Zwanger zijn, wat komt er allemaal bij kijken?

zwanger-zijn

Je hebt recent een zwangerschapstest gedaan, en daaruit is gebleken dat jullie zwanger zijn? Fantastisch! Het kan zijn dat voor de bevruchting een heel proces aan voorafgegaan is, of dat het relatief gemakkelijk ging. Hoe dan ook, het is gelukt! Er breekt nu een heel spannende tijd aan: Niet alleen omdat het zwanger zijn je leven op de kop zal zetten, maar vooral ook omdat je je aan moet passen aan de nieuwe omstandigheden. Zwanger zijn is ook goed zorgen voor jezelf, dus voor de kleine. In dit artikel wil ik je een aantal goede adviezen geven. Nee, niet de normale adviezen, maar meer de adviezen die minder voor de hand liggen.

Hoe dan ook, pas goed op jezelf om de kleine een zo goed mogelijke start te geven.

Eten voor twee? Doe maar niet!

Met alle hormonen op hol geslagen, ben je snel geneigd om zo nu en dan de koelkast aan te vallen of veel te veel op te scheppen tijdens het diner. Je denkt dat je vanaf nu voor twee moet eten. Geen rare gedachte, want je hebt natuurlijk wel de verantwoordelijkheid voor die kleine wurm in je buik. Maar besef wel dat deze kleine veel minder voedsel nodig heeft dan jijzelf. Dus voor twee eten, twee keer zoveel als normaal, heeft helemaal geen zin. Nog sterker: Er komen onnodige kilo’s bij die je na de bevalling heel moeilijk gaat verliezen. Denk hier dus om: Wat er niet aankomt, hoeft er later ook niet meer af!

Zwanger zijn betekent ook gezond eten

Om nog even aan te haken op het vorige onderwerp: Niet alleen met mate eten, maar het is ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Ga géén junkfood meer eten, stop met die vette chips en laat die diepgevroren pizza’s in de vriezer liggen! Let eens heel goed op de ingrediëntenlijsten als je boodschappen gaat doen: Vermijd teveel suiker, te veel vet en bepaalde E-nummers. Of nog beter: Ga gewoon lekker zelf kokkerellen. Ga wekelijks naar de markt voor verse producten, en maak eerlijk eten. En ben je toch liefhebber van een goede pizza? Maak dan zelf je deeg en beleg dit met verse producten. Je weet niet wat je proeft! Ik denk dat je die diepgevroren pizza’s direct de prullenbak in gooit. Met een beetje fantasie kun je heerlijke maaltijden maken, zonder al te veel moeite, en supergezond en gevarieerd.

Stress en zwangerschap

Stres is een heel raar ding: Op momenten dat je veel stress hebt, dan gaat je lichaam in de ‘verdedigingsmodus’. Dat wil zeggen dat de lichaamsprocessen die op dat moment niet van levensbelang zijn, in een ‘stand-by stand’ worden gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je weerstand en je spijsvertering, Pas op het moment dat je weer ontspannen bent worden deze processen weer in gang gezet. Op zich een goed proces, maar er zijn té veel mensen die continue stress hebben, dus dan zullen de eerder genoemde processen nooit optimaal kunnen werken.

Dit is voor een niet-zwanger mens al heel ongezond. Maar voor een zwangere vrouw is dit dubbel ongezond. Je ongeboren baby voelt de gevolgen van de stress ook. Niet alleen de stress zelf, maar ook het slechter functioneren van je weerstand en je spijsvertering. Kortom: Stress en zwangerschap gaan beslist NIET samen!

Daarnaast kan té veel stress zelfs een oorzaak zijn van een miskraam of een vroeggeboorte.

Roken en alcohol

Roken en alcohol voor de zwangerschap en tijdens de zwangerschap is een heel slecht idee. Je kunt er vanuit gaan dat als iets slecht is voor je eigen lichaam, dat het dan helemaal slecht is voor je baby in wording. Alles moet nog ontwikkeld worden, dus kan het tere lichaampje zich nog niet weren tegen alcohol en roken. Ga er maar vanuit dat als je zelf dronken bent, dat je kindje ook dronken is. Jullie delen immers dezelfde bloedbanen! Het is een feit dat ieder lichaam anders reageert op alcohol en (mee)roken. De één verwerkt het sneller dan de ander. Dit geld ook voor je aankomende baby: Als je zo nu en dan wat gedronken hebt tijdens je vorige zwangerschap, dan wil dat niet zeggen dat dit tijdens je tweede zwangerschap ook goed zal gaan. Al vanaf het moment dat je stopt met de pil moet je stoppen met roken en drinken, en dit volhouden tot en met het moment dat je stopt met borstvoeding. Dit is inderdaad een lange tijd, maar het is voor de gezondheid van je kind. Je wilt hem of haar toch een zo goed mogelijke start geven?

Uit onderzoek is gebleken dat zelfs het drinken van één of twee glazen alcohol, of het zo nu en dan roken van een sigaret, verregaande gevolgen kan hebben. Denk hierbij aan een miskraam, een veel te vroeg geboren kindje of zelfs het overlijden van de foetus in je baarmoeder.

Zwanger in de sauna

Als je zwanger bent wil je jezelf natuurlijk zo nu en dan lekker verwennen. De beslissing om een bezoekje aan een sauna, met alles erop en eraan, is dan natuurlijk snel gemaakt.

Als je nog nooit in een sauna bent geweest dan wordt het over het algemeen afgeraden om dit tijdens je zwangerschap te gaan doen. Maar als je gewend bent aan saunabezoek, dan hoeft dit tijdens de zwangerschap ook geen probleem te zijn. Er zijn echter wel een paar aanpassingen. Ik noem de belangrijkste even:

  • Tijdens het eerste trimester, de eerste 3 maanden, kan oververhitting schadelijk zijn voor de foetus. Vermijd daarom ieder saunabezoek in die periode.
  • Ook de periode na 32 weken wordt afgeraden. Niet alleen de sauna, maar ook alle vormen van bubbelbaden, dompelbaden of kruidenbaden. Na de 32ste week kan er al sprake zijn van ontsluiting, waardoor de kans op een infectie groter is. Na de 32ste week wordt saunabezoek dus afgeraden.
  • Ook als je al last hebt van een hoge bloeddruk, wel of niet in combinatie met bloeddrukverlagende medicatie, is het niet raadzaam om naar de sauna te gaan.
  • Ga op het allerlaatste bankje liggen of zitten, en niet langer dan 10 minuten maximaal.
  • Op het moment dat je je duizelig gaat voelen, verlaat dan direct de sauna.
  • Ga niet direct het ijskoude dompelbad in, na een saunabezoek. De temperatuurverschillen zijn te groot. Hoewel het een geweldige ervaring is, raad ik je sowieso af om dit te doen als je zwanger bent. Maar als je het dan toch wilt doen, wacht dan eerst even zodat de shock wat minder heftig is.
  • Natuurlijk voel je dat je hart sneller gaat kloppen in de sauna. Dit is niet erg. Je baby doet lekker mee.
  • In verband met straling wordt sowieso afgeraden om een infraroodsauna te gebruiken.

Hoe je het ook doet, luister goed naar je lijf en onderneem direct actie als je je niet lekker voelt!

Seks terwijl jullie zwanger zijn

Seks tijdens het zwanger zijn is beslist niet vanzelfsprekend, tenminste niet zoals voorheen. Voor de hand liggend is de dikke buik die aan het einde van de zwangerschap in de weg gaat zitten, maar door de hormoonschommelingen kan het ook gebeuren dat het libido, dus de zin in seks, bij de vrouw tijdelijk even op een heel laag pitje staat.

De drie trimesters van de zwangerschapsperiode hebben ieder hun eigen kenmerken als het om seks gaat:

Seks in het eerste trimester

In de eerste drie maanden van de zwangerschap spelen niet alleen de hormoonwisselingen een grote rol, maar ook de terugkerende misselijkheid en de vermoeidheid. Dit alles kan er toe leiden dat de vrouw gedurende deze periode veel minder zin in seks heeft. Zodra je voelt dat je geen zin in seks hebt, terwijl je partner juist wél seks wil, probeer dit dan rustig uit te leggen. Wellicht kunnen jullie andere vormen van intimiteit vinden om toch aan elkaars behoeften te kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld eens aan intensief en erotisch strelen, knuffelen en zoenen.

Seks in het tweede trimester

In de volgende maanden is seks weer meer vanzelfsprekend. Bij de vrouw is de zin in seks inmiddels weer teruggekomen, dankzij een stabielere hormoonspiegel en minder last van zwangerschapskwaaltjes. Met name door de stabielere hormoonspiegel, is de doorbloeding in en rond de vagina weer veel beter dan voorheen en er is meer afscheiding, waardoor de vrouw gemakkelijker opgewonden kan raken. Uit een, inmiddels 5 jaar oud, onderzoek is gebleken dat veel vrouwen in deze periode méér masturberen dan anders. Het waarom is niet erg duidelijk, maar het is wel een feit dat een orgasme in deze periode vaak intensiever en dieper voelt dan normaal.

Seks in het derde trimester

Tsja, in deze periode vrijen is soms niet gemakkelijk. Met name in de laatste twee maanden kan de dikker wordende buik behoorlijk in de weg gaan zitten. Missionaris-standje is al een tijdje niet meer mogelijk. De meeste stellen vinden veel voldoening in het seksstandje lepeltje-lepeltje, waarbij de man achter de vrouw gaat liggen. Dit standje vereist nagenoeg geen inspanning, met name van de vrouw, en is dus uitermate geschikt om toch nog lekker te kunnen vrijen. Je kunt zelfs gewoon een orgasme krijgen zonder onbedoelde schade aan te brengen. Na een orgasme kun je wel een harde buik krijgen, maar dat is beslist niet erg. Dit trekt vanzelf weer weg.

Veel stellen vrijen niet meer in deze periode, bang om schade aan te brengen aan de baby. Dit zijn gelukkig fabeltjes: De baby is goed beschermd en, als de man klaarkomt, kan het sperma nooit bij de baby komen dankzij het afsluitende vlies. Ook tijdens het (normaal) stoten kan er in principe niets gebeuren. Als de vliezen eenmaal gebroken zijn, is het wel verstandig om te stoppen met seks.

Zwanger zijn en sporten

Sporten in het algemeen is natuurlijk heel erg goed voor je gezondheid. Maar tijdens de zwangerschap is het nòg belangrijker. Sporten houdt je spieren soepel, zorgt voor veel minder zwangerschapskwaaltjes onder andere minder misselijkheid in de ochtend. Maar je moet wel rekening houden met een paar lichamelijke veranderingen:

  • De baarmoeder groeit natuurlijk heel snel, met name in de laatste drie maanden. Het kan daarom gebeuren dat de baarmoeder bepaalde aderen gedeeltelijk dicht drukt. Hierdoor stagneert de bloedstroom waardoor je sneller duizelig kunt worden.
  • Je metabolisme werkt sneller dan normaal. Als je gaat sporten kun je dus sneller last krijgen van een lagere bloedsuikerspiegel.
  • Je krijgt minder uithoudingsvermogen omdat je lijf meer zuurstof verbruikt dan normaal. Overigens is het sowieso al lastiger om goed te ademen omdat de baby tegen je middenrif drukt.
  • Het zwaartepunt van je lijf verandert. Logischerwijs komt dit door je zwaardere borsten en je dikke, vooruitstekende buik. Hierdoor kun je problemen krijgen met je evenwicht.

Ok, dat is een hele lijst van veranderingen, maar er blijven nog heel veel sporten over, om te beoefenen. Natuurlijk met aanpassingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan stevig wandelen, joggen en zwemmen. Meer risicovolle sporten zoals bergbeklimmen, paardrijden, abseilen en wintersporten kunnen in principe wel, maar alleen in het begin van de zwangerschap. Sporten als duiken, bergbeklimmen boven de 2500 meter en parachutespringen zijn uiteraard uit den boze.

Kortom: Sporten kan, maar denk er wel goed na. En natuurlijk met mate!

Zwanger op vliegvakantie

Als je net zwanger bent, dan is het erg verleidelijk om jezelf nog even snel te verwennen met een lekkere zonvakantie. Maar voordat je nu een vliegtuig gaat boeken, eerst even verder lezen! Het wordt heel sterk afgeraden om tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap niet te gaan vliegen in verband met een sterk verhoogde kans op een miskraam. Het tweede trimester zou eventueel kunnen, zonder noemenswaardige risico’s. In het laatste trimester wordt het weer afgeraden in verband met een eventuele vroeggeboorte.

Niet alleen wordt het medisch afgeraden om te vliegen in bepaalde periodes, ook de vliegmaatschappijen hebben hier regels voor. Over het algemeen mag je vliegen tot je 36ste week van zwangerschap. Als je verder bent, nemen ze je niet mee in verband met het risico van een geboorte tijdens de vlucht. Iedere maatschappij heeft hier zijn eigen regeltjes voor. Vraag er naar voordat je gaat boeken. Vaak moet je een doktersverklaring overleggen om aan te tonen wanneer de kleine is uitgerekend.

Overigens nog een belangrijk advies als je naar het buitenland gaat: Informeer bij je verzekering of noodingrepen worden vergoed als er in het land van bestemming iets gebeurd met jezelf of met de kleine. Ook goed om te weten of je eventueel met spoed teruggevlogen kunt worden, of niet. Bereid je dus goed voor!

Tot slot…

Er worden zo vreselijk veel goedbedoelde adviezen gegeven als je zwanger bent. Niet alleen van familie en vrienden, maar ook op het internet. Natuurlijk moet je je aan een aantal basisregels houden, voor je eigen gezondheid en voor de gezondheid van de kleine spruit. Maar het belangrijkste is dat je naar je eigen lichaam luistert. Het is JOUW lichaam, en jij hebt de meeste kennis van jezelf, van jouw eigen lijf.

Zwanger zijn is een gift, waardeer het, geniet ervan. Pas goed op jezelf en de kleine wurm!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *