6 Essentiële Tips om Zwanger te Worden na Implanon + Ervaringen

Hoe stellig we het tegenovergestelde ook beweren, eigenlijk maken we zelden beslissingen waar we de rest van ons leven aan vasthouden. Die man van wie je ooit riep dat hij ‘de ware’ was, bleek een eersteklas rotzak te zijn, en die heb je allang gedumpt. Of die broek die je moest en zou hebben, en die nog steeds met het prijskaartje eraan in je kast ligt.

Ook zei je ooit vol overtuiging dat je niet van plan was moeder te worden. Dus nam je Implanon. Maar nu ben je – net zoals met die ‘afzichtelijke’ hoge broeken – toch overstag gegaan. Je hebt toch besloten dat het moederschap jou juist goed zal passen en wilt dolgraag een kindje. Doordat je Implanon hebt gehad, zit je echter met een aantal vragen, zoals: kan ik nu wel zwanger worden?

Klaar voor het moederschap?

implanon1In gedachten zie je jezelf al shoppen voor kinderkleertjes, de babykamer inrichten en speur je ’s nachts stiekem het internet af naar stylish positiekleding. No way dat jij er als een zwerver bij gaat lopen tijdens je zwangerschap! Je staat te popelen om moeder te worden.

Maar ho even. Want het moederschap klinkt nu misschien wel helemaal fantastisch, maar ben jij er wel écht, écht klaar voor?

Ben jij er echt klaar voor om een kindje ter wereld te zetten, iemand die jouw prioriteit wordt, met alles?

Natuurlijk zal je jezelf nooit 100% kunnen voorbereiden op het moederschap, en fouten zal je ongetwijfeld maken. Maar je kunt jezelf wel testen om te zien of jij wel (ongeveer) weet wat je jezelf op de hals haalt.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

Zijn er problemen waar ik eerst zelf aan moet werken, zodat mijn kinderen deze later niet van mij overnemen?

Oké, laten we eerlijk zijn. Wie heeft er nou eigenlijk geen problemen, of zaken waar hij/zij tegenaan loopt? Niemand van ons is perfect, en een perfecte ouder zullen we daarom ook nooit worden. Maar waar we onze kinderen voor kunnen beschermen, moeten we dit ook doen. Ook tegen onszelf. Heb jij bijvoorbeeld persoonlijke problemen, zoals:

 • Onzekerheden
 • Kindermisbruik (fysiek, verbaal, seksueel of emotioneel misbruik)
 • Mentale problemen

Dan is het van groot belang dat je deze aanpakt. Stel je maar eens voor dat je getriggerd zou worden door een bepaalde situatie, of door het ouder zijn zelf. Wil je echt het risico lopen dat jij je kind (ernstige) schade aanricht door ervoor te kiezen geen behandeling te ondergaan, hoe zwaar deze ook kan zijn?

Kan ik zien waar mijn ouders in geslaagd zijn en waar zij juist in gefaald hebben, en kan ik hun gedrag overnemen of afzweren?

Ja, ook jouw ouders hebben genoeg fouten gemaakt, zoals gedemonstreerd door het feit dat jij je nog steeds aantrekt van wat anderen ‘’wel niet moeten denken’’ als jij eens een keer je joggingbroek verkiest boven een stijlvolle jurk. Maar maak hier gebruik van.

Ga eens na wat jouw ouders fout (of juist goed) hebben aangepakt, en leer daarvan.

Waaróm wil ik een kind?

Deze vraag is toch wel een van de allerbelangrijkste. Want als je ouder wordt, komt je kind op de eerste plaats te staan. Je kunt niet enkel naar hem/haar omkijken als dat jou uitkomt. Je kind is geen accessoire of een statussymbool. Je kind is er niet om een leegte op te vullen in jouw leven. Je kind is er niet om jouw relatie te redden van het randje van de afgrond.

Hoe zou ik een kind krijgen?

Los van een partner hebben om mee naar bed te gaan of te kiezen voor IVF, moet je ook beslissen hoe je wilt bevallen en óf je wel wilt of kunt bevallen. Is het wel gezond voor jou om zwanger te worden en een bevalling door te maken? Kún je wel zwanger worden, of moet je gaan voor adoptie of een draagmoeder?

implanon2

Ben ik in staat van mijn kind te houden zoals hij/zij is?

Het kan niet genoeg benadrukt worden: zodra je een kind op deze aardbol zet, worden de behoeften van jouw kind het belangrijkste in jouw leven. Jij draagt een enorme verantwoordelijk – dit kleine mensje is compleet afhankelijk van jou. Hoe jij hem/haar behandelt, bepaalt hoe hij/zij zich ontwikkelt.

Dit betekent eveneens dat jij hem/haar dient te kunnen accepteren zoals hij/zij is, op het gebied van:

 • Genderidentiteit en/of expressie
 • Seksuele oriëntatie
 • Fysieke kenmerken
 • Mentale capaciteit

Heb jij er nu al je bedenkingen bij of je het kunt accepteren dat je kind homoseksueel is, kun jij er maar beter voor kiezen om geen kinderen te nemen tot je dit wel kunt accepteren.

Zwanger worden na Implanon

Ben jij erachter dat het moederschap zonder meer iets voor jou is, gefeliciteerd! Nu wordt het tijd om écht daad bij woord te voegen. Te beginnen met de vraag: kan ik (gemakkelijk) zwanger worden na Implanon? Om daar een antwoord op te krijgen, moeten we eerst eens kijken naar wat Implanon eigenlijk precies doet in jouw lichaam.

Implanon in een notendop

implanon3Implanon is een hormoonimplantaat dat gebruikt wordt als anticonceptie. Een plastic staafje, ter grootte van een luciferhoutje, waar de hormonen zich in bevinden, wordt aangebracht onder de huid van je arm door middel van een naald. Met dit staafje ben je tot 4 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Het staafje laat een constante dosis progestageen vrij in je lichaam. Progestageen is een synthetisch hormoon dat voorkomt dat ovulatie (de vrijlating van een eitje vanaf de eierstokken) plaatsvindt en zorgt dat het baarmoederhalsslijm verdikt. Hierdoor kunnen het sperma en het eitje niet samensmelten en bevruchten in het geval er een eitje vrijgelaten wordt.

Het voordeel van Implanon is dat, zodra deze ingebracht is, je je geen zorgen meer hoeft te maken dat je ongewenst zwanger wordt.

Ook hoef je jezelf er niet dagelijks aan te herinneren dat je jezelf moet beschermen tegen zwangerschap (zoals met de pil). Daarnaast is het staafje erg subtiel; over het algemeen kan niemand hem zien nadat hij aangebracht is.

Zwanger worden na Implanon

Wanneer je ervoor gekozen hebt om jezelf tegen zwangerschap te beschermen met Implanon, is het – ondanks dat het je voor 99% beschermt – eigenlijk heel gemakkelijk om jouw beslissing om te draaien.

Zodra het staafje verwijderd is (door je dokter), zou je weer snel zwanger moeten kunnen worden. Er komen geen speciale behandelingen bij kijken; zwanger worden gaat na verwijdering van het staafje in principe als vanouds. Hoe lang het precies duurt, kan van vrouw tot vrouw verschillen.

Tips om zwanger te worden na Implanon

Na Implanon kun je dus gewoon op een natuurlijke manier zwanger worden. Om je daarbij te helpen, zijn er de volgende tips:

Tip #1: Zorg goed voor jezelf en ontdoe je van slechte gewoontes

De eerste stap richting succesvol zwanger worden na Implanon, is door te kijken naar jezelf en jouw eigen gezondheid. Hoe gezond jij bent, bepaalt namelijk jouw vruchtbaarheid. Bedenk je daarnaast ook dat jouw lichaam straks een kindje moet kunnen baren – het moet dus niet alleen voor jouw comfort in goede gezondheid verkeren, maar ook voor de (toekomstige) gezondheid van je kindje.

Dat betekent in de eerste plaats:

 • Niet roken (zo word je niet alleen moeilijk tot niet zwanger, de kans op een miskraam is ook groter)
 • Geen drugs gebruiken (spreekt voor zicht)
 • Geen alcohol drinken (af en toe een glas heeft weinig effect op je vruchtbaarheid, maar tijdens je zwangerschap mag je absoluut geen alcohol drinken!)
 • Je cafeïne-inname beperken (tot een à twee kopjes koffie per dag)
 • Geen zoetigheden en verwerkt voedsel eten (eet juist veel fruit, groente en volkoren voeding)

Maar het betekent eveneens dat je moet zorgen voor genoeg beweging (per dag 30 minuten wandelen is al voldoende; een extreme work-out is nergens voor nodig) en genoeg slaap (7-9 uur per nacht).

implanon4

Tip #2: Weet wanneer je ovulatie plaatsvindt

De sleutel tot snel zwanger worden, is erachter komen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Tijdens je ovulatie wordt er een eitje vrijgelaten vanaf je eierstokken. Je ovuleert eens per menstruatiecyclus. Als je kunt aanwijzen wanneer je ovuleert, kunnen je partner en jij de geslachtsgemeenschap hier omheen plannen, zodat jullie de kans op zwangerschap na Implanon verhogen.

Er bestaan een aantal verschillende methoden waarmee je kunt bepalen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Deze kun je in deze artikelen over ovulatie vinden.

Tip #3: Heb op de juiste momenten seks

Zodra je weet wanneer jouw ovulatie plaatsvindt, zorg er dan voor dat je seks hebt binnen je meest vruchtbare venster.

Dit is twee tot drie dagen voor je ovulatie, tot de dag dat je ovuleert.

Als je niet zeker weet wanneer je meest vruchtbare periode is, probeer dan om de dag seks te hebben tijdens de tweede en derde weken van je cyclus. Op die manier is de kans het grootst dat er gezond sperma in je eileiders terechtkomt wanneer je lichaam een eitje vrijlaat.

Een andere tip: Als je partner en jij wachten om seks te hebben tot je op je meest vruchtbaar bent, zorg er dan wel voor dat je in de tijd daarvoor nog wel af en toe seks hebt gehad. Je partner moet ten minste een keer per dag ejaculeren in de dagen voorafgaand aan je meest vruchtbare periode. Anders loop je de kans dat er dood zaad in zijn sperma zit.

Tip #4: Blijf even liggen na de seks

implanon5Hoewel velen het tegenovergestelde beweren, maakt het eigenlijk vrij weinig uit in welk standje je seks hebt. Het zou echter wel kunnen helpen om in te spelen op de zwaartekracht. De missionarispositie (man bovenop vrouw) is dus een goede keuze.

Als je opstaat om seks te hebben, kan het zo zijn dat het sperma naar beneden en uit je vagina loopt. Maar er is immers maar één zaadje voor nodig om zwanger te worden, en zwanger worden kan in elke positie.

Als je je kussen onder je heupen plaatst en je benen omhooghoudt na de seks, en 20 minuten in deze houding blijft, wordt het gemakkelijker voor het sperma om de eitjes te bereiken. Dus spring na de seks niet meteen het bed uit, maar blijf een tijdje in deze positie liggen.

Tip #5: Zorg ervoor dat zijn sperma een boost krijgt

Niet alleen jij moet ervoor zorgen dat je lichaam in goede gezondheid verkeert, ook je partner moet letten op zijn gezondheid. Hoe gezonder hij is, hoe gezonder zijn sperma is. En hoe gezonder zijn sperma, hoe groter de kans dat jij zwanger wordt na Implanon.

Om ervoor te zorgen dat zijn sperma gezond is, moet hij zich houden aan het volgende:

 • Geen tabak roken en/of recreatief drugs gebruiken
 • Alcoholische dranken tot een minimum van drie per dag houden
 • Een gezond gewicht verkrijgen en behouden
 • Genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen (zink, foliumzuur en vitamine C), die helpen bij het produceren van sterk en veel sperma
 • Geen jacuzzi of sauna betreden of hete baden nemen, want heet water doodt sperma

Als jouw partner deze veranderingen eerder doorvoert (of aanhoudt), is dat alleen maar beter. Sperma doet er een tijdje over om te rijpen, dus alle verbeteringen die hij nu maakt, zullen over ongeveer drie maanden beter sperma opleveren.

Tip #6: Relax!

implanon6Ontspannen blijven en je stresslevels laag houden kan je helpen sneller zwanger te worden.

Stress en de druk die je partner en jij op elkaar leggen om zwanger te worden, kan er juist voor zorgen dat zwangerschap uitblijft.

Hetzelfde geldt voor algemenere stressoren. Hierbij valt te denken aan verhuizen, proberen vooruit te komen in je carrière of financiële zorgen.

Uit onderzoek is gebleken dat gezonde vrouwen die proberen zwanger te worden, een verminderde kans op succes hebben tijdens hun vruchtbare periode als ze gestrest zijn. Stressvolle gebeurtenissen kunnen de tijd die het duurt om zwanger te worden verlengen en zorgen voor langere menstruatiecycli.

Daarnaast kan het timen van seks er juist voor zorgen dat de (hopelijk) aanstaande vader veel stress ervaart. Dit kan problemen met de ejaculatie tot gevolg hebben. Leg dus niet zoveel druk op het zwanger worden na Implanon – voor zover dat lukt – en probeer juist te genieten van het zwanger worden zelf!

Ervaringen van zwanger worden na Implanon

Veel vrouwen zijn je al voor gegaan. Op het internet delen zij hun ervaringen. Een greep daaruit:

lallaaaaa zei het volgende over haar ervaring op www.drugs.com:

‘’ik had de mijne laten weghalen op 18 september, ben nog niet ongesteld geworden en ben er net achter dat ik bijna 6 weken zwanger ben. Het kan direct gebeuren! ik had die van mij 3 jaar in en het heeft duidelijk geen invloed gehad op mijn vruchtbaarheid. Maar ieder lichaam is ander, leg niet zo’n druk op jezelf om zwanger te worden.’’

IeshiaShantell deelde haar ervaring op www.parenting.com:

‘’Ik had 2 jaar Implanon gehad, en liet hem op Valentijndag 14 februari 2013 verwijderen als een verrassing voor mijn man omdat hij al zo’n 2 jaar nog een kind wilde! Ik was er eindelijk klaar voor maar ik dacht dat het nog minstens 6 maanden zou duren dus we besloten niet te verwachten dat er snel iets zou gebeuren, gewoon genieten van het zwanger worden! Ik werd zwanger in april 2013! Ik kwam er in mei achter omdat mijn menstruatie uitbleef en ik deed 3 tests om zeker te weten dat de eerste test me niet voor de gek hield haha! We waren zo geschokt en blij en dat zijn we nog steeds! […] Mijn tip aan iedereen is om niet te verwachten dat het zal gebeuren, niet alleen seks te hebben (vrij) om zwanger te worden, heb plezier en geniet ervan en het zal in no-time gebeuren :)’’

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *