19 Ultieme Zwanger Worden Tips Op een Rij + Infographic

Als jullie hebben besloten om voor een kindje te gaan dan wil je dit natuurlijk dat het snel raak is. Toch is er een kans aanwezig dat het een aantal maanden kan duren voordat jullie kinderwens in vervulling gaat. Zwanger worden is namelijk topsport.

Bij de meeste vrouwen lukt het niet in één keer, maar gaan er een aantal maanden overheen voordat ze zwanger raken. Je hebt het dus niet volledig in de hand, maar je kunt wel wat invloed uitoefenen.

Maar allereerst gaan we de menstruatiecyclus en je meest vruchtbare periode nader bekijken. Dit is van belang om bepaalde tips beter te kunnen begrijpen.

Je menstruatiecyclus

Als het duidelijk is hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit dan weet je ook precies op welke dagen je vruchtbaar bent.

De menstruatiecyclus bestaat uit de volgende vier fases:

De folliculaire fase

Deze fase begint op de eerste dag van je menstruatie. Er is dan een nieuwe cyclus in je lichaam aangebroken. Er groeit en rijpt een nieuwe eicel in de follikel. In dit blaasje bevindt de rijpende eicel zich.

De eisprong

Tien tot veertien dagen voordat je menstruatie start, is er een eisprong. Hierbij barst het follikel en komt de gerijpte eicel vrij. Tijdens deze fase van je menstruatiecyclus ben je dan ook vruchtbaar. De kans op een zwangerschap is het grootste door rond of tijdens deze periode van je menstruatiecyclus te gemeenschap te hebben.

De luteale fase

Na je eisprong veranderen de resten van de follikel zich. Onder invloed van het zogenaamde luteïniserend hormoon vormen de resten zich dan om tot een geel lichaam. Het luteïniserend hormoon wordt aangemaakt door de hypofyse. Dit hormoon stimuleert de eisprong en stimuleert je eierstokken het geslachtshormoon oestrogeen aan te maken. Verder zorgt het luteïniserend hormoon ervoor dat de baarmoederwand gereed is voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als een eicel is bevrucht dan bereikt deze de baarmoeder na ongeveer vijf dagen.

De menstruatiefase

Als de eicel niet is bevrucht door een zaadcel dan is het gele lichaam uitgeput en sterft het af. Hiermee begint ook je menstruatie en de start van een nieuwe cyclus.

Bij het gros van de vrouwen duurt cyclus tussen de 21 en 35 dagen. De eisprong is ongeveer tien tot veertien dagen voordat je nieuwe menstruatiecyclus start. Je bent dan dus vruchtbaar.

Wanneer je dus snel zwanger wilt worden dan zal je tijdens je vruchtbare periode moeten vrijen. Dit is dus rond de dagen of op de dag van je eisprong. De kans op een zwangerschap is dan het grootst. Als je drie of vier dagen voor je eisprong vrijt, zijn de zaadcellen op tijd om de eicel te bevruchten. Ze kunnen dan in de baarmoederhals op de eicel wachten en deze bevruchten als deze vrijkomt.

Je meest vruchtbare periode herkennen

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt dan kun je gemakkelijk berekenen wanneer je vruchtbare periode is.: Dit is namelijk tien tot veertien dagen voordat je menstrueert. Dit hebben we in de vorige paragraaf al vastgesteld.

Maar helaas hebben niet alle vrouwen een regelmatige cyclus. Voor hen is het dan ook moeilijk om te berekenen wanneer ze vruchtbaar zijn. Toch is het niet onmogelijk. Zelfs als je een onregelmatige cyclus hebt, dan kun je toch je vruchtbare periode herkennen aan een aantal lichamelijke symptomen:

Buikpijn

Als je opeens pijn in je buik hebt dan kan dit een knappend eiblaasje zijn. Je krijgt dan onverwachts, vanuit het niets, buikpijn. Deze pijn voel je onderin je buik en je kunt hier vaak niet de oorzaak van verklaren. Het is een scherpe pijn in je onderbuik, ter hoogte van je eierstokken. Het houdt een aantal uren aan en verdwijnt ook weer ineens. Tijdens deze pijn voel je eigenlijk de groei van een eiblaasje in je eierstok.

Veranderingen van het cervixslijm

Aan het cervixslijm, oftewel vaginale slijm, kun je zien of je in je vruchtbare periode zit. Tijdens je cyclus verandert het slijmvlies continu. Net na je menstruatie is er vaak niet zoveel slijmverlies. Hoe dichter je bij de eisprong komt, hoe meer slijm je verliest. Hierdoor kun je wat nat aanvoelen van onderen. Rond de periode van je eisprong is het vaginale slijm wat draderig en lijkt het op vloeibaar wit. Van dit slijm kun je draden trekken. Dit is een van de duidelijkste symptomen dat je vruchtbaar bent. Na je eisprong heb je weer minder last van slijmverlies. Verder verandert de structuur van het slijm ook weer, wordt het wit tot gelig en voelt het brokkelig en kleverig aan.

Temperatuurverhoging

Je kunt het moment van je eisprong ook berekenen door je lichaamstemperatuur op te meten. Wanneer je elke morgen, op hetzelfde tijdstip, je temperatuur opneemt dan kun je zien wanneer je je eisprong hebt gehad. Dit wordt ook wel de temperatuurmethode genoemd. Met deze methode kun je je eisprong berekenen.

Gebruik hiervoor wel een digitale thermometer met twee cijfers achter de komma. Meet je temperatuur op nog voordat je opstaat. Leg de thermometer dus binnen handbereik op je nachtkastje, zodat je in bed kunt blijven liggen en er niet voor hoeft op te staan. Als je dit niet nauwgezet doet, dan is de temperatuurmethode niet meer betrouwbaar.

Als je een eisprong hebt dan zakt je temperatuur een klein beetje. Binnen 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt deze weer met 0,2 tot 0,5 graad. Als je tijdens je cyclus trouw iedere morgen je temperatuur opmeet, dan wordt het na een aantal maanden duidelijk rond welke periode je meestal een eisprong hebt. Je weet dan wanneer je vruchtbaar bent.

Begin met temperaturen op de eerste dag van je menstruatie. Meet vanaf deze dag iedere morgen trouw je temperatuur op. Doe dit altijd op hetzelfde tijdstip en noteer je temperatuur dagelijks in een grafiek. Na een aantal maanden is het dan duidelijk rond welke dag van de maand jij een eisprong hebt.

Pijnlijke borsten

Bij een naderende eisprong kun je last hebben van spanning op je borsten. Ze zijn dan iets voller in vergelijking met de derde en vierde fase van je menstruatiecyclus.

Openstaande baarmoedermond

Aan je vagina kun je ook merken of je vruchtbaar bent. Meestal staat je baarmoedermond dan meer open. Dit kun je voelen door met je vinger naar het einde van je baarmoedermond te gaan. Je kunt dit het beste doen door met een been op een stoel of bed te staan. Als het lijkt alsof je baarmoedermond op slot zit dan zit je waarschijnlijk in je onvruchtbare periode. Voelt het net alsof je er met je vinger makkelijker bij kan? Dan kan het zijn dat je in je vruchtbare periode zit. Als je voelt dat je van het slijmvlies draden kunt trekken dan is het bijna zeker dat je vruchtbaar bent. Tijdens een naderende eisprong is je baarmoedermond beter geopend, omdat de zaadcellen dan makkelijker naar binnen kunnen glijden.

Een verhoogd libido

Rond de fase van je eisprong stijgen de hormoonlevels. Dit heeft niet alleen veel invloed op je stemming, maar zorgt ook voor een hoger libido. Kortweg: Je hebt gewoon ontzettend veel zin om te vrijen. Een hele prettige en volledig natuurlijke reactie!

Zwanger-worden-tips

19 Zwanger worden tips om snel(ler) zwanger te worden

Nu we weten wanneer de meest vruchtbare periode is, weten we ook precies wanneer je zou moeten vrijen om snel(ler) zwanger te worden. Maar dat is nog maar het begin. Het gaat niet alléén maar om de timing, maar ook om hoe je gemeenschap hebt. De volgende 21 snel(ler) zwanger worden tips zijn niet alleen belangrijk voor jou, als vrouw, maar ook zeker zo belangrijk voor je partner!

Zwanger worden tip #1: Seksstandjes met een diepe penetratie

Het standje waarin jullie vrijen is van grote invloed op een zwangerschap. Bij een standje met een diepe penetratie bereiken de zaadcellen de baarmoedermond veel sneller. Ze moeten namelijk een kortere afstand afleggen. Het is bewezen dat de missionarishouding, ‘op zijn hondjes’ en de zij-aan-zij ligging de meest bevorderende seksstandjes zijn om zwanger te raken.

Zwanger worden tip #2: Regelmatige seks

Om de dag seks hebben met je partner is het meest ideaal. Te vaak seks is niet bevorderlijk voor de zaadkwaliteit- en kwantiteit. Hoe vaker een man klaarkomt, hoe slechter de zaadkwaliteit wordt. Als jullie om de dag vrijen dan blijft de zaadkwaliteit optimaal. Verder blijven er dan steeds wat zaadcellen aanwezig in je vagina.

Zwanger worden tip #3: Focus je niet op een zwangerschap

Focus jezelf niet te veel op een zwangerschap. Dit levert alleen maar stress op en, zoals je waarschijnlijk al weet, is stress niet goed voor de vruchtbaarheid. Het wordt dan moeilijker om zwanger te raken. Geniet gewoon van de vrijpartij met je partner en denk niet continu aan het zwanger worden.

Zwanger worden tip #4: Blijf nog even liggen

Om te voorkomen dat het sperma uit je vagina lekt is het een advies om na de seks nog even te blijven liggen. Je geeft de zaadcellen dan meer kansen om de baarmoedermond te bereiken. Blijf dus nog even liggen met een kussen onder je billen. Zo help je de zaadcellen wat op weg, in de richting van de zwaartekracht.

Zwanger worden tip #5: Ga niet gelijk douchen na de seks

Als je het fijn vindt om te douchen na de seks, was dan alleen je lichaam en het gebied rond je schaamstreek. Ga in ieder geval niet in bad en reinig je vagina niet te grondig. Hiermee kun je het sperma wegwassen en zal er geen bevruchting tot stand komen.

Zwanger worden tip #6: Gebruik géén glijmiddel

Gebruiken jullie wel eens glijmiddel? Doe dit vanaf nu dan niet meer. In glijmiddel zit vaak een zaaddodend middel. De zaadcellen kunnen dus doodgaan en een bevruchting is dan onmogelijk. Als jullie het lastig vinden om te vrijen zonder glijmiddel dan is het ook een optie om te kiezen voor een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel. Vraag hiervoor advies bij de apotheek. Lees in ieder geval goed de gebruiksaanwijzing van het glijmiddel. Deze geeft vaak al duidelijk aan of het zaaddodende middelen bevat, of niet.

Zwanger worden tip #7: Drink minder alcohol

Houd je wel van een wijntje op zijn tijd? Drink hier voortaan dan wat minder van. Alcohol zorgt voor hormonale schommelingen. Het kan je cyclus helemaal uit balans brengen. Overtuig ook je mannelijke wederhelft er ook van dat het best even wat minder kan. Teveel alcohol heeft beslist een negatieve invloed op de kwaliteit en kwantiteit van zijn zaadcellen.

Zwanger worden tip #8: Gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. Onbewerkte voeding zorgt voor een betere ovulatie en goede zaadcellen. Vermijd suikers en vetten en eet veel groenten en onbewerkt voedsel. Slik ook multivitaminen, zodat je een eventueel tekort aan voedingsstoffen makkelijk aanvult.

Zwanger worden tip #9: Blijf ontspannen

Stress zorgt voor hormonale schommelingen. Je menstruatiecyclus kan dan helemaal in de war raken. De eisprong wordt dan uitgesteld of deze blijft uit. Bij mannen zorgt stress weer voor een mindere zaadproductie. Blijf dus ontspannen en probeer stress te vermijden. Zo neemt de kans op een zwangerschap toe.

Zwanger worden tip #10: Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes

Roken en meeroken zal de vruchtbaarheid verminderen. Vrouwen die roken zijn minder vruchtbaar dan vrouwen die niet roken. Uit onderzoek is gebleken dat hun vruchtbaarheid tot vier keer zo snel achteruit gaat dan bij niet-rokers. Bij mannen tast roken de kwaliteit van de zaadcellen aan. Het wordt dan moeilijker om een eicel te bevruchten.

Zwanger worden tip #11: Geen drugs

Drugs kan schadelijke en chemische stoffen achterlaten in het lichaam. Dit is natuurlijk erg slecht voor het embryo als je zwanger raakt. Verder zorgt drugs voor een verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen wordt de cyclus flink verstoord en bij mannen gaat de zaadkwaliteit- en kwantiteit flink achteruit.

Zwanger worden tip #12: Gebruik een ovulatietest

Je kunt alleen zwanger raken tijdens je vruchtbare periode, oftewel je ovulatie. Als je een kindje wilt dan mag je je ovulatie natuurlijk niet missen. Het is belangrijk om rond de periode van je ovulatie te vrijen. Om zeker te weten wanneer je ovulatie is, kun je een ovulatietest doen. Hiermee kun je op een betrouwbare wijze vaststellen op welke datum je ovulatie is en jullie dus ‘moeten’ vrijen. Indien je een regelmatige menstruatiecyclus hebt dan kan je ook je ovulatie berekenen.

Zwanger worden tip #13: Extra zink

Een tekort aan zink vermindert de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Bij mannen kan een te laag zinkgehalte de hoeveelheid zaadcellen fors verminderen. Slik dus, samen met je partner, extra zink om een tekort aan te vullen of juist te voorkomen.

Zwanger worden tip #14: Slik foliumzuur

Veel zwangere vrouwen slikken foliumzuur, maar je hoeft hier niet mee te wachten totdat je zwanger bent. Door nu alvast te beginnen met het slikken van extra foliumzuur bereid je je lichaam voor op een aankomende zwangerschap. Zo verklein je de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje als je zwanger raakt. Het is ook een goed plan om je mannelijke wederhelft Foliumzuur te laten slikken.

Zwanger worden tip #15: Regelmatig sporten

Sporten is goed voor je lichaam en geest. Het heeft tal van positieve effecten. Als je een niet te intensieve sport beoefend, zoals rustig zwemmen, joggen of wandelen, vergroot je de kansen op een zwangerschap. Echter door te veel en te intensief te sporten breng je je cyclus uit balans. Je bent dan dus minder vruchtbaar. Voor de man is fietsen een slecht idee. Door de extra druk op de teelballen zal de tempartuur stijgen waardoor de kwaliteit en de kwantiteit van de zaadcellen fors achteruit zal gaan.

Zwanger worden tip #16: Drink minder cafeïne houdende dranken als koffie, cola en thee

Te veel cafeïne kan een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het verkleint de kansen op een zwangerschap, vooral als je meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt. Vermijdt cafeïne houdende dranken dus zoveel mogelijk of kies voor decafé.

Zwanger worden tip #17: Blijf op gewicht

Vrouwen met een gezond gewicht worden veel sneller zwanger dan vrouwen met een over- of ondergewicht. Als je BMI lager is dan 20 of hoger is dan 30 dan wordt het moeilijker om zwanger te worden.

Zwanger worden tip #18: Gebruik geen vaginale sprays en glijmiddel

Gebruik geen vaginale sprays en/of glijmiddel. Vaginale sprays kunnen schade toebrengen aan de hormonale balans van je vagina. Glijmiddel bevat vaak zaaddodende pasta. Als je glijmiddel gebruikt tijdens een vrijpartij, dan overleven de zaadcellen het dus niet en daarmee is er geen kans op een bevruchting.

Zwanger worden tip #19: Zorg voor een optimale temperatuur voor het sperma

De temperatuur van het sperma moet optimaal blijven. Zorg ervoor dat je partner dus geen strakke onderbroeken of jeans draagt. Deze zijn te warm voor het sperma. Losse boxershorts zijn veel beter.

Geef de moed niet op!

Is het na een aantal maanden nog niet raak? Laat je schouders dan niet hangen, maar blijf moed houden. Denk vooral positief en geniet van je leven. Vrouwen met een depressie zijn minder vruchtbaar dan vrouwen die lekker in hun vel zitten. Wanneer je last hebt van stress, dan kan je dit verminderen door rustgevende oefeningen te doen. Ga bijvoorbeeld op yoga of mediteer.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

8 Reacties op "19 Ultieme Zwanger Worden Tips Op een Rij + Infographic"

 1. Cindy 't Hoen says:

  Oh, ik had er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat glijmiddel zo'n negatieve invloed kan hebben op mijn kans op zwangerschap! Mijn vriend en ik gebruiken het toch regelmatig, als we bijvoorbeeld even behoefte hebben aan een vluggertje en dus geen tijd hebben voor voorspel. We waren ook van plan om zoveel mogelijk seks te hebben en dus ook vluggertjes, maar ik ben dus heel blij dat ik dit nu gelezen heb!

 2. Femke says:

  lekker volledig artikel, top! Bedankt voor de tips denk dat ik zal er zeker wat aan ga hebben, gr Femke

  • Boris Bergman says:

   Hoi Femke,

   Bedankt voor je compliment en succes met zwanger worden! En vergeet trouwens ook niet om nog even verder te kijken naar andere artikelen op deze esite, of mijn ebook 'Vlug Bevrucht'!

   Groet, Boris Bergman

 3. Yvonne says:

  goede tips, maar wat bedoel je ong met 'minder alcohol' en 'meer zink'? Dit wordt mij niet meteen duidelijk....

 4. anoniem says:

  dus je mag niet meer dan vier kopjes koffie per dag drinken? En hoe zit het dan met de cola en thee? Mag je die nog daarbovenop drinken of mag je dan minder koffie drinken? De tips zijn een beetje gebrekkig uitgelegd....

 5. Tatum says:

  Ik kon altijd maar geen kindje krijgen, toen ben ik op een gegeven moment foliumzuur gaan slikken, en binnen een maand was ik gewoon zwanger! Dus dat is in ieder geval een heeeele goede tip volgens mij, en de rest van de tips ziet er ook goed uit, ik zou deze site echt aanraden aan iedereen die niet zwanger kan wordren!

 6. Sterre says:

  Wow dit zijn echt heel veel tips, goed uitgelegd ook! Als het met al deze tips nog steeds niet lukt om zwanger te worden, dan weet ik niet hoe wel, haha. Dank voor de tips!

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *