Heb Je Traag Zaad? 9 Leefstijl Tips voor Betere Kwaliteit Zaad

Te horen krijgen dat je spermakwaliteit niet goed is, is natuurlijk nooit fijn om te horen. Toch kun je in gevallen waar het niet al te erg is maatregelen treffen om de kwaliteit omhoog te krikken. Nu zijn er verschillende manieren waarop je aan zaadkwaliteit kan werken. Veel mensen denken vaak gelijk aan medische ingrepen. Nu kun je kiezen om een IUI of ICSI te laten doen, maar daar zitten bepaalde drempels aan verbonden waar je niet altijd aan voldoet.

Er zijn zat dingen die je aan je leefstijl kan doen die ervoor kunnen zorgen dat de kwaliteit van je zaad verbetert. Hieronder volgen 9 tips die helpen een betere spermakwaliteit te krijgen!

Tip 1: Stop met roken

Van roken is al een behoorlijke tijd bekend dat het slechte dingen doet met je lichaam, maar ook op kwaliteit en kwantiteit van je sperma kan het grote effecten hebben. Roken zorgt ervoor dat je testosteronspiegel te laag wordt, wat ervoor zorgt dat je minder sperma gaat aanmaken. Ook zorgt roken ervoor dat je zaadcellen veel kwetsbaarder worden voor schade, en vaak is dus ook de kwaliteit van het sperma minder dan bij niet-rokers.

Als je rookt, zorg er dan voor dat je een redelijke tijd voordat je kinderplannen maakt stopt. Wat je redelijk vindt is aan jou, maar het is verstandig minimaal een paar weken voordat je iets gaat ondernemen te stoppen. Zo ben je waarschijnlijk veel kwaadaardige stoffen kwijt, en is je lichaam al goed met herstel bezig. Mocht je het erg moeilijk vinden om te stoppen, is het niet onverstandig hulp te zoeken.

Tip 2: Stop met het drinken van alcohol

Je doet er ook erg goed aan om te stoppen met alcohol. Het heeft namelijk veel dezelfde negatieve effecten als dat roken heeft. Zo brengt het je testosteronspiegel naar beneden, en schaadt het ook zowel spermakwaliteit als -kwantiteit. Ook kan het je libido verminderen, en kan in extreme gevallen zelfs tot impotentie leiden.

De effecten van alcohol kunnen al vrij gauw merkbaar zijn, vanaf 5 glazen per dag is er al een verschil te merken. Het is het meest te merken als je gemiddeld 25 of meer glazen alcohol per week naar binnen schuift. Net als met roken is het slim hier een ruime tijd voor het ‘’proberen’’ mee te stoppen om je lichaam de kans te geven zich te herstellen en voor te bereiden.

traagzaad2

Tip 3: Let op je voeding

Ben je een beetje dikkig of ben je wat mager? Dan is het goed om aan je lichaam te werken. Het is gebleken dat bij mensen met overgewicht de spermakwaliteit meer dan 20% lager is dan bij een ‘’normaal’’ persoon, en bij mensen met ondergewicht het zelfs meer dan 30% lager is. Mannen met ondergewicht maken te weinig testosteron aan, en mannen met overgewicht maken te veel oestrogeen aan, wat op haar beurt de aanmaak van testosteron remt.

Dus zorg ervoor dat je BMI zo’n beetje tussen de 19 en 25 zit, en dan zit je prima. Een laatste tip op het gebied van afvallen: DOE ABSOLUUT GEEN CRASHDIEET. Niet alleen is dat erg slecht voor je lichaam, ze hebben vaak ook geen blijvend effect en je kan na een tijdje zo weer op je oude gewicht zitten. Het heet niet voor niets het jojo-effect!

Tip 4: Let op de inpakking en doorbloeding van je testikels

Je testikels, net als jijzelf, houden van een optimale temperatuur. Is het te warm, gaan ze dat niet leuk vinden. Te koud zitten ze ook niet op te wachten. Je testikels zijn dus eigenlijk vergelijkbaar met de stereotype Nederlander qua temperatuur. Je wil dus ervoor zorgen dat je testikels op een comfortabele temperatuur zitten.

Het is gebleken dat spermatogenese (de vorming van zaadcellen) het beste werkt bij een temperatuur van 33°C. Zitten je testikels op deze temperatuur, dan zit je goed. Wat je wil doen om de temperatuur omhoog te gooien zijn onder andere strakke kleding dragen, (veel) naar sauna’s en hete baden gaan, lang gaan zitten, en intensief sporten.

Dat wil dus zeggen dat je al deze dingen dus vooral NIET moet gaan doen. Natuurlijk mag je overigens best een strak T-shirt dragen, maar een strakke onderbroek of (spijker)broek is absoluut een no-go.

traagzaad5

Dus niet zo!

Tip 5: Stop met intensief sporten

Zoals net al even voorbijkwam, is intensief sporten niet goed voor de temperatuur van je testikels. Maar intensief sporten heeft meer negatieve effecten dan alleen dat. Tijdens een veeleisende sportsessie gaat de aandacht naar je spieren. Je spieren worden beter doorbloed, zodat je optimaal kan presteren. Dit gaat ten koste van de doorbloeding in je edele delen.

Zeker bij bijvoorbeeld wielrennen kun je bedenken dat je testikels het niet erg fijn vinden om tegen dat kleine zadeltje gedrukt te worden. Verder is sport gelijk aan lichamelijke stress. In deze staat worden de hormonen endorfine en cortisol aangemaakt, die geen goede vrienden zijn met sperma. Het is beter om even rustig wat te bewegen. Een wandeling maken is bijvoorbeeld erg goed.

Tip 6: Vermijd stress

Alhoewel het nog niet helemaal zeker is hoe stress je sperma aantast, staat het wel vast dat stress kan leiden tot een minder aantal zaadcellen, die ook nog misvormd kunnen worden. Zeker in combinatie met intensief sporten is het erg slecht voor je sperma.

traagzaad3

Overigens leidt werkstress niet significant tot een verslechtering van je sperma. Maar werkloos zijn is zeker geen optie, want werklozen hebben vaak een slechtere kwaliteit zaad dan de werkenden, ongeacht stressniveaus. Zorg er dus voor dat je stress zoveel mogelijk vermijdt. Een goede tip is dat wandelen wat zonet genoemd is. Zo heb je dus twee voor de prijs van een. Je krijgt je beweging en vermindert stress.

Tip 7: Krijg veel de juiste voedingsstoffen binnen

Voedingstoffen zijn erg belangrijk voor de kwaliteit en kwantiteit van je sperma. Er zijn een aantal voedingstoffen die vrijwel noodzakelijk zijn en die je – als je je sperma wilt verbeteren – nodig hebt. Gezonde (onverzadigde) vetten, wat veel in vis en plantaardige olie zit, is goed voor je. Broodnodige vitaminen en mineralen kun je veel in groente en fruit vinden, dus eet daar voldoende van.

Foliumzuur is ook belangrijk voor je. Dat vind je vaak in gras-gevoede dieren, zeker in de lever. Je kan ook een vitamine B-complex slikken. Doe dat samen met zink aangezien zink goed is voor je spermaproductie. Wil je natuurlijk blijven, kun je zink goed via oesters binnenkrijgen.

Tip 8: Hou je in – maar ook niet te veel

Het produceren van sperma kost tijd. Dus als je fan bent van seks of masturbatie, hou je dan even in. Te vaak seks hebben of überhaupt klaarkomen geeft je lichaam namelijk nul kans om een nieuwe voorraad aan te maken. Meer dan een zaadlozing per dag zorgt ook voor een lagere concentratie van zaadcellen. Overigens hoef je je niet compleet te onthouden van seks.

Sterker nog, dat is erg af te raden. Zit er meer dan anderhalve week tussen orgasmes, dan is de kwaliteit van je sperma ook wat minder. Om de dag bijvoorbeeld is prima. Mocht je om welke reden dan ook niet zoveel gas willen of kunnen geven dan is ietjes minder natuurlijk ook goed.

traagzaad4

Tip 9: Minder vliegen

Wanneer je het vliegtuig instapt en vervolgens het vliegruim betreedt, word je blootgesteld aan kosmische straling. Die straling kun je vergelijken met röntgenstraling, dus het beschadigt je spermacellen. Als je juist die cellen wilt verbeteren, moet je dus vooral niet gaan vliegen.

Daar heb je ze, 9 leefstijltips die jouw spermakwaliteit kunnen verbeteren! Maar wat erg belangrijk is, en altijd van pas komt: maak een afspraak met je arts en overleg wat het beste is voor je! Je kan deze tips altijd toepassen, maar overleg altijd eerst zodat je niet voor rare verassingen komt te staan.

Alvast succes!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

1 Reactie op "Heb Je Traag Zaad? 9 Leefstijl Tips voor Betere Kwaliteit Zaad"

  1. A says:

    Mijn man heeft een hersteloperayie gehad (had zich tijdens zijn vorig huwelijk gesterillisseerd), na deze hersteloperatie was er volop krioelend zaadcellen aanwexig..maar de 2e controle niets! Hoe kan dit en kan dit nog goed komen? Hebben icsi gedaan en een kindje gekregen maar wil t liefst natuurlijke manirt

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *