Onvervulde Kinderwens? 7 Tips om Zwanger te Worden + Twijfel Test

‘Hoeveel kinderen wil jij later hebben, als je groot bent?’ Je 12-jarige zelf schrok op van de vraag en zag de blikken van de rest van je vriendinnen op je rusten. ‘Ehm,’ begon je voorzichtig. Hoeveel kinderen wil ik hebben? Wat dacht je van: wil ik wel kinderen hebben? Je vriendinnen kijken je verwachtingsvol aan. ‘Ehm… Ik weet het nog niet,’ besloot je uiteindelijk, de dans ontspringend.

Inmiddels is het al ‘later’; je bent ‘groot’. Maar je weet het nog steeds niet. Niet hoeveel kinderen je wilt krijgen, en niet of je überhaupt wel kinderen wilt krijgen. De aanblik van zo’n klein mensje brengt vanzelf een lach op je gezicht, maar je twijfelt nog over implicatie hiervan. Betekent het dat je stiekem zelf een (onvervulde) kinderwens koestert, of dat je kinderen gewoon leuk vindt, meer niet?

kinderwens1

Is het moederschap iets voor jou?

Het is helemaal niet zo gek als je twijfels met je meedraagt over het wel dan niet krijgen van kinderen. Lang niet iedereen is geschikt voor het moederschap. En dat hoeft niet te betekenen dat je een junkie bent, die financieel noch mentaal in staat is om een kindje groot te brengen. Er zijn ook hele alledaagse vrouwen, in volle mentale en fysieke gezondheid, die toch besluiten om zich niet voort te planten.

Het moederschap kan namelijk veel van je eisen. Je bent verantwoordelijk voor een nieuw leven, een nieuw mensje. En die heeft heel, héél veel zorg en aandacht nodig. Denk maar eens aan alle praktische zaken die je moet regelen: luiers, voeding, inentingen, een veilige omgeving. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid sturing en liefde een kleintje nodig heeft.

Hoe zou iemand je het dan nog kwalijk kunnen nemen als je er toch van het moederschap afziet? Liever nu beslissen dat je geen geschikte moeder zult zijn, dan daarachter komen nadat je het kindje al op de wereld hebt gezet. Er bestaat inmiddels zelfs een beweging van vrouwen die spijt hebben van het moederschap, omdat het ze veel te zwaar valt. Dan is het toch veel beter als je dit op tijd bedacht hebt.

kinderwens2

Twijfel test

Als jij erg twijfelt over het antwoord op de vraag of je wel of geen moeder wilt worden, kan het verstandig zijn om eens de volgende test in te vullen. Door je eigen antwoorden eens grondig te bekijken, zal je wellicht tot een definitief antwoord kunnen komen.

 1. Wanneer je nadenkt over het starten van een gezinnetje, welk gevoel krijg je daarbij?
 2. Hoe denk je dat je leven zal veranderen als je een baby krijgt?
 3. Hoe denk je dat je partner zal veranderen als je een baby krijgt?
 4. Als je er vandaag achter zou komen dat je zwanger bent, hoe denk je dat je je daarbij zou voelen?
 5. Wat is de grootste reden dat jij een kindje denkt te willen?
 6. Als je twijfels had over het wel of niet starten van een gezinnetje, zou jij deze twijfels dan kunnen delen met je partner?
 7. Hebben je partner en jij het er als koppel over gehad welke rollen jullie willen spelen in het leven van jullie kindje?
 8. Heb je er al over nagedacht wie je partner en jou zou kunnen ondersteunen als jullie een gezinnetje starten?
 9. Hebben je partner en jij het financiële aspect van het hebben van een kindje al besproken?

Wanneer blijkt dat jij voornamelijk hebt ingevuld dat je nog niet echt (goed) hebt stilgestaan bij de genoemde zaken, wordt aangeraden om dit alsnog te doen. Een kindje vergt een enorme toewijding en zorg, en dit verdient het ook! Je moet er dus 100% zeker van zijn dat jij (en je partner) hierin kunt voorzien, als jij een gelukkige ouder wilt worden.

kinderwens3

Meest voorkomende twijfels

Het is heel gemakkelijk om jezelf meteen een slecht gevoel aan te praten, omdat uit de resultaten is gebleken dat het ouderschap mogelijk niets voor jou is. Maar bedenk je eerst eens dat je lang niet de enige bent die twijfels heeft over de eigen capaciteiten of verlangens als ouder. De meest voorkomende twijfels worden hieronder op een rijtje gezet:

Twijfel #1 Angst om niet goed genoeg te zijn als ouder

Een grote reden dat mensen twijfelen of ze wel of niet het ouderschap aan zullen gaan, is dat zij bang zijn dat zij te kort zullen schieten als ouder. Het is alom bekend dat kinderen compleet van de ouders afhankelijk zijn, zeker gedurende de eerste levensjaren. Velen betwijfelen dat zij aan de behoeften van een kleine zouden kunnen voldoen, en dat het kind daardoor ‘verpest’ zal worden.

Ze betwijfelen bijvoorbeeld of ze genoeg geduld zullen hebben, of dat ze verantwoordelijk genoeg zijn om de zorg te dragen voor hun kindje. Een ander voorbeeld is dat ze bang zijn dat ze niet (genoeg) van hun kindje zullen houden. Ze zijn bang dat ze geen band zullen voelen met hem/haar, en dat ze daardoor falen als ouder.

Twijfel #2 Twijfels over financiële middelen om in de behoefte van een kindje te voorzien

Je wilt dolgraag een kindje, en je ziet jezelf al helemaal voor je als ouder. Maar er is een ding dat jou weerhoudt van het realiseren van jouw droom: je hebt het niet zo breed. En laat je er nou net heel bewust van zijn dat een kindje onderhouden een hoop geld kost. Om nog maar te zwijgen over de tijd die je vrij moet nemen van je baantje om voor je kindje te zorgen, waardoor je nog minder inkomsten binnenkrijgt.

Twijfel #3 (Voor vrouwen) Angst dat de partner de kinderwens niet deelt

Een angst die voornamelijk heerst bij vrouwen, is de angst dat hun vriend/man niet deelt in hun wens om een kindje te krijgen. Die angst stamt mogelijk voort uit het feit dat de man gemakkelijker de benen kan nemen als hij achteraf toch geen ouder wil worden, terwijl dit voor de vrouwen – die het kindje al maanden bij zich gedragen hebben en al eerder een band hebben opgebouwd met hun kleine – moeilijker is.

Twijfel #4 Angst om spijt te krijgen van het nemen van een kindje

Een kindje krijgen resulteert in een complete omslag van je huidige levensstijl. Je kunt je geld niet langer opmaken aan nutteloze dingen, want je inkomsten zullen in de eerste plaats richting het onderhoud van je kindje gaan. Daarnaast zit avonden achter elkaar stappen er ook niet meer in; jouw leven staat vanaf het moment dat je hoort dat je zwanger bent volledig in het teken van je kleine.

Een twijfel die daarom vrij veel voorkomt, is of het ouderschap wel of niet zal uitmonden tot een hoop spijt. Spijt dat die ene verre reis niet door kon gaan, spijt dat avonden achter elkaar roekeloos drinken er niet meer in zitten. Spijt dat die dromen om door te studeren plaats hebben moeten maken voor stinkende poepluiers en slapeloze nachten. Spijt van het ouderschap.

Zijn deze twijfels gegrond?

Er bestaan dus genoeg redenen dat jij kunt twijfelen aan jou beslissing om wel of niet het ouderschap in te duiken. Maar zijn deze twijfels wel echt gegrond? Hieronder wordt per genoemde twijfel uitgelegd waarom deze twijfel wel, niet, of deels gegrond is.

Twijfel #1: Deels gegrond

Eigenlijk heeft vrijwel iedereen deze twijfel. ‘Zal ik wel een goede [vader/moeder] zijn voor mijn kindje?’; ‘Wat als ik faal om in een bepaald verlangen van mijn kindje te voorzien?’. Het zijn hele gebruikelijke gedachten en angsten; vrijwel iedere (aanstaande) ouder zal deze angsten onder ogen moeten zien. Maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat het ouderschap niets voor jou is.

Het belangrijkste hierbij is dat je onder ogen ziet dat je als ouder GEGARANDEERD fouten zult maken. Fouten maken is menselijk, en ook ouders zijn verre van perfect. Wanneer je dit kunt accepteren, dan zullen je twijfels ook afnemen. Enkel het feit dat je je zorgen maakt of je wel of niet goed genoeg zult zijn voor je kindje, wijst aan dat jij een goede ouder zult zijn.

Maar je twijfels kunnen ook stammen uit ervaring. Je weet bijvoorbeeld dat je niet erg verantwoordelijk bent, of zelfs dat je een bepaalde stoornis hebt waardoor jij een kort lontje hebt of waardoor jij mentaal niet continu helder bent. In dat geval zou jij wel werkelijke schade aan kunnen richten aan je kindje, en is het wellicht beter om in ieder geval eerst om de juiste (professionele) begeleiding te vragen.

Twijfel #2: Gegrond

Een kinderwens met je meedragen is een ding, maar om deze tot jouw realiteit te maken, is iets heel anders. Misschien heb jij een beeld in je hoofd van een schattig zoontje of dochtertje, waar jij voor de volle honderd procent de zorg voor kunt dragen, zodat jullie samen nog lang en gelukkig kunnen leven. Maar reality check: een kindje onderhouden kost geld. Heel veel geld.

kinderwens4

Kosten van de verzorging van een kind: van baby tot volwassene.

* $190.000 = €173.961,-

Een tekort aan financiële middelen kan dus een hele goede en gegronde reden zijn dat jij twijfels hebt bij jouw beslissing om wel of niet een kindje te nemen. Je kunt dan wel graag een kindje willen, maar je moet ook kunnen voorzien in zijn/haar behoeften. Zodra je een baby krijgt, staat die op nummer 1; alles zal draaien om jouw kleintje. Je eigen verlangens (bv. ouder zijn) zakken in prioriteit.

kinderwens5

Twijfel #3: Ongegrond

Vrouwen mogen dan misschien wel degenen zijn die direct vanaf het begin (in de buik) een band met hun kindje, maar dat betekent niet per definitie dat de vader minder voelt voor het kindje. Kan je het je voorstellen: de schittering in zijn ogen wanneer hij jullie kleine wondertje een schop voelt geven onder zijn handen; de liefdevolle klank van zijn stem wanneer hij tegen jullie kleintje praat.

Mocht jij twijfels hebben, bespreek deze dan met jouw vriend/man. Maar wees voorbereid op een hele andere reactie dan jij verwacht. Jullie zijn stapelgek op elkaar, en zijn op een punt in jullie relatie waar jullie genoeg stabiliteit kunnen bieden voor een baby’tje.

Waarom zou hij dan niet jouw kinderwens delen – omdat hij vrijwel geen biologische klok heeft?! Dat jij jouw klok hoort tikken, betekent niet dat hij doof is voor zijn innerlijke stem die hem aanmoedigt om zijn kinderwens om te zetten in realiteit.

kinderwens6

Het verband tussen leeftijd en kans op bevruchting. Opmerkelijk: als een vrouw 35 is, zijn haar kansen op bevruchting per maand twee keer zo klein geworden.

Twijfel #4: Deels gegrond

Natuurlijk kan dit een reële twijfel vormen voor het nemen van een kindje. Niet iedereen is er (al/ooit) klaar voor om een zorgeloos leventje om te ruilen voor een leven met krijsende baby, die continu jouw aandacht opeist. Maar eigenlijk zal je nooit weten of het ouderschap iets voor jou is, totdat je het zelf ervaart. ‘Zodra [hij/zij] in mijn armen lag, werd [hij/zij] het middelpunt van mijn leven’, zegt menig vrouw na haar bevalling.

Je hebt twijfels. Ja, en?

Maar iedereen twijfelt weleens aan iets. Volgens de Franse filosoof Descartes was zelfs eigenlijk niets zeker, behalve de eigen twijfel. Het was het enige waar men volgens hem op kan vertrouwen. En een twijfel aan de keuze om wel of niet ouder te worden, is geen uitzondering; het is een vrij alledaagse twijfel. Twijfelen hoeft dus niet per definitie te betekenen dat je maar helemaal geen ouder moet worden!

kinderwens7

Desondanks moet je er natuurlijk voor zorgen dat je goed voorbereid bent. Je moet financieel, emotioneel, mentaal en fysiek in staat zijn om de zorg te dragen voor jouw kindje. Mocht jij niet kunnen voldoen aan (een van) die punten, dan is dat wel degelijk een gegronde reden om geen kindje te nemen. Maar het hebben van twijfels op zich hoeft geen reden te vormen om het ouderschap af te schrijven.

Tips om (snel en natuurlijk) zwanger te worden

Als jij (met je partner) hebt besloten dat angsten niet in de weg zullen staan van jouw droom om kinderen te krijgen, is het tijd om deze droom in vervulling te laten gaan. Oftewel, het is tijd om de slaapkamer in te duiken. Maar hoe zorg je ervoor dat je de kans dat jouw droom in vervulling gaat, kunt verhogen? Lees de volgende tips, evenals de tips uit dit artikel voor in de slaapkamer:

 1. Verban slechte gewoontes (middelengebruik, roken, alcohol drinken, overmatig eten)
 2. Beweeg voldoende (minimaal 30 min. per dag)
 3. Slik foliumzuur en eventuele voedingssupplementen
 4. Zorg ervoor dat je genoeg omega-3 binnenkrijgt (desnoods in capsules)
 5. Bereken het moment van je ovulatie (eisprong)
 6. Heb om de dag seks (i.v.m. kwaliteit van sperma)
 7. Geniet! (Hierdoor heb je minders stress, dus raak je sneller zwanger)

kinderwens8

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

5 Reacties op "Onvervulde Kinderwens? 7 Tips om Zwanger te Worden + Twijfel Test"

 1. veronika says:

  heb een baan waarmee ik salaris van 5000 euro verdien. Is dat genoeg om een kind mee te opvoeden?

 2. R says:

  ik was eerst ook echt als de dood dat ik iets fout zou doen, maar het lukt je echt wel om moeder te zijn.... tenzij je echt goede redenen hebt (bijvoorbeeld ziekte of zoiets) heb je echt wel het instict om voor je baby te zorgen en dan je vanzelf wel wat goed voor hem of haar is. En bij mij zijn er echt nog wel wat dingen fout gegaan , amar je kan je niet op alles voorbereiden. Je moet wel zoveel mogelijk inlezen als je kant, maar stress niet teveel want echt je zult het wel weten als je baby er eenmaal is!

  • Carla says:

   Ben het deels met je eens, maar ik denk ook wel dat het heel goed is om van tevoren na te denken of je zo'n kindje wel echt wil, en of je dat bijvoorbeeld financieel wel kan hebben. Je geeft een hoop op als je aan een kindje begint, en je brengt toch een kind op de wereld wat daar op zich ook niet om heeft gevraagd, dus als je het eigenlijk niet kan of wil moet je er niet aan beginnen vind ik.

 3. Rifka says:

  Ik vind het zo goed dat hierover ook geschreven wordt. Het is natuurlijk heel naar dat sommige vrouwen niet zwanger kunnen worden, en daarom is het heel goed dat jullie heel veel info hebben over hoe je makkelijker een kindje krijgt, maar het is ook belangrijk dat je er even over nadenkt of je wel echt kinderen wil, en of dit wel iets voor je is, voor je hier aan begint. Het is toch wel even een keus die je neemt... Heel goed van jullie jongens, ik was al fan van deze site maar hierdoor heb ik echt nog 10x meer respect voor jullie!

 4. Amy says:

  Goed dat jullie die twijfel test erbij doen, ik twijfel zelf nml en ik denk dat ik er toch nog maar even mee wacht, ben immers nog jong. Maar zodra ik wel zwanger wil worden weet ik jullie site te vinden!

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *