Herken Je Ovulatie & Vergroot Je Kansen Op Zwangerschap
Alle vruchtbare vrouwen hebben ermee te maken; de ovulatie. Toch weten veel vrouwen niet wat dit nu precies inhoudt. Het is eigenlijk wel heel handig om dit te weten. Vooral als je zwanger wilt worden.
Sommige koppels hebben er meer moeite mee om zwanger te raken, dan ze van te voren hadden verwacht. Een oorzaak hiervan kan zijn dat ze niet op de vruchtbare dagen vrijen. Net voor en tijdens je ovulatie is een vrouw het meest vruchtbaar. Als je dus weet wanneer je ovulatie is en jullie dan vrijen dan is de kans groter dat je zwanger raakt.
Het is trouwens ook erg handig om je ovulatie in de gaten te houden als je niet zwanger wilt worden. Je weet dan wanneer je vruchtbaar bent en je moet opletten.
Inhoud van dit artikel:
Wat is de ovulatie precies?
Tijdens het moment van je ovulatie komt er een rijpe eicel uit een van je twee eierstokken. Je bent dan het meest vruchtbaar. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatiecyclus tussen de 23 en 35 dagen. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. Je ovulatie vindt halverwege deze cyclus plaats. Hierna duurt het meestal nog twaalf tot zestien dagen voordat je nieuwe cyclus begint. De dag van je ovulatie is weer afhankelijk van de duur van je cyclus.
De ontwikkeling van follikels
Vanaf dag één van je nieuwe cyclus geven je hersenen een signaal af aan je lichaam dat het moet beginnen met het produceren van het follikelstimulerende hormoon, ofwel FSH. Dit hormoon produceert rijpe eicellen. De follikels bevinden zich in je vochtblaasjes. Iedere follikel draagt één onrijpe eicel bij zich.
Het produceren van oestrogeen
Het FSH ontwikkelt de follikels en zorgt er ook voor dat de follikels het oestrogeenhormoon produceren. Aan het begin van je cyclus is het oestrogeengehalte vrij laag, maar gaandeweg stijgt deze. Meestal wordt één follikel ontwikkeld waarbinnen een eicel tot rijping komt en de follikel vervolgens steeds groter wordt. Het oestrogeen zorgt er weer voor dat de binnenkant van je baarmoederwand wat dikker wordt. Het slaat dan extra voedingsstoffen en bloed op. Zo heeft een bevrucht eitje extra voedingsstoffen om te groeien.
Toename van het luteïniserend hormoon
Als het oestrogeengehalte in je lichaam stijgt, dan is er ook een toename van het luteïniserend hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat een eicel in je eierstok rijpt en dat je ovuleert. Het geeft je rijpende eicel eigenlijk een laatste zetje om volledig te rijpen en zich los te maken van de follikel. Ongeveer twee dagen voor je ovulatie is er een flinke stijging van het luteïniserend hormoon. Deze stijging staat ook wel bekend als de LH-piek.
Van eileider naar baarmoeder
Als er een eicel is vrijgekomen, dan gaat deze via de eileider naar de baarmoeder. Een eicel leeft ongeveer nog 24 uur door, terwijl zaadcellen drie tot vijf dagen kunnen overleven. Een eicel heeft de meeste kans om bevrucht te worden vlak voor, tijdens en na de ovulatie. De kans op een zwangerschap is dan dus het grootste.
Produceren van progesteron
Direct na de ovulatie produceert je lichaam het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt er weer voor dat je baarmoeder zich klaarmaakt om de bevruchte eicel te ontvangen.
Aanmaak van het zwangerschapshormoon
Als een eicel door een zaadcel is bevrucht dan hecht deze zich vast in de baarmoederwand. Dit gebeurt ongeveer een week na de bevruchting. Als de eicel zich heeft ingenesteld dan maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan.
De lege follikel produceert weer oestrogeen en progesteron. Deze hormonen voorkomen dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten en blijft functioneren totdat de placenta zich voldoende heeft ontwikkeld om het embryo weer te voorzien van voedingsstoffen.
Ovulatie herkennen
Er zijn vrouwen die voelen dat ze ovuleren. Ze hebben dan steken in de onderbuik. Sommige vrouwen hebben weer een heel regelmatige cyclus en kunnen gemakkelijk nagaan wanneer de ovulatie is. Toch hebben de meeste vrouwen nog hulpmiddelen of methodes nodig om hun ovulatie te berekenen.
Bekende methodes en hulpmiddelen om je ovulatie te herkennen zijn:
- Het meten van je lichaamstemperatuur
- Het bepalen van de positie van je baarmoederhals
- Het onderzoeken van het baarmoederhalsslijm
- Het doen van een ovulatietest
Het meten van je lichaamstemperatuur
Rond je ovulatie daalt je lichaamstemperatuur wat. Als je deze daling wilt herkennen dan moet je eigenlijk eerst de temperatuur tijdens je hele cyclus in kaart brengen. Dit doe je door elke morgen, tijdens het opstaan, je temperatuur te meten. Doe dit dagelijks rond hetzelfde tijdstip. Je hebt dan een realistisch beeld.
Tijdens je ovulatie zal je een lichte daling van je lichaamstemperatuur waarnemen. Na je ovulatie gaat deze weer stijgen. Als je zwanger wordt, dan blijft de temperatuur hoger.
Door de temperaturen tijdens je cyclus in kaart te brengen, weet je bij een nieuwe cyclus op welke dag je ovulatie ongeveer is.
Het onderzoeken van de positie van je baarmoederhals
Voor en tijdens je ovulatie zal je baarmoederhals nat en zachter aanvoelen en ligt deze hoger. Je baarmoederhals wordt dan voorbereid op een eventuele innesteling. Na je vruchtbare periode verandert de positie van je baarmoederhals weer. Deze ligt dan lager en voelt harder en droger aan.
Je baarmoederhals blijft niet de hele dag op dezelfde plek zitten, maar verschuift soms wat. Je kunt de positie van je baarmoederhals het beste onderzoeken door dit steeds op een vast tijdstip te doen.
Het onderzoeken van het baarmoederhalsslijm
Je baarmoederhals stoot altijd slijm af. De structuur van dit slijm veranderd gedurende je cyclus. Het verandert door de stijging en daling van de hormonen in je lichaam. Rond en tijdens de periode van je ovulatie is het slijm helder en elastisch. Aan het slijm kun je dus goed herkennen of je een eisprong hebt of dat deze eraan zit te komen. Controleer het dus een paar keer per dag.
Het doen van een ovulatietest
Een andere, zeer betrouwbare methode om je ovulatie vast te stellen is het doen van een ovulatietest. Door een test te doen kun je al snel je vruchtbare dagen bepalen.
Een ovulatietest onderzoekt of er een toename in je urine is van het luteïniserend hormoon. Dit hormoon geeft rijpe eicellen in de eierstokken af. Rond je ovulatie is er een zogenoemde LH-piek in je urine. Deze piek vindt een tot twee dagen voor je ovulatie plaats.
Door een ovulatietest te doen, weet je vaak binnen enkele minuten of je in een vruchtbare periode zit en wanneer je het beste met je partner kunt vrijen om zwanger te worden.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!