9 Eisprong Symptomen om Je Ovulatie te Herkennen + 5 Tips
De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het moment waarop er een rijpe eicel uit een van je eierstokken vrijkomt. Als deze bevrucht wordt en zich innestelt in de baarmoeder, groeit er een baby in jouw buik! De eisprong herkennen is echter niet zo makkelijk als je menstruatie. Toch zijn er een aantal symptomen waaraan je de eisprong kunt herkennen.
In dit artikel leg ik je precies uit hoe je jouw eisprong kunt herkennen en wat je dan moet doen. De periode vlak voor en tijdens de eisprong is namelijk jouw vruchtbare periode. Als je zwanger wilt worden, is het dus belangrijk dat je weet hoe je je eisprong moet herkennen. Daarnaast heb ik nog wat tips om de vervelende symptomen van de eisprong te verminderen.
Inhoud van dit artikel:
- Wat is de ovulatie en waarom moet je die herkennen?
- Veranderingen rond je baarmoeder en vagina
- Overige symptomen / klachten in je lichaam
- Tips om eisprong klachten te verlichten
- Hoe zit het met ovulatie symptomen nadat ik gestopt ben met de pil?
- Hoe betrouwbaar zijn deze ovulatie symptomen?
- Test je eisprong met een ovulatietest
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Wat is de ovulatie en waarom moet je die herkennen?
De ovulatie is dus het moment waarop er een rijpe eicel uit de eierstok ‘springt’. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen gebeurt dit meestal rond de 14e dag, geteld vanaf de eerste dag van je menstruatie. Helaas heeft lang niet elke vrouw zo’n mooie, regelmatige cyclus. Als dat wel zo was, was er veel minder gedoe geweest met de eisprong herkennen of angst voor zwangerschap omdat de menstruatie uitblijft!
Juist omdat lang niet elke vrouw een regelmatige cyclus heeft, is het belangrijk dat je weet wat de symptomen van de ovulatie zijn. Meerdere van deze symptomen samen zijn namelijk een goede indicatie dat je een eisprong hebt (gehad). Maar wat heb je aan die informatie; waarom wil je weten wanneer je ovuleert?
Heel simpel: de tijd vlak voor en tijdens je eisprong is je vruchtbare periode. In deze periode kun je zwanger worden, omdat er een rijpe eicel in je baarmoeder rondzwerft. Als je heel graag een baby wilt krijgen, moet je dus weten wanneer je vruchtbare periode is. De vruchtbare periode begint al voor de daadwerkelijke eisprong, omdat de zaadcellen van de man enkele dagen in de baarmoeder kunnen overleven.
Daarnaast zijn er bepaalde symptomen van de eisprong die niet per se prettig zijn. Misschien heb je wel ongeveer elke maand telkens dezelfde klachten, maar weet je niet waar ze vandaan komen. Dat kunnen prima eisprong symptomen zijn! Bovendien helpen we je in dit artikel om die nare klachten te verlichten. Daarvoor gaan we eerst de symptomen van de eisprong toelichten.
Veranderingen rond je baarmoeder en vagina
Bij de eisprong maakt je lichaam zich ook klaar voor een eventuele innesteling. Je baarmoeder is namelijk niet altijd geschikt om een bevruchte eicel in te laten groeien. Tijdens je menstruatiecyclus bouw je steeds meer baarmoederslijm op. Als er geen eicel innestelt, sterft dat slijmvlies af – dit is je menstruatie.
Er zijn een aantal veranderingen rond de eisprong bij je baarmoeder en vagina die erg kenmerkend zijn. Je leest hier precies wat er verandert en hoe je dat kunt checken:
Veranderingen in het baarmoederslijm
Het slijm uit je baarmoederhals verandert gedurende je cyclus. Normaal is het wit of gelig en eigenlijk niet heel slijmerig, maar meer brokkelig. Tijdens je ovulatie echter is het slijm helder, doorzichtiger en elastischer. Je kunt dit checken door met je vingers in je vagina te gaan en wat slijm bij de baarmoederhals weg te halen.
Kun je tussen twee vingers draden trekken van het slijm? Dan betekent het dat je in je vruchtbare periode bent. Als het niet lukt om draden te maken van het slijm, ben je niet vruchtbaar. Het is beter om gedurende een paar cycli elke dag wat baarmoederslijm te checken. Je weet dan beter het verschil te herkennen tussen vruchtbaar en niet-vruchtbaar slijm.
De baarmoedermond ligt hoger
De baarmoedermond, het begin van de baarmoeder, ligt wat dieper in de vagina. Je kunt deze voelen met je vingers. Normaliter ligt de baarmoedermond relatief laag in de vagina en voelt hij hard aan. De baarmoedermond is dan ook gesloten. Tijdens de ovulatie treden hier een paar veranderingen op.
De baarmoedermond ligt hoger in de vagina, dus je kunt hem moeilijker voelen met je vingers. Als je dan toch de baarmoedermond gevonden hebt, voelt hij zachter aan en kan hij een beetje geopend zijn. De baarmoedermond kun je het beste voelen door met één been op het toilet te steunen, en dan je vingers in je vagina te brengen. Je kunt dan het makkelijkst diep voelen.
Ovulatiepijn
Sommige vrouwen ervaren iets dat ‘ovulatiepijn’ heet. Dit komt bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen voor. Ovulatiepijn voelt als een stekende pijn op hoogte van één van je twee eileiders. Ovulatiepijn duurt vaak een aantal uur. Als je deze pijn regelmatig voelt in je cyclus, kun je er wel zeker van zijn dat het ovulatiepijn is – en dat je dus een eisprong aan het hebben bent.
Ovulatiebloeding
Bij je menstruatie komt veel bloed vrij, maar wist je dat je ook bij de ovulatie wat bloedverlies kunt hebben? Dit komt ook bij lang niet alle vrouwen voor, en hoeft ook niet elke ovulatie te gebeuren. De ovulatie gaat in dit geval samen met een hele lichte bloeding of een bruin- tot paarskleurige afscheiding. Dit kan ook samengaan met ovulatiepijn, maar dat hoeft niet.
Overige symptomen / klachten in je lichaam
De belangrijkste veranderingen vinden natuurlijk plaats in en rond de baarmoeder. Hier gebeurt de eisprong namelijk en past je lichaam zich aan om zich klaar te maken op bevruchting. De eisprong heeft echter ook andere gevolgen in je lichaam, die merkbaar zijn als symptomen. Deze behandelen we nu.
Verhoogde lichaamstemperatuur
Dit is een lastig symptoom om betrouwbaar te checken. In principe is je lichaamstemperatuur iets hoger tijdens en na de eisprong. Dit gaat vaak maar om enkele tienden graden, dus het is niet merkbaar als je niet je temperatuur zou opmeten. Om goed te checken of je lichaamstemperatuur echt verhoogd is, moet je over meerdere cycli elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip je temperatuur meten.
Zitten hier met regelmaat enkele dagen tussen waarop je temperatuur hoger was dan op andere dagen? Dan is het je waarschijnlijk gelukt om de eisprong op te sporen. Je kunt nu in een volgende cyclus weer je temperatuur bijhouden. Als je temperatuur dan enkele dagen verhoogd is, met ongeveer dezelfde regelmaat als in andere cycli, is de kans op een eisprong groot.
Temperatuur meten alleen is echter niet betrouwbaar genoeg om te weten of je een eisprong hebt (gehad). Er zijn namelijk nog veel meer andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je temperatuur verhoogd is. Je kunt een klein virus hebben opgelopen, net iets intensiefs gedaan hebben, of je temperatuur kan zonder duidelijke reden hoger zijn. Daarnaast is het meten alleen praktisch als je een regelmatige cyclus hebt.
Verhoogd libido
Bij de eisprong gebeurt er van alles met je hormonen. Eén van de gevolgen daarvan is dat je meer zin hebt in seks, dus een hoger libido. Het is een soort signaal van je lichaam dat zegt: je bent nu vruchtbaar, dus ga nu seks hebben! Natuurlijk is meer zin hebben in seks niet een uitsluitend symptoom. Veel vrouwen hebben tijdens hun menstruatie ook meer zin in seks. En soms heb je gewoon zin 😉
Gevoelige borsten en tepels
Je borsten en tepels zijn rond de eisprong wat gevoeliger dan normaal. Je voelt bepaalde aanrakingen sneller en hebt daar ook sneller last van. Soms kunnen ze zelfs pijnlijk zijn. Je wilt daarom ook liever niet dat je vriend of man aan je borsten zit, omdat elke aanraking erg gevoelig of pijnlijk is.
Rugpijn
Ovulatiepijn voel je vaak in je buik, maar je kunt ook last krijgen van rugpijn tijdens de ovulatie. De ovulatiepijn strekt zich dan uit van je buik naar je rug en je bekken. Het is vaak een scherpe pijn die enkele uren aanhoudt. Net als met ovulatiepijn vindt dit regelmatig plaats rond het midden van je cyclus.
Misselijkheid
Sommige vrouwen kunnen ook een vorm van misselijkheid ervaren tijdens de eisprong. Dit komt waarschijnlijk door de hormonen die door je lijf gieren en telkens wisselen in hoeveelheden. Ook dit is weer een symptoom dat op zichzelf niet zo veel betekent, maar in combinatie met (enkele van) de andere symptomen kan het een extra doorslaggevende factor zijn.
Tips om eisprong klachten te verlichten
Sommige van deze klachten, met name de ovulatiepijn en de misselijkheid, kunnen erg vervelend zijn. De symptomen duren niet heel lang, maar je wilt er toch zo min mogelijk last van hebben. Daarom heb ik hieronder wat tips opgesomd om met ovulatiesymptomen om te gaan:
- Je ondervindt zo min mogelijk last van ovulatiesymptomen wanneer je ontspant en het rustig aan doet.
- Tegen ovulatiepijn helpt het om een warm bad te nemen en je lichaam lekker te laten rusten.
- Drink veel water; dat helpt tegen de hoofdpijn en om je lichaam goed gehydrateerd te houden.
- Bij misselijkheid kan het helpen om cola te drinken.
- Zorg dat je goed gevarieerd blijft eten en voldoende vitamines binnenkrijgt. Gezond blijven is een must om niet nog meer last te krijgen!
Hoe zit het met ovulatie symptomen nadat ik gestopt ben met de pil?
De anticonceptiepil, kortweg vaak ‘de pil’ genoemd, blokkeert de eisprong en zorgt ervoor dat de baarmoeder minder geschikt is om een bevruchte eicel te laten innestelen. Dit gebeurt door middel van het vrijlaten van hormonen. Je kunt je voorstellen dat je lichaam nog niet helemaal normaal is als je net gestopt bent met de pil. Je hormoonhuishouding is dan ook nog aardig in de war.
Je eerste vraag is misschien of je moet wachten met zwanger proberen te worden, nadat je gestopt bent met de pil. Dat hoeft niet! Je kunt gewoon veilig zwanger worden direct na het stoppen met de pil. Het enige probleem is dat je hormoonhuishouding nog verstoord is. Het is dus lastig inschatten wanneer je weer vruchtbaar bent.
Je kunt net na het stoppen met de pil dan ook nog niet goed ovulatiesymptomen herkennen. Het kan best zijn dat je eens misselijk bent, hoofdpijn hebt of juist een hoger libido, omdat je hormonen bezig zijn met herstellen. Die symptomen willen dan niet zeggen dat je alweer in je vruchtbare periode beland bent!
Mijn advies is om je eerste menstruatie na het stoppen met de pil af te wachten. Kijk aan hoe lang deze cyclus duurt. Als deze abnormaal lang of kort is, wacht dan nog een cyclus af, tot hij weer een beetje regelmatig is. Na je eerste regelmatige cyclus klopt je hormoonhuishouding weer en kun je met meer zekerheid je ovulatie bepalen.
Hoe betrouwbaar zijn deze ovulatie symptomen?
Ik heb bij sommige symptomen al een kanttekening geplaatst dat ze op zichzelf niet heel veelzeggend zijn. Dat is bijvoorbeeld zo bij misselijkheid of een verhoogde lichaamstemperatuur; die kunnen allerlei oorzaken hebben die niets met de eisprong te maken hebben. Het gaat dan vaak ook om de combinatie van verschillende symptomen.
Met name de symptomen rond de baarmoeder en de vagina zijn veelzeggend. Deze veranderingen treden alleen op rond de eisprong, niet op andere momenten. Het is dus een goed idee om bijvoorbeeld je baarmoederslijm en -hals na te kijken als je misselijk bent en een verhoogde lichaamstemperatuur hebt.
Een combinatie van factoren, zeker met de baarmoeder- en vaginale symptomen, zegt dus met redelijke zekerheid dat je een eisprong gehad hebt. Ik zeg redelijk, omdat je het alleen aan de hand van de symptomen nog niet zeker kunt zeggen. Alleen symptomen hoeven nog niet doorslaggevend te zijn; daar heb je een ovulatietest voor nodig.
Test je eisprong met een ovulatietest
Een ovulatietest kijkt naar het niveau van het luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Dit hormoon heeft een bepaalde piek rondom de eisprong. Onder invloed van dit hormoon vindt namelijk de eisprong plaats. De ovulatietest meet dus of jij in je LH-piek zit, omdat dit hormoon anders in zo’n lage concentratie in je lichaam aanwezig is dat het niet goed meetbaar is.
Een ovulatietest is de meest betrouwbare methode om te weten of je in je vruchtbare periode terecht bent gekomen. Mijn advies is dus ook om eerst naar de voorgenoemde symptomen te kijken. Als je denkt dat je er meerdere herkent, ga dan naar de winkel en koop een ovulatietest. Anders is het misschien zonde van je geld!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!
Beste, ik heb pcos syndroom ik probeer al
Een paar jaren zwanger te worde tevergeefs?
Vorige week ben ik ongesteld geweest, gisteren bruine afscheiding gehad vandaag last van misselijk en krampen en een lichtroze afscheiding ik ging na wc had ik ineens cervix slijm dik en rekbaar en doorzichtig is dit nu mijn eisprong ? Ben ik nu vruchtbaar? Mvg dana leekens