Snel Zwanger Na Curettage? 7 Tips Voor Snel Zwanger Worden
Een curettage is een chique woord voor een gynaecologische ingreep die bij veel vrouwen door gynaecologen wordt uitgevoerd. Het kan allemaal best spannend klinken, zeker als je daarna nog zwanger wilt worden. Het is daarom belangrijk dat je voor, tijdens en na de curettage goed geïnformeerd bent over deze medische ingreep. Geloof het of niet, het is niet zo erg als het lijkt! Om jou goed te informeren over snel zwanger worden na een curettage hebben wij alles uitgezocht! In dit artikel lees je alles over curettages!
Inhoud van dit artikel:
Wat is een curettage?
Een curettage is een gynaecologische ingreep. Bij een curettage wordt de baarmoeder geleegd via de vagina. Dit wordt gedaan met behulp van een curette of een zuigcurette. Een curette is een soort schrapertje, een zuigcurette is een soort kleine stofzuiger. Er zijn daarom twee vormen van curettage: een normale curettage en een zuigcurettage.
Voor een curettage word je verdoofd. Vervolgens wordt door inwendig onderzoek de baarmoeder opgemeten. Hierna wordt de baarmoederhals opgerekt om ruimte te maken voor de curette en kan de curettage plaatsvinden. Het weggeschraapte baarmoederslijmvlies wordt vervolgens naar het laboratorium gebracht voor microscopisch onderzoek.
Wanneer krijg ik een curettage?
Een gynaecoloog heeft meerdere redenen voor het voorstellen van een curettage. Een curettage is namelijk een makkelijke, snelle en betrouwbare manier van onderzoek doen naar problemen in de baarmoeder. Ook wordt een curettage gebruikt bij een miskraam of abortus.
Curettage bij het beëindigen van een ongewenste zwangerschap
Een curettage kan gebruikt worden om abortus te plegen. In dit geval wordt met een zuigcurette de baarmoeder leeggezogen en de zwangerschap beëindigd. Sommige ziekenhuizen doen dit zelf, andere ziekenhuizen verwijzen je hiervoor door naar de abortuskliniek. Abortus mag alleen uitgevoerd worden tot 12 weken zwangerschap, daarna mag het niet meer.
Curettage bij hevig vaginaal bloedverlies
Hevig vaginaal bloedverlies tijdens de menstruatie, tussen twee menstruaties door of tijdens geslachtsgemeenschap kan duiden op gezondheidsproblemen. Als je last hebt van abnormaal bloedverlies kan de gynaecoloog een curettage inzetten om de oorzaken van het bloedverlies vast te stellen. Hoewel het meestal een teken is van goedaardige veranderingen die door hormonale veranderingen ontstaan, is het belangrijk om een curettage uit te laten voeren. Het kan namelijk ook zijn dat het bloedverlies een teken is van kwaadaardige veranderingen zoals bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, een vleesboom of een poliep in de baarmoeder. Om er zeker van te zijn dat je baarmoeder gezond is, schrijft de gynaecoloog vaak een curettage voor.
Curettage bij een onvolledige miskraam
Ongeveer 10 procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Soms blijft er na een miskraam weefsel achter. In dit geval wordt er gesproken van een onvolledige miskraam. De symptomen van een onvolledige miskraam zijn bloedverlies en zwangerschapskrampen die niet overgaan, hoewel de zwangerschap al wel over is. In dit geval wordt het overgebleven weefsel verwijderd met een zuigcurette of een ‘stompe curette’.
Na de curettage
Een curettage is geen heftige ingreep. Toch zijn er een aantal weken na de curettage nog nawerkingen. Na de curettage word je nog een keer gecontroleerd op complicaties zoals nabloedingen. Daarna mag je weer naar huis. Het kan voorkomen dat je nog last hebt van buikkrampen en bloedverlies in de eerste twee weken na een curettage. Voor de buikkrampen ontvang je pijnstillers. Tussen twee en zes weken na de curettage is er een controleafspraak met de gynaecoloog. Hierbij ontvang je de uitslag en wordt er gekeken naar je herstel.
Over het algemeen vindt de eerstvolgende menstruatie na een curettage plaats op de verwachte dag. Na een abortus kan het iets langer duren, soms vijf of zes weken of zelfs langer. Zolang er nog bloedverlies optreedt na een curettage is het belangrijk om niet te zwemmen, niet in bad te gaan, geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Dit is om infecties te voorkomen. Een infectie maakt het natuurlijk alleen maar ingewikkelder om snel zwanger te worden na een curettage.
Moeite met zwanger worden na een curettage
Over het algemeen duurt het zo’n twee tot vier weken tot de nieuwe eisprong na een curettage. Het zwangerschapshormoon HCG moet namelijk helemaal uit je lichaam zijn, voor de menstruatiecyclus weer kan beginnen. De duur van dit proces verschilt per vrouw, maar er wordt op gerekend dat de eerste eisprong op grofweg de normale verwachte dag plaatsvindt. Zodra de menstruatiecyclus weer begint, kun je in principe weer beginnen met proberen om zwanger te worden. Het wordt aangeraden om te wachten tot na de eerste menstruatie, zodat de uitgerekende datum makkelijker te berekenen is. Zwanger worden na een curettage is echter niet altijd even makkelijk.
“Bij sommige vrouwen is het in één keer raak, maar meestal duurt het een poos tot het lukt om zwanger te worden na een curettage.”
Zeker na een miskraam kan het lastig zijn om zwanger te worden. Een curettage kan, ondanks het feit dat het een lichte ingreep is, invloed hebben op een eventuele nieuwe zwangerschap.
Angst en stress na een miskraam
Veel vrouwen ervaren angst, stress en woede na een miskraam. Dit heeft invloed op de hormonen in het lichaam en kan het moeilijker maken om zwanger te worden.
Het Ashermansyndroom
Het Ashermansyndroom ontstaat bij 2 procent van de vrouwen na een operationele ingreep in de baarmoeder, bijvoorbeeld een curettage. Het Ashermansyndroom houdt in dat er littekenweefsel in de baarmoeder is ontstaan, waardoor de baarmoederhalswanden aan elkaar kleven. Het Ashermansyndroom is nog relatief onbekend, dus er is niet veel bekend over de symptomen. De meeste vrouwen hebben bijna nergens last van, het is alleen veel moeilijker om zwanger te worden.
Vroeggeboorte na curettage
Na een curettage is de kans op vroeggeboorte groter. Na één curettage is de kans op vroeggeboorte ongeveer 7 procent. Bij vrouwen die geen curettage hebben gehad is de kans 5 procent. Hoe vaker je een curettage hebt gehad, hoe groter de kans op vroeggeboorte wordt. Vroeggeboorte is niet altijd een probleem. Sommige kinderen die een maand te vroeg worden geboren, zijn kerngezond. Toch zijn er vaak problemen die ontstaan vanwege de vroeggeboorte. Kinderen die te vroeg worden geboren, kunnen op de korte termijn bijvoorbeeld last hebben van bloedarmoede. Op de lange termijn kan vroeggeboorte leiden tot andere fysieke en mentale complicaties.
Speciaal voor de vrouwen die moeite hebben met zwanger worden na een curettage heb ik hier 7 tips voor snel zwanger worden na een curettage.
7 tips voor snel zwanger worden na een curettage
Tip 1: wees er klaar voor
Zeker na een miskraam kan het best eng zijn om weer zwanger te worden. Aangezien zwangerschap een heftige emotionele ervaring is, is het belangrijk om er psychisch helemaal klaar voor te zijn. Voordat je weer zwanger probeert te worden, is het dus van groot belang om alle emotie van de miskraam een plekje te geven. De beste manier om dit te doen is praten. Praat met je ouders, vrienden, en partner en met jezelf. Als het niet lukt om de miskraam te verwerken kun je hiervoor ook een psycholoog inschakelen. Ook kun je het FIOM bellen, het bureau voor hulpverlening bij ongewenste en/of ongeplande zwangerschap. Zij kunnen hulp bieden bij het verwerkingsproces na een abortus.
Tip 2: zorg voor je lichaam
Het lichaam is de belangrijkste factor in het zwanger worden. Na een curettage moet je lichaam zich weer herstellen en voor de zwangerschap moet je in optimale conditie zijn. Daarom is het belangrijk dat je alcohol en sigaretten vermijdt, goed en gevarieerd eet en voldoende lichamelijke activiteit beoefent.
Tip 3: ergens last van? Overleg met de gynaecoloog
Zoals ik al eerder beschreef, kan een curettage nog enige tijd lichamelijke impact hebben. Hoewel het niet vaak voorkomt dat er complicaties ontstaan na een curettage, is het wel verstandig om bij klachten contact op te nemen met de gynaecoloog. Denk bij deze klachten vooral aan onregelmatige of abnormale menstruatie en buikkrampen. Ook als het na een lange tijd nog niet lukt om zwanger te worden, moet je contact opnemen met de gynaecoloog. Dit wordt meestal pas geadviseerd na een jaar mislukte pogingen om zwanger te worden, maar in verband met de eerdere curettage is het verstandig om er toch naar te laten kijken. De gynaecoloog kan bijvoorbeeld vaststellen of je het Ashermansyndroom hebt. Dit syndroom kan simpel en snel behandeld worden en meestal lukt het daarna weer om zwanger te worden.
Tip 4: vitamine B11
Zelfs als je goed gevarieerd eet, krijg je meestal nog niet genoeg vitamine B11 binnen. Vitamine B11, ook wel foliumzuur, reguleert de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B11 kan leiden tot bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid. Bovendien is foliumzuur cruciaal bij de vorming van de ongeboren baby. Foliumzuur helpt niet bij het zwanger worden, maar wel bij een succesvolle bevalling.
Een tekort aan foliumzuur in de eerste tien weken van de zwangerschap kan leiden tot een hazenlip, gespleten verhemelte of een open ruggetje bij de pasgeboren baby. Het advies is dan ook om vanaf 4 weken voordat je begint met proberen zwanger te worden tot de tiende week van je zwangerschap 400 milligram foliumzuur te slikken.
Tip 5: ovulatietesten
Een ovulatietest kan enorm helpen bij zwanger worden, zeker na een curettage. Als je na de curettage niet zeker bent wanneer je menstruatiecyclus weer begint, kun je hiervoor een ovulatietest gebruiken. Er zijn in je menstruatiecyclus maar een paar dagen dat je zwanger kunt worden. Het schijnt dat één op de twee koppels die dagen verkeert inschat. Op de dagen dat je zwanger kunt worden, zijn je LH-niveaus het hoogst. Dit is 24 tot 36 uur voor de ovulatie. Een ovulatietest meet de concentratie van het LH-hormoon. Een ovulatietest werkt precies hetzelfde als een zwangerschapstest, maar kijkt niet of je zwanger wordt, maar wanneer je zwanger kunt worden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die ovulatietesten gebruiken gemiddeld 10 procent sneller zwanger worden.
Tip 6: hou het leuk!
Als je te hard probeert om zwanger te worden, kan de seks aanvoelen als een verplichting. Dit kan emotioneel veeleisend zijn en alle plezier van seks verpesten. Het kan zelfs leiden tot stress, en zoals ik eerder al schreef, is dit niet goed voor de (kans op) zwangerschap. Regelmatig vrijen kan saai worden. Ook ‘verplicht vrijen’ op de dagen dat je zwanger kan worden, bevordert de gemeenschap niet.
“Zorg daarom dat de seks net zo’n avontuur blijft als het normaalgesproken zou zijn.”
Maak er een spannende en romantische gebeurtenis van, in plaats van een verplichting. Ga samen op een date die eindigt in de slaapkamer. En neem de tijd voor voorspel!
Tip 7: behoud de rust
Hoewel het heel frustrerend kan zijn om steeds weer een negatieve zwangerschapstest te doen, is het belangrijk om rustig te blijven. Hoe naar het ook is, zwanger worden kan erg lastig zijn. Hoewel de kans niet heel groot is dat het veel moeilijker is om na een curettage zwanger te worden, kan het wel wat langer duren. Blijf daarom kalm en vermijd stress en frustratie. Als je alle bovenstaande tips goed opvolgt, komt het moment vanzelf.
Heb je nou meer tips nodig om zwanger te worden? Ben je bang dat je er nog niet klaar voor bent? Wil jij alles weten over zwangerschap en alles wat ermee te maken heeft? Lees gerust de andere artikelen op onze website! Je vindt hier informatie over alle aspecten van het krijgen van kinderen: van de symptomen van zwangerschap, tot de complicaties die erbij komen kijken!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!