Zwangerschapsvergiftiging: 8 Symptomen + 4 Tips voor Behandeling

Wanneer je samen met je partner hebt besloten om een kindje te nemen en je eindelijk zwanger bent, dan is dat natuurlijk geweldig! Je kunt inmiddels niet meer wachten tot het kindje er is, maar je bent misschien bang dat er iets mis is. Je denkt mogelijk zelfs een zwangerschapsvergiftiging te hebben, al weet je nog niet precies wat dat inhoudt.

Het mag duidelijk zijn dat je een zwangerschapsvergiftiging alleen kunt krijgen wanneer je zwanger bent of net zwanger bent geweest. Deze ziekte brengt veel complicaties met zich mee, dus het is belangrijk dat je er als de kippen bij bent wanneer je denkt deze ziekte te hebben. In dit artikel zullen we bespreken wat zwangerschapsvergiftiging is en worden de symptomen en tips voor een behandeling gegeven!

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging is niet een ziekte waarbij je maar last hebt van één klacht. Het is namelijk een verzamelnaam voor een aantal verschillende complicaties. In totaal zijn het vier complicaties. Deze complicaties en zwangerschapsvergiftiging in het algemeen kan ervoor zorgen dat sommige organen die je hebt niet meer goed werken. Het mag duidelijk zijn dat dit dan natuurlijk gevaarlijk is voor zowel jou als je kindje.

Zwangerschapsvergiftiging kan van de een op de andere dag opkomen, maar het kan ook dat het geleidelijk aan gebeurd. Meestal krijg je de ziekte pas na de twintigste week van de zwangerschap en soms dus pas erna.

De eerste tekenen van zwangerschapsvergiftiging

Een hoge bloeddruk kan een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, kan het zo zijn dat de bloedvaten beschadigd raken, waardoor er vocht uit kan lopen. Wanneer dit het geval is, ontstaan er vochtophopingen die ook wel oedemen worden genoemd. Deze oedemen kunnen ook voorkomen in de hersenen.

Ook zullen je nieren minder goed werken en daardoor kan het zo zijn dat je nieren poreus worden. Wanneer je nieren dus niet meer goed werken, dan kan er eiwit lekken uit je nieren. Dit eiwit komt dan in de urine terecht.

Tevens kan het zo zijn dat je lever niet helemaal goed meer werkt. Vooral je kindje zal hier de gevolgen van ervaren.

Dit zorgt er namelijk voor dat je placenta wordt aangetast, waardoor je kindje minder zuurstof en voedingsstoffen binnen zal krijgen.

Logischerwijs zorgt dit ervoor dat je kindje niet zo hard kan groeien als bij een moeder die geen zwangerschapsvergiftiging heeft. Vaak wordt het kindje dan ook een stuk magerder en kleiner geboren dan bij een normale zwangerschap zonder deze ziekte.

Zoals je hebt gelezen, heeft een zwangerschapsvergiftiging eigenlijk helemaal niet te maken met voeding. Je zou misschien denken dat je vanuit je voeding namelijk de vergiftiging krijgt. Het is echter ook zo dat het helemaal geen vergiftiging is; het heeft namelijk niets te maken met gif. Voorheen werd er gedacht dat dit wel zo was, vandaar dat de naam nu nog steeds zwangerschapsvergiftiging is.

Soorten Zwangerschapsvergiftiging

Nu je weet wat een zwangerschapsvergiftiging inhoudt, is het ook fijn om te weten wat voor soorten zwangerschapsvergiftiging er zijn. Zoals eerder al benoemd is zwangerschapsvergiftiging een verzamelnaam voor verscheidene complicaties en ook voor verschillende soorten zwangerschapsvergiftiging. Hieronder zullen de vier verschillende soorten van deze ziekte die er zijn kort besproken worden.

Zwangerschapshypertensie

De zwangerschapshypertensie houdt in dat de moeder een te hoge bloeddruk heeft, met name na de twintigste week van de zwangerschap. Hiervoor hebben de moeders waarschijnlijk een normale bloeddruk gehad.

Een andere term die hiervoor gebruikt wordt is ook wel gewoon zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapstoxicose. Je moet er wel rekening mee houden dat er ook andere ziektes zijn die dezelfde symptomen hebben als zwangerschapsvergiftiging. Het hoeft dus niet per se te betekenen dat je ook zwangerschapsvergiftiging hebt.

Het beste is om meteen naar de dokter te gaan wanneer je erover twijfelt of je de symptomen herkent.

Wanneer zwangerschapshypertensie niet op tijd wordt ontdekt, kan het overgaan in de aandoeningen die we hieronder zullen noemen. Deze aandoeningen zijn een stuk ernstiger dan de zwangerschapshypertensie en daarom is het van belang dat dit op tijd wordt ontdekt.

Eclampsie

Naast de hoge bloeddruk, kan het ook zo zijn dat er dus eiwit in de urine gevonden wordt. Dit wordt ook wel pre-eclampsie genoemd. Wanneer een moeder tijdens een zwangerschap last heeft van zwangerschapshypertensie, dan kan het zo zijn dat zij één of meer insulten heeft.

Een insult wordt ook wel een aanval of toeval genoemd. Dit betekent dat er een ontlading is van zenuwcellen die je normaal niet hebt. Deze zenuwcellen worden ontladen in de hersenen, waardoor je soms epileptische (of andere) aanvallen kunt krijgen.

Eclampsie zorgt ervoor dat de complicaties die je al had van de zwangerschapshypertensie erger worden. Je hersenen kunnen erdoor niet meer normaal werken, waardoor je last kunt krijgen van epileptische aanvallen of zelfs een hersenbloeding.

Wanneer je een eclampsie hebt, zal je altijd opgenomen worden in het ziekenhuis. Het is bij veel vrouwen echter niet zo dat de zwangerschapshypertensie overgaat in een eclampsie. Alleen wanneer je er echt heel laat bij bent, is de kans groter dat dit gebeurd. Meestal is dit bij ongeveer 1 op de 200 vrouwen.

HELLP-Syndroom

Het HELLP-syndroom is ook een ernstige complicatie van zwangerschapshypertensie. Dit krijg je dus wanneer er niet op tijd zwangerschapshypertensie is ontdekt. Het gedeelte ‘HELLP’ is een afkorting van: Hemolysis (bloedcellen worden afgebroken), Elevated Liverenzymes (lever werkt niet goed) en Low Platelets (te kort bloedplaatjes).

Het HELLP-syndroom komt voor bij ongeveer 2 op de 200 vrouwen die zwangerschapshypertensie hebben.

Wanneer je dit syndroom eenmaal hebt, kan dit gevolgen hebben voor zowel jou als voor je kindje. Om deze reden worden de moeders altijd in het ziekenhuis opgenomen wanneer zij het HELLP-syndroom hebben.

Loslatende placenta

Een gevolg van al het bovengenoemde kan zijn dat de placenta loslaat. Wanneer dit gebeurt, krijgt de moeder enorme pijn in de buik en is de buik meestal erg hard. Ook verliest de moeder vaak bloed en moet zij met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Vaak zal er dan een keizersnee uitgevoerd worden, omdat de moeder en het kindje in gevaar zijn. Dit komt meestal voor bij 2 op de 1000 zwangerschappen.

Vroege bevalling

Ook kan een gevolg van zwangerschapsvergiftiging zijn dat er een vroegtijdige bevalling is. Vaak is dit het geval wanneer de zwangerschapsvergiftiging ontdekt is, maar er geen enkele behandeling is die aanslaat bij de moeder. Wanneer de behandelingen niet aanslaan, gaat de gezondheid en conditie van de moeder of/en haar kind snel achteruit. De enige optie blijft dan een vroegtijdige bevalling.

8 symptomen van zwangerschapsvergiftiging

Symptoom 1: Opgezwollen voeten, gezicht en handen

Wanneer je voeten, gezicht en handen erg opgezwollen zijn, is er een mogelijkheid dat je zwangerschapsvergiftiging hebt. Het beste is om direct naar de dokter te gaan en te controleren of dit het geval is. Zwangere vrouwen hebben echter wel vaker opgezwollen voeten, enkels etc.

Het hoeft dus niet zo te zijn dat dit ook duidt op zwangerschapsvergiftiging.

Symptoom 2: Drukkend gevoel of pijn rechtsboven in de buik

Wanneer je tijdens de zwangerschap een pijn voelt of een drukkend gevoel rechtsboven in de buik, dan kan dit ook duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Het is altijd goed om, als je pijn hebt in je buik tijdens de zwangerschap, naar de dokter te gaan. Ook al is dit geen zwangerschapsvergiftiging kan dit misschien iets anders zijn. Ga dus altijd naar de dokter wanneer je een pijn voelt in de buik.

Symptoom 3: Misselijkheid

Misselijkheid komt regelmatig voor bij een zwangerschap. Met name wanneer een vrouw net zwanger is, kan het zo zijn dat ze vaak misselijk is. Dit hoeft dan ook niet meteen te wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Lees bijvoorbeeld hier meer over normale symptomen van zwangerschap.

De zwangerschapsvergiftiging begint namelijk pas na ongeveer 20 weken zwangerschap. Wanneer jij rond deze periode van je zwangerschap nog steeds misselijk bent, breng dan even een bezoek aan de dokter.

Symptoom 4: Braken

Bij braken geldt eigenlijk hetzelfde als bij de misselijkheid. In het begin van de zwangerschap vindt dit wel vaker plaats en is dit normaal. Na 20 weken is het echter een goed idee om even langs de dokter te gaan.

Symptoom 5: Lichtflitsen/sterretjes voor de ogen

Sterretjes of lichtflitsen zien kan ook een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Misschien heb je dit ook wel eens eerder ervaren, wanneer je bijvoorbeeld te snel uit je bed bent gestapt en je even duizelig voelt. Dit kun je dus ook zien wanneer je zwangerschapsvergiftiging hebt, maar dan zonder dat je iets geks hebt gedaan. Als je hier last van hebt, ga dan langs de dokter.

Symptoom 6: Minder vaak plassen

Wanneer je merkt dat je steeds minder vaak naar het toilet gaat om te plassen, kan dit een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging. Let wel op dat je in de gaten houdt hoeveel je hebt gedronken; wanneer je niet veel drinkt, zal je ook niet veel naar het toilet moeten. Wanneer je echter genoeg drinkt maar toch niet moet plassen, is het goed om een bezoek te brengen aan de dokter.

Symptoom 7: Tinteling in vingers

Een tinteling in de vinger kan een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging. Het is natuurlijk niet normaal wanneer je vaak een tinteling hebt in je vingers, ook wanneer je niet zwanger bent. Bezoek dus een dokter wanneer je merkt dat je vaak een tinteling in je vingers voelt.

Symptoom 8: Gevoel van een strakke band om de bovenbuik

Sommige vrouwen hebben gevoel van een strakke band om te bovenbuik. Dit is vaak heel ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk. Wanneer je hier last van hebt, moet je dus langs de dokter gaan. Ook dit kan namelijk een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging.

Al heb je last van al de bovengenoemde symptomen, hoeft dat nog niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk zwangerschapsvergiftiging hebt. Het komt namelijk ook regelmatig voor bij gezonde zwangere vrouwen. Raak dus niet direct in paniek!

4 Tips Voor Behandeling

Tip 1: Verlaag je bloeddruk

Wanneer je weet dat je van jezelf al een hoge bloeddruk had voor de zwangerschap is het slim om dit te bespreken met een dokter of gynaecoloog. Op deze manier kun je in de gaten gehouden worden en wordt er op tijd ontdekt of je een zwangerschapsvergiftiging hebt.

Er kan dan regelmatig een controle worden gedaan en bloeddrukverlagende medicatie worden voorgeschreven.

Tip 2: Neem genoeg rust

Wanneer je erachter bent gekomen dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt, is het van belang dat je rust houdt. Soms betekent dit dat je een langere tijd (of korte) bedrust moet houden. Je hoeft verder zelf ook niet te proberen om de klachten te verminderen of te bestrijden. Je kunt er zelf namelijk vrij weinig aan doen.

De dokter of gynaecoloog kan het beste vertellen wat je moet doen tijdens de rust en wat voor medicijnen je eventueel mag gebruiken. Het is cruciaal dat je ook alleen de medicijnen gebruikt die de dokter voorschrijft. Zelf andere medicijnen ophalen waarvan je de bijwerkingen niet weet, kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jou als het kindje.

Tip 3: Stel vragen

Als je zwangerschapsvergiftiging hebt, zal dit zorgen voor stress. Wanneer je ook nog niet precies weet wat het inhoudt en wat je eraan kunt doen, zal dit alleen maar voor nog meer stress zorgen. Vraag daarom goed aan de dokter wat de zwangerschapsvergiftiging nu precies voor jou en je kindje zal betekenen.

Stress tijdens een zwangerschap is namelijk ook niet gunstig.

Vraag bijvoorbeeld naar wat de mogelijkheden voor jou zijn, wat de voor- en nadelen zijn van die mogelijkheden die je hebt en wat dat zal betekenen voor de situatie waarin jij ziet. Bij iedereen is de situatie namelijk weer anders. Geef daarnaast aan wanneer je iets niet helemaal begrijpt of als je twijfels hebt. Schrijf alles op wat de dokter vertelt, zodat je het nog eens rustig na kunt lezen.

Tip 4: Kies een behandelaar die bij je past

Kijk naar een behandelaar die bij jou past en bij wie je je prettig voelt. Je kunt hierachter komen door te kijken naar wat jij belangrijk vindt (bijvoorbeeld de ervaring bij een ziekenhuis). Ook kun je kijken op de websites van verschillende ziekenhuizen en lezen wat de ervaringen zijn van anderen vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad.

Geef ook bij de huisarts aan wat je belangrijk vindt en informeer bij de zorgverzekeraar of je überhaupt wel het recht hebt om te kiezen waar je terecht komt. Als het mogelijk is, zou het fijn zijn als je eerst de arts even kunt ontmoeten. Je kunt dan zien waar je straks wat tijd door zult brengen door de zwangerschapsvergiftiging.

Wanneer je de arts die jou de diagnose heeft gegeven van zwangerschapsvergiftiging niet helemaal vertrouwd, kun je ook nog kijken naar een second opinion om zeker te zijn van je zaak.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *