Nadelen bij een ICSI-behandeling + Het Beste Alternatief

Het is een van de naarste dingen die er zijn; onvruchtbaarheid. Wij mensen hebben de oeroude dwang om ons voort te planten. Het kan dus behoorlijk veel pijn doen als je heel graag een kindje wil, maar je erachter komt dat je die niet kan krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel technologieën ontwikkelt om toch een hele hoop tot stand te brengen.

In dit artikel vertellen we het een en ander over de ICSI-behandeling. Dit is een populaire behandelmethode, maar toch kleven er enkele nadelen aan. Wat ICSI precies is, wat de nadelen zijn en wat goede alternatieven zijn voor deze behandeling, lees je in dit artikel!

Wat is een ICSI-behandeling?

ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Het is een behandeling waarbij de zaadcel door een embryoloog in de eicel wordt geïnjecteerd. Het kan zijn dat dit nodig is als gevolg van slechte kwaliteit van de zaadcellen, wanneer de vrouw antistoffen tegen het sperma produceert of wanneer bij eerdere ivf-behandelingen geen bevruchting tot stand is gekomen.

Zo komen we bij de ivf-behandeling, die net iets minder ingrijpend is dan de ICSI-behandeling. Bij een ivf-behandeling worden de eicellen en zaadcellen samengebracht op een schaaltje, hierbij gaat een zaadcel zelf de eicel binnen. Er hoeft dan dus niets geïnjecteerd te worden en er is dus ook minder risico op beschadiging van de eicel.

IVF-en-ICSI_bewerkt

Toch is een ivf-behandeling dus niet altijd werkzaam. De grootste oorzaak van een mislukte ivf-behandeling zou kunnen liggen aan te weinig bruikbare zaadcellen bij de man of eicellen bij de vrouw. Voor een geslaagde ivf-behandeling heeft de man bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen bewegende zaadcellen nodig. Is het aantal lager, dan wordt de slagingskans een stuk kleiner omdat de spermacellen niet actief genoeg zijn voor de behandeling.

De oorzaak kan ook bij de vrouw liggen; in dit geval kan het zijn dat de eicellen niet tot rijping worden gebracht. Ook als blijkt dat tijdens de inseminatie te weinig eicellen bevrucht worden, kan de behandeling niet slagen. Als alternatief kan er dan gekozen worden voor een ICSI-behandeling.

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Hoe werkt een ICSI-behandeling?

Tijdens de inseminatie worden de zaad- en eicellen die eerder al zijn verkregen in een follikelpunctie, samengebracht. Voordat dit gebeurt worden de zaadcellen getest om te onderzoeken of ze in goede staat zijn. Zaadcellen met de juiste kwaliteit bewegen en hebben een bepaald uiterlijk. Deze kunnen voor de behandeling gebruikt worden. Vervolgens wordt bij iedere verkregen eicel één zaadcel ingebracht met een hele dunne naald.

Als alle eicellen zijn geïnjecteerd, worden ze in een kweekschaaltje gezet. Hierna zal nog een onderzoek gedaan worden of er een bevrucht is opgetreden en of de bevruchte eicellen zich tot embryo’s ontwikkelen. Na ongeveer 3 tot 4 dagen wordt de meest geschikte embryo uitgekozen om deze vervolgens in de baarmoeder te plaatsen, zodat de zwangerschap kan ontstaan.

Nadelen van een ICSI-behandeling in het algemeen

Het gebeurt nog best vaak dat er geen embryo’s zijn die geschikt zijn om in de baarmoeder te plaatsen. Dan hebben jij en je partner dus gehoopt en dit alles doorstaan voor niets. Het is geen simpel iets wat je zomaar even doet natuurlijk. Het is begrijpelijk dat je ver wilt gaan om een kindje te kunnen krijgen, maar neem dit mee in overweging.

CroppedFocusedImage97540048-25-Jong-stel-zorgen

Het tweede nadeel is dat de natuurlijke selectie tussen zaadcellen vervalt. We moeten ons sowieso al afvragen natuurlijk of dat iets is dat we wel willen. Een laborant kan niet zien wat de beste zaadcel is, hij kiest gewoon de eerste de beste, natuurlijk ogende zaadcel. Bij natuurlijke zwangerschappen en ivf-behandelingen hebben vele zaadcellen de kans om de eicel te bevruchten. Eén van de zaadcellen zal hiervoor de kans krijgen.

Het gevolg is dus dat, als je deze behandeling neemt, dat je je hele leven blijft afvragen wat er van je kind geworden was als het wel op de ‘normale manier’ had gekund. Dit is dus iets waar je wel over na moet denken.

Een nog veel serieuzer probleem, zoals eerder al benoemd, is dat de naald met de zaadcel in de eicel moeten worden gebracht. Het prikje van de naald beschadigt de eicelwand. Omdat deze behandeling zo nieuw is weten we nog niet of dit op de lange termijn gevolgen heeft voor het kind. Om deze reden zijn artsen vaak niet erg happig om de ICSI-behandeling toe te passen.

De behandeling zou uiteindelijk van alles kunnen veroorzaken, zoals een foutje in de hersenen van het kindje, of een lichamelijke aandoening. Misschien zelfs wel een aandoening die tot op heden niet bestond en die het kind dan ook misschien weer door kan geven.

Natuurlijk is dit allemaal speculatief. Toch is het verstandig dit mee te wegen in je beslissing. Is een eigen kindje hebben je zoveel waard dat je dit risico wilt nemen? Dat is natuurlijk helemaal de keuze van jou en je partner. Niemand kan die voor jullie maken. Denk er dus goed over na. De slagingskans is immers, net als bij een ivf-behandeling, maar 25%.

Nadelen na een ICSI-behandeling voor de vrouw

Het is wel normaal wanneer je iets bloed verliest na de punctie, maar in sommige gevallen blijft het bloeden. Wanneer dit bij jou het geval is zou je het kunnen stelpen met een tampon. Als dat niet werkt, kan een hechting nodig zijn, wat natuurlijk niet erg prettig is.

ivf_test

Tijdens de punctie kan het altijd gebeuren dat er, ondanks de goede hygiëne, bacteriën in de eierstokken terecht komen. Soms ruimt het lichaam niet zelf de bacteriën op en kan er buikpijn, abnormale afscheiding en koorts ontstaan. Om een infectie tegen te gaan wordt er een antibioticum voorgeschreven. Ook kunnen er infecties optreden tijdens het kweken van embryo’s. Het kan zijn dat de embryo’s hierdoor onbruikbaar worden.

Ook kan het Ovariële hyperstimulatiesyndroom (OHSS) kan voorkomen. Gevolgen hiervan zijn buikpijn, kortademigheid en misselijkheid. Om dit te verhelpen is het verstandig veel rust te nemen en veel te drinken. Vaak gaat OHSS hierna vanzelf over.

Als dat niet het geval is zal je door het behandelcentrum in de gaten gehouden worden met behulp van echo’s. Ook is in enkele gevallen een ziekenhuisopname nodig. Vaak wordt bij OHSS een zwangerschap afgeraden en kan de behandeling daarom gestopt worden.

Ook kan het tegenovergestelde gebeuren, namelijk dat een vrouw niet op de stimulatie met hormonen reageert. Een grotere dosering van het medicijn kan dit niet altijd verhelpen. Wanneer er bij de maximale dosering geen reactie is, wordt de behandeling afgebroken en is een ivf-behandeling niet mogelijk. Dit komt vaak voor bij vrouwen ouder dan zevenendertig jaar of wanneer vrouwen een verminderde eicelvoorraad hebben.

In het laatste geval is behandelen geen mogelijkheid. Eiceldonatie is in beide gevallen nog een optie, maar dan is het kindje natuurlijk alsnog niet van het DNA van de vrouw die hem draagt afkomstig.

Alternatieven voor een ICSI-behandeling

Tegenover alle nadelen van ICSI-behandelingen staat er natuurlijk tegenover dat je een kindje krijgt van je eigen vlees en bloed. Niet zo heel lang geleden was dat nog onmogelijk geweest als je (gedeeltelijk) onvruchtbaar was. Toch zijn er genoeg redenen om voor een alternatief te gaan. We hebben deze hieronder even op een rijtje gezet.

NaPro Technology (NPT)

Dit is een meer natuurlijk alternatief voor een ivf- of ICSI-behandeling. Bij NaPro Technology wordt er vooral gefocust op de vrouw zelf en waarom zij minder vruchtbaar is. Door het lichaam als geheel mee te nemen in de behandeling, kan er een specifiek plan worden opgesteld. De behandeling richt zich ook op je algehele gezondheid, dus niet alleen op zwanger worden! De slagingskans van NPT is minstens even hoog als die van een ICSI-behandeling, zonder de nadelen van ICSI.

napro-alternative

Adoptie

Waarschijnlijk is dit niet wat je voor ogen had, maar als je echt graag een kindje wil, dan zijn er een hele hoop die heel graag een paar liefdevolle ouders zouden hebben. De wereld zit vol met eenzame kinderen wiens ouders niet voor hen kunnen of willen zorgen, of simpelweg overleden zijn. Het is een grote stap om te maken, en er komt heel wat bij kijken, maar als je echt verlangt naar de klaterende lach van een kind door je huis en jij en je partner zouden voor een kind dat niet van jullie is kunnen zorgen, is dit een heel goed alternatief.

Homeopathie

Niemand weet of dit echt werkt, maar als je erin gelooft, kan je altijd proberen. Niet geschoten is altijd mis. Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de hele mens centraal staat. Als lichaam, geest en sociaal functioneren niet in evenwicht zijn dan je ziek worden. Het belang is dan ook om het evenwicht te herstellen. Door sommige mensen wordt dit echter wel gezien als kwakzalverij, maar er zijn er ook genoeg die er wel in geloven.

homeopathie

In homeopathische geneesmiddelen komen niet alleen planten voor, maar ook mineralen en dierlijke stoffen. Elk middel wordt zo ontwikkeld dat het voor bepaalde klachten genezing bevorderend werkt, maar vaak zijn er meerdere symptomen. Het is in ieder geval aan te raden om een homeopathische arts te raadplegen, omdat die een persoonlijke samenstelling kan maken die op jouw lichaam goed werkt.

Kortom

Denk goed na hoeveel het jou en je partner waard is om een eigen kindje te hebben. Het is heel begrijpelijk dat je er veel voor over hebt en het is fantastisch dat we tegenwoordig het waar kunnen maken in sommige gevallen dat het kindje er ook echt komt, maar het is ook heel risicovol. Een ICSI-behandeling is geen lichte ingreep. Denk dus goed na wat je wilt en maak een overwogen keuze.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

9 Reacties op "Nadelen bij een ICSI-behandeling + Het Beste Alternatief"

 1. A

  says:

  wat is het beste alternatief? ik wil liever geen adoptie, ik wil een kindje van mijn eigen vlees en bloed, en doe het liever via de natuurlijk weg, maar ik weet niet of homeopathie echt wel effectief is... Is NaPro dan toch het beste alternatief? Of zijn er ook nog andere manieren?

  • Boris Bergman

   says:

   Beste A,

   Naar mijn oordeel is NaPro in dat geval de beste optie inderdaad. Dit heeft de hoogste effectiviteit en brengt relatief weinig risico's met zich mee. In tegenstelling tot homeopathie is het ook wetenschappelijk bewezen. Heel veel succes met zwanger worden, ik wens je heel veel geluk toe! Als je de kans op zwangerschap nog verder wil vergroten zou ik je het boek "Vlug Bevrucht" aanraden (lees daarover hier meer: vlugbevrucht.nl/?pn=sz)

   Mvg, Boris

 2. anoniem

  says:

  zou u een icsi behandeling aanraden aan een vrouw (35 jr ) die al vij f miskramen gehad heeft? Zou het heel graag willen weten want wil heel graag een kindje!

  • Lianne Beekmans

   says:

   Ik heb het wel gedaan, toen ik 36 was. Ik had toen al 4 miskramen gehad, en ik was het meer dan zat om steeds weer die tegenslag en dat verdriet te moeten verwerken. Ik heb toe gekozen voor een ICSI-behandeling en voor mij heeft het toevallig wel geholpen en mijn babytje is voor zover ik weet kerngezond! Zou denk nog even de nadelen goed doorlezen en voor jezelf een overweging maken! Groetjes, Lianne

   • anoniem

    says:

    ahh, oke dankjewel dat ga ik dan maar even doen! En leuk voor je dat het bij jou gelukt is!! :)

   • Boris Bergman

    says:

    Die afweging zal je zelf moeten maken natuurlijk, voor sommige vrouwen zal dit, ondanks de nadelen, toch de beste optie zijn. Zorg gewoon dat je je bewust bent van de nadelen die eraan kleven voordat je de keuze maakt, en maak vervolgens zelf die keus.

 3. nola van geest

  says:

  heel lang nagedacht hierover met mijn man.. We willen beide supergraag een kleintje maar het wilde steeds maar niet lukken. We twijfelden al heel lang over andere opties... Zou die het wel waard zijn om te proberen? Maar we gaan denk toch maar icsi proberen, ik hoop echt dat dit gaat lukken!!

 4. Hanna Snijder

  says:

  Vind adoptie wel een beetje raar staan in deze lijst... Ik wil juist graag op zoek naar alternatieven om ZELF een kind te krijgen, dus van mijn eigen vlees en bloed. Adoptie is wel echt een alternatief dat zijn eigen categorie verdient... Geeft mensen ook niet echt hoop om dit te lezen.

 5. Maxine

  says:

  Waarom zou je dit soort dingen proberen als je niet eerst alle natuurlijke manieren geprobeerd hebt? Dit soort risico's neem je toch niet voor de lol?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *