Ben Ik Zwanger? Bereken via Online Test met 12 Symptomen

ben-ik-zwanger

Aangezien je dit artikel hebt aangeklikt, is de kans groot dat je graag zwanger wil worden, en je hier misschien al wel enige tijd mee bezig bent. Zwanger worden kan voor veel vrouwen erg moeilijk zijn en bijzonder lang duren, wat kan leiden tot veel frustratie. Ook kan het erg duur worden als je iedere keer een nieuwe zwangerschapstest moet kopen om te zien of je zwanger bent.

Met dat laatste zal ik je vandaag proberen te helpen. Je lichaam geeft namelijk zelf al een hoop signalen af waaraan jij zou kunnen afleiden of er een kleintje op komst is of niet. Aan de hand van 12 symptomen kun jij zelf bepalen hoe groot de kans is dat jij zwanger bent.

Let wel: deze symptomen kunnen soms ook op andere dingen wijzen dan een zwangerschap. Als je veel van deze symptomen tegelijk ervaart, dan is de kans groot dat je zwanger bent. Echt zeker weten kun je het echter alleen als je een zwangerschapstest doet. Als je dus echt zeker wil weten of er een kleintje aan zit te komen, koop dan een test. Als je dit alleen doet als deze symptomen zich voordoen, kun je alsnog geld besparen.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een zwangerschap:

 • Overtijd zijn met je menstruatie
 • Gezwollen of gevoelige borsten
 • Innestelingsbloeding
 • Vermoeidheid
 • Veranderde tepelhoven
 • Vaker moeten plassen
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Eetbuien
 • Veranderde smaak- en reukzin
 • Stemmingswisselingen
 • Een opgeblazen gevoel

Symptoom 1: Overtijd zijn met je menstruatie

test2Dat overtijd zijn met menstrueren betekent dat je zwanger zou kunnen zijn, weten de meeste vrouwen wel. Sterker nog, veel vrouwen raken direct in paniek als ze ook maar een klein beetje later zijn met ongesteld worden. Dat laatste is misschien een wat overdreven reactie, maar overtijd zijn is wel een duidelijk signaal dat je zwanger zou kunnen zijn.

Wat er gebeurt wanneer je ongesteld bent, is dat de verdikking in je baarmoederwand wordt opgeruimd en uit je lichaam wordt verstoten. Deze was aangemaakt om een embryo op te vangen en een kindje te laten groeien. Dit gebeurt natuurlijk niet als je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden, en daarom zal een zwangere vrouw niet ongesteld worden.

Je baarmoederwand is eigenlijk een soort bedje voor je ongeboren kind.

Wanneer je een vrij regelmatige menstruatiecyclus hebt (dat wil zeggen, het duurt altijd ongeveer even lang tot je ongesteld wordt), dan kan het erop wijzen dat je zwanger bent als je menstruatie ineens niet komt wanneer je hem verwacht. Dit is zelfs een heel sterk signaal, en dit symptoom alleen is voor veel vrouwen al genoeg aanleiding om een zwangerschapstest te doen.

Heb jij echter een iets minder regelmatige menstruatiecyclus, dan is het lastiger te bepalen of jij daadwerkelijk zwanger bent aan de hand van je ongesteldheid. Als dat het geval is, dan zul je vooral moeten vertrouwen op de andere symptomen in dit artikel.

Symptoom 2: Gezwollen of gevoelige borsten

Veel vrouwen ervaren al zeer vroeg in hun zwangerschap veranderingen aan hun borsten. test3Voelen je borsten anders dan normaal, zijn ze gevoelig of zelfs pijnlijk, of zijn ze gezwollen? Dan kan dit zomaar betekenen dat er een kindje op komst is.

Een of twee weken na het begin van je zwangerschap kun je vaak al veranderingen aan je borsten voelen, waardoor je aan dit symptoom al vroeg kan afleiden of je misschien zwanger bent.

Ook na je zwangerschap zullen je borsten waarschijnlijk iets groter blijven.

Dat je borsten gevoeliger en groter worden, heeft te maken met de veranderende hormoonhuishouding van een zwangere vrouw. Zodra jij een baby in je buik hebt, zullen er ineens heel andere hormonen worden aangemaakt door je lichaam. Deze hebben onder andere als doel om doorbloeding te verbeteren, en om je borsten op termijn klaar te maken voor het geven van borstvoeding.

Symptoom 3: Innestelingsbloeding

Ik zou het goed snappen als je dit symptoom misschien een beetje eng vindt klinken. De combinatie van bloedingen en zwangerschap klinken nou niet meteen geruststellend, en doen je waarschijnlijk denken aan allerlei narigheden zoals miskramen. In sommige gevallen kan een bloeding er echter juist op wijzen dat jij succesvol zwanger bent geworden.

Als je een aantal dagen na je eisprong ineens een lichte bloeding hebt, dan kan dit duiden op een geslaagde innesteling van een bevruchte eicel. Ongeveer 6 tot 12 dagen na de bevruchting nestelt een eicel zich in de baarmoederwand. Dit kan een roze of bruinige bloeding als gevolg hebben.

Deze bloeding is aanzienlijk minder heftig dan de bloeding die je bijvoorbeeld ervaart bij een menstruatie. Soms gaat dit ook nog gepaard met een korte, lichte kramp in de buik.

Symptoom 4: Vermoeidheid

Dit is een symptoom dat heel test4vaak gepaard gaat met zwangerschap, maar door de meeste vrouwen niet als zodanig herkend wordt. Veel vrouwen krijgen aan het begin van hun zwangerschap last van extreme vermoeidheid.

Ze voelen zich ineens dusdanig uitgeput dat ze het liefst de hele dag in bed zouden blijven. Veel vrouwen denken dan dat ze gewoon ziek zijn, maar dit kan ook een teken zijn dat er een kindje op komst is.

Als je bedenkt dat er ineens een klein mensje in je lichaam groeit, waarvoor allerlei veranderingen in je lichaam moeten worden getroffen, is deze vermoeidheid niet zo raar. Je hele hormoonhuishouding gaat op de schop, er moet een placenta worden aangemaakt, en al die veranderingen in je lichaam zorgen voor een hoop vermoeiing. Hoewel je je gedurende je hele zwangerschap iets sneller moe zal voelen, zal de ergste vermoeidheid gelukkig snel wegtrekken.

Je deelt je lichaam ineens met iemand anders, en dat kost een hoop extra energie.

Symptoom 5: Veranderde tepelhoven

Als je zwanger bent, gaat je lichaam zich voorbereiden op het geven van borstvoeding. Zoals ik eerder al heb uitgelegd, leidt dit ertoe dat je borsten groter en gevoeliger worden. Dit is echter niet het enige dat je hiervan merkt aan je borsten. Ook aan je tepelhoven zul je een hoop verschillen gaan merken als je zwanger bent.

Als je een baby hebt, moet die baby je tepels goed kunnen vinden om borstvoeding te kunnen krijgen. Om de baby hiermee te helpen, brengt je lichaam tijdens de zwangerschap wat veranderingen aan je tepelhoven aan. Dit doet je lichaam door het hormoon hCG aan te maken.

Je tepelhof zal vanaf ongeveer een week na de bevruchting hierdoor donkerder worden, en de bultjes op je tepelhoven zullen groter worden.

Symptoom 6: Vaker moeten plassen

Misschien heb je het niet eens gemerkt, maar als je zwanger bent, zul je ineens veel vaker naar de wc moeten dan normaal. test5Moest je toevallig vlak voor het lezen van dit artikel naar de wc, en moet je nu eigenlijk alweer plassen? Dan is er een aanzienlijke kans dat dit erop wijst dat je zwanger bent geworden.

Als je vaak naar de wc moet, kun je de volgende keer misschien beter een zwangerschapstest meenemen.

Vanaf ongeveer je zesde zwangerschapsweek vindt er een verandering in je hormoonhuishouding plaats, die ervoor zorgt dat er meer bloed naar je nieren wordt gepompt. Dit zorgt er weer voor dat je blaas sneller vol zit, en je vaker moet plassen. Ook je groeiende baarmoeder gaat steeds meer op je blaas drukken, wat natuurlijk ook niet helpt.

Symptoom 7: Misselijkheid

test6Een cliché dat je misschien wel kent uit films, is dat zwangere vrouwen op sommige momenten ineens moeten overgeven. Hoewel dit natuurlijk onprettig is, is dit wel echt een zwangerschapsverschijnsel.

Zwangere vrouwen zijn veel vaker misselijk vanaf ongeveer 2 tot 8 weken na de bevruchting.

Hoe erg je er last van hebt, verschilt sterk per vrouw, maar bijna elke zwangere vrouw krijgt er wel enigszins last van.

Waarom deze misselijkheid optreedt, is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt vermoed dat de veranderde concentratie van hormonen in je lichaam er iets mee te maken heeft. Deze misselijkheid wordt ook wel ochtendmisselijkheid genoemd, maar deze naam klopt eigenlijk niet: je kan gedurende de hele dag misselijk worden.

Symptoom 8: Hoofdpijn

Wederom een vervelend verschijnsel: hoofdpijn. Ongeveer 40% van alle zwangere vrouwen krijgt vanaf ongeveer de vierde zwangerschapsweek last van hoofdpijn. Deze hoofdpijn voelt als een stekende of drukkende pijn, meestal aan de zijkanten van het hoofd. Gedurende de hele zwangerschap kan deze pijn ineens weer de kop opsteken.

Het krijgen van een baby is letterlijk een kopzorg.

In beginsel komt deze hoofdpijn vooral door de veranderende hoeveelheden en concentraties hormonen in je lichaam. Het kan echter ook zo zijn dat een opeenstapeling van andere zwangerschapskwaaltjes voor hoofdpijn zorgt.

Als je al vermoedt dat je zwanger zou kunnen zijn, kan dit ook tot spanning en stress leiden, wat ook weer tot hoofdpijn kan leiden. Deze pijn kan dus een hele hoop oorzaken hebben, maar de kans dat je zwangerschap er iets mee te maken heeft, is groot.

Symptoom 9: Eetbuien

test7Veel zwangere vrouwen hebben ineens de behoefte om veel meer te gaan eten dan ze normaal doen. Je hebt net gegeten, maar minuten later heb je alweer honger. Als je bedenkt dat je nu een baby in je buik is, die een deel van jouw voedsel opeet, is het ook niet raar dat je de neiging hebt om meer te eten.

Je eet nu voor twee, en dat merk je.

Wees dus niet bang om zo nu en dan toe te geven aan deze eetneigingen. Er is een reden dat je meer voedsel nodig hebt in je lichaam, en het is alleen maar gezond voor jou en de baby om meer voedingsstoffen binnen te krijgen dan normaal. Zorg er wel voor dat je niet extreem veel aankomt, want dit kan weer slecht zijn voor je kindje.

Symptoom 10: Veranderde smaak- en reukzin

Een ander beeld dat je misschien wel kent, is dat van de zwangere vrouw die ineens zin heeft in eten dat ze normaal totaal niet lekker vindt. Vooral het cliché van augurken is bekend. Dit cliché is meer dan waar. Zwangere vrouwen ervaren grote veranderingen aan hun smaak en reuk, waardoor ze smaken en geuren die ze eerst walgelijk vonden, nu ineens zeer aangenaam vinden.

Dit kan ook de andere kant op werken. Veel geuren en smaken die je normaal misschien erg lekker zou vinden, kun je nu ineens walgelijk gaan vinden. Dit zorgt ervoor dat je wegblijft van voedingsmiddelen en stoffen die slecht zijn voor je baby, en alleen voeding eet die niet gevaarlijk is voor je kindje.

Symptoom 11: Stemmingswisselingen

Zwangerschapshormonen zijn in dit lijstje al heel vaak aan bod gekomen. De veranderende hormoonhuishouding van zwangere vrouwen kan zorgen voor een hoop veranderingen, en één daarvan is het krijgen stemmingswisselingen. Vanaf ongeveer de derde zwangerschapsweek kunnen deze zich voordoen, en ze kunnen de hele zwangerschap aanhouden.

test8

Ben je dus ineens afwisselend verdrietig en heel blij, of moet je ineens om de vreemdste dingen huilen? Dan kan dit zomaar een teken zijn dat je zwanger bent!

Symptoom 12: Een opgeblazen gevoel

Je weet waarschijnlijk wel dat je buik zal gaan opzetten als je zwanger bent, maar dat je dit al rond je vierde of vijfde week van je zwangerschap kan gaan merken, weten veel vrouwen dan weer niet. Dit komt niet zozeer doordat je baarmoeder dan al heel groot is, maar meer omdat je darmen wat trager werken en je meer vocht vasthoudt. Dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Dit gevoel heb je misschien weleens ervaren tijdens menstruatieperiodes. Ook dan hebben veel vrouwen een wat opgezette buik, en gaan broeken bijvoorbeeld wat minder makkelijk dicht. Deze verandering is subtiel, maar zeker wel merkbaar.

Test: Ben ik zwanger?

Als conclusie, om te kijken of je zwanger bent, kun je de onderstaande vragenlijst beantwoorden. Hij is gebaseerd op bovenstaande symptomen.

 • Ben je overtijd met je menstruatie?
 • Heb je gezwollen, pijnlijke of gevoelige borsten?
 • Heb je een lichte bloeding gehad, die geen menstruatie was?
 • Ben je de laatste weken vaak vermoeid zonder duidelijke reden?
 • Zijn je tepels donkerder en/of heb je meer bultjes op je tepels?
 • Moet je opeens vaker plassen?
 • Ben je soms misselijk?
 • Heb je vaker zonder reden hoofdpijn?
 • Ben je opeens veel meer gaan eten?
 • Vind je plotseling andere dingen lekker dan eerst?
 • Kan je stemming zonder reden omslaan?
 • Heb je vaak een opgeblazen gevoel?

Als je op minstens 8 van de 12 vragen ‘ja’ kunt antwoorden, is de kans heel groot dat je zwanger bent. Let wel op: dit is slechts een indicatie. Als je het zeker wil weten, zul je echter toch echt een zwangerschapstest moeten gebruiken.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

5 Reacties op "Ben Ik Zwanger? Bereken via Online Test met 12 Symptomen"

 1. Linda says:

  Hoi, Ik wil heel erg graag zwanger worden en ik denk dat ik nu eindelijk op een goed moment in mijn leven ben waarop dit kan. Toen ik 16 was (nu 31) ben ik namelijk al eens moeder geworden, maar heb toen het kindje ter adoptie afgestaan, omdat ik er toen echt niet voor zou kunnen zorgen. Ik draag nog elke dag de pijn hiervan mee...

  Maar nu ik meer stabiliteit in mijn leven heb (vaste baan, paar jaar een vriend), wil ik heel erg graag opnieuw zwanger worden. Mijn vraag is alleen: ik ben jarenlang professioneel danseres geweest en ik geef nu les op een dansschool, maar ik train nog steeds heel erg veel (soms gewoon voor mezelf). Kan dit negatief zijn voor mijn kansen op zwangerschap? Mvg, Linda

  • Amy says:

   Ik heb heel veel professioneel gekunstschaatst en het heeft bij mij geen probemen opgeleverd.Natuurlijk moest ik wel mijn training afbouwen naarmate mijn zwangerschap vorderde, maar nu (2,5 jaar later) train ik weer gewoon heel veel. Je moet gewoon goed naar je lichaam blijven luisteren en dan zal het wel goedkomen!

 2. anoniem says:

  ik ben veel meer moe, heb pijnlijke borsten, ben niet misselijk, maar ben wel overtijd. Maar heb nog wl gewoon soms wat bloed in mijn onderbroek ,en buikkrampen.. Is er dan iets anders aan de hand (iets ernstigs??) of kan het wel nog steeds dat ik zwanger ben?

  • Boris Bergman says:

   Als je nog steeds bloed verliest, is dat meestal een teken dat je niet zwanger bent. Ik zou voor de zekerheid een zwangerschapstest doen, en als die negatief uitvalt zou ik een dokter raadplegen.

 3. Rita says:

  Shit man ik zou zmaar zwanger kunnen zijn als ik dit lees... Toch maar even een testje doen... Weet eigenlik helemaal niet of ik er klaar voor ben...

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *