5 Essentiële Tips voor Zwanger Worden na de NuvaRing

Wanneer je over straat loopt, lijkt het wel alsof je om de tien meter een vrouw tegenkomt met een bolle buik of een kinderwagen (of beide). En ondanks het feit dat de een kijkt alsof ze er helemaal doorheen zit, en de ander wanhopig probeert haar krijsende kleintje te sussen, zien ze er toch allemaal wel gelukkig uit.

Jij hebt jezelf echter altijd voorgenomen dat je helemaal geen moeder wilt worden – in ieder geval ‘’voorlopig’’ nog niet. Maar je weet stiekem wel beter: het feit dat jij zoveel bent gaan letten op andere vrouwen met kinderen eigenlijk al het tegendeel aan. Je weet niet hoe, maar toch is jouw wens om moeder te worden, gaan groeien. Er is alleen één probleem – kun jij wel (gemakkelijker) zwanger worden na de NuvaRing?

Ben jij er écht klaar voor om moeder te worden?

Het kan erg confronterend zijn om jezelf deze vraag te stellen. En toch is het ontzettend belangrijk dát je hem stelt. Want wil jij wel écht, écht op dit moment moeder worden? Wil jij werkelijk je andere dromen op een lager pitje zetten om negen maanden lang een kindje rond te dragen? En nog belangrijker: om daarna voor de rest van zijn/haar leven zorg voor hem/haar te gaan dragen?

Een geromantiseerde realiteit

Het is echt heel, heel erg lastig, om niet weg te smelten bij zo’n schattig koppie van een pasgeboren baby’tje. Die grote, glanzende ogen die je vol bewondering aanstaren, die bolle wangetjes wanneer hij/zij naar je lacht, en dat tandeloze lachje dat verschijnt wanneer jij een gekke bek trekt. Om nog maar te zwijgen over dat mollige, perzikenzachte lichaampje met die spartelende beentjes.

Baby’s zijn gewoon lief. En aandoenlijk. En vertederend. Dat jij erover droomt dat jij op een dag – in de nabije toekomst – ook zo’n klein wezentje, dat helemaal van jou is, in je armen mag sluiten, is dus erg begrijpelijk. Al helemaal wanneer je dat plaatje uitbreidt met een partner waar jij tot over je over verliefd op bent – de vader van jouw kindje.

Het klinkt bijna als een sprookje, nietwaar?

Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn, het kán werkelijkheid worden. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal van een leien dakje zal gaan. Er zullen genoeg momenten zijn waarop jij het even helemaal niet meer ziet zitten. En eigenlijk klinkt het zo misschien juist wel precies als een sprookje – Assepoester had het ook verre van gemakkelijk voordat zij haar happy ever after kreeg.

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je besluit wel/geen kinderen te nemen

Het is dus uitermate belangrijk dat jij een realistisch beeld hebt van het moederschap – hallo, poepluiers en slapeloze nachten, om nog maar te zwijgen over de roerige puberjaren. Maar daarnaast moet je ook een realistisch beeld hebben jouw capaciteiten en mogelijkheid als eventuele moeder. Om tot dat beeld te komen, moet je jezelf eens de volgende vragen stellen.

Ben jij klaar voor het moederschap, of voel je enkel de druk om moeder te worden?

Zeker wanneer iedereen om je heen ineens zwanger lijkt te zijn, of zelfs al aan kind numero drie begonnen is, kan je een flinke druk ervaren om ook zwanger te worden. Tijdens ieder feestje weer word je aangekeken met een blik van: ‘’Arm kind, ik zou haar zo graag een leuke man en een kind gunnen.’’ Gut, bedankt, maar je wordt er alleen maar onzeker van.

Want jij hebt altijd alles op je eigen tempo gedaan, en daar is niets mis mee. Maar dat neemt niet weg dat een druk gaat ervaren van buitenaf om moeder te worden. Onthoud dan dat je alleen moeder moet worden omdat jíj dat zelf wilt, niet omdat ‘tante Marjo’ je ertoe aanzet.

Heb je een gezonde relatie?

Een kind opvoeden kan je in principe prima alleen. Toch heb je liever wél iemand aan je zijde tijdens je zwangerschap en daarna. Iemand met wie je kunt overleggen, iemand met wie je jouw geluk kunt delen, en iemand die je hand vasthoudt als je het even moeilijk hebt.

Je wilt geen kind krijgen met iemand die niet zo’n persoon voor jou kan zijn. Als je van tevoren al twijfelt aan jullie relatie, wil je dan wel echt een kind met die persoon? Wil jij deze persoon wel echt als de vader van jouw kindje? En wil je jouw kind wel echt laten opgroeien in een gebroken gezin, zolang je dit kunt voorkomen?

Daarbij: Neem geen kind als je het alleen maar doet om je relatie te redden. Voel je dat jouw relatie op instorten staat of ben je vaak alleen doordat je man veel op reis is? Een kind is niet de oplossing! Wie moeder hoopt te worden, moet één ding alvast in haar oren knopen:

‘’Als moeder heb je geen ruimte voor egoïsme. Je kindje staat te allen tijde op de eerste plaats.’’

Hoe stabiel is jouw financiële status?

Om alvast maar even met de deur in huis te vallen – een kind opvoeden is duur. Denk aan al die luiers, tripjes naar het consultatiebureau, potjes babyvoeding en eindelijk veel kleding (baby’s groeien als kool). Kom jij dus net aan rond met jouw salaris, moet je eens bij jezelf nagaan of jij überhaupt wel voor een kind zou kunnen zorgen.

Heb jij genoeg ruimte voor een kind?

Nog zoiets: Heb jij wel de ruimte om een kind groot te brengen? Een babykamer is niet alleen erg prettig omdat je zo een plek hebt voor de babyspullen en meer ruimte voor jezelf, het is ook beter voor de ontwikkeling van je kindje om niet continu vlak bij jou te slapen.

En heb jij wel genoeg ruimte voor je kind als het ouder wordt? Een plek in huis waar hij/zij kan spelen bijvoorbeeld. En hoe veilig is de locatie van jouw huis of appartement voor een kind? Kan het gemakkelijk de straat op, of is het een drukke (auto)straat? Of woon je hoog in een flatgebouw, met een vrij onveilig balkon?

Heb je een goed supportsysteem?

Het moederschap eist veel van je – zelfs als het het uiteindelijk allemaal waard is. Het is daarom belangrijk dat je mensen achter je hebt staan die je kunnen steunen. Bijvoorbeeld om een arm om je heen te slaan, je een duwtje in de rug te geven of een schouder om op uit te huilen – of om op te treden als babysitter.

Zwanger worden na een NuvaRing

Ben jij er na het aandachtig nadenken over de antwoorden op deze vragen achter dat je inderdaad moeder wilt worden, volgt er nog een heel belangrijk vraagstuk: hoe kan jij eigenlijk zwanger worden? Je hebt er immers ooit voor gekozen om de NuvaRing te nemen. Maar wat betekent dat voor jouw kansen om zwanger te worden?

Om daarachter te komen, gaan we eerst wat dieper in op de NuvaRing zelf, en wat de werking ervan op jouw lichaam is.

Wat is de NuvaRing?

NuvaRing is een smalle, flexibele vaginale ring die gebruikt wordt als anticonceptiemiddel. Het is erg gemakkelijk in gebruik, zeker wanneer je al gewend ook bent om een tampon te dragen. Je brengt de ring namelijk net als een tampon zelf in en haalt hem er zelf weer uit. Anders dan een tampon, draag je de ring echter 3 weken, dan stop je een week en doe je daarna weer een nieuwe in.

De NuvaRing werkt door een continue, lage dosering hormonen vrij te geven, wanneer deze in de vagina is aangebracht. Hierbij maakt het niet uit in welke positie de ring zich bevindt; de ring werkt sowieso. Dat doet geen afbreuk aan de effectiviteit van de ring.

De ring is net zo effectief als de pil, mits je deze gebruikt als voorgeschreven.

NuvaRing bevat twee soorten vrouwelijke sekshormonen, estrogeen en progestageen, die samen werken om een zwangerschap te voorkomen. Dit zijn dezelfde soort hormonen die je in de pil tegenkomt, en werken eveneens hetzelfde. Het enige verschil is de manier waarop ze toegebracht worden.

Zwanger worden na de NuvaRing

Veel vrouwen maken zich zorgen dat ze niet of heel moeilijk zwanger kunnen worden na het gebruik van NuvaRing. In feite werkt zwanger worden na de NuvaRing echter – net als de manier waarop het zwangerschap tegengaat – vrijwel hetzelfde als bij de pil.

Dat wil zeggen dat als je stopt met de NuvaRing, je waarschijnlijk niet direct zwanger zult kunnen worden. Je zult dus als het ware tijdelijk onvruchtbaar kunnen zijn na het stoppen met de ring. Gelukkig voor jou duurt deze onvruchtbaarheid niet lang.

Binnen twee maanden zou je ovulatie weer normaal moeten zijn, en zou je weer gewoon zwanger kunnen worden.

Let er hierbij wel op dat andere factoren, zoals leeftijd een rol kunnen spelen in je kans op zwangerschap – hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans op zwangerschap.

Veel vrouwen geven echter wel aan dat ze na het stoppen met de NuvaRing onregelmatig ongesteld worden en lang cycli doormaken.

Word jij overigens maar niet zwanger, zelfs meerdere maanden nadat je gestopt met de NuvaRing, neem dan contact op met een dokter. In dat geval zouden er namelijk een onderliggende gezondheidsaandoening kunnen zijn die bijdraagt aan het feit dat jij zoveel moeite ervaart met zwanger worden.

Tips om zwanger te worden na de NuvaRing

De volgende tips wijken eigenlijk helemaal niet af van algemene tips om zwanger te worden. Dit komt doordat je, zoals in het stukje hierboven al aangegeven is, binnen twee maanden weer gewoon vruchtbaar zult zijn. En dat betekent eveneens dat je jezelf niet in meer bochten hoeft te wringen om zwanger te worden dan iedere andere (gemiddelde) vrouw – heel fijn dus!

Tip #1: Zorg ervoor dat jij en je partner in goede gezondheid verkeren

Voordat je überhaupt pogingen gaat doen om zwanger te worden, is het van belang dat je ervoor zorgt dat je partner en jij in een goede fysieke (en mentale) gezondheid verkeren.

Dit raadzaam omdat dit niet alleen jouw vruchtbaarheid, maar ook de vruchtbaarheid van je partner (gezonder sperma) verhoogt.

Daarnaast is het erg belangrijk om te zorgen dat jij en je partner gezond zijn, omdat dit van directe invloed zal zijn op de ontwikkeling van jullie kindje. Zo moet je in ieder geval stoppen met roken, het innemen van drugs en het nuttigen van alcohol. Deze gewoonten kunnen uitermate schadelijk zijn voor je baby. Er kunnen complicaties door optreden voor of tijdens, maar ook lang na de bevalling.

Tip #2: Achterhaal wat jouw vruchtbare dagen zijn

Als je graag zwanger wilt worden, is het wel zo handig om te weten wanneer jij eigenlijk precies vruchtbaar bent. Al heb je nog zo vaak seks met je partner, maar doe je dit niet op jouw vruchtbare dagen, dan zal je niet zwanger worden. Tips voor het achterhalen van jouw vruchtbare dagen vind je op deze pagina.

Tip #3: Heb seks voordat je ovuleert

Wist je dat sperma 2-3 dagen in jouw baarmoeder kan overleven? Dan zou je denken dat dit je kans op zwangerschap verhoogt. Helaas overleeft een eitje maar 12-24 na de vrijlating. Als jij dus seks hebt voordat je ovuleert (je vruchtbare tijd), vergroot je de kans dat er sperma aanwezig is in je baarmoeder, klaar om jouw eitje te bevruchten.

Er bestaan daarnaast geruchten over de beste positie waarin je seks moet hebben of andere tips, zodat je sneller zwanger wordt. Bijvoorbeeld de tip dat je op je rug moet liggen na de seks, zodat het sperma naar je eitje toe zal zwemmen. Maar dit zal waarschijnlijk niet veel meer helpen dan gewoon stilliggen. Zolang je seks hebt in een positie waardoor je uiteindelijk op je rug belandt, zit het oké.

Tip #4: Bereid jezelf voor om een zwangerschapstest te doen

Hoe eerder je weet dat je zwanger bent, hoe beter. Op die manier kan je er namelijk voor zorgen dat je op tijd begint met goed eten, drinken en het slikken van prenatale vitaminen. Je kunt deze testen gewoon thuis doen – hoewel het raadzaam is gelijk naar je gynaecoloog te stappen voor meer zekerheid. Zeker als je té vroeg test, is de kans op een vals positief resultaat groot.

Tip #5: Blijf relaxt

Een van de belangrijkste tips die je kunt meenemen: Blijf kalm! De kans is zeer aanwezig dat jij een aantal teleurstellingen en huilbuien uit frustratie zult ervaren voordat je werkelijk zwanger wordt. Maar ga jij hierdoor enorm zitten stressen, verlaag je de kans dat je zwanger wordt alleen maar meer. Probeer dus ‘gewoon’ rustig te blijven – probeer desnoods eens yoga.

Yoga is niet alleen goed voor de ontspanning, zodat je vruchtbaarder wordt; de poses zelf kunnen ook bijdragen aan een hogere vruchtbaarheid.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

2 Reacties op "5 Essentiële Tips voor Zwanger Worden na de NuvaRing"

  1. Dana says:

    Ik heb een jaar de Nuvaring gebruikt en was meteen zwanger na het stoppen met de Nuvaring (cyclus direct volgend op stoppen). Ik was 35 jaar oud.

  2. Elisa says:

    Ik heb een vraagje ?
    Ik heb mijn nuvaring telaat ingebracht
    Maar heb intiem met mijn man gehad
    Ik heb mijn nuvaring ingebracht ben ik te laat ?
    Heb een zwangerschap test gedaan maar met nuvaring aan telt de test ook zo ?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *