Medicijnen Gebruiken Om Zwanger Te Worden: Wel Of Niet?

Het is de nachtmerrie van iedere vrouw die een kinderwens koestert: erachter komen dat je een lage vruchtbaarheid hebt. Al sinds je als klein meisje met poppen speelde, droom je ervan om ‘later’ zelf kinderen te krijgen. Je ziet je droom echter aan diggelen vallen als je na vele pogingen ondernomen te hebben met je partner om zwanger te worden nog steeds niet zwanger bent.

Toch gooien velen niet het bijltje erbij neer na het horen van het nieuws, en gaan op zoek naar manieren om alsnog (snel) zwanger te worden. Sommigen blijven erin geloven dat ze alsnog op natuurlijke wijze zwanger zullen worden, terwijl anderen ervoor kiezen om medicijnen te gaan gebruiken die hun vruchtbaarheid zullen verhogen. Maar is dit laatste wel echt zo’n strak plan?

Medicijn 1: Clomid

Werking

Clomid is vaak de eerste keuze voor het behandelen van onvruchtbaarheid. Het wordt voorgeschreven aan vrouwen die niet normaal ovuleren. Clomid is een medicijnen dat oestrogeen blokkeert. Hierdoor wordt er een seintje gegeven aan de hersenen dat er bepaalde hormonen vrijgelaten moeten worden, die de eierstokken stimuleren tot de aanmaak van eitjes.

Gebruik

Doorgaans begin je met een dosering van 50 milligram per dag. Je neemt de eerste pil op de derde, vierde of vijfde dag na de start van je menstruatie. Na ongeveer zeven dagen zal je gaan ovuleren. Zo niet, dan zal de dosering tot 150 milligram per maand verhoogd worden. Gebruik het medicijn enkel gedurende zes maanden.

Bijwerkingen

Hoewel ongeveer 60-80% van de vrouwen die het medicijnen slikken zullen ovuleren, waarna de helft daarvan ook daadwerkelijk zwanger worden, zijn er ook een hoop bijwerkingen. Deze betreffen onder andere opvliegers, gevoelige borsten, maag- en buikklachten, opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, wazig zien, gewichtstoename, huiduitslag en vermoeidheid.

Medicijn 2: Bravelle

Werking

Dit medicijn verschaft het hormoon dat de eierstokken helpt in het produceren van eitjes. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een ander hormoon dat de groei en uitscheiding van eitjes (de ovulatie) stimuleert. Een Bravelle injectie wordt overigens niet aangeraden aan vrouwen wiens eierstokken niet langer naar behoren eitjes maken!

Gebruik

De essentie van het medicijn is dat je jezelf hormooninjecties geeft (onder je huid of in een spier), hoewel de eerste injectie doorgaans gedaan wordt door de dokter. Zorg er ten eerste voor dat alles goed schoon is (handen wassen met water en zeep, de injectieplaats ontsmetten met alcohol). Verander dagelijks de plaats van de injectie om ongemakken te voorkomen.

De dosering en de duur van de behandeling zijn afhankelijk van jouw eigen medische conditie, je reactie op de behandeling, laboratoriumtesten en eventuele andere medicijnen die jij inneemt. Dit betekent dus tevens dat jij echt eerlijk moet zijn tegenover je dokter en apotheker over alle producten die jij gebruikt (voorgeschreven, niet-voorgeschreven, kruidenproducten).

Bijwerkingen

Op basis van een onderzoek met 26 gebruikers, bleek 34,6% ook werkelijk zwanger te worden. Het medicijn is dus (in enige mate) effectief, maar het heeft wel een hoop bijwerkingen. Voorbeelden hiervan zijn: hoofdpijn, opvliegers, misselijkheid, braken, buikpijn, opgezette buik, diarree, stemmingswisselingen, duizeligheid, jeuk, vermoeidheid en roodheid op de plek van de injectie.

Medicijn 3: Ganirelix

Werking

Dit medicijn wordt gebruikt als behandeling voor vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Het wordt doorgaans gebruikt in combinatie met andere hormonen (FSH en hCG). Ganirelix blokkeert de uitscheiding van een hormoon (LH) dat de eisprong (ovulatie) stimuleert. Het helpt bij het uitstellen van de ovulatie en verhoogt de kans op vruchtbare eitjes, en zo zwangerschap.

Gebruik

Je behoort Ganirelix (meestal) eenmaal per dag te injecteren. Je moet hier een aantal dagen na de FSH-injectie (een hormoon dat aanzet tot de productie van oestrogenen) mee beginnen. Zowel de Ganirelix als de FSH-injecties worden meestal vervolgd tot het moment van de hCG-injectie (het hormoon waar een zwangerschapstest op reageert).

Was voorafgaand aan het injecteren je handen met water en zeep, en maak de injectieplek schoon met ontsmettingsalcohol. Verander dagelijks de plek van de injectie om ongemakken te voorkomen. Gebruik het medicijn precies zoals de dokter je voorgeschreven heeft, en verander niet de dosering of de duur, tenzij je dokter dit als zodanig geïnstrueerd heeft!

Bijwerkingen

Het medicijn Ganirelix wordt door verscheidene patiënten met vruchtbaarheidsproblemen als effectief ervaren. Echter, het medicijn brengt wel een hoop mogelijke bijwerkingen met zich mee. Enkele hiervan zijn: buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, gewichtstoename, duizeligheid, hoesten, kortademigheid, uitslag, vermoeidheid en roodheid en pijn of zwelling op de injectieplek.

Medicijn 4: Dostinex

Werking

Dostinex wordt gebruikt om hoge niveaus van prolactine te behandelen. Prolactine is een hormoon dat een stimulerende werking heeft op het borstklierweefsel, en zodoende zorgt voor de productie van moedermelk. Hoge niveaus van prolactine kunnen zorgen voor ongewenst borstmelk en het uitblijven van de menstruatie, en voor problemen met het zwanger worden.

Dostinex bevat de werkzame stof cabergoline. Deze stof is een ergot-medicatie, die de uitscheiding van prolactine door de hypofyse remt. Cabergoline heeft dezelfde werking als dopamine, een hormoon dat in de hersenen voorkomt, en een belangrijke boodschapper in het lichaam is.

Gebruik

Dostinex moet tweemaal per week oraal ingenomen worden. Je kunt het bijvoorbeeld met wat voedsel innemen, maar dit is geen vereiste. De duur en de dosering worden bepaald door je dokter; ze zijn gebaseerd op jouw eigen medische conditie en reactie op de behandelingen (het niveau van je prolactine).

Om na te gaan of het medicijn effect heeft op jouw vruchtbaarheid, kan je (ten minste) om de 4 weken een zwangerschapstest te doen, zolang de menstruatie uitblijft. Herhaal dit steeds wanneer de menstruatie 3 dagen uitblijft op het moment dat je ongesteld moet worden. Indien je zwanger blijkt te zijn, kan de dokter je vertellen of en hoe lang je nog Dostinex moet slikken.

Bijwerkingen

Het nadeel van Dostinex is echter dat er een hoop (ernstige) bijwerkingen aan verbonden zijn. Voorbeelden zijn: hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, opvliegers, slaapstoornissen, depressie, braken, hartkloppingen, huiduitslag, beenkrampen, ademhalingsfalen, afgenomen gezichtsvermogen, agressie, waanvoorstellingen, hallucinaties en psychose.

Dus: wel of geen medicijnen gebruiken om snel zwanger te worden?

Hoewel de genoemde medicijnen wel degelijk effectief kunnen zijn als je graag zwanger wilt worden ondanks vruchtbaarheidsproblemen, is medicatie niet per se de beste oplossing. Er zitten namelijk risico’s gebonden aan het gebruik van medicatie om zwanger te worden.

Ovulatiestimulerende medicijnen, zoals Clomid, kunnen er bijvoorbeeld niet alleen voor zorgen dat je bijwerkingen (buikpijn, misselijkheid, overgeven, kortademigheid etc.) ondervindt, maar ook dat je eierstokken te veel gestimuleerd worden (overstimulatie). In het laatste geval kunnen er meerdere eitjes bevrucht raken, waardoor de kans op een meerling (tweeling etc.) groter wordt.

Lees het ebook ‘Vlug Bevrucht’ van Boris Bergman om te leren hoe je juist op natuurlijk manier snel zwanger wordt. Laat de medische middeltjes dus gewoon staan, en ga aan de slag met het oplossen van je vruchtbaarheidsproblemen door middel van Boris’ effectieve methode!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

2 Reacties op "Medicijnen Gebruiken Om Zwanger Te Worden: Wel Of Niet?"

  1. ina says:

    Hallo daar, ik ben 59 jaar en heb nog zon grote kinderwens,maar zit in de overgang word bijna niet meer ongesteld. Is er nog een mogelijkheid.
    Ik slik al foliumzuur en wat vitamines er bij.

    • Miranda says:

      Olivia, erg onvriendelijke reactie je kent de situatie van ina niet. Tot de menstruatie langer dan een jaar uit is gebleven kan je nog steeds een kind krijgen en bij de 1 is dat al 30 en de ander 65.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *