Ben Ik Onvruchtbaar Of Niet? Hoe Kan Je Onvruchtbaarheid Voorkomen

Onvruchtbaar zijn is natuurlijk een regelrechte nachtmerrie als je graag zwanger wil worden. Je kunt dan niet zwanger raken en dit is natuurlijk vreselijk.

Stellen die al meer dan twee jaar een kind proberen te krijgen, worden verminderd vruchtbaar genoemd. De meeste vruchtbaarheidsproblemen kunnen gelukkig worden behandeld en je kunt dan toch nog zwanger raken. Volledige onvruchtbaarheid, waarbij je als vrouw geen eisprong hebt of als man niet ejaculeert, zijn zeer zeldzaam.

Sommige vrouwen zijn onvruchtbaar zonder dat ze het zelf weten. Ze hebben dan onopgemerkte aandoening die al jarenlang de baarmoeder of de eierstokken aantast. Zonder het te weten dat ze niet zwanger kunnen worden, blijven ze erop hopen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Bekende aandoeningen die onvruchtbaarheid veroorzaken zijn:

 • Menstruatiestoornissen
 • Chlamydia
 • Vleesbomen
 • Endometriose
 • Ovariumcysten
 • PCOS
 • Korte luteale fase
 • Vroege overgang
 • Vaginale droogheid

Menstruatiestoornissen

Een verstoring van de cyclus kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Een regelmatig cyclus varieert tussen de 26 en 36 dagen. De kans op een eisprong is dan erg groot. Wanneer je als vrouw erg onregelmatig menstrueert en graag zwanger wilt worden, is het een advies om toch eens langs de huisarts of gynaecoloog te gaan. Het kan zijn dat je onregelmatige cyclus een oorzaak heeft.

Chlamydia

Vrouwen met chlamydia worden ongemerkt onvruchtbaar. Je loopt deze aandoening op door onveilig te vrijen. Vijftien procent van de vrouwen met chlamydia kan niet meer op de normale manier zwanger worden. Daarnaast neemt de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ook sterk toe.

Vleesbomen

Ongeveer dertig procent van de vruchtbare vrouwen heeft last van vleesbomen. Deze groeien zowel binnen als buiten de baarmoeder en kunnen erg groot worden. Soms zijn ze zo groot dat het net lijkt alsof je zwanger bent. Vleesbomen kunnen uiteindelijk tot onvruchtbaarheid leiden.

Endometriose

Bij endometriose ontstaan er verklevingen in de buikholte. Deze verklevingen kunnen weer leiden tot een beschadiging aan de eierstokken en verstopte eileiders. Hierdoor kan onvruchtbaarheid ontstaan. Endometriose is een aandoening die je niet kunt voorkomen.

Ovariumcysten

Een of meerdere cysten kan onvruchtbaarheid veroorzaken. Ovariumcysten zijn gevulde blaasjes die zich op of in de eierstokken van een vrouw bevinden. Als deze blaasjes zich gaan vullen met bloed of weefsel dan kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Veel vrouwen merken niet direct dat ze een cyste hebben. Deze kan dan jarenlang onopgemerkt groeien. De meeste vrouwen ontdekken pas dat ze een of meerdere cystes hebben als het ze niet lukt om zwanger te worden.

PCOS

PCOS oftewel polycysteus ovarium syndroom is een hormonale afwijking waarbij je geen goede eisprong hebt. Zonder eisprong kan je niet zwanger worden. Bij vrouwen die PCOS hebben kan de eicel niet rijpen. Deze blijft dan in de eierstokken achter en er kunnen cysten ontstaan. PCOS komt vooral voor bij vrouwen met obesitas. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS krijgen weer symptomen als ze dikker worden.

Korte luteale fase

Als het aantal dagen tussen je eisprong en je volgende menstruatie te klein is dan wordt het onmogelijk om zwanger te raken. Het eitje kan dan wel bevrucht worden, maar wordt afgestoten voordat het zich in de baarmoederwand kan nestelen. Door een ovulatietest te doen, kom je erachter of je luteale fase te kort is. Als dit zo is, dan kan deze aandoening behandeld worden.

Te vroege overgang

Als je in de overgang bent dan kun je niet meer zwanger worden. In de aanloop hiernaar toe wordt het ook al lastiger om zwanger te raken. De meeste vrouwen raken in de overgang als ze rond de 50 jaar zijn. Sommige vrouwen raken echter te vroeg in de overgang. Als je moeder vroeg in de overgang was, dan is de kans groter dat dit bij jou ook kan gebeuren.

Vaginale droogheid

Ruim achttien procent van de vrouwen heeft last van vaginale droogheid. Dit maakt het iets lastiger om zwanger te raken, omdat het zaad dan niet goed kan zwemmen. Als je seks hebt kun je dan spermavriendelijk glijmiddel gebruiken. De zaadcellen kunnen dan makkelijk naar binnen zwemmen en je wordt zelf ook natter. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je seks hebt voorafgaand en op de dag van je eisprong. Als je niet goed weet wanneer je precies ovuleert is het een aanrader om een ovulatietest te doen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Wanneer je als vrouw niet zwanger raakt dan hoeft het niet te zeggen dat je zelf onvruchtbaar bent. Het kan namelijk ook dat je partner niet of verminderd vruchtbaar is. Bij ongeveer de helft van de koppels is de man onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar. De reden dat een zwangerschap uitblijft kan dan te maken hebben met:

 • De afwezigheid van zaadleiders
 • Verminderde zaadkwaliteit
 • Een besmettelijke ziekte
 • Endocriene stoornis
 • Uitgezette aders in de balzak
 • Trauma, draaiing of tumor
 • Ejaculatiestoornissen

De afwezigheid van zaadleiders

Het kan zijn dat een man onvruchtbaar is, omdat er geen zaadleiders zijn. De oorzaak hiervan kan een aangeboren afwijking zijn. Het kan ook dat de man drager is van een erfelijke ziekte, zoals taaislijmziekte. Verder kunnen de zaadleiders verstopt zijn geraakt door een ziekte.

Verminderde zaadkwaliteit

De zaadkwaliteit wordt bepaald door de beweeglijkheid, de vorm en de hoeveelheid zaadcellen. Als deze minder is dan normaal dan wordt het lastiger om zwanger te raken. De kans om zwanger te raken, is dan vaak kleiner.

Een besmettelijke ziekte

Een besmettelijke ziekte als chlamydia of gonorroe kan de geslachtsorganen aantasten en een ontsteking van de zaadballen veroorzaken. Hierdoor ben je als man dus minder vruchtbaar.

Endocriene stoornis

Het kan ook dat er sprake is van een endocriene stoornis. Hierbij worden er te weinig hormonen geproduceerd die de afscheiding van testosteron en de aanmaak van zaadcellen regelen.

Uitgezette aders

Uitgezette aders in de balzak kunnen een oorzaak zijn van verminderde vruchtbaarheid. De temperatuur in de balzak wordt dan hoger en dit verminderd de zaadkwaliteit.

Trauma, draaiing of tumor

Een trauma of draaiing van de zaadbal of een tumor kan de zaadkwaliteit en zaadcelproductie sterk doen verminderen.

Ejaculatiestoornissen

Sommige mannen hebben weer last van ejaculatiestoornissen, zoals een vroegtijdige zaadlozing of impotentie. Deze stoornissen maken het onmogelijk om zwanger te raken. Daarnaast kan het ook nog voorkomen dat het sperma niet naar buiten wordt geloosd, maar naar achter loopt. Het komt dan in de blaas terecht. Dit wordt ook wel een retrograde zaadlozing genoemd. Ook dan blijft een zwangerschap uit.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *