Word Je Moeilijk Zwanger? 4 Tips Om Snel Zwanger Te Worden

Voor sommige vrouwen is het niet altijd even gemakkelijk zwanger te worden. Ze worden moeilijk zwanger door een verminderde vruchtbaarheid of een slechtere zaadkwaliteit van hun partner.

Als het bij jou ook wat langer duurt om zwanger te raken dan hoeft er nog niet gelijk iets aan de hand te zijn. Ruim de helft van de vrouwen die graag een kindje willen, lukt het niet direct om zwanger te raken. Bij veel vrouwen is het binnen een jaar raak.

De kans om zwanger te raken is tot je dertigste jaar vijftien procent per maand. Dertig procent van de vrouwen raakt binnen drie maanden zwanger. Zeventig procent raakt binnen een half jaar zwanger en bij tachtig procent is dit binnen een jaar.

De oorzaken

Zwanger worden gaat dus niet bij iedereen even snel. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals

  • Een afwijking aan de eileider
  • Een onregelmatige cyclus
  • Endometriose
  • PCOS
  • Een slecht werkende hypofyse
  • Verminderde spermakwaliteit
  • Een vervroegde overgang

Een afwijking aan de eileiders

Door een afwijking aan je eileiders kan het zijn dat je minder vruchtbaar bent. De afwijking kan de eicel blokkeren waardoor de eicel je baarmoeder niet kan bereiken. Het wordt dan veel moeilijker om op een natuurlijke wijze zwanger te raken.

Een onregelmatige cyclus

Vrouwen met een onregelmatige cyclus worden moeilijker zwanger. Een cyclus korter dan drie weken of een cyclus langer dan zes weken kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terecht komt. Het slijmvlies ‘verdwaalt’ en hecht zich dan aan de eileiders, darmen of eierstokken. Als de menstruatie start dan gaat het ‘verdwaalde’ slijmvlies bloeden. Endometriose is bij veertig procent van de vrouwen de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen.

PCOS           

PCOS, ofwel het Polycysteusovariumsyndroom is een van de meest voorkomende hormonale afwijkingen bij vrouwen. Dit syndroom kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Hierbij produceren de eierstokken teveel testosteron. Er kunnen dan verschillende symptomen optreden, zoals een verminderde vruchtbaarheid en het uitblijven van de menstruatie. Verder kunnen er cystes in de eierstokken ontstaan.

Hypofyse

Het kan ook dat de hypofyse te weinig hormonen aanmaakt. Dit kan bij mannen en vrouwen het geval zijn. De hypofyse maakt dan te weinig van het geslachtshormoon lutropine, LH, aan. Bij vrouwen stimuleert LH de vorming van progesteron en het bevordert de ovulatie. Als je als vrouw een tekort aan progesteron hebt dan maak je geen of te weinig gerijpte eicellen vrij en ben je minder vruchtbaar. Bij mannen zorgt LH voor de aanmaak van testosteron. Dit is weer belangrijk voor het produceren van nieuwe zaadcellen. Als er te weinig sperma wordt aangemaakt dan is een man ook minder vruchtbaar.

Verminderde spermakwaliteit

Als een vrouw moeilijk zwanger raakt dan ligt het probleem niet altijd bij haar. Er is een kans van 1 op 3 dat het probleem bij de man ligt. Een verminderde spermakwaliteit kan een oorzaak van een uitblijvende zwangerschap zijn. Zo kan het zijn dat je partner te weinig zaadcellen aanmaakt of dat er te weinig bewegende of goed gevormde zaadcellen in zijn sperma aanwezig zijn.

Vervroegde overgang

Een vervroegde overgang kan een oorzaak zijn van het uitblijven van een zwangerschap. Bij 1 procent van de vrouwen is dit het geval. Zij zijn voor hun veertigste al in de overgang. Vrouwen met een vervroegde overgang komen hier pas later achter. Meestal is dit pas als ze stoppen met de pil, omdat ze zwanger willen worden.

Afspraak met huisarts of gynaecoloog

Als je moeilijk zwanger wordt en je het vermoeden hebt dat je minder vruchtbaar bent of dat je partner dit is dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Deze kan je onderzoeken en je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Tijdens een gesprek zal de huisarts of gynaecoloog proberen om de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te achterhalen. Verder kan het zijn dat je een vervolgonderzoek krijgt, welke kan bestaan uit een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek, een zaadonderzoek, een kijkoperatie of een echo.

Als de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid is ontdekt dan kan hier misschien wat aan gedaan worden. Dit is natuurlijk weer afhankelijk van de oorzaak. Zo kan het zijn dat je extra hormonen krijgt of wordt geopereerd.

Het kan ook dat het onmogelijk is om op een natuurlijk manier zwanger te worden, maar dat er nog wel andere opties zijn, zoals een eiceldonatie, ICSI, KI of IVF.

Daarnaast kan het natuurlijk ook dat er niets aan de hand is en dat de huisarts of gynaecoloog voorstelt om geduld te hebben.

Vier tips

Als er niets aan de hand is, kun je er natuurlijk zelf ook wat aan doen om je vruchtbaarheid goed te houden. Er zijn een aantal factoren die je vruchtbaarheid verminderen, zoals:

  • (mee)roken
  • Het drinken van alcohol
  • Het gebruiken van drugs
  • Over- of ondergewicht

Stop met (mee)roken

Rook je? Stop hier dan onmiddellijk mee. Vrouwen die roken of meeroken hebben elke maand 30 procent minder kans om zwanger te worden. Ze zijn veel minder vruchtbaar dan niet rokende vrouwen. Dit geldt ook voor mannen. Rokende mannen zijn minder vruchtbaar dan niet rokende mannen.

Stop met het drinken van alcohol

Drink je geregeld een glaasje wijn of bier? Laat deze vanaf nu dan staan. Alcohol is ontzettend slecht voor je vruchtbaarheid. Wanneer je als vrouw meer dan twee glaasjes per dag drinkt dan wordt je eisprong geremd. Mannen die te veel drinken hebben weer een slechtere spermakwaliteit.

Gebruik geen drugs

Drugs leidt tot vruchtbaarheidsproblemen. Bij vrouwen die drugs gebruiken raakt de cyclus verstoord en treedt er geen eisprong op. Bij mannen vermindert het de kwaliteit van het sperma.

Werk aan een gezond gewicht

Blijf werken aan een gezond gewicht. Mannen en vrouwen die last hebben van over- of ondergewicht zijn minder vruchtbaar. Zo hebben vrouwen met een overgewicht 12 procent minder kans om zwanger te raken. Als je te zwaar of te licht bent dan wordt het dus veel lastiger om zwanger te raken. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je er een gezonde levensstijl met een gezond gewicht op nahoudt.

Bekijk ook onze 15 ultieme zwanger worden tips.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *