Sociale Steun bij het Zwanger worden: Ontzettend belangrijk!

hoe-wordt-je-zwanger

Niemand vindt het leuk om aan een ander te vertellen dat hij vruchtbaarheidsproblemen heeft. Seksualiteit is een intieme kwestie, waar de meeste mensen sowieso al niet openlijk met elkaar over praten. En als je dan moet bekennen dat het jou niet lukt om zwanger te raken, dan is dat een behoorlijke opgave. Toch kan het een goed idee zijn om hulp te zoeken.

Sociale steun bij vrienden

Je verwacht het soms niet, maar ook je familie en vrienden kunnen soms meer steun bieden dan je denkt. Vruchtbaarheidsproblemen zijn niet iets waar iedereen openlijk over praat en daarom komt het vaker voor dan je denkt. Wellicht heeft iemand in je omgeving hetzelfde meegemaakt en kun je daarbij steun vinden.

Zelfs al is dat niet zo, praten met anderen kan je toch helpen om te leren omgaan met je problemen. Je richten op sociale steun is een van de effectiefste strategieën om met tegenslag om te gaan. Sociale steun maakt je gelukkiger en minder angstig en depressief. Door met een ander te praten over wat je doormaakt kun je er niet alleen beter het hoofd aan bieden, het versterkt en verdiept uiteindelijk ook de relatie die je met de ander hebt.

Wees open over je zwangerschapswensen

Open zijn over wat je bezighoudt is goed voor de relatie die je hebt met andere mensen. Als je over zo’n belangrijk deel van je leven niet echt open bent, moet je soms toneelspelen. Eenzaamheid kan een naar gevolg zijn van het verbergen vruchtbaarheidsproblemen. Bovendien zal je van mensen die niets van jouw situatie weten, meer moeten pikken.

Bijvoorbeeld als al je vriendinnen net allemaal een baby hebben gekregen en steeds maar vragen wanneer jij nou eens aan kinderen begint. Als je open bent, kun je ook mensen treffen die hetzelfde meemaken of mee hebben gemaakt. Open zijn over je situatie schept een band met anderen.

Wees flexibel in het vertellen

Je hoeft het natuurlijk ook niet aan iedereen die je kent te vertellen. De kunst is om flexibel te zijn; om in verschillende situaties in te schatten of openheid passend en zinvol is. Dat hangt af van wie je voor je hebt, hoe belangrijk de relatie is en wat je zelf prettig vindt.

Misschien helpt het je om een passend antwoord klaar te hebben op standaardvragen als ‘Heb jij kinderen?’. Bedenk wel dat, als je het geheim wilt houden voor de ene persoon, en het wel vertelt aan de andere persoon, er lastige situaties kunnen ontstaan. Als je niet wilt dat mensen over jouw problemen met anderen praten, geef dit dan duidelijk aan. Maar weet ook dat je nooit een garantie hebt.

Open zijn is een persoonlijke keuze

Open kaart spelen heeft voor- en nadelen, die zal je tegen elkaar moeten afwegen én daar zal je mee moeten leren leven. Welke keuzes je maakt in hoe open je wilt zijn over je vruchtbaarheidsproblemen, is heel persoonlijk.

Wat jou het beste past, kan niemand je vertellen. Het is belangrijk om zelf een goede afweging te maken hoe open je wilt zijn. Het is jouw keuze wat veilig voelt. Bespreek je keuze ook met je partner. Als je partner niet wil dat jullie problemen naar buiten komen, beperkt dat jou ook in je mogelijkheden. Wil je er zelf wel met mensen over praten, probeer dan samen af te spreken bij welke persoon jij wel je hart mag luchten.

Sociale steun van je ouders

Of je het nou wilt geloven of niet, je ouders hebben soms meer verstand van zaken dan je denkt. Misschien hebben ze vroeger wel iets soortgelijks meegemaakt, en zelfs al is dat niet zo, dan kunnen ze je nog wel helpen. Zij zijn sowieso al door de hele zwangerschapsfase heen, dus ze weten hoe het werkt. Schroom dus niet om ze om hulp te vragen.

Je ouders zullen echt niet boos op je worden omdat het je niet in een keer lukt om ze een kleinkind te geven. Dat is iets wat je eigenlijk ook uit je hoofd moet zetten. Niemand vindt dit vervelender dan jij en je partner. Het kan moeilijk zijn om over zoiets te beginnen en dat is begrijpelijk. Maar als je ouders eenmaal weten wat er aan de hand is kunnen ze veel meer voor je betekenen dan wanneer ze dat niet weten

Dit geldt natuurlijk alleen als je ook daadwerkelijk een goede band hebt met je ouders. Als jullie nauwelijks contact hebben, of elkaar niet uit kunnen staan en elk bezoekje op een conflict uitloopt, kan je het beter voor je houden. Je wilt het immers zeggen tegen iemand die je vertrouwt en bij wie je je op je gemak voelt. Volg bovenstaande tips dus ook alleen op als dat bij je ouders zo is.

Ga niet bij de pakken neer zitten

Wat je ook doet, laat je niet verslaan door deze onzekerheid. Zolang de dokter niet zegt dat je absoluut niet in staat bent om kinderen te krijgen, is er nog hoop. Blijf dus proberen en geef niet zomaar op. Zolang je positief blijft zal je je ook beter blijven voelen. Bovendien is de kans ook kleiner dat het lukt als je er zelf zo negatief in staat.

Geef dus niet toe aan je sombere gevoelens en ga door met je leven, als de tijd rijp is dan gebeurt het echt wel. Er zijn nog steeds heel veel leuke aspecten in het leven waar je juist van kunt genieten nu je nog niet zwanger bent of kinderen hebt. Ditzelfde geldt voor de seks. Heb niet alleen seks omdat het moet, heb het omdat het leuk is. Bovendien wordt de kans op zwangerschap groter als jullie er beiden plezier aan beleven.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *