Een Zwangerschapstest Doen? Soorten, Uitleg en Tips

Wil je weten of je zwanger bent? Dan kun je dit natuurlijk testen met een zwangerschapstest. Als je zwanger bent, dan maakt je lichaam het hormoon HCG, ofwel Humaan Chorion Gonadotrofine, aan. Je lichaam maakt dit hormoon al aan voordat je menstruatie normaal zou plaatsvinden. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap wordt de hoeveelheid HCG elke twee dagen verdubbeld. In je urine is te zien of HCG in je lichaam aanwezig is. Met behulp van een zwangerschapstest wordt gemeten of het hormoon HCG in je urine aanwezig is.

Verschillende soorten zwangerschapstesten

Met de testen van tegenwoordig kan je al vanaf tien dagen na de bevruchting testen of je zwanger bent. Dit is dus vier dagen voordat je menstruatie begint. Bij de meeste testen hoef je nu geen ochtendurine meer te gebruiken. Toch wordt er aangeraden om dit wel te doen. Ochtendurine is geconcentreerder en bevat meer van het hormoon HCG.

Lees hier meer over wanneer je zwangerschapstest moet doen.

Er zijn heel veel verschillende merken zwangerschapstesten te koop. Predictor en Clearblue zijn toch wel de bekendste. Verder verschijnen er ook steeds meer goedkopere merken op de markt. Zo zijn bij de meeste drogisten zwangerschapstesten van het huismerk te koop. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om een zwangerschap online te bestellen of om deze gewoon nog bij de huisarts te doen. Het is ook mogelijk om een zwangerschapstest online te doen.

Er bestaan drie verschillende soorten zwangerschapstesten. Je kunt dus een type zwangerschapstest kiezen die het beste bij jou past:

Dipstick zwangerschapstest

Een dipstick zwangerschapstest werkt heel makkelijk. Hierbij vang je wat urine op in een plastic bekertje en vervolgens dip je het stickje in de urine. Enkele seconden later zie je de uitslag van de test. Een dipstick zwangerschapstest is vaak erg voordelig. Vaak kun je meerdere teststaafjes kopen in een doosje. Je kunt dan dus een aantal dagen achtereen een test doen. Zo heb je nog meer zekerheid of je zwanger bent.

Zorg bij een dipstick zwangerschapstest voor een schoon urine opvangbakje dat vrij is van zeepresten of schoonmaakmiddel. De stick mag alleen nat worden aan de tip. Je mag de stick niet dieper dan het maximum-lijntje in de urine dippen.

Cassette zwangerschapstest

De cassette staat erom bekend dat het een zeer nauwkeurige zwangerschapstest is. Deze wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen en dokterspraktijken, maar je kunt cassette test ook gewoon thuis uitvoeren. Hierbij vang je wat urine op in een bekertje. Vervolgens doop je het meegeleverde pipetje in het bekertje. De urine wordt dan opgezogen. Daarna druppel je de urine weer in het opvanggat van de test. Binnen enkele minuten krijg je het testresultaat.

Midstream zwangerschapstest

Je kunt ook kiezen voor een midstream zwangerschapstest. Hiermee hoef je je urine niet op te vangen in een bekertje. De midstream is een wat luxere zwangerschapstest die je in je urinestraal houdt. Je plast dus over het staafje heen en binnen een aantal minuten zie je het testresultaat op het staafje verschijnen.

Enkele tips voor het doen van een zwangerschapstest

Een zwangerschapstest geeft natuurlijk het meest betrouwbare resultaat als je deze op de juiste manier doet. Hieronder hebben wij een aantal tips voor je verzameld voor het gebruik van een zwangerschapstest.

Tip #1: Let op de houdbaarheidsdatum

Fabrikanten hanteren allemaal weer andere houdbaarheidsperioden. Het is raadzaam om de houdbaarheidsdatum goed te checken voordat je een test doet. De houdbaarheidsdata kunnen uitlopen van een jaar tot 2,5 jaar. Gebruik in ieder geval geen test waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Deze is namelijk niet betrouwbaar.

Tip #2: Lees de gebruiksaanwijzing

In de gebruiksaanwijzing staan belangrijke punten voor het gebruik van de test. Lees dus eerst goed door wat een licht en donker streepje betekent en of je wel of niet ochtendurine moet gebruiken.

Tip #3: Test pas wanneer je overtijd bent

Test pas vanaf de dag dat je overtijd bent. De testuitslag is dan het meest betrouwbaar. Vanaf de dag dat je overtijd bent, zijn de meeste zwangerschapstesten voor 99 procent betrouwbaar. Je kunt natuurlijk ook eerder een test afnemen, maar de uitslag is dan minder betrouwbaar. Het is natuurlijk ook een optie om twee testen te doen. Een voordat je je menstruatie verwacht en een op de dag dat je je menstruatie verwacht.

Tip #4: Lees de uitslag binnen een half uur

Lees de testuitslag direct nadat je de test hebt uitgevoerd. Daarna is de test niet meer realistisch. Onder invloed van licht of warmte kan er na een of twee dagen bijvoorbeeld een licht testlijntje verschijnen, terwijl de test negatief was. Hier kan je verward door raken. Wanneer je binnen een half uur een negatieve testuitslag hebt, dan is dit het testresultaat. Als je twijfelt kun je na een paar dagen nog een keer een test doen.

Tip #5: Test met ochtendurine

Ook al zijn er nu veel testen die je gewoon met dagplas kunt doen, toch geeft een test met ochtendurine de meest betrouwbaarste uitslag. Ochtendurine is vaak donkerder en geconcentreerder. Deze bevat meer hormonen dan je dagplas. Een test die je doet met ochtendurine geeft een duidelijker testresultaat.

Tip #6: Meerdere testen

Doe meerdere testen voor extra betrouwbaarheid. Het beste kun je drie testen uitvoeren op drie opeenvolgende dagen. Gebruik steeds nieuwe urine voor elke test. Als je drie dagen dezelfde testuitslag hebt dan kun je aannemen dat de uitslag klopt.

Tip #7: Geen verschillende merken

Er zijn tientallen merken zwangerschapstesten verkrijgbaar. Als je twee of drie verschillende testen gebruikt dan kan het zijn dat je verschillende uitslagen krijgen. Dit komt, omdat de ene test net wat gevoeliger is dan de andere. Bij de ene test kan de uitslag dus positief zijn en bij de andere negatief. Je hebt dan geen duidelijke testuitslag en weet dus nog niet of je zwanger bent. Voor een duidelijker testresultaat is het dan ook een tip om drie zwangerschapstesten te doen van hetzelfde merk.

Tip #8: Drink niet om te plassen

Ga niet speciaal veel drinken om urine te krijgen voor de test. Als je veel drinkt dan wordt je urine dunner en waterig. Dit kan weer invloed hebben op het testresultaat. De uitslag kan dan onduidelijk worden. Stop ongeveer twee uur voor de test met drinken.

zwangerschapsverschijnselen

Zwanger? Gefeliciteerd!

Heb je een zwangerschapstest gedaan en ben je zwanger? Dan is dat natuurlijk geweldig nieuws! Je kunt dan je bevallingsdatum berekenen. Dit kan je eenvoudig doen door uit te gaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. Door hier negen maanden plus een week bij op te tellen, weet je wanneer je gaat bevallen. Deze bevallingsdatum is slechts een schatting. De meeste vrouwen bevallen een aantal dagen voor of na de uitgerekende datum.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

1 Reactie op "Een Zwangerschapstest Doen? Soorten, Uitleg en Tips"

  1. melissa says:

    Is het mogelijk zwanger te zijn terwijl je de afgelopen twee maanden je menstruatie gekregen hebt?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *