Tot Welke Leeftijd Kan Je Zwanger Worden? Onderzoek + Tips

Of je nu zwanger probeert te worden op een latere leeftijd of gewoon alvast aan de toekomst denkt, het is handig om meer te weten te komen over zwanger worden wanneer je ouder bent dan 30 of 40. We zijn er allemaal wel van op de hoogte dat de vruchtbaarheid, met name die van de vrouw, op een natuurlijke manier afneemt met de leeftijd, en bovendien kan het krijgen van een baby op latere leeftijd het risico op zwangerschapscomplicaties vergroten.

Maar ieder persoon is verschillend, en er is dus geen “beste leeftijd” om zwanger te worden. De beslissing om een gezin te stichten, wordt namelijk op uiteenlopende factoren gebaseerd,  waaronder jullie financiële vermogen voor het onderhouden van een gezin, de kans op zwangerschap en de bereidheid om een ouder te zijn. Wil je weten waarmee je rekening moet houden? Lees dan verder voor meer informatie over zwanger worden in een latere fase van je leven.

Hoe beïnvloedt leeftijd de vruchtbaarheid precies?

De vruchtbaarheid van de vrouw wordt het meest aangetast. Er kan gesproken worden over de zogenaamde piekjaren van een vrouw, die liggen tussen haar late tienerjaren en haar late twintigerjaren. Tegen de leeftijd van 30 begint de vruchtbaarheid, ofwel het vermogen om zwanger te worden, af te nemen. Deze afname raakt vaak in een versnelling naarmate de vrouw midden 30 is. Rond 45 jaar is de vruchtbaarheid zelfs zo sterk afgenomen dat een natuurlijke zwangerschap voor de meeste vrouwen onwaarschijnlijk is.

De vruchtbaarheid van de vrouw neemt af met de leeftijd door zowel de afname van het aantal als de kwaliteit van de eicellen. Bij vruchtbare vrouwen wordt er elke maand een eicel van de eierstokken naar de baarmoeder verzonden. Het moment dat de eicel zich in de baarmoeder met een spermacel bindt, begint het zwangerschap.

Hoewel het kan lijken alsof het lichaam elke maand een nieuw eitje aanmaakt, is dat niet het geval. Vrouwen worden namelijk geboren met alle eicellen die ze ooit zullen hebben, welke worden opgeslagen in de eierstokken. Naarmate de leeftijd toeneemt, worden de eicellen dus ook ouder. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 6 op de 10 vrouwen van 35 jaar binnen een jaar zwanger worden, terwijl gemiddeld 4 op de 10 vrouwen van 40 jaar binnen een jaar zwanger worden.

“Oudere vrouwen hebben naast een vermindering in vruchtbaarheid ook vaker gezondheidsproblemen dan jongere vrouwen, zoals hoge bloeddruk, wat het risico op zwangerschapsvergiftiging kan verhogen.”

Ook de leeftijd van de man is één van de belangrijkere factoren die van invloed zijn op de kans op bevruchting en de zwangerschapsresultaten van een koppel. Er zijn vier        factoren die de kwaliteit van sperma van nature veranderen met een hogere leeftijd: aantal, beweeglijkheid, morfologie en DNA-fragmentatie.

Mannen die ouder zijn dan 35-40 jaar krijgen meestal te maken met een afname van de gezondheid van het sperma. Onderzoek stelt dat het vruchtbaarheidscijfer over het algemeen met meer dan 50% afneemt tussen begin 30 en midden tot eind 30. Laten we kijken naar een vergelijking: bij mannen van 45 jaar of ouder duurt het maar liefst 12,5 keer langer dan bij mannen van 25 jaar of jonger voor de bevruchting van een eicel plaatsvindt.

De latere leeftijd verhoogt tevens het risico op een miskraam en nakomelingen hebben een verhoogd risico op ongunstige geboorte-uitkomsten. Gelukkig is de kans over het algemeen nog steeds laag, maar diverse studies wijzen uit dat oudere vaders een grotere kans hebben op kinderen met schizofrenie, autisme, het syndroom van Down, een bipolaire stoornis, of leukemie.

Er wordt gesteld dat dit komt door willekeurige mutaties in het sperma die zich in de loop der jaren opstapelen. Hierdoor kunnen genetische mutaties aan een kind worden doorgegeven, wat de kans vergroot op het ontwikkelen van een psychische of neurocognitieve stoornis.

Wat kan je doen als je bezorgd bent over geboorteafwijkingen?

Wanneer je meer te weten wilt komen over de kans op mogelijke geboorteafwijkingen bij het zwanger worden op latere leeftijd, kunnen tests die zoeken naar genetische aandoeningen uitkomst bieden. Dit zijn prenatale screeningtests, en die beoordelen het risico dat een zwangerschap kan worden beïnvloed door een specifieke aangeboren afwijking of een genetische aandoening. Deze screening kan zowel voor als tijdens de zwangerschap worden gedaan.

Over het algemeen wordt er voor mannen en vrouwen aangeraden om vanaf 35 jaar en ouder een vruchtbaarheidsonderzoek te overwegen, helemaal als ze na zes maanden proberen niet zwanger kunnen worden. Een vruchtbaarheidsonderzoek kan de oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen vaststellen. Dit omvat doorgaans een bespreking van de medische voorgeschiedenis, eicel- en spermaonderzoek, en een bloedonderzoek.

Hoe kunnen vrouwen en mannen hun vruchtbaarheid behouden?

Om te beginnen, zijn er voor vrouwen verschillende manieren om de vruchtbaarheid te bewaren. Deze methoden zijn het invriezen van embryo’s, eicellen en eierstokweefsel. De eerste beschikbare methode van vruchtbaarheidsbehoud maakte gebruik van eerder ingevroren embryo’s. Deze werden op een later tijdstip geïmplanteerd in de baarmoeder van de vrouw.

Deze techniek heeft echter een nadeel. Er is namelijk een mannelijke partner of zaaddonor nodig om de eicellen van de vrouw te bevruchten en de embryo’s te produceren voordat ze worden ingevroren. Dit is in sommige gevallen, vooral bij jonge vrouwen, geen optie. Het kan natuurlijk zijn dat de vrouw nog geen partner heeft gevonden als toekomstige vader.

Een nieuwere methode is het invriezen van eicellen. In dit vruchtbaarheidsproces worden  de eicellen ingevroren en op een later tijdstip ontdooid. Op het moment dat ze bevrucht zijn, kan het embryo worden ingeplant. Er is echter een minpuntje: eicellen worden over het algemeen niet graag ingevroren en zijn zeer gevoelig voor schade door ijskristallen die zich vormen als gevolg van de vriesmethode.

Gelukkig zijn er andere methodes ontwikkeld om eicellen te bewaren, waarbij de eicellen zeer snel worden ingevroren, zonder de aanwezigheid van ijs. Kortom, het vakgebied heeft een lange weg heeft afgelegd en tegenwoordig is het mogelijk om eicellen van goede kwaliteit te verkrijgen en deze te bewaren door middel van verglazing.

Een andere sleutel tot succes heeft te maken met de leeftijd van de vrouw die de behandeling ondergaat. Er wordt namelijk een enorm verschil opgemerkt tussen het slagingspercentage, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. De meest ideale situatie is dat vrouwen hun eicellen ‘vitrificeren’ onder de leeftijd van 30 jaar. Dit is wanneer de kwaliteit van de eicel het beste is.

Er kan ook gekozen worden voor het invriezen van eierstokweefsel. In plaats van de eicellen zelf, wordt het eierstokweefsel gebruikt, wat effectief is voor meisjes die de puberteit nog niet hebben bereikt, of vrouwen die de behandeling tegen kanker niet kunnen uitstellen. In beide gevallen kunnen er dus geen eicellen worden verzameld.

De vooruitgang die we zien in technieken van vruchtbaarheidsbehoud betekent dat vrouwen een breder scala aan keuzes hebben om aan hun specifieke behoeften te voldoen. Dit geeft vrouwen de mogelijkheid om zwanger te worden wanneer ze te maken hebben met een ziekte of hun babydroom liever later willen vervullen.

Een manier van vruchtbaarheidsbehoud bij mannen heeft te maken met het sparen van sperma. Dit wordt ook wel cryopreservatie genoemd, en is het invriezen en opslaan van sperma. Dit is de enige bewezen methode om de vruchtbaarheid bij mannen te behouden. Het ingevroren sperma kan later worden gebruikt om de eicel van een vrouw te bevruchten.

Bovendien is het mogelijk om het sperma rechtstreeks in de baarmoeder van de vrouw te injecteren. Helaas komt het vaak voor dat wanneer mannen kiezen voor deze optie, dat de kwaliteit van het sperma al slecht was voordat zij met de therapie begonnen. Dit kan meerdere redenen hebben, zoals genetische aandoeningen, kanker of een ongezonde leefstijl. Gelukkig zijn de technologieën op het gebied van cryopreservatie alsmaar verbeterd, waardoor zelfs een monster met weinig sperma kan leiden tot een succesvolle zwangerschap.

Welke gezonde gewoontes kunnen helpen?

Niet alleen je leeftijd hoeft de reden te zijn dat het zwangerschap wordt bemoeilijkt. Op het moment dat je ouder bent dan 35, kan de levensstijl je ook tegenwerken bij de pogingen om jullie kinderwens in vervulling te brengen. Sterker nog, ongezonde gewoontes zoals roken, regelmatig alcoholgebruik en slechte voeding kunnen de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen aanzienlijk beïnvloeden.

Als je van plant bent om je levensstijl te veranderen, kun je dit beter vroeger dan later doen. Denk hierbij aan het vermijden van suiker en kiezen voor een gezonder dieet dat bestaat uit essentiële voedingsstoffen, zoals dagelijkse porties groente en fruit, vezelrijke koolhydraten, gezonde eiwitten en onverzadigde vetten. Zo kun je er bovendien voor zorgen dat je een gezond gewicht hebt.

Daarbij kan het helemaal geen kwaad om minder of geen alcoholische dranken te drinken, het cafeïnegebruik te verminderen, en te stoppen met roken. Deze slechte gewoontes verminderen op een zo vroeg mogelijke leeftijd, kan ervoor zorgen dat de toekomstige vruchtbaarheidskansen zo min mogelijk worden aangetast.

Gezonder eten en de gewoonten die de vruchtbaarheid ondermijnen laten varen, kan helpen om sneller zwanger te worden, en kan zelfs de kansen op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling vergroten als er toch een behandeling nodig is om succesvol zwanger te worden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat langdurige slechte gewoontes hun schade reeds aangericht hebben, wat betekent dat de gezondheid van de eicellen en spermacellen al is aangetast. Het plotseling veranderen van je dieet kan dus een positief effect hebben, alhoewel er rekening gehouden moet worden met de leefstijl van het verleden.

Kortom, het veranderen van de levensstijl zal de leeftijdsgebonden vruchtbaarheidsdaling niet stoppen.

Kan stress onvruchtbaarheid veroorzaken?

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat stress alleen onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen kan veroorzaken, heeft stress wel degelijk het vermogen de kansen op het zwangerschap te verlagen. Dit is gebleken uit een onderzoek naar vrouwen met een depressie in het verleden, wat hen maar liefst twee keer zoveel kans gaf op onvruchtbaarheid. Daarnaast kan ook angst een negatief effect hebben en kan het de tijd die nodig is om een zwangerschap te bereiken, verlengen.

Tot op heden is het effect van het omgaan met stress op het verhogen van de vruchtbaarheid niet goed onderzocht. Eén van de recentere onderzoeken suggereert echter dat er wel degelijk een positief effect is. In deze studie is er aangetoond dat specifieke mindfulnessprogramma’s voor onvruchtbaarheid de zwangerschapscijfers bij vrouwen met onvruchtbaarheid verbeteren. Hieruit bleek dat 55% van de vrouwen die deelnamen aan een dergelijk programma in staat waren zwanger te worden, vergeleken met 20% van de vrouwen die niet aan een programma meededen.

In deze mind-bodytherapieën wordt er onder meer lesgegeven in ontspanningstechnieken, stressmanagement, copingvaardigheden en groepsondersteuning. Deze programma’s variëren doorgaans van vijf tot tien sessies en zijn meestal gericht op vrouwen. In de meeste gevallen zijn de mannelijke partners slechts betrokken bij enkele van de sessies.

Probeer het niet voordat je er klaar voor bent

We sluiten dit artikel af met een vriendelijke herinnering: hoe graag je ook kinderen wilt en hoe bang je wellicht ook bent dat jouw kansen op vruchtbaarheid verlagen met latere leeftijd, laat je niet onder druk zetten om kinderen te krijgen voordat je je daar klaar voor voelt. Het is belangrijk om een weloverwogen besluit te maken waarbij de leeftijd of mening van iemand anders je niet onder druk mag zetten.

Er zijn sommige mensen die boos zijn op zichzelf omdat ze “te lang” hebben gewacht met het stichten van een gezin. Mocht je hier ook last van hebben, probeer dan vergevingsgezind te zijn. Waarschijnlijk was je er nog niet klaar voor om kinderen te krijgen toen je jonger was, en dat is niet erg. Het is namelijk beter om te wachten dan het verkeerde moment te nemen om een gezin te stichten.

Het is bovendien helemaal niet raar om een zwangerschapsplan voor jezelf op te stellen, zodat je je kan voorbereiden op de mogelijkheid dat je niet zo snel zwanger wordt als je had gehoopt. Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel de handvatten aangereikt heb gekregen om dit voorbereidingsproces in gang te zetten!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *