Het Verloop Van Je Zwangerschap

zwangerschap

Je hebt waarschijnlijk net een zwangerschapstest gedaan waaruit blijkt dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! De zwangerschap die nu gaat volgen wordt natuurlijk erg spannend. Niet alleen omdat je er een hele grote verantwoordelijkheid bijkrijgt, maar er gaat van alles gebeuren in je lichaam en met de baby. De net bevruchte eicel gaat zich ontwikkelen van embryo, naar foetus en uiteindelijk als helemaal volgroeide baby, een nieuw mensje, een product van jullie liefde voor elkaar!

In dit artikel kun je lezen wat er allemaal staat te gebeuren in de komende negen maanden.

Het eerste trimester van je zwangerschap

In de eerste drie maanden van de zwangerschap vindt natuurlijk de bevruchting plaats en is alles nog heel erg klein. Tijdens deze eerste periode is het extra spannend, omdat de kans op een miskraam in het eerste trimester het grootst is. Als je dit eenmaal gehaald hebt, kun je rustig ademhalen en genieten van de maanden die nog resten.

Maand 1 van je zwangerschap

De eerste maand staat natuurlijk in het teken van de bevruchting. De eicel is halverwege je cyclus rijp geworden en gaat op weg van de eierstokken, via de eileiders, naar de baarmoeder. Tijdens deze reis wordt de eicel bevrucht door één van de miljoenen zaadcellen van je partner. Direct na de bevruchting begint de eicel zich te delen. Dus al voordat de bevruchte eicel aankomt in de baarmoeder, hebben er al heel veel delingen plaatsgevonden. De bevruchte eicel voedt zich door het reeds aanwezige rantsoen van de eicel. Na enkele dagen komt de eicel aan in de baarmoeder, waar het zich innestelt in het reeds opgebouwde slijmvlies. Op dat moment is het rantsoen reeds verbruikt, en wordt de baby in wording gevoed door het lichaam van de moeder.

In de eerste maand merk je zelf nog bijna niks van de zwangerschap. Officieel ben je de eerste 2 weken ook nog niet zwanger. Gedurende de volgende twee weken begin je wel een vermoeden te krijgen van de zwangerschap. Het zwangerschapshormoon HCG begint haar werk al te doen. Dit merk je dan vaak door gevoeliger borsten, een voorkeur of afkeur voor bepaald eten, en in sommige gevallen al ochtendmisselijkheid.

Maand 2 van je zwangerschap

Tijdens de tweede maand krijg je meer en meer last van de bekende zwangerschapskwaaltjes, en dan met name de misselijkheid. Natuurlijk heeft niet iedereen hier last van. Als jij er géén last van hebt, dan is dit mooi meegenomen. Het is natuurlijk geen pretjes om steeds maar weer misselijk te zijn! Overigens wordt er vaak gezegd dat je aanstaande baby meer kans heeft op een voldragen zwangerschap als je last hebt van ochtendmisselijkheid. Het hoort bij het proces, dus zal het wel een reden hebben. Ik kan dit gelukkig naar het land der fabelen verwijzen. Als je géén last hebt van ochtendmisselijkheid, dan heeft dit geen gevolgen voor de embryo en is de kans op een miskraam niks groter dan normaal.

Je weet nu dat je zwanger bent, dus is het belangrijk om vanaf nu je levensstijl aan te passen. Dit wil zeggen dat je een eventueel afvaldieet moet stoppen, evenals roken en alcohol. Vanaf nu gezond en gevarieerd eten, om de beste start voor je aanstaande baby te creëren.

De embryo is nu goed ingenesteld in het slijmvlies van de baarmoederwand waar het doorgaat om zich te delen. Al in de vijfde week begint zich al een ruggengraat te vormen, ondanks het feit dat de embryo nog maar enkele millimeters groot is. Tegen het einde van de tweede maand worden er ook al hele kleine vingertjes, armpjes, beentjes en teentjes gevormd. Dit is ook het moment dat we spreken van een foetus, en niet meer van een embryo.

Maand 3 van je zwangerschap

Tegen het einde van de derde maand is de foetus al écht herkenbaar als een heel klein mensje. Het wonder zet zich voort en de ribben en botten beginnen worden nu gevormd. De foetus is nog een beetje buiten verhouding, want het hoofdje is in verhouding nog veel te groot ten opzichte van het lijfje. Ook worden er al hele primitieve organen gevormd. De foetus slikt bijvoorbeeld vruchtwater in, en verwerkt dit uiteindelijk weer tot urine. Het vruchtwater in de baarmoeder wordt steeds ververst, dus is een beetje urine helemaal geen probleem. Tegen het einde van de maand begint de foetus al flink te bewegen, maar deze is nog zo klein dat je hier nog niets van zult voelen. Dit komt pas véél later!

De derde maand is altijd een hele spannende maand. Gedurende de eerste 3 maanden is de kans op een miskraam het allergrootst. Aan het einde van de derde maand is het vaak een opluchting voor de aanstaande ouders, want de kans op een eventuele miskraam is nu heel veel kleiner. De foetus groeit nu heel snel, en dat begin je waarschijnlijk ook te voelen. Goed nieuws: De zwangerschapskwaaltjes van de eerste maanden gaan nu afnemen. De misselijkheid gaat nu verdwijnen, en je hormoonspiegel begint zich weer te stabiliseren. Hierdoor heb je minder humeurwisselingen. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon: Er zijn vrouwen die gedurende de hele zwangerschap een humeur hebben om op te schieten! Beslist niet leuk, maar het hoort er een beetje bij.

Het tweede trimester van je zwangerschap

Het tweede deel van je zwangerschap staat in het teken van ontwikkeling. De baby begint duidelijk herkenbare vormen te krijgen en de organen beginnen zich te vormen. Ook komt het moment dat de kleine kan horen en proeven. Voor jezelf is dit de periode van genieten! Niet alleen omdat de eerste drie maanden voorbij zijn, maar dit is ook de periode dat je relatief weinig last zult hebben van zwangerschapskwaaltjes en het gewicht van de baby. Dit komt pas in de laatste maanden.

Maand 4 van je zwangerschap

Zelf begin je nu een klein buikje te krijgen. De zwangerschap begint visueel te worden! Ook voel je je waarschijnlijk nu veel beter omdat je je zwangerschapskwaaltjes van de eerste maanden achter je gelaten hebt. Je voelt je veel fitter dan voorheen, en hebt weer energie om verder te gaan. Verder gaan je tepels veranderen: Ze worden niet alleen donkerder, maar ook groter. Allemaal voorbereiding op de periode na de aankomende bevalling. Daarnaast kan er een donkere streep verschijnen tussen je navel en je schaamheuvel. Dit noemen we de Linea Negra. Wees niet bang, want deze zal na de bevalling automatisch weer verdwijnen.

De foetus is nu nog steeds in ontwikkeling: De kleine krijgt nu smaakzin. De baby kan nu bijvoorbeeld het vruchtwater proeven. Alle ledematen beginnen nu meer vorm te krijgen, hoewel het hoofdje nog steeds te groot is. De foetus wordt krachtiger in de bewegingen, hoewel je hier nog niets van zult voelen.

Maand 5 van je zwangerschap

Gedurende de vijfde maand is de baby al veel gegroeid. Kun je je voorstellen dat deze nu al ruim 600 gram weegt en bijna 20 centimeter lang is? De haartjes op het hoofdje beginnen nu te groeien, evenals hele fijne haartjes op het lichaampje. De huid is op dit moment nog erg rimpelig, het gevolg van een gebrek aan huidvet.

Voor jou breken nu spannende tijden aan. Tijdens de vijfde maand is de kans heel erg groot dat je de steeds krachtiger wordende bewegingen van de baby gaat voelen. Je buik begint nu te groeien, en je kunt last krijgen van nieuwe zwangerschapskwaaltjes zoals brandend maagzuur en/of obstipatie. En deze laatste kan weer zorgen voor aambeien. Wees hier dus voorzichtig mee door op tijd naar het toilet te gaan, en je tijd te nemen.

Tijdens deze vijfde maand wordt er vaak een aanvullende echo gemaakt om te kijken of alles goed gaat. Ook kan er dan nauwkeuriger vastgesteld worden hoever de zwangerschap al gevorderd is. En, als je wilt, kan de gynaecoloog kijken naar het geslacht. Maar als je dat niet wilt weten, moet je dat vooraf even zeggen.

Maand 6 van je zwangerschap

Inmiddels voel je de steeds krachtiger wordende bewegingen bijna dagelijks. Door de snelle groei van de foetus, worden al je organen in je buikholte opzij gedrukt. Je maag komt een beetje in de verdrukking en je kunt wat pijn krijgen van je ribben. Ook heb je waarschijnlijk meer honger. Het is nu erg belangrijk om hier niet té veel aan toe te geven. Ga niet voor twee eten. Hou het bij normale porties en dan vooral zo gezond en gevarieerd mogelijk!

Gedurende de zesde maand beginnen de verhoudingen van het lichaampje wat herkenbaarder te worden: Het lichaampje begint meer te groeien dan het hoofdje. Ook zijn de geslachtsorganen nu verder ontwikkeld en relatief eenvoudig te onderscheiden. Hierdoor kan het geslacht vastgesteld worden bij een echografie, tenminste als je dat wilt weten. De baby kan nu inmiddels ook horen: Bij harde geluiden kun je waarschijnlijk voelen dat de baby schrikt! Dit zou het moment kunnen zijn om veel muziek te luisteren, rustgevende muziek. Je baby luistert mee!

Het derde trimester van je zwangerschap

Dit laatste trimester staat met name in het teken van het volgroeien van de baby. De baby is voor het grootste deel al compleet, dus voor de rest van de draagtijd kan de nadruk liggen op de voorbereiding van een succesvolle bevalling. Je krijgt met name in de laatste twee maanden wel meer last van het gewicht en de omvang van je buik, met name tijdens het slapen.

Maand 7 van je zwangerschap

Alles gaat nu met een veel hoger tempo dan voorheen. Niet alleen de groei van de baby bereikt nu een spurt, maar ook jouw lichaam gaat in een hogere versnelling: Je organen maken overuren, je hart klopt sneller en sterker waardoor ook je bloed sneller gaat stromen. Door deze hogere versnelling, ben je ook sneller moe. Om dit een beetje te compenseren kun je beginnen om extra ijzer te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van supplementen. Ook begin je last te krijgen van je dikkere buik, met name bij het slapen. Op je buik liggen lukt niet meer, en op je rug liggen is ook niet erg comfortabel. De beste manier is om op je zij te gaan liggen, eventueel met behulp van een speciaal zwangerschapskussen. Ook moet je steeds vaker naar het toilet, vaak voor een heel klein plasje. Dit komt doordat je blaas een beetje in de verdrukking komt door het steeds groter wordende volume van de baarmoeder. Denk er dus aan dat je gedurende de avond niet té veel drinkt om te voorkomen dat je gedurende nacht steeds maar weer naar het toilet moet.

Je baby begint nu écht te groeien. Niet alleen wordt er onderhuids vet gevormd, maar ook de oogjes en de oortjes krijgen vorm, en werken ook al. Geluiden, en dus ook mooie muziek, kunnen ze nu prima horen. Ook de inwendige organen beginnen nu te werken. De hersenen hebben een enorme groeispurt gemaakt in de laatste maand, waardoor de bewegingen van de kleine steeds complexer worden. Het bewegen van de kleine begint nu eerder storend te worden, met name in de nacht.

Maand 8 van je zwangerschap

Tijdens de achtste maand komt het moment dat de kleine helemaal volmaakt is: Alles is gevormd en alles werkt! De nadruk ligt in de laatste 2 maanden op groeien en sterker worden. Het enige wat nog verder ontwikkeld moet worden, eigenlijk rijpen, zijn de longen. Je aanstaande baby weegt nu ongeveer 5 pond. Daarnaast kan de baby nu al een fijne, maar volle haardos hebben. Daarentegen zijn de fijne haartjes op de huid inmiddels verdwenen, evenals de vreemde rimpels in het gezichtje.

Voor jezelf begint het allemaal wat lastiger te worden, met name door je gewicht en je toenemende omvang. Daarnaast kun je last krijgen van wat krampen. Dit zijn in de meeste gevallen zogenaamde ‘oefenweeën’. In normale gevallen geen probleem, maar als ze té vaak voorkomen, en ze beginnen écht pijnlijk te worden, dan is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met je arts.

Het schoppen van de kleine kan inmiddels pijn gaan doen omdat er weinig ruimte meer is. De baby kan nagenoeg niet meer bewegen en drukt tegen je ribbenkast aan.

Maand 9 van je zwangerschap

In de negende maand is de baby helemaal volgroeid en heeft inmiddels heel weinig plaats meer. Hoewel je de bewegingen nog wel voelt, zullen deze minder heftig worden. Het is nu zaak dat de baby zo lang mogelijk in de baarmoeder blijft, om een zo goed mogelijke start te kunnen garanderen.

Voor jou, als aanstaande moeder, wordt deze laatste maand nog extra zwaar, letterlijk én figuurlijk. Door het extra gewicht, wat ook nog eens vooruitsteekt, ga je automatische een beetje achterover hellen. Hierdoor kun je niet alleen last krijgen van je evenwicht, maar ook van rugpijn.

Neem op tijd voldoende rust, en wacht het moment van de bevalling af!

En dan?

Als je baby eenmaal geboren is, en helemaal gezond, dan kun je eindelijk in je armen sluiten wat zich al negen manden in je buik aan het ontwikkelen was. Zorg niet alleen goed voor de baby, maar vooral ook goed voor jezelf. Je baby heeft jou nodig, is afhankelijk van jou, dus moet jezelf ook in topconditie blijven.

En voor de rest: Ga lekker genieten, net zoals je van je zwangerschap hebt genoten!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *