Je Vruchtbaarheid Verhogen? Lees Hier 11 tips!

Snel zwanger worden hangt voor een heel groot deel af van de vruchtbaarheid van de vrouw. In haar buik moet de baby immers groeien, dus als zij niet erg vruchtbaar is, is de kans dat het misgaat groter. Vruchtbaarheid lijkt iets waar je mee geboren wordt: je hebt er zelf weinig invloed op. Maar dat is niet waar!

Je kunt zelf je vruchtbaarheid voor een deel verhogen en jouw kans om snel zwanger te worden aanzienlijk vergroten. En daarvoor hoef je niet aan de pillen of naar het ziekenhuis, dat kan op natuurlijke wijze. In dit artikel vind je 6 tips waarmee jij jouw vruchtbaarheid kunt verhogen. Pas ze vooral toe om snel zwanger te worden.

Tip 1: Houd goed je cyclus bij

Sommige vrouwen denken dat ze niet zo vruchtbaar zijn, omdat ze telkens maar niet zwanger worden. Maar vaak zit de fout erin dat ze hun cyclus niet goed bijhouden en dus op de ‘verkeerde’ momenten seks hebben. Het bijhouden van je cyclus is niet heel moeilijk, en voor de meeste vrouwen is deze ongeveer hetzelfde.

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Je begint met tellen op de eerste dag van je menstruatie. Dit is het afbreken van een deel van de bekleding van de baarmoederwand, waar een eicel zich had kunnen innestelen. De menstruatie duurt 3 tot 7 dagen. Daarna worden er in de eierstokken nieuwe follikels gemaakt en neemt de slijmlaag van de baarmoederwand toe.

Onder invloed van het luteïniserend hormoon vindt uiteindelijk de eisprong plaats: een volgroeide follikel is dan eicel geworden en wordt uit de eierstok gestoten. Dit is het punt waarop je het meest vruchtbaar bent. Met een ovulatietest kun je bepalen wanneer de ovulatie gaat plaatsvinden met behulp van de LH-piek. Op dat punt kun je het beste seks hebben, want als de eisprong al gebeurd is heb je nog maar weinig tijd.

Tip 2: Roken, alcohol en cafeïne zijn nagenoeg taboe

Dit klinkt misschien wat deprimerend, maar toch is het waar: als je vruchtbaarder wilt zijn, is het verstandig om te stoppen met roken en drinken, en zo min mogelijk cafeïne te drinken. Roken heeft bewezen de vruchtbaarheid van zowel mannen en vrouwen te verminderen, ook als je alleen ‘meerookt’.  Natuurlijk moet je tijdens de zwangerschap sowieso niet roken.

Alcohol heeft niet zo’n duidelijke invloed op de vruchtbaarheid als roken, en op z’n tijd één glas kan natuurlijk prima. Toch is het verstandig om niet meer te drinken als je zwanger wilt worden. Hetzelfde geldt voor cafeïne: je kunt beter je koffie of thee met wat anders vervangen.

Tip 3: Eet gezond en gevarieerd

Voeding heeft verbazingwekkend veel invloed op jouw vruchtbaarheid. En laat dat nou goed uitkomen, want op deze factor heb je zelf veel invloed! Je hoeft niet op een gek dieet; het belangrijkste is dat je je nog meer houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van alle stoffen en genoeg drinkt.

Dat betekent dus onder andere 2 ons groente en 2 stuks fruit, genoeg koolhydraten, weinig vet vlees en vette vis en genoeg water drinken. Op deze manier krijg je genoeg voedingsstoffen binnen en houd je je stofwisseling op peil. Dit is weer belangrijk voor een stabiele cyclus en dus voor je vruchtbaarheid.

Je kunt bovendien beter producten vermijden met veel vet, ongepasteuriseerde melk of aspartaam. Dit laatste zit in veel lightproducten, dus die zijn niet zo gezond als je zou denken! Als laatst is variatie erg belangrijk om een goede verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tip 4: Ook de seks is belangrijk

Je vruchtbaarheid is eigenlijk de voorbereiding op je zwangerschap: met de seks gebeurt het echt. En ook hier kun je invloed hebben om sneller zwanger te worden. Natuurlijk kun je het beste vrijen op je vruchtbare dagen. Deze beginnen meestal ongeveer 8 dagen na het eind van je menstruatie. Met een ovulatietest kun je nauwkeuriger bepalen wat het beste moment is om seks te hebben.

Tijdens de seks moet je eigenlijk zo min mogelijk aan zwanger worden denken. Je geniet dan niet echt van de seks, maar het voelt meer als een verplichting. Terwijl je de bevruchting meer kans geeft wanneer je een orgasme krijgt! Genieten van de seks moet je dus niet onderschatten.

Als laatst kun je beter bepaalde standjes gebruiken waar de man bovenop ligt. Hij kan dan dieper penetreren en heeft de zwaartekracht mee. Vrij ook niet té vaak; eens in de twee dagen behoudt de zaadkwaliteit zonder dat je kansen om zwanger te worden misloopt.

Tip 5: Houd jezelf op gewicht

Een gezond gewicht is cruciaal voor je vruchtbaarheid. Te dik of te dun zijn maakt het een stuk moeilijker om zwanger te worden. Gezond eten uit tip 3 helpt al een heel eind om je gewicht op peil te houden, maar hier is meer voor nodig. Regelmatig bewegen is één van deze factoren. Hiermee blijf je in goede conditie.

Extreme of intensieve sporten worden weer minder aangeraden, omdat je daarmee het stresshormoon cortisol aanmaakt. Deze vermindert je vruchtbaarheid. Houd het dus bij bijvoorbeeld yoga, wandelen of fietsen. Beweeg ongeveer een half uur per dag voor optimaal resultaat en ook nog een mooi figuur!

Tip 6: Stop met medicijnen

In medicijnen kunnen stoffen zitten die schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Als je medicijnen slikt, probeer hier dan mee te stoppen, als dat mogelijk is. Stop vooral met medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn, zoals pijnstillers en homeopathische middelen.

Als je chronische klachten hebt en hiervoor medicijnen moet slikken, dan is het een advies om dit door te geven aan je arts. Wellicht is het mogelijk om de hoeveelheid medicijnen te verminderen.

Tip 7: Bewegen

Bewegen is natuurlijk altijd gezond. Je kunt hiermee ook doorgaan in de periode dat je zwanger wilt worden. Wel is het een aanrader om niet te veel te sporten, want dit kan weer een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Doseer het aantal uren dat je sport dus en overdrijf niet.

Tip 8: Stress beperken

Heel veel stellen worden pas binnen een half jaar tot een jaar zwanger. Het kan zijn dat je stress ervaart, omdat het deze maand weer niet raak is. Je begint je zorgen te maken. Probeer dit echter niet te doen. Stress is namelijk slecht voor je vruchtbaarheid en vermindert de kans op een bevruchting.

Tip 9: Verander van werkplek

Je denkt er misschien niet aan, maar ook je werk kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Als je werkt met straling of giftige stoffen dan kan dit slecht zijn voor je vruchtbaarheid. Dit geldt ook voor het draaien van onregelmatige diensten. Je lichaam is dan veel meer uit balans en hierdoor verloopt je cyclus ook niet op een natuurlijke manier.

Ook bepaalde hobby’s kunnen van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Als je bijvoorbeeld graag knutselt dan kan je in contact komen met verf of lijm. Je ademt dan weer stoffen in die een risico vormen voor je vruchtbaarheid.

Tip 10: Doe een SOA-test

Seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel SOA’s, genoemd kunnen een risico vormen voor je vruchtbaarheid. Sommige geslachtsziekten hebben nauwelijks symptomen. Je bent je er dan helemaal niet van bewust dat je een geslachtsziekte hebt. Sommige vrouwen komen er pas achter dat ze deze hebben als het ze niet lukt om zwanger te worden. Om risico’s uit te sluiten kan je dus een SOA-test doen voordat jullie starten met zwanger worden. Zo heb je nog meer zekerheid dat je vruchtbaar bent.

Tip 11: Forceer het niet!

De laatste tip die we je geven, is dat je een zwangerschap niet te hard moet forceren. Naast dat het je kans om zwanger te worden niet vergroot, zorgt het vooral voor stress en opgefokte gevoelens binnen jullie relaties. En die zijn wel weer nadelig voor je vruchtbaarheid! Zoals we al zeiden in tip 4: geniet van je seks, het is geen verplichting.

We snappen dat telkens niet zwanger worden erg frustrerend is, maar houd de goede moed erin. Geloof in jezelf en in je partner, maar wees niet forcerend. Als het écht niet lukt, ondanks dat je al onze tips hebt toegepast, kun je altijd nog naar een huisarts. Maar blijf eerst vooral rustig en focus op jezelf; dan kun je veel sneller zwanger worden!

Lees ook onze 15 Ultieme zwanger worden tips!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *