Zwanger Worden na Curettage? 8 Praktische Tips Op een Rijtje

Veel vrouwen denken dat ze erg snel zwanger worden, wanneer zij eenmaal besloten hebben dat zij een kindje willen. Hoewel dit natuurlijk het geval kan zijn, is dit helaas niet altijd zo. Zwanger worden is niet voor iedere vrouw even makkelijk; zeker niet wanneer je te maken hebt gehad met een curettage.

Een curettage wordt namelijk alleen maar uitgevoerd wanneer er abnormaal bloedverlies uit de baarmoeder is, bij een beëindiging van een zwangerschap en bij een onvolledige miskraam. Jij wilt nu weer zwanger worden na de curettage en bent er weer klaar voor. In dit artikel geven we je een aantal tips om zwanger te worden na een curettage!

Wat is een curettage precies?

Meestal wordt een curettage door je huisarts geadviseerd. De ingreep wordt uitgevoerd door een gynaecoloog in het ziekhuis. Bij een curettage wordt met een soort lepel (de currette) een laag van het slijmvlies geschraapt uit de binnenkant van de baarmoeder. Dit schraapsel wordt daarna naar het lab gestuurd en uitgebreid onderzocht onder de microscoop.

Een curettage is dus eigenlijk een manier om meer informatie te krijgen over de baarmoeder. Door dit slijmvlies uit de baarmoeder te onderzoeken kan er een juiste diagnose worden gesteld; een diagnostische curettage. In sommige gevallen verhelpt een curettage ook overmatig bloedverlies, dan is er sprake van een therapeutische curettage.

Daarnaast kan een curettage dus gedaan worden om een zwangerschap of spontane miskraam te beëindigen. Hierbij wordt er dan vaak geen curette gebruikt, maar een afzuigslangetje. Deze ingreep heet dan ook een zuigcurettage.

Een curettage kan poliklinisch worden uitgevoerd, maar in de meeste gevallen is een ziekhuisopname van een dag nodig.

Als er complicaties zijn, kan het zijn dat een vrouw langer dan een dag wordt opgenomen in het ziekenhuis. Een curettage wordt vaak onder lichte, algehele narcose verricht. Soms wordt er ook voor gekozen om alleen het onderste deel van het lichaam te verdoven of een plaatselijke verdoving te geven.

Door middel van een curettage kunnen verscheidene aandoeningen worden vastgesteld. Zo zouden er myomen gevonden kunnen worden. Deze zorgen voor hevig bloedverlies en heftige pijn tijdens de menstruatie. Daarnaast kunnen zij de innesteling van een eicel tegenwerken. Ook kan er ontdekt worden dat er abnormale groei is van het baarmoederslijmvlies. Dit ontstaat met name tijdens te overgang.

Ook kunnen poliepen worden gevonden. Dit zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Tijdens het vrijen kan dit zorgen tot irritatie, bloedverlies en pijn. En tot slot kan er baarmoederhalskanker worden ontdekt door middel van een curettage.

8 tips voor zwanger worden na een curettage

Tip 1: Psychische voorbereiding

Als je een curettage hebt ondergaan en daarna besluit om snel weer zwanger te worden, is het wel belangrijk dat je je hier mentaal op voorbereid bent.

Je moet helemaal klaar zijn voor een nieuwe zwangerschap.

Het is belangrijk dat je de gevoelens van stress, angst, woede en al de andere gevoelens die je ervaart een plek geeft. Pas dan kun je je namelijk helemaal richten op een nieuwe zwangerschap en je aankomende kindje.

Tip 2: Lichamelijke voorbereiding

Ook is het natuurlijk heel belangrijk dat je lichaam klaar is voor nog een zwangerschap. Wanneer je net een curettage hebt gehad, kan het zijn dat je lichaam niet meteen klaar is voor nog een zwangerschap. Het moment waarop je lichaam weer klaar is voor nog een zwangerschap verschilt per vrouw. Het hangt tevens af van de conditie van je lichaam en de lengte van de afgebroken zwangerschap die je eerder hebt gehad.

De meeste vrouwen herstellen zich redelijk snel na een curettage, maar het kan ook zomaar wat langer duren in jouw geval. Veel vrouwen hebben last van bloedverlies na een curettage. Dit kan wel tot 6 weken duren. Het advies zou zijn om pas weer geslachtsgemeenschap te hebben nadat je geen bloed meer verliest.

Aangezien je lichaam eigenlijk snel herstelt na een curettage, kun je ook weer snel beginnen met proberen zwanger te worden. Meestal wordt er aangeraden op z’n minst één cyclus af te wachten voordat je hier weer mee begint. Je moet dus minstens één keer ongesteld zijn geweest voordat je weer kunt gaan proberen zwanger te raken.

Na een curettage duurt het meestal zo’n vier tot zes weken voordat je weer ongesteld wordt. Sommige zijn meteen na de eerste menstruatie alweer zwanger, maar in de meeste gevallen duurt het zwanger worden wel weer een aantal maanden. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt.

Tip 3: Een ovulatietest

Omdat vrouwen gemiddeld maar twee dagen per maand vruchtbaar zijn, is het handig om te weten wanneer jij je vruchtbare dagen hebt. Met behulp van een ovulatietest kun je heel precies bepalen welke dagen dit zijn. Dit is tevens heel handig voor iedere vrouw die zwanger wil worden, niet alleen voor vrouwen die een curettage hebben gehad.

Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus 28 dagen. In het midden van de cyclus ovuleren de meeste vrouwen; dit zou dus dag 14 zijn. Een van de twee eierstokken geeft dan een eicel af en deze kan slechts 24 uur worden bevrucht.

Vlak voor je eisprong en tijdens je eisprong ben je dus het meest vruchtbaar.

Je maakt het meeste kans als je seks hebt met je partner op de dagen vóór de eisprong (zaadcellen blijven namelijk een aantal dagen leven). Dit klinkt dan redelijk simpel, maar niet voor iedere vrouw is het zo makkelijk te bepalen wanneer die eisprong nu precies is. Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, vindt de eisprong namelijk niet altijd plaats op de 14e dag.

Door gebruik te maken van een ovulatietest kun je erachter komen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn, ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus. De ovulatietest is voor minimaal 99% zeker, dus dit is een erg betrouwbaar hulpmiddel. Door een ovulatietest te doen zal je je eisprong niet missen en is je kans op een zwangerschap groter!

Tip 4: Veranderingen in je leefstijl

Wat mensen vaak vergeten, is dat er zoveel dingen zijn die afhangen van je leefstijl. Onder deze dingen valt ook hoe snel je zwanger raakt en of je wel zwanger raakt. Je lichaam moet in een goede conditie zijn (overgewicht zorgt vaak voor problemen) en slechte gewoontes moet je achterwege laten.

Het is belangrijk dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt, met name wanneer je zwanger wilt raken of zwanger bent. Ook is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Er wordt aangeraden om minimaal een half uur per dag intensief te bewegen en foliumzuur te slikken (dit voorkomt dat je kindje afwijkingen heeft).

Uiteraard worden slechte gewoontes zoals overmatig alcohol drinken en roken afgeraden. Deze twee dingen moet je compleet vermijden als je zwanger wilt worden; elk glaasje alcohol vermindert al je kans op zwangerschap! Het is daarnaast belangrijk dat je genoeg nachtrust hebt, genoeg water drinkt (2 liter per dag) en genoeg energie hebt (dit krijg je door het eten van koolhydraten).

Probeer ‘light’ producten te vermijden, want deze bevatten minder vet maar wel veel zoetstoffen. Wanneer je zwanger bent, zal je nu eenmaal wat dikker worden; dit hoort erbij! Het is belangrijk dat je veel groente en fruit, noten, zaden en vette vis eet. Er wordt aangeraden om minder vlees te eten. Ook is er het advies om minder of misschien zelfs helemaal geen koffie meer te drinken.

Tip 5: Bereid je voor op de baby

Misschien had je dit al gedaan bij je vorige zwangerschap, maar het is belangrijk dat je je voorbereid op de baby. Een slechte voorbereiding zal namelijk alleen maar zorgen voor een hoog stressgehalte en dit is niet goed voor jouw kans op zwangerschap.

Niet iedere woning is bijvoorbeeld handig voor een baby om in op te groeien en ook niet iedere baan is makkelijk te combineren met een kindje. Denk ook aan de kosten van een kind; is je spaarrekening al een beetje gevuld voordat het kindje komt? Alhoewel baby’s nog vrij weinig doen wanneer ze zo klein zijn, kosten ze namelijk wel een hoop.

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je je niet druk hoeft te maken en dat je kindje een fijne start heeft.

Tip 6: Raak niet in paniek

Als je niet meteen zwanger raakt, hoeft dit niet te betekenen dat er iets mis is. Ook bij vrouwen die geen curettage hebben gehad, lukt het vaak niet meteen. De meeste stellen zijn niet zwanger binnen de eerste drie maanden. Zelfs na een jaar is nog één op de tien gezonde, jonge stellen nog niet zwanger. Maak je dus niet meteen heel druk wanneer je niet direct zwanger raakt, het kan zeker nog komen!

Ben je nu na een jaar nog niet zwanger, dan is het handig om naar de dokter te gaan. Het kan dan zijn dat jij of jouw partner minder vruchtbaar of onvruchtbaar is. Neem dus na een jaar van pogingen tot zwangerschap contact op met de dokter om te bespreken wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Tip 7: Zink

Ook wordt er vaak aangeraden om zink te slikken. Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Het zorgt voor de opbouw van eiwitten, een goede werking van het immuun- en afweersysteem en de ontwikkeling en groei van weefsel.

In de meeste voedingsmiddelen komt zink in kleine hoeveelheden voor. Hierbij kun je denken aan kaas, vlees, schaal- en schelpdieren en noten. Wanneer je een tekort hebt aan zink, kan dit ervoor zorgen dat je niet zwanger raakt. Een tekort aan zink herken je aan:

 • Afwijkingen aan de slijmvliezen
 • Het skelet en de huid
 • Wanneer je anders proeft en ruikt
 • Een achterblijvende ontwikkeling en groei van het geslacht
 • Wanneer je een verminderde afweer hebt tegen infecties
 • Nachtblindheid

Het is eigenlijk onmogelijk om te veel zink in te nemen, dus het kan geen kwaad om het in te nemen tijdens je zwangerschap. Je moet het echter niet overmatig gaan gebruiken, want dan kun je weer een tekort krijgen aan koper.

Voor vrouwen is over het algemeen 7 milligram zink genoeg. Maar wanneer je zwanger bent moet dit 9 milligram zink zijn en wanneer je borstvoeding heeft zelfs 11 milligram. Genoeg zink binnenkrijgen is van belang voor het zwanger worden, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap. Neem genoeg zink in, maar niet té veel.

Tip 8: Vitamines

Na je curettage is je lichaam niet meteen weer in een optimale conditie. Hiervoor moest je, zoals eerder al beschreven, gezond eten en meer gaan bewegen. Maar vitamines zijn hierbij ook van belang. Na de curettage ben je iets minder vruchtbaar, maar je vruchtbaarheid kun je weer verhogen door gezond te leven en supplementen zoals foliumzuur en zink te slikken. Je kunt ook andere vitaminen bij slikken zoals ijzer, vitamine D etc.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

14 Reacties op "Zwanger Worden na Curettage? 8 Praktische Tips Op een Rijtje"

 1. anoniem says:

  Hoihoi, even een nieuwsgierige lezer hier. Ik ben al een tijdje van plan om zwanger te worden en een gezinnetje te stichten met mijn vriend. Ik ben dus even aan het surfen en ben ook uitgebreid deze site aan het lezen - bedankt voor de tips! - en kwam net dit artikel tegen. Mijn vraag is alleen: wat is een curettage precies? Ik geloof niet dat dit duidelijk werd uit het artikel..

 2. Boris Bergman says:

  Hoi anoniem,

  Een curettage wordt uitgevoerd bij vrouwen die veel bloed verliezen tijdens hun menstruatie, tussen twee menstruaties of wanneer ze helemaal niet zouden menstrueren. Deze bloedverliezen worden veroorzaakt door ophopingen van (goedaardig) bindweefsel. Zolang dit bindweefsel aanwezig is, zal het bloedverlies aanhouden, en bestaat er een kans op infecties. De weefsels kunnen ook ontstaan door na een bevalling achtergebleven moederkoek of vliezen.
  Om dit weefsel te verwijderen, wordt een curettage uitgevoerd. Dit doet de gyneacoloog door een langwerpig metalen instrument met een open ovaaltje aan de ene kant en een grote open ovaal aan de andere kant. Hiermee wordt als het ware het weefsel 'weggelepeld' uit de baarmoeder.

  Groet, Merian

 3. felicia says:

  hoeveel zink verstaat u onder 'extra zink' en hoeveel foliumzuur moet ik slikken als ik zwanger wil worden? verder goede tips hoor!

  • Boris Bergman says:

   Hoi Felicia,

   Goede vragen! Voor niet-zwangere vrouwen geldt dat zij zo'n 9 milligram zink per dag moeten nuttigen, maar zwangere vrouwen moeten nog iets extra's binnenkrijgen om de kans op geboorteafwijkingen te verminderen. Deze hoeveelheid varieert overigens per periode van de zwangerschap. In de 1e tot de 13e week (1e trimester) omvat deze hoeveelheid op 12 mg, in de 14e tot de 27e week (2e trimster) is dit 15 mg en in het laatste trimester (week 37 tot week 42) is dit tevens 1 mg.

   Wat betreft het slikken van foliumzuur voorafgaand aan de zwangerschap, geldt: slik iedere dag een supplement met 0,4 milligram foliumzuur. Tijdens de zwangerschap zelf wordt aangeraden om tabletten 0,4 tot 0,5 mg foliumzuur per dag in te nemen.

   Groet,
   Merian

 4. wesley says:

  hallo mijn vriendin heeft pa weekjes een curatage gehad. we ware zwanger van een tweeling en door de splitsing is t niet goed gegaan waardoor de hartjes gestopt waren. t was een super moeilijke tijd! t voelde alsof t grote liefdesverdriet was gewoon pijnlijk. maar we hebben een hele sterke kinderwens en ze is nu weer ongesteld geweest en hebben in haar vruchtbare tijd sex gehad nu hopen dat het gelukt is en ons kinderwens tog uit kunnen laten komen! we zullen onze tweelinge ook nooitt vergeten maar we willen wel verder werken aan onze kinderwens. mvg wesley

 5. anoniem says:

  Ik was op 19 nov 2016 gecurrateerd.
  Op 29 nov 2016 heb ik omgang gekregen zonder condoom, want ik had geen bloedingen en pijn meer.
  Maar tijdens sex zag ik ineens weer wat bloed.
  Dus wat ik wil weten is als het normaal is of als ik weer zwanger ben

  • Boris Bergman says:

   Ik begrijp je vraag niet helemaal, maar bij bloedingen na een curettage zou ik een arts raadplegen. Er hoeft niets aan de hand te zijn, maar je wil zeker weten dat er niets mis is gegaan.

 6. anoniem says:

  Ik heb een vraag.
  Wanneer kan ik na een curretage zwanger raken, word ik alleen na mijn menstruatie zwanger. Of kan het ook voordat ik me juiste cyclus weer heb

 7. eveline says:

  super bedankt voor de tips!!

 8. sam says:

  dus eigenlijk kan je gewoon na curettage via normale manier zwanger worden , met zelfde tips als als je 'normaal' zwanger wilt worden? Maar dan wel met emotionele herstelperiode zodat je jezelf weer even kunt opladen emotoineel voordat je weer probeert zwanger te worden?

  • Boris Bergman says:

   Hee Sam,

   Dat is inderdaad het belangrijkste onderscheid. Na een curettage krijgen veel vrouwen moeite met zwanger worden, waar dit eerst niet het geval was, en dit artikel is voor hen geschreven, maar uiteraard werken deze tips ook op andere vrouwen.
   Het belangrijkste dat ik deze vrouwen extra wil meegeven is dat je na je curettage een emotionele herstelperiode inlast, omdat velen hiervoor niet de tijd nemen.

   Mvg, Boris Bergman

 9. Famke says:

  Mooi dat jullie ook zeggen dat het emotioneel ingrijpend is, ik voel me daar nooit zo serieus in genomen maar ik moest echt wel even overheen komen na mn curettage!

 10. Amônia says:

  Dag allemaal,

  Ook ik ben onlangs mijn 1e kindje verloren en dit is via curretage gebeurd! Nou is mijn vraag toen ik in het ziekenhuis lag bloedde ik lichtjes eenmaal uit het ziekenhuis lag er enkel bruine sporen op mijn maandverband. Inmiddels 1.5 week later is alles weg. Mogen wij nu proberen of toch beste mijn 1e menstruatie afwachten? Ik zou graag willen weten wie hier niet gewacht heeft en hoe dit voor je heeft uitgepakt! Het afwachten is opzich geen issue we kunnen gewoon veilig vrijen maar ik ben toch wel heel erg benieuwd.

 11. Anoniem says:

  Ik heb zo operatie gehad en ben nu twee keer ongesteld geweest en probeer zwanger te raken maar het lukt niet echt ben nu maandje verder moet ik me zorgen maken? Want ik probeer nu na die operatie al De 2 de keer zwanger te worden maar lukt niet

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *