Feit of Fabel: Benen Omhoog om Zwanger Te Worden?

Het is een verhaaltje dat al decennialang wordt verteld, en niet alleen door ongeïnformeerde leken, maar ook door artsen: als je zwanger wil worden, helpt het om na de seks met je benen omhoog te gaan liggen. Op die manier zou het zaad makkelijker richting de eicel vloeien, en zou je dus makkelijker zwanger kunnen worden.

Als jij op dit artikel hebt geklikt, heb je waarschijnlijk één belangrijke vraag: is dit allemaal wel waar?

Het klinkt best als een logisch verhaaltje, maar dat wil op zichzelf natuurlijk nog niet zeggen dat het waar is. Is dit medisch verantwoord advies, of is het eigenlijk een zwaar achterhaald verhaaltje dat we elkaar nog steeds vertellen? In dit artikel zochten we het uit, zodat jij zeker weer of je niet voor niks de hele tijd met je benen in de lucht ligt!

Waarom zou je sneller zwanger worden als je met je benen omhoog ligt?

Zoals gezegd, is jarenlang aangeraden om met je benen omhoog te liggen na de seks als je snel zwanger wil worden, ook door professionals met verstand van zaken.

Of het nu waar is of niet, er zal in ieder geval enige theoretische onderbouwing achter zitten, anders zouden artsen het niet al die tijd hebben verkondigd. Die theoretische onderbouwing zullen we daarom nu uiteenzetten, zodat we daarna kunnen toetsen of het eigenlijk wel klopt.

Wellicht zal je als vrouw wel eens gemerkt hebben dat sperma soms uit de vagina lekt nadat je seks hebt gehad. Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel vocht daadwerkelijk de vagina weer verlaat na de seks, maar vrijwel iedereen ervaart dit wel in meerdere of mindere mate. Als je graag zwanger wil worden, kan dat natuurlijk een beetje een verontrustend gegeven zijn.

Wil je zwanger worden, dan wil je immers toch dat zoveel mogelijk zaad in de baarmoeder terechtkomt, zodat de kans op bevruchting van een eicel zo groot mogelijk is? En als er vervolgens sperma uit de vagina lekt, dan betekent dat toch dat er ook zaadcellen weer het lichaam verlaten, waardoor de kans op zwangerschap wordt verkleind? Dat wil je dus toch voorkomen?

Dat is heel lang ook de gedachte geweest van experts op dit gebied, en met je benen omhoog liggen moest voorkomen dat er te veel zaad het lichaam weer verlaat. Zo zouden er meer zaadcellen overblijven die uiteindelijk voor een bevruchting zouden kunnen zorgen. In theorie klinkt het allemaal best logisch, maar er zitten wat gaten in deze redenering, die we hieronder zullen bespreken.

Word je echt sneller zwanger door dit trucje?

Het voorgaande verhaal klonk dus eigenlijk best logisch, maar heel veel zegt dat niet, want voor iemand zonder diepgaande medische kennis kun je een heleboel logisch laten klinken. De vraag die dus eigenlijk centraal moet staan, is de volgende: staat dit verhaal nog steeds overeind, of is het inmiddels lang en breed ingehaald door de wetenschap?

Hoewel er niet 100% zekerheid bestaat over deze vraag, lijkt het tweede antwoord toch aannemelijker. Waarschijnlijk is het een fabeltje dat je sneller zwanger wordt als je na de seks met je benen in de lucht gaat liggen (bron). Maar hoe kan dat nou als dit alles in theorie zo logisch leek? Daar is een vrij simpele reden voor, en die zal ik je nu uitleggen.

“Dat iets aannemelijk klinkt, wil nog niet zeggen dat het ook waar is…”

Het klopt natuurlijk dat sperma zaadcellen bevat, en dat er bij de meeste vrouwen weer sperma uit de vagina loopt na de seks. Maar nu komt het: het vocht dat uit de vagina loopt bevat bijna geen zaadcellen meer wanneer het je lichaam verlaat. Die zaadcellen zitten nog steeds in je lichaam, en zijn allang op zoek naar een eicel om te bevruchten.

Zaadcellen bewegen zich namelijk niet alleen in het zaadvocht, maar ook via het baarmoederslijm. Hierdoor laten zaadcellen een hoop onnodig vocht achter in je vagina, en het is dus niet zo erg als dit vocht er weer uit stroomt.

Het heeft dus waarschijnlijk weinig zin om je na de seks in oncomfortabele posities te wurmen, want op de kans om zwanger te worden heeft het weinig tot geen effect.

Hoe vergroot ik dan wel de kans op zwangerschap? 4 tips

Hopelijk ben je ergens opgelucht dat je niet elke keer na de seks met je benen in de lucht hoeft te gaan liggen als je zwanger wil worden, maar ik snap het ook goed als je een beetje teleurgesteld bent.

Misschien heb je wel moeite om zwanger te worden, en dacht je eindelijk een oplossing te hebben gevonden, waarvan nu dus blijkt dat het helemaal geen oplossing is…

Als dat het geval is, dan heb ik gelukkig goed nieuws voor je! Met je benen omhoog liggen mag dan hoogstwaarschijnlijk onzin zijn, maar ik heb nog genoeg andere tips voor je waarmee je de kans op zwangerschap verhoogt! De volgende tips om sneller zwanger te raken, zal ik allemaal even kort bespreken:

  • Bepaal wanneer je vruchtbare dagen zijn
  • Stop met roken en drinken (en zorg dat je partner dat ook doet)
  • Ga foliumzuur (en andere vitaminen) slikken
  • Vermijd stress zo veel mogelijk
  • Tip 1: Bepaal wanneer je vruchtbare dagen zijn

Natuurlijk kun je, als je zwanger wil worden, er gewoon voor kiezen om zo veel mogelijk seks te hebben, om de kans te maximaliseren dat je zwanger wordt.

Na verloop van tijd kan dit echter ook vervelend worden, omdat seks als een verplichting gaat aanvoelen. Als het plannen van seks stressvol wordt, verlaag je mogelijk zelfs de kans op zwangerschap, omdat stress je vruchtbaarheid kan verlagen.

In dat geval kan het dus goed zijn om je vruchtbare dagen te berekenen. Je zal waarschijnlijk wel snappen dat je niet altijd (even) vruchtbaar bent; als er geen eicel is vrijgekomen in je lichaam, dan kunnen zaadcellen ook niks bevruchten, en zul je niet zwanger worden. Als jij weet op welke dagen je de meeste kans hebt om zwanger te worden, kun je dus de kans op zwangerschap vergroten!

Sommige vrouwen denken dat ze dan dus maar het beste seks kunnen hebben op het moment dat ze hun eisprong of ovulatie (het moment dat er een eicel vrijkomt) hebben, maar dan ben je eigenlijk al te laat als je de kans op bevruchting écht zo groot mogelijk wil maken.

Je kan er beter voor zorgen dat er al zaadcellen aanwezig zijn in je lichaam op het moment dat de ovulatie plaatsvindt.

Zaadcellen kunnen namelijk wel vier dagen overleven in je lichaam. Dit maakt dat je ervoor kan zorgen dat er genoeg zaadcellen zijn die de eicel al “opwachten” als je de dagen vóór je eisprong al vaker hebt gevreeën.

Je eisprong kan je voorspellen door je menstruatiecyclus goed in kaart te brengen, want over het algemeen zal de ovulatie steeds rond dezelfde dag van je cyclus plaatsvinden.

Hierbij kan het helpen om te letten op bepaalde tekenen van ovulatie, zoals ovulatiepijn, maar je kan ook gebruik maken van een LH-test: een hulpmiddel dat jou vertelt of je ovulatie eraan komt door de aanwezigheid van een bepaald hormoon in je lichaam te meten. Ook zijn er online diverse tools te vinden die je helpen je vruchtbare dagen te berekenen.

Tip 2: Stop met roken en drinken (en zorg dat je partner dat ook doet)

Als jij wil dat je zwanger wordt, is het belangrijk dat je lichaam zo gezond mogelijk is, want dat vergroot de kansen op zwangerschap aanzienlijk. Wanneer je rookt of drinkt, dan is stoppen met alcohol en tabak gebruiken het beste wat je op dit moment voor je lichamelijke gezondheid en je kansen op zwangerschap kunt doen.

Een goede extra reden dus om stoppen echt serieus te nemen!

Alcohol kan de kwaliteit van je eicellen flink beïnvloeden, en bovendien bevruchting lastiger maken. Roken heeft al helemaal een slecht effect op je vruchtbaarheid. Als je op de “normale manier” zwanger probeert te raken, heb je 30% minder kans wanneer je rookt. Onderga je een vruchtbaarheidsbehandeling, dan verlaagt roken de kans van slagen zelfs met maar liefst 50%!

Natuurlijk zou je uiteindelijk sowieso moeten stoppen met roken en drinken, omdat dit tijdens een zwangerschap funest is voor de gezondheid van je ongeboren kindje, en de kans op miskramen en andere complicaties behoorlijk vergroot.

Stoppen klinkt misschien als een enorm grote stap, maar eigenlijk is die stap sowieso onvermijdelijk (niet toegestaan tijdens zwangerschap), en neem je hem nu gewoon ietsje eerder.

Overigens is het ‘t beste als je partner ook stopt met roken en drinken wanneer je graag zwanger wil worden. Alcohol en tabak verlagen tevens de kwaliteit van het sperma en de zaadcellen, wat natuurlijk ook een belangrijke factor is als je zwanger wil worden. Bovendien ondervind jij via meeroken ook zelf de negatieve effecten van het roken van je partner.

“Als jullie allebei tegelijk stoppen, hebben jullie steun aan elkaar, en zal het waarschijnlijk een stuk minder moeilijk zijn!”

Tip 3: Ga foliumzuur (en andere vitaminen) slikken

Ik gaf net al even aan dat de gezondheid van je lichaam een erg grote invloed heeft op je kans om zwanger te worden. Stoppen met roken en drinken is één manier om je lichamelijke gezondheid te verbeteren, maar een andere is om ervoor te zorgen dat de juiste vitamines in je lichaam aanwezig zijn voor een zwangerschap.

De belangrijkste vitamine op dit gebied is foliumzuur. Voor de ontwikkeling van je baby is foliumzuur van groot belang, dus zwangere vrouwen worden sowieso al aangeraden om deze vitamine bij te slikken.

Het lijkt echter ook zo te zijn dat je kansen op zwangerschap omhoog gaan als je al vóór de bevruchting begint met het slikken van deze vitamine.

Heel gek is dit eigenlijk niet. Zwangerschap is natuurlijk nogal een proces en een flinke aanslag op je lichaam, dus het zal daar niet zomaar aan beginnen als het daarvoor niet de juiste middelen heeft. Waarom zou je lichaam immers beginnen aan zo’n riskant en veeleisend proces als het daarvoor niet over de juiste ‘bouwstoffen’ beschikt?

“Jij wee wel dat je altijd nog foliumzuur kan gaan slikken tijdens de zwangerschap, maar je lichaam weet dit niet.”

Foliumzuur kun je gemakkelijk binnenkrijgen via vrij te verkrijgen supplementen. Ik zou je echter aanraden om speciale multivitaminen voor vrouwen met een kinderwens aan te schaffen. Deze bevatten namelijk niet alleen foliumzuur, maar ook een hoop andere vitaminen die van belang zijn als je graag succesvol zwanger wil worden.

Met zo’n tabletje weet je dus zeker dat je direct alles binnenkrijgt wat je nodig hebt!

Tip 4: Vermijd stress zo veel mogelijk

Dat stress slecht is voor je kansen op zwangerschap, heb ik eerder in dit artikel al eens laten vallen. Dat stress een hele hoop negatieve gevolgen voor onze gezondheid heeft, wordt onderzoek na onderzoek duidelijker, en we weten inmiddels zelfs dat te veel stress een flinke impact kan hebben op onze levensverwachting. Het zou je dus niet moeten verbazen dat ook je kansen op zwangerschap er behoorlijk door afnemen.

De oplossing ligt natuurlijk voor de hand: probeer de hoeveelheid stress te verminderen die je in het dagelijkse leven ervaart. Je kan namelijk denken dat je prima met de stress kunt omgaan, maar dat maakt het niet minder ongezond.

Het maakt voor je kans op zwangerschap weinig uit of je meteen huilend bezwijkt als je te veel stress ervaart of juist je dagelijkse leven en je werk er totaal niet onder laat lijden, want het gaat erom of je die stress ervaart of niet.

Ik snap ook wel dat het lastig kan zijn om de hoeveelheid stress in je leven ‘eventjes’ te verminderen. Misschien is je werk simpelweg veeleisend, heb je al andere kinderen die je veel stress opleveren, of heb je zorgen over je pogingen om zwanger te worden.

Je kan er echter in de meeste gevallen (toch) bewust voor kiezen om minder verantwoordelijkheden op je te nemen en leren om beter te plannen, om stress voor zover mogelijk te minimaliseren.

Ook kun je leren om beter om te gaan met de wellicht onvermijdelijke stress in je leven, om ervoor te zorgen dat je die stress minder langdurig ervaart.

Het bewust inplannen van rustmomenten gedurende de dag kan daarbij helpen, en hetzelfde geldt voor meditatie. Vooral mindfulness-meditatie blijkt erg effectief bij het verlagen van stress, dus probeer het vooral eens uit!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *