Zwanger Worden na Curettage? 9 Praktische Tips Op een Rijtje

Het lijkt zo makkelijk om zwanger te worden, maar dat is het niet altijd. Zeker niet als je een keer te maken hebt gehad met een curettage. Je hebt last van gemengde gevoelens. Je voelt je verdrietig en boos, maar je verlangt ook enorm naar een beginnend klein leventje in je buik.

Je wilt dus graag snel weer zwanger worden. Alleen lukt het je om nog een keer zwanger te worden?

Emotionele ingreep

Een curettage is vaak een erg emotionele ingreep. De baby waar je je op had verheugd, zal nooit geboren worden. Dit is niet iets waar je zomaar overheen kunt stappen. Het is een ingrijpende gebeurtenis die je moet verwerken.

Als je over het ergste verdriet heen bent dan zal er weer een nieuwe tijd aanbreken. Je bent toe aan een nieuwe zwangerschap. Sommige vrouwen willen al snel na een miskraam of curettage opnieuw zwanger worden. Anderen hebben weer wat meer tijd nodig om het verlies te verwerken.

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Tip #1: Psychisch voorbereiden

Als je een curettage hebt ondergaan en besluit om snel weer zwanger te worden, is het is belangrijk dat je hier psychisch ook aan toe bent. Je moet dus klaar zijn voor een nieuwe zwangerschap. Het is belangrijk dat je eerst je gevoelens van verdriet, boosheid en rouw een plekje geeft. Als je dit hebt gedaan voel je je sterker en kan je een nieuwe zwangerschap psychisch aan. Je kunt je hier dan volledig op richten.

Tip #2: Lichamelijk voorbereiden

Naast het feit dat je psychisch klaar moet zijn voor een nieuwe zwangerschap, moet je lichaam er natuurlijk ook klaar voor zijn. Het moment waarop je lichaam weer toe is aan een nieuwe zwangerschap is per vrouw verschillend. Het hangt ook weer van de conditie van je lichaam en de lengte van je afgebroken zwangerschap af. De meeste vrouwen herstellen zich snel na een curettage. Als je een curettage hebt ondergaan dan kun je nog een tot zes weken last hebben van wat bloedverlies of bruinige afscheiding. Het is een advies om pas te vrijen als je geen bloed meer verliest.

Aangezien je lichamelijk snel weer hersteld na een curettage, hoef je niet lang te wachten om opnieuw te proberen om zwanger te worden. Meestal wordt er aangeraden om je cyclus even de tijd te geven om zich weer te herstellen. Je kunt je lichamelijk en geestelijk dan ook weer voorbereiden op een nieuwe zwangerschap. Wacht hier dus mee totdat je minstens een keer ongesteld bent geworden.

Na een curettage kan het ongeveer vier tot zes weken duren voordat je weer opnieuw ongesteld wordt. Sommige vrouwen zijn direct na hun eerste menstruatie weer zwanger, maar bij de meeste vrouwen duurt het een aantal maanden.

Tip #3: Doe een ovulatietest

Ben je na je curettage al weer een keer ongesteld geworden en wil je graag weten wanneer je vruchtbaar bent? Dan is het een aanrader om je ovulatie te berekenen of een ovulatietest te doen. Als je weer opnieuw zwanger wilt worden dan mag je je ovulatie natuurlijk niet missen. Door rond de periode van je ovulatie te vrijen, vergroot je de kans op een nieuwe zwangerschap. Als je zeker wilt weten wanneer je ovulatie is, dan kom je hier achter door een ovulatietest te doen. Met zo’n test kun je nauwkeurig vaststellen rond welke periode je ovulatie is en je dus vruchtbaar bent.

Tip #4: Leef gezond

Als je graag opnieuw zwanger wilt worden, is het natuurlijk belangrijk dat je lichaam in een goede conditie is. Start dus meteen met extra gezond te leven en onthoud jezelf van slechte gewoontes als roken, alcohol drinken en drugs gebruiken. Eet veel groente en fruit, noten, vette vis, zaden en minder vlees. Verder is het een advies om minder of helemaal geen koffie meer te drinken. Cafeïne heeft namelijk een slechte invloed op je vruchtbaarheid.

Snel-en-Gezond-Zwanger-Worden

Tip #5: Beweeg regelmatig

Zorg er ook voor dat je regelmatig beweegt. Hiermee breng je je lichaam weer in een goede conditie. Je komt een volgende zwangerschap dan goed door. Als je opnieuw zwanger wilt worden dan is het dus een aanrader om te blijven bewegen. Beoefen echter geen intensieve sporten als hardlopen of fietsen. Hiermee maak je een stresshormoon aan wat je vruchtbaarheidscyclus weer uit balans brengt. Ga voor rustige sporten als wandelen, zwemmen, yoga of pilates. Hiermee kom je tot ontspanning en voel je je ook nog eens fitter. Iets wat je vruchtbaarheid bevordert.

Door al meteen weer extra gezond te leven, breng je je lichaam al weer snel in een goede conditie. Het is dan sneller klaar voor een nieuwe zwangerschap en kan deze beter aan. Je voelt je dan veel fitter en je stelt de gezondheid van je ongeboren kindje veilig. Het wordt dan makkelijker om weer zwanger te worden en te blijven.

Tip #6: Extra vitamines slikken

Na je curettage is je lichaam natuurlijk niet gelijk weer in een optimale conditie. Je bent dan iets minder vruchtbaar. Je kunt je vruchtbaarheid weer wat verhogen door gezond te leven en supplementen als foliumzuur en zink te slikken.

Tip #7: Foliumzuur

De meeste mensen krijgen te weinig foliumzuur binnen. Deze belangrijke voedingsstof heeft je lichaam onder meer nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Verder zorgt deze voedingsstof ook voor een goede groei van je ongeboren kindje. De meeste vrouwen beginnen pas met het slikken van foliumzuur als ze weer zwanger zijn, maar hier hoef je nu niet mee te wachten. Als je een curettage hebt gehad en weer klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, is het een advies om direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Je bereidt je lichaam dan al weer goed voor op een nieuwe zwangerschap. Daarnaast verklein je de kans op een aangeboren afwijking bij je kindje.

Tip #8: Extra zink

Naast het slikken van foliumzuur is het ook een advies om extra zink te slikken. Doe dit samen met je partner. Een tekort aan zink is namelijk van invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Door zink te slikken kunnen jullie het tekort aanvullen of voorkomen.

Tip #9: Blijf ontspannen

Als je na je curettage snel weer zwanger wilt worden dan lukt je dit misschien niet direct. Net als bij de meeste vrouwen duurt het vaak een paar maanden voordat je zwanger wordt. Raak dus niet in de stress en blijf ontspannen als het niet gelijk raak is. Door stress slaan je hormonen op hol en raakt je menstruatiecyclus uit balans. Je eisprong kan dan zelfs uitblijven en je wordt niet meer ongesteld. Blijf dus ontspannen en geef je lichaam de tijd om weer zwanger te worden. Door er zo ontspannen mogelijk in te staan, neemt je vruchtbaarheid toe en wordt de kans op een nieuwe zwangerschap groter.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

13 Reacties op "Zwanger Worden na Curettage? 9 Praktische Tips Op een Rijtje"

 1. anoniem

  says:

  Hoihoi, even een nieuwsgierige lezer hier. Ik ben al een tijdje van plan om zwanger te worden en een gezinnetje te stichten met mijn vriend. Ik ben dus even aan het surfen en ben ook uitgebreid deze site aan het lezen - bedankt voor de tips! - en kwam net dit artikel tegen. Mijn vraag is alleen: wat is een curettage precies? Ik geloof niet dat dit duidelijk werd uit het artikel..

 2. Boris Bergman

  says:

  Hoi anoniem,

  Een curettage wordt uitgevoerd bij vrouwen die veel bloed verliezen tijdens hun menstruatie, tussen twee menstruaties of wanneer ze helemaal niet zouden menstrueren. Deze bloedverliezen worden veroorzaakt door ophopingen van (goedaardig) bindweefsel. Zolang dit bindweefsel aanwezig is, zal het bloedverlies aanhouden, en bestaat er een kans op infecties. De weefsels kunnen ook ontstaan door na een bevalling achtergebleven moederkoek of vliezen.
  Om dit weefsel te verwijderen, wordt een curettage uitgevoerd. Dit doet de gyneacoloog door een langwerpig metalen instrument met een open ovaaltje aan de ene kant en een grote open ovaal aan de andere kant. Hiermee wordt als het ware het weefsel 'weggelepeld' uit de baarmoeder.

  Groet, Merian

 3. felicia

  says:

  hoeveel zink verstaat u onder 'extra zink' en hoeveel foliumzuur moet ik slikken als ik zwanger wil worden? verder goede tips hoor!

  • Boris Bergman

   says:

   Hoi Felicia,

   Goede vragen! Voor niet-zwangere vrouwen geldt dat zij zo'n 9 milligram zink per dag moeten nuttigen, maar zwangere vrouwen moeten nog iets extra's binnenkrijgen om de kans op geboorteafwijkingen te verminderen. Deze hoeveelheid varieert overigens per periode van de zwangerschap. In de 1e tot de 13e week (1e trimester) omvat deze hoeveelheid op 12 mg, in de 14e tot de 27e week (2e trimster) is dit 15 mg en in het laatste trimester (week 37 tot week 42) is dit tevens 1 mg.

   Wat betreft het slikken van foliumzuur voorafgaand aan de zwangerschap, geldt: slik iedere dag een supplement met 0,4 milligram foliumzuur. Tijdens de zwangerschap zelf wordt aangeraden om tabletten 0,4 tot 0,5 mg foliumzuur per dag in te nemen.

   Groet,
   Merian

 4. wesley

  says:

  hallo mijn vriendin heeft pa weekjes een curatage gehad. we ware zwanger van een tweeling en door de splitsing is t niet goed gegaan waardoor de hartjes gestopt waren. t was een super moeilijke tijd! t voelde alsof t grote liefdesverdriet was gewoon pijnlijk. maar we hebben een hele sterke kinderwens en ze is nu weer ongesteld geweest en hebben in haar vruchtbare tijd sex gehad nu hopen dat het gelukt is en ons kinderwens tog uit kunnen laten komen! we zullen onze tweelinge ook nooitt vergeten maar we willen wel verder werken aan onze kinderwens. mvg wesley

 5. anoniem

  says:

  Ik was op 19 nov 2016 gecurrateerd.
  Op 29 nov 2016 heb ik omgang gekregen zonder condoom, want ik had geen bloedingen en pijn meer.
  Maar tijdens sex zag ik ineens weer wat bloed.
  Dus wat ik wil weten is als het normaal is of als ik weer zwanger ben

  • Boris Bergman

   says:

   Ik begrijp je vraag niet helemaal, maar bij bloedingen na een curettage zou ik een arts raadplegen. Er hoeft niets aan de hand te zijn, maar je wil zeker weten dat er niets mis is gegaan.

 6. anoniem

  says:

  Ik heb een vraag.
  Wanneer kan ik na een curretage zwanger raken, word ik alleen na mijn menstruatie zwanger. Of kan het ook voordat ik me juiste cyclus weer heb

 7. eveline

  says:

  super bedankt voor de tips!!

 8. sam

  says:

  dus eigenlijk kan je gewoon na curettage via normale manier zwanger worden , met zelfde tips als als je 'normaal' zwanger wilt worden? Maar dan wel met emotionele herstelperiode zodat je jezelf weer even kunt opladen emotoineel voordat je weer probeert zwanger te worden?

  • Boris Bergman

   says:

   Hee Sam,

   Dat is inderdaad het belangrijkste onderscheid. Na een curettage krijgen veel vrouwen moeite met zwanger worden, waar dit eerst niet het geval was, en dit artikel is voor hen geschreven, maar uiteraard werken deze tips ook op andere vrouwen.
   Het belangrijkste dat ik deze vrouwen extra wil meegeven is dat je na je curettage een emotionele herstelperiode inlast, omdat velen hiervoor niet de tijd nemen.

   Mvg, Boris Bergman

 9. Famke

  says:

  Mooi dat jullie ook zeggen dat het emotioneel ingrijpend is, ik voel me daar nooit zo serieus in genomen maar ik moest echt wel even overheen komen na mn curettage!

 10. Amônia

  says:

  Dag allemaal,

  Ook ik ben onlangs mijn 1e kindje verloren en dit is via curretage gebeurd! Nou is mijn vraag toen ik in het ziekenhuis lag bloedde ik lichtjes eenmaal uit het ziekenhuis lag er enkel bruine sporen op mijn maandverband. Inmiddels 1.5 week later is alles weg. Mogen wij nu proberen of toch beste mijn 1e menstruatie afwachten? Ik zou graag willen weten wie hier niet gewacht heeft en hoe dit voor je heeft uitgepakt! Het afwachten is opzich geen issue we kunnen gewoon veilig vrijen maar ik ben toch wel heel erg benieuwd.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *