Hoeveel Dagen Kun Je Nog Zwanger Worden na de Eisprong?
Als je deze pagina bekijkt, dan is de kans groot dat je graag zwanger wil worden, maar dat je daar moeite mee hebt. De kans is groot dat je al een heleboel hulpmiddelen en technieken geprobeerd hebt, maar dat eigenlijk niets je echt verder heeft geholpen wat betreft het krijgen van een kindje. Je bent zeker niet de enige met dit probleem, maar dat maakt het natuurlijk niet minder frustrerend.
Wat bij veel vrouwen helpt, is dat ze zich meer bewust worden van hun eigen lichamelijke processen rondom vruchtbaarheid, en daarop leren inspelen. Veel vrouwen doen dit aan de hand van hun eisprong. Zodra ze merken dat ze een ovulatie hebben, gaan ze vrijen met hun partner, in de hoop om zo sneller een kindje te kunnen krijgen.
Inhoud van dit artikel:
Hoewel deze tactiek kán werken, moet je dan wel heel precies zijn wat timing betreft. Hoewel veel vrouwen denken dat de eisprong het hoogtepunt van je vruchtbaarheid is, ben je na je eisprong nog maar een zeer beperkte tijd vruchtbaar. Het heeft dus zin om te weten hoeveel dagen het na je eisprong nog zin heeft om te proberen zwanger te worden.
Die vraag zal ik hier gaan beantwoorden. Na het lezen van dit artikel weet je beter wat een eisprong nou precies is, heb je meer inzicht in hoe je vruchtbaarheid werkt, en weet je tot hoeveel dagen na je ovulatie je nog zwanger kan worden.
Wat is een eisprong nou precies?
Je hebt de term eisprong en ovulatie vast vaak horen langskomen, en waarschijnlijk weet je ook wel dat het iets met een eicel en je baarmoeder te maken heeft. Veel vrouwen weten echter niet precies wat er gebeurt bij een eisprong. Dit is eigenlijk vreemd.
Hoe kun je nu rekening houden met je lichaam als je niet weet hoe je lichaam werkt?
Aangezien het vrij belangrijk is om dit te begrijpen als je meer inzicht wil in hoe vruchtbaarheid precies werkt, zal ik nu uitleggen wat er precies in je lichaam gebeurt bij een eisprong.
Elke menstruatiecyclus wordt er in je lichaam (om precies te zijn in je eierstokken) een eicel klaar gemaakt, zodat deze op een gegeven moment bevrucht kan worden en je zwanger kan worden. Als je eicel helemaal rijp is en dus kan worden bevrucht, dan vindt je eisprong plaats.
Je eisprong is het moment waarop je het vruchtbaarst bent.
Het moment dat de eicel door de eierstok wordt afgestoten, en zijn reis door de eileider naar je baarmoeder begint, wordt de eisprong genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat de eicel daadwerkelijk een klein “sprongetje” omhoog moet maken om in je eileider terecht te komen. De eierstok bevindt zich namelijk een stukje lager dan de eileider, zoals je op de afbeelding kan zien.
Je eileider wordt via de eileider naar je baarmoeder getransporteerd. Als deze eicel uiteindelijk wordt bevrucht, dan zal hij zich innestelen in de baarmoeder en zal je zwanger worden. Als dit niet gebeurt, dan zal de eicel na enige tijd simpelweg afsterven.
Hoe weet ik wanneer ik een ovulatie heb?
Je weet nu dus wat een ovulatie precies is, hoe deze precies in zijn werk gaat, en wat deze te maken heeft met vruchtbaarheid en zwangerschap. Wat je echter nog niet weet, is hoe jij kan weten wanneer jij die eisprong nou precies hebt. Gelukkig zijn er manieren om hierachter te komen, zodat je er rekening mee kan houden.
Sommige vrouwen voelen hun ovulatie al dagen van te voren aankomen. Door hormonale veranderingen hebben veel vrouwen tijdens de vier dagen voor hun ovulatie vaak een hoger libido (meer zin in seks), en zijn ze energieker, vrolijker en socialer.
Als je tot deze vrouwen behoort, is het erg makkelijk om je ovulatie aan te zien komen. Sommige vrouwen ervaren deze effecten echter niet tot nauwelijks.
Gelukkig zijn er ook voor de vrouwen die hun ovulatie niet feilloos voelen aankomen, manieren om er toch achter te komen wanneer ze ovuleren. Een eisprong brengt zelf vaak ook een aantal lichamelijke symptomen met zich mee. Aan de hand van deze symptomen kun jij bepalen wanneer jouw ovulatie plaatsvindt.
Ik zal stilstaan bij de volgende, vaak voorkomende symptomen:
Ovulatiepijn
Bij veel vrouwen komt het voor dat ze rond hun ovulatie last krijgen van zogeheten ovulatiepijn. Deze pijn ontstaat doordat je eierstok en het follikel (het beschermende laagje om je eicel heen) tijdens een eisprong onder meer spanning komen te staan.
Deze pijn voelt als een kramp in je onderbuik, die vaak vergeleken wordt met menstruatiepijn. Meestal trekt deze pijn na een paar uur weer weg, maar soms houdt hij ook een hele dag aan.
Zodra je de ovulatiepijn niet meer voelt, is meestal ook je eisprong voorbij. Dit betekent dat je kans op bevruchting vanaf dat moment sterk afneemt. Als je zwanger wil worden, kun je dus het best seks hebben terwijl je nog last hebt van de pijn. Dit is het effectiefst, maar dit zal waarschijnlijk niet heel prettig zijn voor jou.
Als je last hebt van pijn, is seks wel het laatste waar je aan denkt.
Ik kan me voorstellen dat je op dat moment liever gewoon rustig blijft liggen, en wil wachten op je volgende cyclus, waarin je misschien geen last hebt van ovulatiepijn. Gelukkig zijn er ook nog genoeg andere kenmerken die een eisprong met zich meebrengt, zodat je jezelf niet hoeft te dwingen te vrijen als dat pijnlijk is.
Hogere lichaamstemperatuur
Iets wat je misschien niet direct met ovulatie in verband bracht, maar er zeker wel verband mee houdt, is lichaamstemperatuur. Toch krijg je het net een stukje warmer als je eisprong plaatsvindt. Misschien vind je het vreemd dat dit je nog nooit is opgevallen, maar het gaat hier ook niet om gigantische verschillen.
Op het moment dat je eisprong begint, stijgt je lichaamstemperatuur een beetje, meestal met ongeveer 0,2 graden Celsius. Hierna zakt deze weer iets, maar binnen 12 tot 24 uur stijgt deze vervolgens weer, dit keer met zo’n 0,2 tot 0,5 graden.
Een voordeel van dit kenmerk is dat het weinig invloed heeft op je lichamelijke gesteldheid, en je dus eigenlijk niets in de weg staat om te vrijen als je deze temperatuurtoename merkt. Een nadeel is dat deze toename in lichaamstemperatuur dus maar klein is, en daardoor moeilijk te merken.
Om zeker te weten of er iets aan de hand is, zou je eigenlijk continu je lichaamstemperatuur moeten meten, en daar heb je waarschijnlijk de tijd dan weer niet voor.
Veranderd baarmoederhalsslijm
Je cervixslijm of baarmoederhalsslijm is een slijm dat eigenlijk altijd uit je vagina komt. Hoewel je dit slijm dus altijd kan zien, verschillen de structuur en de hoeveelheid echter continu, afhankelijk van waar jij zit in je menstruatiecyclus. Aan de hand hiervan kun je bepalen of je eisprong er bijna aan zit te komen, en of het dus een goed moment is om te proberen zwanger te worden.
Als je eisprong eraan zit te komen, zul je merken dat je wat meer slijm verliest dan normaal. Ook de structuur van het slijm zal anders zijn. Het is elastischer, en lijkt een klein beetje op vloeibaar eiwit. Dit slijm is van belang om zaadcellen te helpen omhoog te klimmen, wat natuurlijk extra helpt als je graag zwanger wil worden.
Gebruik vooral geen producten als vaginale douches om dit slijm weg te spoelen. Als het cervixslijm wordt weggespoeld, kunnen zaadcellen moeilijker je baarmoeder bereiken, en is de kans op bevruchting dus ineens aanzienlijk kleiner.
Als je slijm de kenmerken vertoont die je hiervoor kunt lezen, dan betekent dit dus dat je eisprong eraan zit te komen. Het mooie aan dut symptoom is dat je hiermee al van tevoren te weten kunt komen of je eisprong eraan zit te komen. Je kunt er dus op inspelen, in plaats van dat je plotseling door je ovulatie wordt verrast.
Hoe lang na de eisprong kun je nog zwanger worden?
Je weet nu dus wat er ongeveer in je lichaam gebeurt als je een eisprong hebt, maar wat je natuurlijk vooral wil weten is hoe lang je na de eisprong nog zwanger kan worden. Hoe snel moet je zijn om ervoor te zorgen dat je eicel nog bevrucht raakt? Hoe lang duurt het tot deze eicel afsterft?
Ik ben bang dat het antwoord hierop nogal teleurstellend is.
Als je dacht dat je na je eisprong nog lekker enkele dagen de tijd had om zwanger te worden, dan moet ik je helaas teleurstellen. Zaadcellen van de man kunnen gemiddeld zo’n twee tot drie dagen overleven, maar jouw eicel houdt het onbevrucht een stuk minder lang vol.
Na maximaal 24 uur is deze afgestorven, al ligt deze tijd vaker rond de 12 uur. Het komt ook wel voor dat je eicel het maar een paar uur na de eisprong volhoudt.
Het heeft dus vrij snel na je eisprong al geen zin meer om te proberen zwanger te worden. Zelfs als je een paar uur na je eisprong seks hebt, kan het zo zijn dat de eicel al dood is op het moment dat deze bereikt wordt door de zaadcellen van de man.
Het kan zelfs zo zijn dat als je ’s nachts een eisprong hebt, dat je eicel dan in de ochtend al is afgestorven.
Misschien is zo snel mogelijk seks hebben na je ovulatie dus niet de slimste manier om zwanger te worden, aangezien je maar een zeer korte tijd hebt om van dit moment gebruik te maken. Wie snel zwanger wil worden, kan beter een andere methode proberen.
Wanneer moet ik wel vrijen om zwanger te worden?
Je weet nu dat het maar weinig zin heeft om je eisprong af te wachten als je zwanger wil worden, omdat de eicel vrij snel sterft en dan dus niet meer bevrucht kan worden. Het zou logisch zijn als je je nu afvroeg wat dan wél een goed moment is om te vrijen als je graag een kindje wil. Gelukkig zijn er genoeg van deze momenten.
Zoals eerder uitgelegd, sterven eicellen weliswaar meestal binnen 12 uur af, maar houden zaadcellen het veel langer vol. Mannelijke spermacellen kunnen vaak wel drie dagen in leven blijven nadat ze het lichaam van de man hebben verlaten.
Op het moment dat jij je eisprong hebt, zullen er nog steeds levende zaadcellen in je lichaam zijn als je minder dan drie dagen geleden seks hebt gehad.
Dit kun je in je voordeel laten werken. Door niet op de dag van je ovulatie, maar op de paar dagen vóór je ovulatie met je partner te vrijen, zorg je ervoor dat er al een ruime hoeveelheid levende zaadcellen in je lichaam aanwezig is op het moment dat je ovulatie plaatsvindt.
Zoals je misschien wel kan bedenken, is dit een gigantisch effectieve manier om jouw kansen op zwangerschap te verhogen. Hoe meer zaadcellen er in je lichaam aanwezig zijn, hoe meer kans je hebt om zwanger te raken. Begin een dag of vijf voordat je denkt dat je je eisprong hebt met iedere dag vrijen en doe dit ook nog een keer op de dag van je ovulatie zelf. Zo is er een grote kans dat je snel resultaat zal zien.
Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel iets wijzer wat betreft je eisprong, weet je nu hoe je deze eisprong kan herkennen, en snap je nu dat eicellen helaas heel snel na deze eisprong alweer sterven. Misschien dat je daar wat teleurgesteld mee bent, maar ik hoop dat ik je in ieder geval geholpen heb met de tips in het laatste deel van dit artikel.
Zwanger worden gaat nou eenmaal niet bij iedereen even makkelijk, en dat blijft vervelend. Dat wil echter niet zeggen dat je er niets aan kan doen om dit gemakkelijker te maken. Als je een paar dagen voor je ovulatie begint met vrijen, doe jij qua timing alles wat je kan om jou dichter bij het hebben van een kindje te brengen!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!