Zo Kies Je Jouw Zorgverzekering Tijdens Je Zwangerschap
Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het tijd is om na te denken over je zorgverzekering. Zwangerschap is intensief, en een goede zorgverzekering tijdens je zwangerschap is daarom cruciaal! Een zorgverzekering kiezen is echter niet altijd makkelijk.
“Een goede verzekering kan helpen bij het gehele zwangerschapsproces, daarom wil jij de beste zorgverzekering voor tijdens je zwangerschap!”
Daarom helpen wij jou met het kiezen van je zorgverzekering tijdens je zwangerschap! Je leest hier alles over de verschillende polissen, het basispakket van zorgverzekeringen rondom zwangerschap, aanvullende verzekeringen voor je zwangerschap en tips voor het kiezen van je verzekering tijdens de zwangerschap.
Inhoud van dit artikel:
Waar moet je rekening mee houden?
Tijdens je zwangerschap heb je veel contact met de arts en moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor controles en onderzoek. Hier komen veel kosten bij kijken. Welke kosten in 2020 in het basispakket zitten, en welke onder de aanvullende verzekeringen, daar komen we straks op terug. Hier zijn alvast een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een zorgverzekering tijdens je zwangerschap:
Het type polis van je zorgverzekering
Het type polis van jouw zorgverzekering kan een groot verschil maken wat betreft voor welke kosten jij moet opdraaien. Er zijn vier soorten polissen:
De naturapolis
De naturapolis is een polis met veel keuze in waar jij je zorg vandaan haalt. Je kunt terecht bij alle gecontracteerde zorgverleners, dit wordt 100% vergoed. Bij andere zorgaanbieders kun je ook terecht, maar dan wordt er vaak zo’n 20% minder vergoed. Er komt dan dus een eigen bijdrage bij kijken.
Bij je zwangerschap is het natuurlijk prettig als jij een zorgaanbieder hebt die niet te ver van je woonplaats is. De kans is groot dat je met een naturapolis een zorgaanbieder in de buurt kunt vinden. Het is wel belangrijk om dit te checken voor je je verzekering afsluit. Verschillende zorgverzekeringen hebben contracten met verschillende aanbieders.
De restitutiepolis
De restitutiepolis werkt net als de naturapolis met contractaanbieders. Het aanbod aan gecontracteerde zorgverleners is doorgaans groter dan bij een naturapolis. Het grote verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is dat je bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders de kosten zelf voorschiet.
Vervolgens stuur je de rekening op naar de verzekering en die betaalt je terug. Let op: je krijgt terugbetaald in een marktconform tarief. Je krijgt dus niet per se de volledige kosten van je behandeling vergoed. Zeker bij een aanvullende verzekering kan de restitutie lager uitvallen dan verwacht.
Drie dingen om rekening mee te houden met een restitutiepolis bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders:
- Is er een wettelijk bedrag voor een behandeling vastgesteld? Dan is dit het marktconforme tarief. Het wettelijke bedrag kun je vinden in de Wet marktordening gezondheidszorg.
- Is er geen wettelijk tarief? Dan kan het zijn dat het gecontracteerde tarief voor alle aanbieders hetzelfde is. Dit is dan het marktconforme tarief van de restitutiepolis.
- Als er geen vast tarief en geen wettelijk tarief is wordt het hoogst gecontracteerde tarief vergoed.
De budgetpolis
De budgetpolis lijkt heel erg op de naturapolis. Het verschil is dat je minder premie betaalt. Daarom is het aanbod gecontracteerde zorg kleiner. Dit betekent dat de kans kleiner is dat je in een ziekenhuis bij jou in de buurt terecht kan. Daarnaast wordt de niet-gecontracteerde zorg lager vergoed dan bij een naturapolis. Bij de budgetpolis is het maar 50 tot 70 procent.
De combinatiepolis
De combinatiepolis is een combinatie tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Voor sommige behandelingen krijg je volledig vrije artsenkeuze en 100% van de vergoeding. Voor andere behandelingen is er sprake van een kleiner aanbod en lagere vergoeding. Als jij heel goed weet wat je wilt kan een combinatiepolis heel handig zijn tijdens je zwangerschap.
Je eigen risico
Tijdens je zwangerschap heb je veel zorg nodig. Het eigen risico is het bedrag aan zorg dat je zelf betaalt voordat je verzekering gaat uitkeren. In 2021 is het laagste eigen risico 385 euro. Je kunt erop rekenen dat jij meer zorg nodig hebt dan je voor die 385 euro krijgt.
Hoewel een hoger eigen risico een lagere premie betekent, is het niet verstandig om je eigen risico te verhogen tijdens je zwangerschap. Je draait dan op voor veel meer kosten.
Zwangerschap en het basispakket van de zorgverzekering
In het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeringen wordt rekening gehouden met zwangerschap. Aangezien je verplicht bent een basisverzekering af te sluiten, worden deze kosten sowieso vergoed. Maar wat wordt er allemaal vergoed voor je zwangerschap?
Verloskundige hulp en huisartskosten
Verloskundige hulp is natuurlijk erg belangrijk voor een succesvolle zwangerschap. Daarom wordt in je basispakket de verloskundige hulp vergoed. Onder verloskundige hulp valt zorg voor de moeder vóór, tijdens en na de bevalling. Ook de huisartskosten vallen onder het basispakket van de zorgverzekering.
Noodzakelijke prenatale echo’s
Er zijn vijf verschillende echo’s rondom zwangerschap. Twee daarvan zijn noodzakelijk zonder medische redenen. Dit zijn:
Daarnaast vallen er nog drie soorten echo’s onder de noodzakelijke prenatale echo’s als er medische complicaties worden geconstateerd. Deze echo’s worden meestal aangeboden als bij de 20-wekenecho de ontwikkeling van het kind niet goed lijkt te zijn. Ook kunnen deze echo’s worden aangeboden als de gezondheid van de moeder niet in orde is.
Prenatale testen bij medische indicatie
Naast echo’s zijn er andere prenatale testen die kunnen worden uitgevoerd bij medische indicatie. Denk aan vruchtwaterpunctie, de vlokkentest of bloedonderzoek. Deze behandelingen worden alleen vergoed met een verwijzing van de huisarts, arts of gynaecoloog.
Bevalling
De bevalling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Een thuisbevalling wordt altijd vergoed. Een ziekenhuisbevalling, ook wel klinische bevalling, wordt vergoed als er een medische reden voor is. De medische redenen voor een klinische bevalling zijn:
Kraamzorg
De zorg voor je baby en voor de moeder na de bevalling wordt vergoed.
Fysiotherapie
Als er sprake is van zwangerschapsincontinentie, krijgt de moeder fysiotherapie aangeboden. Dit wordt vergoed als de moeder wordt verwezen door een arts, gynaecoloog of huisarts.
Zwangerschap en aanvullende verzekering
Naast de basisverzekering kun je ervoor kiezen om je aanvullend te laten verzekeren tijdens je zwangerschap. Zorgverzekeraars onderscheiden zich door middel van de details van de aanvullende verzekering. Het is dus belangrijk om hiernaar te kijken als je een zorgverzekering kiest voor je zwangerschap. De mogelijke aanvullende verzekeringen tijdens je zwangerschap zijn:
Prenatale testen zonder medische indicatie
Als jij 100 procent zeker wilt zijn over jouw zwangerschap, kan het prettig zijn om je aanvullend te laten verzekeren voor prenatale testen. Zoals je net gelezen hebt, worden deze in het basispakket vergoed bij medische indicatie. Je kunt je ook laten verzekeren voor deze testen, zodat je ze ook kunt laten uitvoeren zonder medische indicatie.
Fysiotherapie
Net als voor de prenatale testen geldt, wordt fysiotherapie alleen vergoed als er reden voor is. Wil jij toch fysiotherapie tijdens je zwangerschap? Zelfs als er niks aan de hand is? Dan kun je je daarvoor laten verzekeren.
Zwangerschapscursussen
Zwangerschapscursussen vallen niet onder het basispakket. Ze kunnen wel heel handig zijn! Zeker bij je eerste zwangerschap is het een goed idee om je te laten verzekeren voor zwangerschapscursussen.
TENS-apparaat
Een TENS-apparaat is een transcutane elektroneurostimulatie-apparaat. Een TENS-apparaat helpt bij het verlichten van de pijn voor, tijdens en na de bevalling. Ook kan het helpen bij continentieproblemen. Een TENS-apparaat kan je kopen of huren. Dit is echter redelijk prijzig. Daarom kun je je ook laten verzekeren voor de huur of aankoop van een TENS-apparaat.
Kraampakket
Een kraampakket is een pakket met medische artikelen die belangrijk zijn bij de verzorging tijdens en na de bevalling. Een kraampakket is cruciaal bij een thuisbevalling. Als je in het ziekenhuis wil bevallen, is het niet nodig, maar wel handig om te hebben voor het geval dat je toch thuis bevalt. In een kraampakket zitten meestal:
Het kraampakket kan vergoed worden via een aanvullende verzekering.
Eigen bijdrage
Zelfs bij de basisverzekering kan het zijn dat je bij sommige behandelingen een eigen bijdrage moet leveren. Omdat het niet altijd te voorspellen is hoe hoog de eigen bijdrage zal zijn, kan het slim zijn om je daarvoor te laten verzekeren.
7 tips voor het kiezen van een zorgverzekering tijdens je zwangerschap
Nu je alle informatie hebt over het kiezen van een zorgverzekering tijdens je zwangerschap, kan ik me voorstellen dat je een beetje overweldigd bent. Geen nood! Ik heb voor jou zeven tips verzameld om een zorgverzekering te kiezen voor tijdens je zwangerschap.
Tip 1: stap op tijd over
De beste periode om van zorgverzekering te wisselen is in december. Als je voor 31 december overstapt, gaat dit kosteloos. Je kunt dus ook al overstappen als je van plan bent om in het komende jaar zwanger te worden.
Tip 2: wat wil jij?
Bedenk niet alleen hoeveel je wilt betalen, maar ook hoeveel zorg jij wilt. Tijdens je zwangerschap is het belangrijkste dat het zo prettig mogelijk gaat. Als jij hier meer zorg, zekerheid en hulp bij wilt, is het slim om aanvullende verzekeringen af te sluiten.
Tip 3: houd rekening met verassingen
Het kan zijn dat je onverwachte complicaties ondervindt tijdens je zwangerschap. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van een verzekering tijdens je zwangerschap. Je wilt niet dat je laatste geld voor de babykamer verdwijnt in een hoge rekening van het ziekenhuis.
Tip 4: sluit een verzekering af voor je baby
Ook de baby moet verzekerd zijn. De baby moet binnen 4 maanden na de geboorte ingeschreven staan bij een zorgverzekeraar. Gelukkig hoef je hier geen premie over te betalen.
Tip 5: alleen jij hoeft rekening te houden met je zwangerschap
Bij het kiezen van een zorgverzekering hoeft alleen de moeder zich aanvullend te verzekeren als ze dat wil. De zorgverzekering van je partner hoeft dus niet te veranderen vanwege de zwangerschap. Hierdoor wordt de premie van je partner niet hoger.
Tip 6: vergelijk zorgverzekeringen
Jij wilt de beste zorgverzekering tijdens je zwangerschap. Daarom moet je meerdere zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Gelukkig zijn hier handige websites voor, zoals Independer en zorgwijzer.nl
Tip 7: lees de kleine lettertjes!
Net als dat je niet verrast wil worden door medische problemen, wil je ook niet verrast worden door je zorgverzekering. Het kan zijn dat je premie hoger uitvalt of dat minder vergoed wordt dan je had gedacht. Daarom is het altijd slim om de kleine lettertjes te lezen!
Het kiezen van een goede verzekering is natuurlijk heel belangrijk. Zwangerschap is echter veel meer dan dat! Op onze website lees je alles over zwangerschap en wat daarmee te maken heeft. Heb je meer vragen of ben je gewoon nieuwsgierig? Neem gerust een kijkje in de rest van de artikelen op de website!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!