9 Tips om Zwanger te Worden na Miskraam + Belangrijke Stappen

Zwanger worden na miskraam. Het is iets dat de meeste vrouwen gelijk weer willen. Bij veel vrouwen lukt het probleemloos om weer zwanger te worden na de miskraam, maar er is ook een grote groep bij wie het niet gelijk lukt.

Dit komt, omdat je lichaam weer moet herstellen. De normale cyclus moet weer op gang komen en dit kan even een paar weken duren. Als je dus nog niet zwanger bent na je miskraam is dit niet gelijk iets om je zorgen over te maken.

Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Vaak is dit tussen de 4 en 12 weken zwangerschap. De kans om bij een tweede zwangerschap weer een miskraam te krijgen, is net zo hoog als tijdens de eerste zwangerschap. Als je twee miskramen achter elkaar hebt gehad dan is dit meestal toeval. Pas als je drie miskramen na elkaar hebt gehad, kan er iets aan de hand zijn. Meestal word je dan doorverwezen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek.

Jouw lichaam na een miskraam

Veel miskramen worden door het lichaam ‘aangekondigd’ door bloedingen tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen voelen ook krampen voordat ze bloed verliezen. De meeste vrouwen hebben het gevoel dat er iets mis is voordat ze definitief weten dat ze een miskraam hebben; ze voelen hun zwangerschapsverschijnselen afnemen.

Eén ding dat zeker is, is dat je lichaam moet bloeden na een miskraam. Zolang er nog geen bloedverlies is opgetreden, kun je ook niet opnieuw zwanger worden. Hierna verschilt het erg per vrouw wanneer zij weer zwanger kan worden. Sommigen zijn dezelfde week nog vruchtbaar, bij anderen kan het maanden duren.

Kan ik wel zwanger worden direct na een miskraam?

Eigenlijk is er geen medische reden waarom je niet kunt proberen zwanger te worden na een miskraam. Heb echter geen seks wanneer je nog bloedverlies hebt, dat kan namelijk het risico op infecties vergroten. Maar nadat de periode van bloedverlies voorbij is, kun je eigenlijk gewoon weer beginnen met seks.

Of je dan ook direct zwanger wordt, hangt erg af van jouw lichaam. De ene vrouw krijgt direct weer een normale cyclus, terwijl bij de ander het lichaam langer van slag is. Je kunt bijvoorbeeld je eerste menstruatie afwachten na de miskraam, om zeker te weten dat je cyclus weer begonnen is.

Het ligt vooral aan jezelf of je direct na een miskraam weer zwanger wilt worden. Waarschijnlijk was de miskraam een hele heftige gebeurtenis voor je, een gebeurtenis die tijd kost om te verwerken. Doe dus vooral waar jij je goed bij voelt, en voel je niet ‘gedwongen’ om direct weer zwanger te worden.

Ben ik klaar om weer zwanger te worden na een miskraam?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf in deze kwestie moet stellen. Je lichaam kan dan al maanden hersteld zijn na de zwangerschap, misschien ben je dat geestelijk nog niet. Laat je drang om een kindje te krijgen niet belangrijker zijn dan je verdriet om een miskraam. Als je namelijk opnieuw zwanger wordt met het verdriet van een eerdere miskraam, kan dat misgaan.

Wat veel voorkomt bij vrouwen die een miskraam hebben gehad, is angst voor een nieuwe miskraam. Erg begrijpelijk natuurlijk; je wilt niet dat die vervelende gebeurtenis je nog een keer overkomt. Om je angst iets weg te nemen: onderzoek heeft uitgewezen dat je niet meer of minder kans hebt op een miskraam als je één miskraam hebt gehad.

Dat betekent niet dat je je angst moet wegcijferen als irrationeel; probeer weer een kindje te krijgen wanneer je er aan toe bent. Je moet weer zeker weten een kind willen, zonder dat de angst voor een miskraam telkens weer op de loer ligt. Alleen dan kun je er weer vol tegenaan in een nieuwe zwangerschap.

Dit geldt overigens ook voor je partner. Misschien ben jij wel snel over de miskraam heen, maar je partner nog niet; ondanks dat hij niet zelf de miskraam heeft gehad. Neem ook zijn gevoelens in overweging; probeer weer zwanger te worden als jullie er allebei klaar voor zijn.

Op Wikipedia wordt dieper ingegaan op de psychische aspecten van een miskraam. Lees het maar eens rustig door. De link kun je hier vinden.

Ik heb al meerdere miskramen gehad; wat nu?

We zeiden eerder al dat de kans op een miskraam niet toe- of afneemt als je één miskraam hebt gehad. Maar dat geldt niet wanneer je al eerder miskramen hebt gehad; dan is de kans op een volgende miskraam wel wat groter. Er kan dan namelijk iets zijn met je lichaam waardoor je zwangerschap niet in stand blijft.

In dat geval kun je het beste naar de gynaecoloog gaan om hier onderzoek naar te doen. Als er namelijk iets aan de hand is waar je zelf niets aan kunt doen, wil je er alles aan doen om dat op te lossen. De gynaecoloog kan je hierbij helpen. Zo kun je zelfs na meerdere miskramen nog gezond en wel zwanger worden.

Ik zeg het nogmaals: als je één keer een miskraam hebt gehad, is de kans op een volgende miskraam NIET groter dan normaal! Wees dus niet bang voor een nieuwe miskraam, maar probeer met deze tips er met goede moed voor te gaan!

Zwanger-worden-tips

Tips om snel zwanger te worden na een miskraam

Je kunt natuurlijk snel na je miskraam weer proberen zwanger te worden. Maar je weet dan helemaal niet zeker of dit wel gaat slagen. Je weet niet of je lichaam überhaupt al klaar is voor een nieuwe zwangerschap, laat staan of de zwangerschap wel door kan gaan.

Daarom kun je beter je eerste menstruatie afwachten na de miskraam. Je weet dan dat je cyclus weer redelijk normaal en stabiel is geworden, en je begint weer met tellen vanaf deze menstruatie. Bij de meeste vrouwen duurt het enkele weken voordat ze weer menstrueren na een miskraam.

Om het even overzichtelijk te houden, hierbij alle tips en aandachtspunten op een rijtje:

Tip #1: Bloedverlies

Meestal begint een miskraam met bloedverlies, maar het kan ook dat je eerst krampen voelt voordat het bloedverlies op gang komt. Voor je miskraam voel je al dat de zwangerschapsverschijnselen afnemen en weet je dus dat het mis is.

Een miskraam gaat in ieder geval altijd gepaard met bloedverlies. Zolang je nog geen bloed hebt verloren, is de miskraam ook niet voltooid. Je kunt dan ook niet opnieuw zwanger worden.

Tip #2: Zwanger worden na een miskraam

Je lichaam is weer snel hersteld na een miskraam. Je hoeft dus niet lang te wachten om zwanger te worden. Eigenlijk kun je direct weer zwanger worden, maar dit wordt afgeraden. Meestal wordt er geadviseerd om eerst je normale menstruatie af te wachten. Je geeft je menstruatiecyclus dan de tijd om zich te herstellen.

Een andere reden om je eerste menstruatie af te wachten is, omdat de verloskundige dan kan berekenen hoeveel weken je zwanger bent. Dit wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Tip #3: Psychisch voorbereiden

Verder is het ook belangrijk dat je psychisch toe bent aan een nieuwe zwangerschap. Het is belangrijk dat je je verdrietige en boze gevoelens eerst even een plekje geeft. Als je hier de tijd voor neemt, voel je je psychisch veel sterker en kun je je volledig op een nieuwe zwangerschap richten.

Tip #4: Het hormoon HCG

Tijdens je vorige zwangerschap heeft de placenta het zwangerschapshormoon HCG aangemaakt. Zolang dit hormoon nog in je lichaam aanwezig is, vindt er geen eisprong plaats en kan je dus niet zwanger raken. Als je net een miskraam hebt gehad dan kan het zijn dat er nog HCG in je bloed aanwezig is. Het kan nog enkele dagen of weken duren voordat de hoeveelheid HCG in je bloed is gedaald en je dus weer zwanger kunt worden.

Als je net vier of vijf weken zwanger was, dan heeft je lichaam veel minder HCG geproduceerd waardoor het sneller verdwenen is. Je kunt dan weer snel zwanger worden. Als je 15 of 16 weken zwanger was dan doet je lichaam er langer over om de hoeveelheid HCG uit je lichaam te verwijderen. Het kan dan enkele weken duren voordat je lichaam klaar is om weer zwanger te worden.

Over het moment waarop je lichamelijk weer klaar bent voor een nieuwe valt niets te zeggen. Sommige vrouwen zijn twee weken na hun miskraam al weer vruchtbaar, terwijl het bij anderen een aantal weken duurt. Zolang je nog geen eisprong hebt, ben je niet vruchtbaar.

Door een ovulatietest te doen, het cervixslijm te bekijken of te temperaturen kan je bepalen of je een eisprong hebt. Als je een eisprong hebt dan ben je even vruchtbaar als voor je miskraam.

Tip #5: Ovulatietest doen

Als je na je miskraam al een keer ongesteld bent geworden dan kun je met een ovulatietest meten wanneer je weer vruchtbaar bent. Als je rond de periode van je ovulatie vrijt dan vergroot je de kans op een zwangerschap.

Tip #6: Cervixslijm bekijken

Aan het cervixslijm kun je ook goed zien of je vruchtbaar bent of niet. Tijdens je cyclus verandert dit slijm. De dagen voor je eisprong ziet het slijm er anders uit als normaal. Het is dan draderig en lijkt wat vloeibaar eiwit. Verder heb je dan ook last van meer slijmverlies.

Tip #7: Temperaturen

Op het moment dat je een eisprong hebt dan zakt je lichaamstemperatuur een beetje. Na je ovulatie stijgt deze weer met 0,2 tot 0,5 graad. Als je je lichaamstemperatuur iedere morgen op hetzelfde tijdstip meet, kun je na verloop van tijd goed zien of je een eisprong hebt gehad. Tijdens je volgende cyclus kun je hier dan weer rekening mee houden.

Tip #8: Gezond leven

Als je na een miskraam graag opnieuw zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je lichamelijk in een goede conditie bent. Begin dan ook direct met gezond te leven en stop met slechte gewoontes als roken, drugs gebruiken en het drinken van alcohol. Eet vooral veel gezonde producten, zoals groenten en fruit, noten en vette vis. Eet ook niet te veel vlees. Daarnaast is het een aanrader om minder of geen koffie, cola of energiedrankjes te drinken. Hier zit cafeïne in en deze stof heeft een slechte invloed op je vruchtbaarheid.

Tip #9: Extra controles

Het is heel normaal dat je bij een volgende zwangerschap bang bent voor weer een miskraam. Je wilt dit niet nog een keer meemaken. Bij iedere buikkramp zal je denken dat dit een miskraam is. De meeste vrouwen die een keer een miskraam hebben gehad, gaan vaker naar de verloskundige om alles te controleren. Als jij dit ook wilt doen dan is dat helemaal niet vreemd. De meeste verloskundigen snappen dit goed en hebben er dus begrip voor.

Vooral de eerste twaalf weken zijn bepalend. Voor veel vrouwen is dit dus een spannende periode. Probeer rond deze periode zoveel mogelijk te ontspannen, want stress is slecht voor je kindje. Het vergroot de kans op een miskraam. Probeer dus toch te genieten van je zwangerschap en onthoudt goed dat de kans op een nieuwe miskraam even groot is als bij alle zwangere vrouwen.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

14 Reacties op "9 Tips om Zwanger te Worden na Miskraam + Belangrijke Stappen"

 1. Samantha says:

  Ik wil heel graag moeder worden maar al 4 miskramen gehad.... ik hoop iedere keer dat ik zwanger ben maar steeds geen zwangerschap. Het doet heel veel pijn alle keren.. Maar ik wil zo graag een gezinnetje met mijn kanjer.. Maar weet niet of ik nog meer pijn aan kan... Wat raad u mij aan? Gr Samantha

  • Sara says:

   Verlies geen hoop! Ook ik heb een aantal miskramen gehad, maar ik ben uiteindelijk toch opnieuw zwanger geraakt en bevallen van een prachtig dochtertje! Onthoud dat alles gebeurt om een reden en dat God er altijd voor je zal zijn! Hij zal ervoor zorgen dat alles uiteindelijk goed komt!

   • Ananans says:

    hmm... ik denk toch niet echt dat god gaat bepalen of ik wel of niet zwanger wordt.. En als hji mij serieus (meerdere) miskramen bezorgt ,heb ik er toch een beetje moeite mee om te begrijpen hoe dit mij een les gaat leren of goed voor me zal zijn..

    • Sara says:

     God heeft een plan voor iedereen! Twijfel niet aan zijn wijsheid en leiding, Hij weet wat het beste voor jou is! Ik weet 100% zeker dat je zwanger zult worden, als dat zijn plan voor jou is. Bij mij is het immers ook gelukt!

     • Jan says:

      Kun je god hier alsjeblieft even buiten laten, denk dat er weinig mensen op zitten te wachten om jouw geloof door hun strot geduwd te krijgen, kusjes.

     • Becca says:

      Hoi Sara, wat moedig van je, om hier een hart onder de riem van de mensen te steken, ikzelf ben laatst ook een dochtertje kwijt geraakt, ik weet dat ze bij haar Hemelse Vader is, Hij was bij haar vanaf het prille begin, hoe elke baby geweefd wordt in de schoot van haar moeder, het verborgene heeft Hij stapsgewijs meegemaakt, niet alleen maar een klompje cellen zoals velen zouden beweren, maar een echt klein mensje. Hoop door Zijn liefde is iets wat ons troost brengt, en ik dank je, dat je dit met ons wou delen, de Here weent met ons mee als we verdriet hebben om onze veloren kinderen, het is absoluut niet Zijn Wil dat ze sterven, dat is gewoon een gevolg van de dood en ziekte hier op aarde, lieve groetjes, je zuster in Christus

 2. S says:

  Dag Matthijs, Ik probeer zelf ook zwanger te worden en ben vorig jaar al bevallen van mijn dochtertje. Kan jij mij misschien vertellen of je weet of zij nog iets bijzonders gedaan heeft om zo snel na een bevalling weer zwanger te worden? Ik wil heel graag snel nog een kindje! Bvd, Cora

 3. Jessica says:

  Hi Ik heb een miskraam gehad, vorig jaar in juni. maar 3 weken later deed ik een zwangerschapstest en bleek ik alweer zwanger te zijn. Ik heb nu een dochtertje van bijna een half jaar! mij werd verteld dat je juit op je vruchtbaarst bent na eeen zwangerschap. Heel veel succes allemaal! xx

 4. Karin van der Zijden says:

  Bedankt voor de tips, ze zien er goed uit! Ik hoop dat ze gaan helpen :)

 5. Yara says:

  Bedankt voor dit artikel. Een miskraam is inderdaad iets wat je geen tweede keer mee wil maken. Ik was zelf nogal bang om het nog eens te proberen, maar ik denk dat ik het met deze tips misschien wel weer aan durf.

  • Yara says:

   Update: een kleine drie weken later ben ik alweer ZWANGER! Ik denk dat deze tips erg geholpen hebben, en soweiso heeft dit artikel me de moed gegeven om het nog een keertje te proberen! HEEL erg bedankt!

 6. Sanne says:

  Ik vind dit echt een heel goed en moi gevoelig geschreven artikel, ik voel me echt serieus genomen, na mn miskraam ben ik echt heel lang heel erg down geweest, mensen zeiden dat het nergens op sloeg want je kende dat kindje nog niet eens maar zo voelde het voor mij zeker niet!

 7. Jill says:

  Hey ik heb spijtig genoeg ook een miskraam gehad twee weken terugboog 5 w zou nu 7 w geweest zijn wanneer zou het terug lukken

 8. B says:

  Ik heb kort geleden ook een miskraam gehad na 2 jaar proberen zwanger te worden
  Ik ga samen met mijn partner weer met goede moed er tegen aan al ben ik wel bang voor weer een miskraam mocht ik weer zwanger worden
  Hoop dat ik snel weer zwanger word en hopen dat het goed gaat

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *