12 (Zeer) Vroege & Snel Herkenbare Zwangerschapsverschijnselen

zwangerschapsverschijnselen

Ben je bezig om zwanger te worden? Dan is dit natuurlijk een leuke, maar erg spannende periode die in de meeste gevallen ook best stressvol kan zijn. Net na je vruchtbare periode vraag je je natuurlijk af of je zwanger bent, of niet.

Een zwangerschap herken je in een vroeg stadium vaak aan een aantal bekende verschijnselen. Deze zwangerschapsverschijnselen treden op als de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand heeft genesteld. Dit is doorgaans acht tot tien dagen na de bevruchting, dus nadat jullie seks hebben gehad. Vanaf dan kun je met de onderstaande zwangerschapsverschijnselen bepalen of je zwanger bent. Maar eerst even een kleine uitleg waardoor deze zwangerschapsverschijnselen ontstaan.

De directe oorzaken van de zwangerschapsverschijnselen

Als de zaadcel in de eicel is doorgedrongen dan is deze bevrucht. Na de bevruchting beweegt de eicel zich richting de baarmoeder. De eicel deelt zich een aantal keren en na vijf tot zeven dagen bereikt deze dan uiteindelijk de baarmoeder. Hierna nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. Als de innesteling niet goed verloopt dan sterft de eicel en word je alsnog ongesteld.

Maar als het innestelingsproces wel goed verloopt, dan wordt de placenta gevormd. Er komt dan een dun vliesje over de cel. Vanaf dat moment vinden er veel hormonale veranderingen in je lichaam plaats. Er zijn twee hormonen die zorgen voor de eerste verschijnselen van een zwangerschap. Dit zijn:

hCG Hormoon

Het humaan choriongonadotrofine hormoon: Dit hormoon staat ook wel bekend als het zwangerschapshormoon. Het wordt vanaf de innesteling direct aangemaakt. De waarde verdubbelt zich iedere 48 uur.

Progesteron

In de eerste weken na de bevruchting wordt in de eierstokken het hormoon progesteron aangemaakt. Progesteron zorgt voor een versoepeling van het spierweefsel. Hierdoor kan je baarmoeder beter groeien en zich uitrekken. Ook het extra bloed dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt, kan dankzij het progesteron beter worden getransporteerd.

Naast de genoemde functies van deze twee hormonen, zorgen ze ook voor een aantal kleine en grote veranderingen in je lichaam. Sommige merk je pas later, maar de meeste zijn direct duidelijk waarneembaar. Dit zijn de eerste zwangerschapsverschijnselen.

De (zeer) vroege zwangerschapsverschijnselen

Als je geen zwangerschapstest hebt gedaan, dan kun je ook aan een aantal lichamelijke kenmerken herkennen of je waarschijnlijk zwanger bent of niet. Zodra je een aantal van deze verschijnselen herkent, dan kun je eventueel alsnog een zwangerschapstest kopen om 100% zeker te zijn of je werkelijk zwanger bent of niet.

Als je net zwanger bent, dan kan je last hebben van al deze zwangerschapsverschijnselen, maar het kan ook zijn dat je er maar enkele of geen één hebt. Het is dus niet noodzakelijk dat je last hebt van alle zwangerschapsverschijnselen. Laat ik de meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen even voor je op een rijtje zetten:

Zwangerschapsverschijnsel #1: Ochtendmisselijkheid

Eén van de vroegste zwangerschapsverschijnselen is misselijkheid. Eigenlijk is ochtendmisselijkheid een verkeerde benaming, want het misselijke gevoel kan soms de hele dag aanhouden. Deze misselijkheid treedt op door de grote aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG.

Ook al heb je last van deze vijf bekende verschijnselen, toch hoeft dit nog niet te betekenen dat je zwanger bent. Deze vijf klachten zijn namelijk ook weer vergelijkbaar met menstruatieklachten.

Zwangerschapsverschijnsel #2: Gevoelige borsten en/of tepels

Het hebben van gevoelige borsten en tepels is vaak één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kunt hier last van hebben, omdat de bloedtoevoer naar je borsten wordt verhoogd onder invloed van het zwangerschapshormoon. Het gevoel verminderd wat als je lichaam aan deze toevoer is gewend.

Zwangerschapsverschijnsel #3: Licht bloedverlies

Als je net zwanger bent dan kan je wat bloed verliezen. Dit komt, omdat de eicel zich dan aan het innestelen is. Dit bloed ziet eruit als bruin of lichtpaars bloed.

Zwangerschapsverschijnsel #4: Vermoeidheid

Voel je je erg moe? Dan kan het zijn dat je zwanger bent. Aan het begin van een zwangerschap krijgt je lichaam het ineens behoorlijk zwaar. Er gieren tal van hormonen door je lichaam en in je buik groeit een mensje. Behoorlijk uitputtend dus. Vooral in het begin van een zwangerschap is het heel normaal dat je je erg moe voelt. Meestal verdwijnt deze vermoeidheid na drie maanden.

Zwangerschapsverschijnsel #5: Pijnlijke steken en krampen

Je kunt last krijgen van pijnlijke steken en menstruatieachtige krampen, omdat je baarmoeder groeit. Hier kun je al in een redelijk vroeg stadium van je zwangerschap last van krijgen. Het lijkt dan net alsof je bijna ongesteld moet worden.

Zwangerschapsverschijnsel #6: Extra plassen

Als je ineens meer aandrang hebt om te plassen dan kan dit ook een teken zijn dat je zwanger bent. Extra plassen is een bekend zwangerschapsverschijnsel. Dit komt door de combinatie van hormonen, het bloedvolume en hardwerkende nieren.

Zwangerschapsverschijnsel #7: Blauwe aderen op je borsten

Wanneer je zwanger bent verhoogt de bloedtoevoer in je lichaam. Door deze verhoging kunnen de blauwe aderen die onder de huid van je borsten lopen ineens zichtbaar zijn.

Zwangerschapsverschijnsel #8: Verandering van geur en smaak

Tijdens een prille zwangerschap gaan de hormonen in je lichaam flink te keer. Het kan zijn dat dit invloed heeft op je geur- en smaakvermogen. Zo kan het zijn dat je koffie ineens vreselijk vind stinken en geen brood met hagelslag meer lust.

Zwangerschapsverschijnsel #9: Verkleuring van de tepelhof

Tijdens een zwangerschap kan je huid veranderen. Zo wordt de huid bij je tepelhof wat donkerder. Ook kan het zijn dat je meer kleine bultjes op je tepel hebt. Verder kan het ook dat je schaamlippen en vagina een paarsige rode kleur krijgen.

Zwangerschapsverschijnsel #10: Verhoogde lichaamstemperatuur

Een ander beginnend zwangerschapsverschijnsel is een verhoogde temperatuur. Als je tijdens je cyclus je temperatuur hebt opgemeten, dan merk je dat deze niet daalt aan het einde van je cyclus. Als je zwanger bent dan blijft je lichaamstemperatuur wat hoger dan normaal.

Zwangerschapsverschijnsel #11: Een gevoelige onderbuik

Tijdens een zwangerschap groeit je baarmoeder. Je kunt al vroeg last krijgen van krampen of een gevoelige onderbuik. Het lijkt dan net alsof je ongesteld moet worden.

Zwangerschapsverschijnsel #12: Vieze smaak ik de mond

Het kan dat je ineens een soort metaal- of ijzersmaak in de mond hebt na het eten. Dit komt ook weer door de aanwezigheid van hormonen.

Zwangerschapsverschijnsel #13: Overtijd

Als je overtijd bent dan is de kans heel groot dat je zwanger bent. Dit is een van de meest bekendste zwangerschapsverschijnselen. Als je niet ongesteld bent geworden dan is het dus tijd om een zwangerschapstest te doen. Deze test spoort het hormoon hCG op, ook wel het zwangerschapshormoon genoemd.

Zwangerschapsverschijnsel #14: Meer afscheiding

Tijdens een zwangerschap kan het zijn dat je meer last krijgt van afscheiding. Deze kan helder of wit zijn en vloeibaar, slijmerig of plakkerig aanvoelen. Het kan dan de afscheiding erg vloeibaar is dat het net lijkt alsof je vliezen zijn gebroken. Toch is dit geen vruchtwater, want dit komt met golven en ruikt ook anders.

Zwangerschapsverschijnsel #15: Aambeien

Aambeien is een veelvoorkomende kwaal. Je krijgt hier last van, omdat er meer druk op je bloedvaten staat of omdat je last hebt van obstipatie.

Zwangerschapsverschijnsel #16: Blaasontsteking

Als je zwanger bent, moet je vaker plassen. Dit komt, omdat je baarmoeder tegen je blaas aandrukt. Ook al is het vele plassen soms erg lastig, neem hier toch goed de tijd voor en plas de laatste druppels ook uit. Veel vrouwen die zwanger zijn, nemen niet voldoende de tijd om te plassen en krijgen hierdoor een blaasontsteking.

Zwangerschapsverschijnsel #17: Bloedend tandvlees

Tijdens je zwangerschap kan je vaker last hebben van bloedend tandvlees. Het wordt dan beter doorbloed door de zwangerschapshormonen. Je voorkomt bloedend tandvlees door je tandvlees met je vingertoppen te masseren voordat je je tanden poetst en door je tanden te poetsen met een zachte borstel.

Zwangerschapsverschijnsel #18: Maagzuur

Maagzuur is een kwaal waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Doordat je buik groeit wordt je maag omhoog geduwd. Hierdoor kan het maagzuur makkelijker naar boven komen.

Zwangerschapsverschijnsel #19: Bloedneus

Je kunt sneller last krijgen van een bloedneus, omdat de bloedvaatjes meer belast worden door het grotere bloedvolume.

Zwangerschapsverschijnsel #20: Obstipatie

Je darmwerking is tijdens een zwangerschap wat trager dan normaal. Dit komt door de hormonen. Verder neemt je lichaam ook vocht op. Hierdoor verloopt je ontlasting wat minder soepel. Je kunt obstipatie wat tegengaan door meer vezels te eten, voldoende te bewegen en minstens twee liter per dag te drinken.

zwangerschapsverschijnselen

Tot slot…

Als je echt zeker wilt weten of je zwanger bent dan kom je hier uiteindelijk maar op één manier achter; door een zwangerschapstest te doen. Gelukkig hoef je hiervoor niet te wachten totdat je overtijd bent. Tegenwoordig zijn er genoeg zwangerschapstesten verkrijgbaar die je al vier dagen voordat je eigenlijk ongesteld had moeten worden kunt doen. In dit artikel lees je meer over zwangerschapstesten.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

29 Reacties op "12 (Zeer) Vroege & Snel Herkenbare Zwangerschapsverschijnselen"

 1. Tara says:

  Hoi, ik probeer al een tijdje zwanger te worden. Ik droom van een kindje samen met mijn lieve man! Ik heb dus al een tijd lang seks zonder pil en condoom en probeer goed op te letten op de verschijnselen die jij ook geeft. Vroeg me alleen af.. hoe kan ik mijn temperatuur het best bijhouden? Gewoon met termometer onder oksel of..? Groetjes, Tara

  • Boris Bergman says:

   Beste Tara,

   Nee, je temperatuur opmeten door de thermometer onder je oksel te houden zou ik je zeker niet aanraden. Het beste kan je je temperatuur opmeten door de thermometer rectaal in te brengen (via de anus). De thermometer onder je tong houden kan ook. Maar let op: wanneer je voor een bepaalde methode kiest, moet je deze wel altijd aanhouden!

   Veel succes!

   Met vriendelijke groet,
   Merian

   • Tara says:

    Oké, dankjewel voor je reactie! Ik ga denk ik toch maar voor de methode waarbij ik de thermometer onder mijn tong moet houden, haha. :) Groetjes, Tara

   • Diana says:

    Hallo, ik heb nu al paar dagen last van mijn lage onderbuik en bij mijn onderrug en witte afscheiding.. maar ik moet nog over paar dagen ongesteld worden, is het kans dat ik dan zwanger ben.?

  • Terry says:

   Maca poeder!!! En ik heb de afgelopen tijd ashwagandha zorgt ervoor dat de hormonen in balans komen. Ik heb nu een zoon van 2 jaar en ben nou inverwachting van een tweeling.Wel stoppen als je weet dat je zwager bent wat dit werkt op de hormonen. Belangrijk is goed op neembare vitamine bv van vitals (kan je bestellen via koopjesdrogist.nl )en veel meer dan ons geadviseerd word! Zo dat je lichaam wel geschikt is om een kind te baren. Ook zal je geen last hebben zwangerschap klachten volgen dokter lenkei

 2. Zara says:

  hey, misschien een beetje een aparte vraag. Maar ik ben nu bijna 2 maande zwanger en eigenlijk weet nog niemand dat ik zwanger ben. En dat wil ik graag zo houden , zo lang mogelijk. Ik ga alleen binnenkort op familieweekend en dan zit ik n beetje dichtbij iedereen natuurlijk. Zou jij mij misschien tips kunnen geven over hoe ik mijn zwangerschapsverschijnselen een beetje kan verbergen?? Groetjes Zara

  • Barbara says:

   Waar ik zelf meteen aan denk is het dragen van wijde kleding, en het verzinnen van een excuus om geen alcohol te drinken. Misschien zou je kunnen zeggen dat je een dieet volgt omdat je wat bent aangekomen, en dat je van dat dieet geen alcohol mag drinken. Zo sla je twee vliegen in 1 klap, want je hebt meteen een excuus voor je buikje.

 3. masja says:

  ik heb last van die blauwe aderen op mijn borsten, maar ik voel me nu totaal niet aantrekelijk meer... En ik moet nog een aantal maanden zwangerschap doorstaan en ik wil niet helemaal geen seks meer hebben .maar ik wil ook niet onaantrekkelijk zijn voor mijn vriend.. Wat moet ik doen??

  • lizet says:

   pfftt, jij baart zijn kind en dat is zwaar. je lichaam zal daar sporen van gaan vertonen. Als hij dan gaat lopen miepen om een paar aderen op je borsten doordat je zwanger bent van zijn nakomeling, is het grof gezegd gewoon een onvoelige lul. Niet onzeker zijn dus, niets is aantrekkelijker dan een vrouw die trots haar kindje draagt!

  • Joëlle says:

   Ik weet ook toevallig dat veel mannen een zwangere vrouw heel aantrekkelijk vinden! Schijnt een soort oerinstinct te zijn, een man wil zich voortplanten en dan zou het raar zijn als ie zn vrouw ineens onaantrekkelijk zou vinden als ze zwanger zou zijn! Bovendien wat Lizet al zegt, je gaat wel gewoon zn kind baren, daar mag ie wel eens een beetje dankbaar voor zijn toch, haha!

  • Jess says:

   Wat jammer dat je zulke negatieve reacties krijgt masja. Ik vind het ook heel naar; heb jij al iets gevonden dat helpt?

 4. Ella Bekkenkamp says:

  bedankt voor het overzichtelijke plaatje en fijn dat je zoveel verschijnselen hebt genoemd! groetjes van Ella

 5. sara helman says:

  wat is vruchtwater nou eigenlijk precies? Waarom moet het '' breken''? Is dit ook waarom je dik bent, niet alleen het kind?

  • Harold says:

   Hee Sara, vruchtwater is een vloeistof in je baarmoeder waarin de baby ronddrijft. dit in inderdaad de grootste reden dat je buik zo groot wordt, dit neemt vrij veel ruimte in beslag.

   Het "breken" betekent niet dat het water zelf in twee stukken breekt, dat kan natuurlijk niet. Het betekent dat je vliezen breken, waarna een deel van het vruchtwater naar buiten kan stromen en de bevalling kan beginnen.

 6. Arina says:

  Ben inmiddels 6 dagen overtijd. Ik slik de pil maar ben toch wel benieuwd. Wat kan ik het beste doen??

  Graar tips!!

  • Boris Bergman says:

   Hee Arina,

   6 dagen is in principe niet iets waar je je per se zorgen over moet maken. Als het iets langer duurt zou ik wel even naar een dokter gaan. Dit kan duiden op zwangerschap, maar die kans is bijzonder klein als je de pil slikt. De kans is groter dat het komt door gezondheidsklachten.

   Mvg, Boris Bergman

 7. Anna says:

  Hee lezers, dit is precies wat ik merkte als symptomen toen ik zelf zwanger was, dus dit zijn volgens mij wel echt goede symptomen van zwangerschap, goed artikel dus!

 8. Demi says:

  Ik wil deze site echt HEEL erg bedanken... Ik kreeg op een gegeven moment last van klachten en ik dacht ik zal wel ziek zijn, dus ik ging gewoon googelen op wat ik allemaal had. Kom ik allemaal ziektes tegen die voor geen ene meter aansluiten natuurlijk, want ikw ashelemaal niet ziek... Zodra ik deze site aanklik zie ik ineens dat alles klopt met wat ik voel! Dus ik in paniek zwangerschaps test gedaan, en wat denk je, JA HOOR. Zwanger. Maar dankzij deze site was ik nog op tijd met weghalen, ik ben 16, wil echt geen kind of zo...

  • roana says:

   En ja hoor ff vergeten een condoom te gebruiken ? ....en ja hoor heb het ff weg gehaald ...

   • Gwen says:

    Roana kan je wel tegen een meisje van 16 zo te reageren? Gewoonweg aso. BAH.

    • Anonimous says:

     Ik denk dat Diana bedoelt, Dat ze beter had moeten opletten. Daarbij zullen zeker veel vrouwen deze site bezoeken omdat ze misschien al lang bezig zijn en het heel graag willen. Dan is het best confronterend om te lezen dat als iemand niet goed heeft opgelet en dan ook maar gewoon even heeft weg laten halen. Je weet nooit waarom iemand zo reageert.

  • Jona says:

   Optijd met weghalen klinkt idd nogal grof... helemaal als het gewoon komt omdat je ' niet goed hebt opgelet ' het is niet zomaar iets wat je laat weghalen.

  • deborah says:

   Wat een verschrikkelijk bericht. "ik was nog net op tijd met weghalen" Ongelooflijk dat iemand er zo in staat. Geen enkel respect voor zoiets moois. Bah, ik word er helemaal verdrietig van!

  • Alexandra says:

   'Ik wil echt geen kind ofzo'- de beste methode tegen een zwangerschap is gewoon GEEN SEKS HEBBEN. Een voorbehoedsmiddel is een goede tweede. Het gaat wel om een klein levend mensje jongedame, het is geen wrat die je 'ff weg moet laten halen. Ik hoop dat je in het vervolg voorzichtiger bent. Voorkomen is honderd keer beter dan vernietigen.

 9. Nathalie says:

  Ik heb alle verschijnselen behalve geen vieze smaak in m'n mond na het eten eergisteren moest ik ongesteld worden maar ik heb maar 1 dag bloed gehad dat was zeer donker en sinds gisteren heb ik verhoogde lichaamstemperatuur en m'n afscheiding is slijmerig heb vandaag een test gedaan en die zegt dat ik niet zwanger ben kan iemand mij vertellen wat er gebeurt?

 10. Ilaisa says:

  Hi Allemaal,k heb al die verschijnselen,veel plassen,verhoogde lichaamstemperatuur,pijnlijke n gevoelige borsten n tepels,buikkrampen af n toe,n.wat k.ook doe is veel spugen heb wel al een.zwangerschaptest gedaan,n.is positief,moest 5dagen terug m.menstruatie krijgen,ondanks die test pos is,hb k toch nog twijfels,moet k nog ern.test doen dan voor de zekerheid?

 11. Emilia says:

  Mijn menstruatie is over 9 dagen maar heb al paar verschijnselen die ik eigelijk nooit hebt sinds mijn 2e zwangerschap ochtendmisselijk, geen smaak in me mond , en veel speeksel in me mond heb ik sinds ochtend maar test is nog negatief kan het zijn dat ik zwanger ben maar dat ik even moet wachten met weer testen ?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *