblemen
  • Haaruitval

gastric2

Maar gelukkig zijn deze bijwerkingen te verhelpen of compleet te elimineren door het juiste dieet en de juiste eetgewoonten na het ondergaan van een gastric bypassoperatie. Hierbij moet je respectievelijk denken aan:

  • Het verhogen van de vochtinname
  • Minder snel eten, minder veel eten en meer kauwen
  • Verandering aanbrengen in dieet
  • Bepaalde voeding compleet vermijden of de inname ervan minimaliseren
  • Behandelen met galzoutsupplementen of het verwijderen van de galblaas
  • Genoeg drinken
  • Bijhouden hoeveel vitamine je binnenkrijgt en indien nodig je inname aanpassen
  • Je dieet aanvullen met o.a. proteïne, vitamine B, magnesium, calcium en zink, maar grotendeels ‘gewoon’ 3-6 maanden geduld hebben tot het bijtrekt

Zwanger worden na een gastric bypass

Maar de vraag waar je uiteraard uiteindelijk antwoord op wilt krijgen, is: Hoe beïnvloedt een gastric bypass mijn (kans op) zwangerschap? Nou wel als volgt:

Je kunt een vruchtbaarheidsboost krijgen

zwanger-pillen6Een gastric bypass kan ervoor zorgen dat je ineens een positieve verandering ervaart in je vruchtbaarheid. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen die gelinkt zijn aan obesitas, voor het eerst in jaren weer regelmatig ovuleren na de operatie.

Hierdoor kun je ook sneller onverwachts zwanger worden als je geen anticonceptie hebt gebruikt – waarom zou je, dacht je, je werd toch niet zwanger.

Je moet je voedselinname erg zorgvuldig bijhouden

Wat je allereerst moet onthouden wanneer je een gastric bypass ondergaat: Het is geen magische oplossing. Je moet nog altijd letten op je voedselinname – en je bewegingspatroon.

Vrouwen die een gastric bypass hebben gehad, kunnen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben (proteïne, calorieën), wat problematisch kan zijn tijdens de zwangerschap. Hiervoor moeten deze vrouwen extra vitamines slikken om te compenseren voor de manieren waarop het lichaam niet langer voedingsstoffen (zoals vet) verwerkt.

Het is raadzaam een voedingsdeskundige op te zoeken die verstand heeft van gewichtsverliesoperaties.

Deze kan jou aanraden wat en hoeveel je op een dag moet eten om je absorptie van voedingsstoffen te verbeteren.

Je kunt het beste 18 maanden wachten voordat je zwanger wordt

Goed nieuws: Het is mogelijk en veilig om zwanger te worden na een gastric bypass. Maar wel op één voorwaarde: Je gewicht moet gestabiliseerd zijn. Na de operatie ondergaat je lichaam namelijk vele stressvolle veranderingen en significante veranderingen in je voedingsstofopname, wat schadelijk kan zijn voor de baby.

Door 18 maanden te wachten met zwanger worden na je operatie, bescherm je niet alleen je baby, maar ook jezelf tegen mogelijke ondervoeding. Na die maanden zal je waarschijnlijk een stabiel gewicht bereikt hebben, en in staat zijn je baby genoeg voeding aan te leveren.

gastric4

18 maanden kan in jouw geval misschien wel erg veel zijn; jij bereikt mogelijk veel sneller een stabiel gewicht

Je zult waarschijnlijk bevallen via een keizersnede

Waarom dit zo is, en welke factoren hier een rol in spelen, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk kan je zorgverlener jou hier meer over kunnen vertellen. Bijvoorbeeld over waarom hij/zij jouw kans op een keizersnede hoog inschat, en of het risico op complicaties van een vaginale geboorte werkelijk zo hoog is.

Je risico op complicaties vermindert, maar dat betekent niet dat het compleet weggaat

Een pijnlijke waarheid. Toch is uit onderzoek gebleken dat juist vrouwen die een gewichtsverliesoperatie ondergaan hadden, een hoge bloeddruk als gevolg van zwangerschap of diabetes gedurende de zwangerschap ontwikkelen.

Je loopt inderdaad minder risico, maar je loopt nog altijd risico. Hierom is het heel belangrijk dat je dokter jouw gezondheid goed monitort.

5 tips om je moederschapswens in vervulling laten gaan na een gastric bypass

In principe zal het zwanger worden zelf dus eigenlijk niet afwijken van het proces dat een vrouw die geen gastric bypassoperatie ondergaan is, doorloopt.

Sterker nog, vrouwen die een maagverkleining ondergaan zijn, kunnen al binnen 5-6 weken succesvol zwanger worden.

Het verschil tussen jou en een vrouw die geen gastric bypass heeft gehad, is echter dat het in jouw geval verstandiger en is om te wachten tot je een stabiel gewicht bereikt hebt na je operatie. Dit is zoals al eerder uitgelegd veiliger voor de gezondheid van je kindje – en jou. Maar vanaf het moment dat je daarop gekomen bent, kun je gewoon op natuurlijke wijze zwanger worden.

Enkele tips om je daarbij te helpen, zijn:

Tip #1: Elimineer je inname van schadelijke stoffen

gastric5Voordat je zwanger gaat worden, moet je ervoor zorgen dat jij zelf in een goede fysieke gezondheid verkeert. Om dit te bereiken, is afvallen om een gezond gewicht te behalen dus een goede eerste stap. Maar daarna moet je eveneens zorgen dat je het volgende uit je leven schrapt:

  • Roken
  • Alcohol
  • Recreatieve drugs
  • Gevaarlijke chemicaliën
  • Cafeïne

Ook is het raadzaam met je huisarts of dokter in gesprek te gaan over eventuele voorgeschreven medicatie die je inneemt. Sommige hiervan kunnen namelijk schadelijk zijn om te nemen tijdens je zwangerschap. Je huisarts kan je aanraden helemaal te stoppen met de medicatie of om het aan te passen, zodat je je kans op zwangerschap en een gezonde zwangerschap verhoogt.

Tip #2: Bereken je ovulatie

Wanneer je zwanger wilt worden, is het essentieel om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt. Tijdens je ovulatie vindt de eisprong plaats, dat is het moment waarop je zwanger kunt worden. Die vruchtbare periode rond je ovulatie noem je je vruchtbare venster. Je kunt op verscheidene manieren berekenen wanneer je ovulatie plaats zal vinden, namelijk via:

  • De kalendermethode
  • De ovulatiepredictorkit
  • Het monitoren van je baarmoederhalsslijm
  • Het meten van je basale lichaamstemperatuur

gastric6

Tip #3: Plan seks in

Sommige mensen proberen de momenten waarop zij seks hebben zo in te plannen, dat het tijdens of vlak na de ovulatie is. Dit kan zeker werken, maar er bestaat een betere aanpak wat betreft je seksrooster wanneer je zwanger probeert te worden.

Als je een regelmatige cyclus hebt die iedere 28-32 dagen plaatsvindt, zou je een doorsnee vruchtbaar venster hebben. Jouw ovulatie vindt dan tussen dag 11 en dag 21 van je cyclus plaats. Maar wist jij dat sperma slechts 2-5 dagen in leven blijft in jouw lichaam na de seks?

Binnen die tijd moet je dus seks hebben om bevrucht te raken.

Je maakt het meest kans om zwanger te worden als het sperma zich al binnen in jou bevindt, wachtend tot het eitje wordt vrijgelaten. Om op basis van deze informatie je seks in te plannen in de hoop zwanger te worden: Tel tot 10 dagen na je de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb op deze dag en de tien dagen daarop om de dag seks.

Via deze aanpak wordt de kans op de levering van gezond, gerijpt sperma verhoogd. Dit seksschema zal helpen bij het plaatsen van sperma, dat kan wachten tot de vrijlating van een eitje, terwijl het tegelijkertijd sperma toevoegt tijdens de ovulatie.

Tip #4: Voeg deze voedingsstoffen toe aan je dieet

Niet verrassend, maar hetgeen je eet staat is direct gerelateerd aan jouw fysieke gezondheid. Het is echter ook van invloed op je kans op bevruchting en een gezonde zwangerschap. Het is essentieel dat je goed gebalanceerde maaltijden eet, die vol zitten met gezonde voedingsstoffen en vitaminen.

gastric7

Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je het volgende binnenkrijgt:

  • Je d.a.h. (dagelijks aanbevolen hoeveelheid) koolhydraten
  • Vezels
  • Je d.a.h. proteïne
  • Essentiële vetten
  • Foliumzuur
  • Water
  • Zink
  • Vitamine B6
  • Vitamine C
  • Vitamine E

Tip #5: Vermijd deze voedingsstoffen

Tegelijkertijd zijn er ook juist voedingsstoffen die je het beste kunt vermijden als je graag zwanger wilt worden. Ze zullen geen schade aanrichten als je ze in gematigde hoeveelheden eet, maar zowel als je zwanger wilt worden als tijdens je zwangerschap, kun je het volgende maar beter laten staan:

  • Transvetten
  • Rauwe dierlijke producten
  • Kwikvis
  • Ongepasteuriseerde zachte kaas
  • Soja
  • Suiker
  • Frisdrank

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *